Storm/onweerkansen 3, 4 en 5 oktober

Topic gezien door 31278 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 02 okt 2012 - 09:24

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 5 gasten bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Stormkansen 3 oktober

Na wat enkele dagen van rust staat er morgen en mogelijk vrijdag weer wat op de kaarten. Veel valt er niet over te schrijven, dus we pakken gewoon de Guidance van het KNMI.

Vanavond/komende nacht trekt een eerste golf met bijbehorend laagje vanaf Engeland de Noordzee over richting Scandinavië. Hierdoor komt het gebied tijdelijk in de warme sector. Woensdag overdag nadert vanuit het westen het koufront maar deze blijft tgv een volgende golf halverwege het land slepen. De tweede golf met bijbehorend laagje trekt woensdagavond vanaf O-Engeland de Noordzee op en ligt donderdagochtend in de Duitse Bocht. Het bijbehorende koufront ligt dan tegen de westkust. De tweede golf gaat gepaard met een actief neerslaggebied en in de bijbehorende warme sector en nabij het laagje een pittig windveld.

Met name het tweede laagje wordt door Hirlam dieper beschreven dan in EC. vgl woensdag 18 UTC Hir: 996 hPa Hir vs EC 1000 hPa EC. En donderdag 00 UTC Hir: 986 hPa vs EC 998 hPa. Hirlam berekent aan de zuidflank van dit kleine venijnige laagje een 11 Bft boven de Noordzee, terwijl EC niet verder komt dan een 8 Bft. Deze ontwikkeling behoeft nauwlettende monitoring. Kennelijk is bij een gunstige positionering ten opzichte van de linkeruitgang van de jet een zeer explosieve ontwikkeling mogelijk.



HiRLAM lijkt goed en kan aangehouden worden. Aan het einde van de run zijn er dus onzekerheden mbt het tweede laagje. De 11 van Hirlam laten we even voor wat het is, aangezien dit een enorme uitbijter is. We houden het op een 8 mogelijk 9 Bft boven de Noordzee. Zoals het er nu naar uitziet uitschieters langs de kust woensdagavond voor het koufront uit en op het koufront van 40-50 kn. Aangezien de onzekerheden nog groot zijn nog geen waarschuwingen uitgegeven.

De frontale neerslag ligt op dit moment met name boven de oostelijke helft van het land. HiRLAM en ECMWF zitten goed op één lijn en geven de actuele positie van de neerslag goed weer. HiRLAM kan gevolgd worden voor wat betreft de timing van de neerslag. Achter het front in de polaire lucht de kans op een bui. Hirlam geeft met name signaal in het westen van het land. In het oosten komt de convectieve bewolking (aldus HiRLAM) niet in het ijs. Woensdag met het slepende front af en toe regen. In de middag vanuit het zuidwesten intensiverend op nadering van de tweede golf. De zwaarste neerslag lijkt west van ons land via de Noordzee langs te trekken. Dit is een aandachtspunt.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Dennis

GFS berekent nu voor morgen windstoten tussen 30-40 knopen



Jetstream aanvulling


Dennis

KNMI Guidance Uitgifte: 02/10/2012 12.13 uur LT

Een N-Z georiënteerd koufront van Zuid-Zweden over ons land, ligt vanmiddag quasi stationair nog boven de oostelijke helft van het land. Het front ligt vrijwel parallel aan de bovenstroming en vertoont daarom enige golving. Achter het koufront zit een groot deel van ons land vanmiddag in de polaire lucht. Vannacht trekt vanuit een nieuwe frontale storing een golf met bijbehorend laagje vanaf Engeland op een voor ons vrij noordelijke koers de Noordzee op richting Scandinavië. Hierdoor komt onze omgeving tijdelijk weer in een warme sector. Woensdag overdag nadert vanuit het westen het koufront maar deze blijft ten gevolge van hernieuwde golfvorming halverwege het land slepen. De tweede golf met bijbehorend laagje trekt woensdagavond vanaf O-Engeland de Noordzee op en ligt donderdagochtend in de Duitse Bocht. Deze tweede golf gaat vergezeld van een actief neerslaggebied. Er zijn aanwijzingen dat er mogelijk sprake zou kunnen zijn van Rapid Cyclogenisis op deze golf. Toch lijkt het laagje vooral aan het einde van de woensdagavond en donderdagnacht boven de Duitse Bocht de sterkste ontwikkeling door te gaan maken. Waarschijnlijk komt het woensdag aan het einde van de middag langs de westkust buitengaats op een aflandige zuidelijke 7 tot 8 Bft.

Grote verschillen tussen de diverse modellen. Meeste komen woensdagmiddag en avond niet verder dan een 7-8 Bft. Alleen Harmonie geeft een fel bandje ten westen van de kustlijn met 9 Bft. Algemene tendens is dat het Hirlam, dat steeds vrij hoog zat, in de opeenvolgende runs wat afzwakt met een minder diepe kerndruk.

WIND:
HiRLAM lijkt goed en kan aangehouden worden. Aan het einde van de run zijn er dus onzekerheden mbt het tweede laagje. We houden het woensdagmiddag op een aflandige 6-7 Bft op onze kust en dan een 8 net buitengaats. Ten noorden van de Wadden kan er tegen middernacht (donderdag) een 8 en misschien een 9 Bft komen te staan. Voor wat betreft de windstoten achten wij op basis van een kansschatting discussie in de vroege dienst de kans op een Weeralarm overschrijding gering, 25% gemiddeld. We overwegen wel een "gele"waarschuwing voor de kustregio's Zuid- en Noord-Holland voor windstoten van iets meer dan 75 km/uur (41 kts).

GHkstra

Kans op windstoten tot ongeveer 75 km/uur    
Geldig: woensdag 03 oktober 2012 vanaf ca 17 uur gedurende ca 4 uur

Dennis

KNMI geeft mogelijk Rapid Cyclogenisis....

Muisje1988

Citaat van: Dennis op di 02 okt 2012 - 13:57
KNMI geeft mogelijk Rapid Cyclogenisis....

wat betekend Rapid Cyclogenisis eigenlijk?? klinkt allemaal eigenlijk als potentieel gevaarlijk morgen?

Dennis

Citaat van: Muisje1988 op di 02 okt 2012 - 14:11
wat betekend Rapid Cyclogenisis eigenlijk??

klinkt allemaal eigenlijk als potentieel gevaarlijk morgen?

Cyclogenese :Dit betekent het ontwikkelen van een depressie(s).

Cyclogenese is een van de belangrijke uitlaatkleppen van de atmosfeer waardoor de door de zon in de tropen opgebouwde warmte naar de polen wordt getransporteerd.

Cyclogenese (de snelle ontwikkeling en uitdieping van een lagedrukgebied) is een veelvoorkomend fenomeen dat geassocieerd
wordt met een instabiliteit van de atmosferische circulatie. Wat veroorzaakt deze instabiliteit? Het blijkt dat de door de
zon en de aardrotatie opgewekte westenwinden van de gematigde breedten zó sterk zijn, dat voortdurend grootschalige
wervels (cyclonen) moeten ontstaan. Deze wervels, depressies genaamd, spelen een cruciale rol in het transporteren van warmte van de tropen naar de polen, en zij voorkomen dat deze westenwinden onbeperkt in kracht kunnen toenemen. Cyclogenese begint meestal aan de oostkant van het Amerikaanse en Euraziatische continent. Terwijl de depressie zich ontwikkelt wordt zij over de oceaan meegevoerd in oostelijke richting en is dan op maximale sterkte nabij de westkust van decontinenten

https://sites.google.com/site/johannsmeteouitleg

Enige info (engels) Rapid Cyclogenisis
http://rammb.cira.colostate.edu/wmovl/vrl/tutorials/satmanu-eumetsat/satmanu/cms/racy/index.htm

Muisje1988

Dankjewel Dennis!! Heel informatief!

SniperEye

Interessante ontwikkeling hoewel ik op basis van de laatste info minder wind verwacht dan vorige week.

Dennis

Hirlam Kaart morgenmiddag


corro

zo te zien word het een mooie dag morgen :)

André

We zullen ons eens goed laten uitwaaien en regenen zo te zien morgen .
Demeulemeester André

Jan van Ooijen

Citaat van: André op di 02 okt 2012 - 15:24
We zullen ons eens goed laten uitwaaien en regenen zo te zien morgen .

Regen vooral, Hirlam laat veel meer zien dan het Amerikaans weermodel GFS





Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

André

Hier mag er veel regen vallen ,hebben er nog niet veel gehad de laatste maand .
Demeulemeester André

Arend

GFS laat toch wel een heel ander beeld zien dan waar het KNMI (tot nu toe) mee komt. Bovenste kaartje is nogal extreem, onderste volgens mij meer realistisch.
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Dennis

Een jetstreak is een stroomversnelling in de jetstream of straalstroom, waar de windsnelheden heel hoog worden (140-160 knopen).

Op het 300 hPa-vlak (ca. 10 km hoogte) waait de geostrofische wind. Deze wind wordt beschouwd niet onderhevig te zijn aan de wrijvingskracht. De gradiëntkracht (G) die een deeltje ondervindt, wordt in de geostrofische wind gecompenseerd door de corioliskracht (C), die altijd loodrecht staat op de bewegingsrichting (naar rechts op het noordelijk halfrond). Daardoor beweegt een luchtdeeltje in de geostrofische wind evenwijdig aan de isobaren. Wanneer een luchtdeeltje de jetstreak nadert, begint het een grotere gradiëntkracht te ondervinden. Deze kracht staat loodrecht op de isobaren en is gericht van de hoge druk (warme zijde) naar de lagere druk (koude zijde). De corioliskracht is ook steeds evenredig met de snelheid. Door de traagheid (wet van Newton) van het luchtdeeltje, duurt het enige tijd vooraleer de snelheid ervan toeneemt. Bijgevolg duurt het ook enige tijd voor de corioliskracht toeneemt. Er ontstaat dus een onevenwicht tussen de gradiëntkracht en de corioliskracht (G>C), waardoor de luchtdeeltjes gedwongen worden zich te bewegen naar de lagere druk of koude zijde toe. Aan de linkeringang (LI) van de jetstreak hoopt er zich lucht op. Meteorologen zeggen dat er convergentie van lucht plaatsvindt. Het teveel aan lucht, dat zich in de LI bevindt, wordt naar beneden gedwongen. Er ontstaat dus een dalende beweging, die zal zorgen voor anticyclogenese (het ontstaan van een hogedrukgebied) aan de grond. In de rechteringang (RI) van de jetstreak worden de luchtdeeltjes weggezogen. Er is daar divergentie. Het tekort aan lucht zal via een stijgbeweging worden aangevuld vanaf de grond, waardoor daar cyclogenese (vorming van een lagedrukgebied) zal plaatsvinden. In de uitgang van een jetstreak gebeurt net het omgekeerde. Het luchtdeeltje ondervindt plots een kleinere gradiëntkracht, maar reageert hierop met een zekere traagheid. Ten gevolge daarvan ontstaat er terug een onevenwicht tussen de krachten (C>G), dat het luchtdeeltje naar rechts zal dwingen. In de rechteruitgang (RU) vinden we deze keer convergentie en anticyclogenese aan de grond. In de linkeruitgang van de jetstreak (LU) heerst divergentie, met cyclogenese aan de grond als gevolg.

Speciale aandacht voor LU morgen



Arend

Herfstweer op komst.

We staan aan het begin van een herfstachtige driedaagse, onder invloed van een uitgestrekte hoogtetrog. Aan de zuidflank van deze trog is een sterke straalstroom present en nabij deze jet diepen zich diverse golfjes uit in het polair front.

Min of meer drie actieve golven trekken over de Benelux tijdens de de komende 72 uur en regionaal kunnen er tientallen liter water naar beneden komen en bij tijds staat er een goed voelbare wind. Bovendien blijft het kwik ook achter met vooral op donderdag dagwaarden van amper een graad of 13.

De meeste kans op lokale wateroverlast is aanwezig over de westelijke regio's, vooral op woensdag, maar donderdag valt de meeste regen over de Ardennen.

Onweer bij de golfjes of net erachter is goed mogelijk en vooral bij deze buien zijn flinke winduitschieters mogelijk, opnieuw vooral in het westen. Slechtste papieren voorlopig lijkt het noordwesten van Nederland, met daar ook meeste kans op windstoten woensdag rond 80-90 km/h.

En voor de goede orde: tropische storm Nadine heeft niks met dit slechte weer te maken. Ik zeg het er maar even bij voordat de pers opnieuw deze storm als boeman bestempelt.

Karim Hamid

http://weerspinsels.blogspot.nl/

Dinsdag 2 oktober 2012.

Onder invloed van een hoogtetrog sleept het polaire front de komende 72 uur over de Benelux. Enkele actieve golfjes trekken mee in de stroming over de Benelux en regionaal kan veel regen vallen, woensdag vooral over de westelijke regio's en donderdag vooral over het zuiden (Ardennen).

Wat de onweerkans betreft is deze aanwezig nabij en noord van de golftoppen, bij eventuele instant occlusies en in het uitgangsgebied van jetstreaks.

De severe weather parameters indiceren kansen voor dynamische onweders bij een marginale onstabiliteit maar redelijk wat shear. Meeste kans in het westen en mogelijks deels centrale deel van de Benelux, bij de koude kant van het polaire front en bij eventuele instant occlusies.

http://severeweatheroutlook.blogspot.nl/
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Arend

KNMI Guidance Uitgifte: 02/10/2012 17.57 uur LT

MODELBEOORDELING:
De modellen hebben moeite met het precieze verloop van de situatie. Voor wat betreft het passeren van de eerste golf voor vannacht zitten Hirlam en ECMWF goed op één lijn, maar met name in de beschrijving van de tweede golf voor morgen overdag zijn er verschillen. In Hirlam wordt een secundair laagje berekent, wat in de nieuwe (12 uur) run om 18 UTC boven Friesland ligt. In de vorige (06 uur) run trekt dit laagje ten noorden van de wadden langs. ECMWF berekent geen aparte kern. Aangezien de golf op dit moment nog moet ontstaan en ook de hoogtetrog boven de oceaan nog zichtbaar moet worden, is op dit moment nog niet aan te geven hoe het precieze verloop zal zijn.

Aandachtspunten.

WIND:
HiRLAM lijkt goed en kan voor vanavond en vannacht aangehouden worden (6 ?  7 bft boven zee). Aandachtspunt hierbij boven zee een klein gebiedje met een 8 bft aan de rand van de kustdistricten. Niet gehonoreerd in de verwachting, aangezien ook Hirlam 11 en ECMWF dit niet laten zien. Harmonie geeft wel diverse kleine gebiedjes met een 8, maar deze lijken te worden veroorzaakt doordat er teveel uitwisseling plaats vindt. Is een bekend fenomeen in Harmonie. Na passage van de eerste golf neemt de wind af, om vervolgens weer aan te trekken op nadering van de volgende golf. Windveld zit met name aan de zuidkant van het secundaire laagje. In de nieuwe run tot 7 bft in het zuidwesten, de vorige run liet het windveld noordelijker komen. Dit is afhankelijk van de positie van het laag. Windstoten: Vannacht in de buien bij het koufront boven zee tot 45 knopen, in de kuststrook tot 35, verder landinwaarts tot een 25 ?  30 knopen. Harmonie toont wat gebieden boven zee die hoger komen, maar dit past is typisch voor Harmonie en wordt niet gehonoreerd. Ook aan de zuidkant van het laagje bij tweede golf kans op windstoten op het koufront, vergelijkbare waarden als voor vannacht, maar ook afhankelijk van de positie van het windveld om het secundaire laag. Aandachtspunt hierbij is wel een scherp windveld (ook op hoogte) hierbij. Bij de huidige positie van het laag kan dit voor het zuidoosten voor wat forsere windstoten (30 ?  35 knopen) zorgen.

BEWOLKING:
Nu nog cumuliforme bewolking. Toenemende gelaagde bewolking op nadering van de eerste golf. In de nacht boven land kans op ST/SC rond 1000 vt. Bij de tweede golf lijken de stratuskansen kleiner. Kans op embedded CB.

NEERSLAG:
Hirlam kan gevolgd worden voor de neerslag van de eerste golf. Ook de beschrijving van de neerslag van de tweede golf is vrijwel gelijk in Hirlam en ECMWF. Hirlam kan gevolgd worden. Kan veel neerslag vallen tot lokaal 20-30 mm. Morgen op de tweede golf onweerskansen. Index geeft waardes tot 80 ?  90 %.

Neerslagsom Hirlam 12z over een periode van 48 uur:
Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Dennis

De tweede golf met bijbehorend laagje trekt woensdagavond vanaf Zuid-Engeland via ons land en de zuidelijke Noordzee naar de Duitse Bocht en komt daar woensdagavond aan. Deze tweede golf wordt geïnduceerd door de een volgende hoogtetrog en linkeruitgang van de jet en gaat vergezeld van een actief neerslaggebied. In deze golf lijkt een secundair laagje te ontstaan.


Duitje

KNMI heeft zijn waarschuwingen ingetrokken  :-X
@Kees_Zwaan

Powered by EzPortal