Onweerskansen 23, 24, 25 en 26 september

Topic gezien door 46358 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, za 22 sep 2012 - 22:36

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Onweerskansen 23 en 24 september

Even de tekst van Marsel opnieuw aanhalen van wat hij in het normale topic geschreven heeft....

Een uitdiepend grondlaag (noord)west van het Iberisch schiereiland neemt op weg naar Groot-Brittanie een enorme bel warmte mee aan de haar oostflank. Deze luchtsoort wordt begrensd door een WF welke zondagavond het zuiden van het land binnen trekt. Door sterke WA op oa 850hPa destabiliseert de atmosfeer vanaf de midlevels zodanig dat in de warme sector en dan vooral nabij het WF en KF de kans op enkele (embedded) onweersbuien bestaat.

Zowel Hirlam als GFS als EC lijken dit te onderschrijven. Hirlam komt in de warme lucht met MUCAPE tot 1000J/KG nabij en net achter het grond WF. Forcering als gevolg van toenemende cyclonaliteit (oa naderende hoogtetrog, later negatief gekanteld) en nabij de frontale vlakken (KF/WF).



Aan de grond is deze warmte beduidend minder uitgesproken waardoor buien (ook gezien de timing en tijd van het jaar) niet vanaf de grond gevoed zullen zijn. Sterker nog, door opglijding van de warme lucht over relatief koude luchtlagen in de onderste km ontstaat gemakkelijk lage bewolking op het WF waardoor een eventueel onweer al snel niet fotogeniek meer is. Door die stabiele opbouw onderin kan het in principe gunstige shear profiel in de onderste 1-2km niet optimaal gebruikt worden. Maar goed, dat zijn al teveel details eigenlijk.

KNMI Guidance
Neerslag van het warmtefront valt uit een hoge basis en een gedeelte verdampt voordat het de grond bereikt. Dit wordt mooi weergegeven door de Harmonie P-Cappi beelden, waarbij de berekende neerslag op 1500 meter veel hoger is dan aan het oppervlak. Op nadering van het koufront en zeker tijdens en na passage (verscholen) buien. Op het koufront de hoogste CAPE-waardes, daar pakt Harmonie ook uit met 40-80 ontladingen in de SGG (en doet dit al enkele runs). INDECS2103 circa 65% kans op het koufront op >1 ontlading, maar momenteel nog behoudend voor >50. Actueel worden er al ontladingen gemeld op het voornoemde front. Onweer op occlusie ook waarschijnlijk. FZL zit behoorlijk hoog voor hagel. Totale hoeveelheden berekende neerslag rechtvaardigt geen waarschuwingen, al kan het lokaal op het koufront tot vrij forse aftappingen komen.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Tyshane

Waarschuwingen staan inmiddels op het knmi voor de nacht van zondag op maandag:




........

Bron: Knmi

........

Weatherboy

Ik denk dat we het vooral van maandag moeten hebben. Zondag avond lijkt te stabiel te zijn, bij het warmtefront. Mogelijk lijnconvectie?

Weerfreak 1337

Ik hou het op de occlusie en koufront.  ;) En eventueel in de warme sector.

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Tyshane

Beide op maandag, alleen de eerste situatie is in de nacht van zondag op maandag, dus maandag vroeg. Dan voorts de maandagmiddag en -avond voor meer zo te zien. Heb wel zin een dagje herfstweer!

Weerfreak 1337

Citaat van: Tyshane op za 22 sep 2012 - 23:43
Beide op maandag, alleen de eerste situatie is in de nacht van zondag op maandag, dus maandag vroeg. Dan voorts de maandagmiddag en -avond voor meer zo te zien. Heb wel zin een dagje herfstweer!
Ik ook, hopen op een paar mooie onweersbuien :)

Hier nog even de verwachting van het KNMI voor de komende dagen. Echt een bak water op maandag  :P



En ook nog even de verwachting van de druksystemen en bijbehorende fronten.
Goed te zien dat de occlusie lang langs het westen (voor de kust) blijft hangen. Zal de dagen na maandag de nodige buien opleveren.


Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Tyshane

Citaat van: Weerfreak op za 22 sep 2012 - 23:48
Ik ook, hopen op een paar mooie onweersbuien :)

Hier nog even de verwachting van het KNMI voor de komende dagen. Echt een bak water op maandag  :P

Zeker een bak water! Wat Weatherboy al zei: 'De hemelsluizen gaan open!"  :o Jan Visser denkt aan mogelijk 30mm plaatselijk. Pittig!

Weerfreak 1337

Citaat van: Tyshane op za 22 sep 2012 - 23:52
Zeker een bak water! Wat Weatherboy al zei: 'De hemelsluizen gaan open!"  :o Jan Visser denkt aan mogelijk 30mm plaatselijk. Pittig!

Hier het bijbehorende stukje:


Koude nacht met vorst aan de grond!


Een koufront heeft gisteravond en deels de afgelopen nacht vooral in het noorden en noordwesten plaatselijk veel regen veroorzaakt. In Winsum werd 20, Middelstum 23, Petten, Lauwersoog en Wieringerwaard 26 en in Buren en Nes op Ameland 29 en 31 mm afgetapt. Vooral vrijdagavond werd ook onweer waargenomen. Een langs het front trekkende storing ontketende ondertussen zware regen in Götaland (Zuid-Zweden). In Ullared werd vanochtend 54, in Eftra 64 mm geregistreerd.
Onder invloed van een hoogtetrog (beneden -25º op het 500 hPa-vlak) vielen er vanochtend verspreid over het land nog enkele buien. Vanmiddag werden de buienkansen op de nadering van een zone van van hogedruk grotendeels onderdrukt. Vervolgens gaat de eerste officiële nacht van de astronomische herfst koud van start (komende nacht vorst aan de grond); zondag blijft het tot de avond waarschijnlijk droog en aanvankelijk zijn er perioden met zon.

Vanmiddag was het op een paar verspreide buien/buitjes na zonnig weer. Een mooie middag in glasheldere maritiem arctische luchtmassa's! De maxima liepen uiteen van 14,4º in Leeuwarden tot 17,0º in het Zeeuwse Westdorpe.
De komende nacht bevindt de as van een langgerekte zone van hoge barometerstanden zich boven Nederland. In de stagnerende polaire lucht koelt het dan bij weinig bewolking en een zwakke veranderlijke wind sterk af. In sterk verstedelijkte gebieden en daar waar de lucht over grote wateroppervlakten wordt aangevoerd, bedraagt de minimumtemperatuur een graad of 10. Elders lokaal maar 2 tot 3 graden met vorst aan de grond.

Zondag overdag blijft het op de meeste plaatsen droog en zijn er perioden met zon. Op de nadering van het warmtefront van een uitdiepende depressie boven de Golf van Biskaje, neemt in de loop van de middag de (sluier)bewolking toe en 's avonds gaat het van het zuiden uit regenen. De temperatuur komt uit op circa 16 graden en er komt een matige oostenwind te staan.
Onder invloed van föhn wordt het zondagmiddag extreem warm in de Franse regio Aquitaine. In plaatsen als Dax en Mont-de-Marsan stevent het kwik af op circa 35 graden. Dat zijn zeldzaam hoge maxima zo laat in het seizoen. Het septemberrecord voor het departement Landes bedraagt namelijk 36,7º op de 2de van de maand in 1962 in Mont-de-Marsan.

Maandag arriveert de depressie boven Engeland. Dan bij ons veel regen: lokaal meer dan 30 mm. Tijdelijk stroomt wel warmere lucht Nederland binnen. Regionaal wordt de grens van 20 graden overschreden.

weerman Jan Visser, Purmerend, 22 september 2012, 18:50 uur

Bron: www.janvissersweer.nl

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Weerfreak 1337

BEWOLKING:
Vannacht van het zuidwesten uit toenemende frontale bewolking, maar tot in de middag zit de wolkenbasis boven FL100. Op het warmtefront voornamelijk Sc en op het koufront ook kans op St. Door de warmteadvectie wordt het op hoogte potentieel onstabiel. Het naderen van het koufront i.c.m. PVA aan de oostflank van een bijbehorende naderende hoogtetrog kan de trigger leveren voor het ontstaan van Cb's. Toppen kunnen dan doorschieten tot boven FL350. Bij de back-bent occlusie tevens CB's die vanaf de grond kunnen ontstaan.

NEERSLAG:
Neerslag van het warmtefront valt uit een hoge basis en een gedeelte verdampt voordat het de grond bereikt. Dit wordt mooi weergegeven door de Harmonie P-Cappi Uitvoer beelden, waarbij de berekende neerslag op 1500 meter veel hoger is dan aan het oppervlak. Op nadering van het koufront en zeker tijdens en na passage (verscholen) buien. Op het koufront de hoogste CAPE-waarden. Organisatie van de convectie, met name bij het occlusiepunt, is waarschijnlijk gezien de sterke windschering. In de Harmonie proxy Uitvoer 40-80 ontladingen in de SGG (en doet dit al enkele runs). INDECS2103 max 65% kans op het koufront op >1 ontlading, maar momenteel nog weinig voor >50. Actueel worden er al ontladingen gemeld op het voornoemde front. Onweer op occlusie ook waarschijnlijk. FZL zit behoorlijk hoog voor hagel. Totale hoeveelheden berekende neerslag rechtvaardigt geen waarschuwingen, hoeveelheden tot ongeveer 35 mm in het westen, lokaal kan dit als gevolg van het convectieve karakter nog meer zijn.

Bron: KNMI
Uitgifte: 23:40 LT

www.knmi.nl

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Weatherboy

En het KNMI doet nog even een duit in het zakje:

Vandaag en morgen: Eerst rustig en lokaal grondmist, vanaf vanavond onstuimig
Van het zuiden uit neemt de hoge bewolking langzaam toe. Het is vrijwel overal droog en vannacht ontstaat plaatselijk grondmist of een mistbank. Lokaal kan het afkoelen tot 2 graden, maar in gebieden met een zwakke wind vanaf grote wateroppervlakken en in grote steden wordt het niet kouder dan 10 graden. Aan de grond vriest het op een aantal plaatsen. De wind is zwak en variabel. In het Waddengebied staat eerst nog een matige noordwestenwind.

Vanochtend zijn er perioden met zon. In de loop van de middag wordt de bewolking van het zuiden uit dikker. 's Avonds gaat het van het zuiden uit af en toe regenen, later krijgt de regen een buiig karakter. De maxima bedragen ongeveer 16 graden. De wind neemt geleidelijk in kracht toe en wordt oostelijk, zwak tot matig, in de avond in de kustgebieden vrij krachtig tot krachtig.

Komende nacht gaat het harder regenen en later is er kans op onweer. De minima komen uit rond 10 graden. De vlagerige zuidoostenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard.

Morgen overdag is het wisselend bewolkt met vooral in het oosten enkele buien. In de middag trekt een gebied met onweersbuien van zuidwest naar noordoost waarna het opklaart. In totaal valt er 10-30 mm water, lokaal nog meer. De maxima liggen tussen 18 graden in het Waddengebied en 22 in het zuidoosten. De wind is matig, zuidoostelijk en aan de kust vrij krachtig. In de middag en avond draait de wind naar het zuidwesten en neemt enige tijd toe naar (vrij)krachtig, aan de kust toe tot hard of stormachtig, met name aan de kust is er dan kans op zware windstoten. Pas tegen middernacht neemt de wind iets af. (Bron: KNMI)

Marsel

Citaat van: Tyshane op za 22 sep 2012 - 23:43
Beide op maandag, alleen de eerste situatie is in de nacht van zondag op maandag, dus maandag vroeg. Dan voorts de maandagmiddag en -avond voor meer zo te zien. Heb wel zin een dagje herfstweer!

Citaat van: Weatherboy op za 22 sep 2012 - 23:30
Ik denk dat we het vooral van maandag moeten hebben. Zondag avond lijkt te stabiel te zijn, bij het warmtefront. Mogelijk lijnconvectie?
Klopt inderdaad! Pas achter het WF komt de warme lucht binnen met daar dan onweerskansen. Dat is in principe dus al maandag(nacht). Het proces van WA is nu al aan de gang op grotere hoogten, hetgeen in eerste instantie stabiliserend werkt (zie hoge en middelbare bewolking over het zuiden).
Overigens is maandagoverdag vooral later convectie vanaf de grond mogelijk, even goed in de gaten houden dan, kunnen nog wel eens forse windstoten op zitten...

Jan van Ooijen

KNMI Guidance:

Neerslag van het warmtefront valt uit een hoge basis en een gedeelte verdampt voordat het de grond bereikt. Dit wordt mooi weergegeven door de Harmonie P-Cappi Uitvoer beelden, waarbij de berekende neerslag op 1500 meter veel hoger is dan aan het oppervlak. Op nadering van het koufront en zeker tijdens en na passage (verscholen) buien. Op het koufront de hoogste CAPE-waarden. Organisatie van de convectie, met name bij het occlusiepunt, is waarschijnlijk gezien de sterke windschering. Organisatie bij de back-bent occlusie is minder, de schering is dan veel minder. In de Harmonie proxy Uitvoer 40-80 ontladingen in de SGG (en doet dit al enkele runs). INDECS2103 max 65% kans op het koufront op >1 ontlading, maar momenteel nog weinig voor >50. Actueel worden er al ontladingen gemeld op het voornoemde front. Onweer op de back bent occlusie (en in het oosten mogelijk ook er voor uit) ook waarschijnlijk. INDECS laat kansen van 65-90% zien FZL zit behoorlijk hoog voor hagel. Totale hoeveelheden berekende neerslag rechtvaardigt geen waarschuwingen, hoeveelheden in het westen in de Hir Uitvoer afgenomen naar max. 25 mm, EC18 Uitvoer wat meer. Lokaal kan dit als gevolg van het convectieve karakter nog meer zijn.
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Arend

Groot gebied met een level 1 voor vandaag, morgen zijn wij aan de beurt?

A level 1 was issued for the Iberian Peninsula, France and bordering regions mainly for severe convective wind gusts and tornadoes.

Een zomer zonder onweer, is als een winter zonder sneeuw. Hogedruk maakt alles stuk. Een evenaring is geen record.

Tyshane

Citaat van: Arend op zo 23 sep 2012 - 10:23
Groot gebied met een level 1 voor vandaag, morgen zijn wij aan de beurt?

A level 1 was issued for the Iberian Peninsula, France and bordering regions mainly for severe convective wind gusts and tornadoes.

Je zou haast verwachten van wel. Ik reken er wel op eerlijk gezegd.

Hier nog het knmi-kaartje van maandag, ziet er goed uit:



........

Bron: Knmi

........

Weerfreak 1337


Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Marsel

Citaat van: Weerfreak op zo 23 sep 2012 - 11:44
Zit al aardig wat onweer op. :)

Zozo, die had ik nog niet eens gezien, ook de sat moet je even goed kijken omdat de boel embedded in Ac/Ci is. Hij bevindt zich mooi nabij het WF (eigenlijk richting het occlusiepunt), het front ligt aan de grond echter nog net zuid van deze ploffer.

TaL

Wat je wel opvalt is dat heel de boel amper doorschuift, die onweders liggen daar nu zeker al sinds 9 uur op dezelfde plaats (mss beetje doorgeschoven) dus alles trekt heel langzaam over. Kan voor grote neerslaghoeveelheden zorgen als het eenmaal hier is dus.

Correct me if I'm wrong :)

TaL
Onweersdagen. 2012: 29, 2013: 24, 2014: 42, 2015: 23, 2016: 16, 2017: 0

Marsel

Mwa, dat zal voor onze omgeving wel meevallen. Treksnelheden zijn relatief hoog (maar niet bijzonder!) door de goed doorstaande winden om middelbaar niveau. Wat wel opvalt zijn de hoge PW waarden, die rijzen behoorlijk de pan uit in warme lucht. Dus de komende 24-30u lokaal veel hemelwater. Een beetje logisch is dat ook wel gezien de geschiedenis van het systeem (interactie gehad met Nadine).

Powered by EzPortal