Vooral stormen en zeesterren bedreigen Great Barrier Reef

Topic gezien door 2155 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 02 okt 2012 - 08:35

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Vooral stormen en zeesterren bedreigen Great Barrier Reef

De koraalsterfte aan het Great Barrier Reef is alarmerend. Hoofdoorzaak is echter niet de opwarming van het zeewater. Stormen en zeesterren zijn nog gevaarlijker voor het grootste koraalrif ter wereld. De koraalsterfte aan de Great Barrier Reef voor de Australische Oostkust is rampzaliger dan tot nog toe aangenomen. In de voorbije 27 jaar is het deken van koraal met meer dan de helft gekrompen, schrijven Australische wetenschappers in het tijdschrijft Proceedings van de Amerikaanse Academie voor Wetenschappen, of kortweg PNAS.

Indien de trend zich voortzet, kan de begroeiing in de komende tien jaar opnieuw halveren, zei Peter Doherty van het Australisch Instituut voor Mariene Wetenschappen (Australian Institute of Marine Science, AIMS) in Townsville. Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrrif ter wereld. Het bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen en tal van eilanden.



Populatie zeesterren inperken
Hoofdoorzaak voor de achteruitgang is niet de opwarming van het zeewater ten gevolge van de klimaatverandering en de daardoor veroorzaakte verbleking van de koralen. Volgens de wetenschappers is slechts tien procent van het verlies daaraan te wijten. Veel ergere gevolgen hebben zware stormen (48 procent) en de aantasting met doornenkroonzeesterren (42 procent). "De stormen kunnen we niet verhinderen, maar wellicht kunnen we de populatie zeesterren inperken", meent AIMS-directeur John Gunn. "Als we daarin slagen, maken de koralen een betere kans om zich aan de hogere watertemperaturen en de verzuring van de zeeën aan te passen". Massale verbleking van koralen traden de afgelopen tijd twee keer op: in 1998 en 2002. Het reusachtige rif strekt zich uit van Cairns in het noordoosten over 2.600 kilometer richting zuiden. Het trekt jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers aan. In 1981 werd het tot Wereldnatuurerfgoed verklaard.

Krachtige cyclonen
De VN-Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco) hekelde in juni bouwplannen voor nieuwe havens en eiste onderzoek naar de gevolgen van een nieuwe vloeibare gasterminal bij Gladstone. De bouwplannen werden reeds goedgekeurd, antwoordde de regering. De koraalsterfte is volgens het rapport ongelijkmatig verdeeld. In het noordelijke deel, waar de meeste toeristen naartoe varen om te duiken, is het deken van koraal redelijk stabiel. Maar rampzalig is de situatie in het zuiden, waar krachtige cyclonen schade aanrichtten.

Meesters van het rif

Doornenkronen maken zich periodiek meester van het hele rif. "De deken van koraal kan zich herstellen, maar dat duurt tien tot twintig jaar", aldus auteur Hugh Sweatman. Het koraaldeken groeit zonder bedreiging door doornenkronen jaarlijks met ongeveer 0,89 procent. "De pauzes tussen de storingen zijn meestal te kort, waardoor het tot een totaal verlies komt op langere termijn". Doornenkronen zijn zeesterren met tot 23 armen, die 30 centimeter diameter kunnen bereiken. Indien het ecosysteem uit zijn evenwicht geraakt en de vijanden van de zeesterren als reuzenmosselen en -slakken gedecimeerd worden, vermeerdert de populatie doornenkronen bliksemsnel en dringt de koraalriffen als sprinkhaanzwermen aan land met honderdduizenden tegelijk binnen.

Een doornenkroon kan dagelijks een vuistgrote koraal verdelgen. "De kwaliteit van het water speelt (bij de uitbreiding van doornenkronen) een grote rol", luidt het in het rapport. "We onderzoeken nu mogelijkheden, hoe we beter tegen de inheemse pest kunnen optreden".

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

mrhanky

Die zeesterren zijn idd een groot probleem. Eerder dit jaar in in Hurghada, Egypte deze foto gemaakt



Ze zien er heel mooi uit maar het is echt een plaag. Het probleem is dat ze eigenlijk geen natuurlijke vijand hebben. Simpel dood maken werkt niet. door midden snijden ook niet want elk deel leeft gewoon door. De enige oplossing is vangen, in een net mee naar boven nemen en dan ver van het water begraven.

In Egypte wil men dat er melding wordt gemaakt van deze zeesterren. Als er veel meldingen zijn wordt er dan op een dag met een groep duikers speciaal naar deze zeesterren gedoken om ze weg te halen.

Jan van Ooijen

Australië klaar voor aanval op zeesterren



Australische wetenschappers zeggen een effectieve manier te hebben gevonden om zeesterren te bestrijden. Ze willen een bacterie loslaten waardoor zeesterren elkaar besmetten en in 24 uur sterven. De diertjes zorgen nu voor veel schade aan het bijzondere koraal bij Australië. Het Centre of Excellence for Coral Reef Studies in Australië heeft dat maandag gemeld. De onderzoekers moeten alleen nog testen of de bestrijdingsmethode veilig is voor ander leven in de zee. Als het veilig is, kan één duiker per keer wel 500 zeesterren doden. De zeesterren vermenigvuldigen zich de laatste tijd erg snel in het grote koraalgebied Great Barrier Reef.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal