Berichtgeving over de herfst

Topic gezien door 19234 bezoekers
Gestart door Dennis, ma 03 sep 2012 - 17:21

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

KMI waarschuwt voor veel neerslag

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut KMI heeft code geel afgekondigd in verband met neerslag, zo heeft weerman Frank Deboosere van de VRT vandaag getwitterd. Het weerinstituut verwacht een zeer wisselvallige dag met vanaf het westen regen en buien. Die trekken geleidelijk naar het oosten. Plaatselijk valt er veel neerslag en is er kans op wateroverlast, waarschuwt Deboosere. Over het zuidoosten blijft het mogelijk nog droog tot de avond. Ook morgen/donderdag is er overal kans op veel neerslag, zegt het KMI.

Code geel is de eerste waarschuwingsgraad van het weerinstituut. Er zijn ook nog de codes oranje en rood, waarbij rood de meest ernstige situatie is. Groen betekent geen noemenswaardige problemen.

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Shadow112

Weerkundigen: 'Drukke avondspits blijft voorlopig uit'

Nederland heeft voorlopig te maken met een 'groot en actief regengebied', maar Weerplaza verwacht vooralsnog geen forse avondspits. Tegen de avond wordt het in de Randstad droger, zo is het beeld. 'We houden een slag om de arm', vertelt meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza. Volgens het weerstation kan de neerslag woensdagavond zorgen voor lichte vertragingen, maar het wordt niet zo heftig als waar de Verkeersinformatiedienst (VID) dinsdag voor waarschuwde.

Een tip voor mensen die na werktijd de weg op moeten is de weersverwachting in de gaten houden. De kans bestaat dat de buien die ons land vanuit Frankrijk bereikt hebben zwaarder worden. Severin voorspelt: 'De weerkaart geeft aan dat het blijft zoals het nu is. Een rode kleur in de buienradar blijft tot nu toe uit'.

Ondergelopen weilanden
Met name het noorden van het land kan last van de regen ondervinden, daar wordt een neerslag van 20 tot 30 millimeter gemeten. 'Het gaat hooguit om wat ondergelopen weilanden', aldus Severin.  De buien blijven tot donderdagmiddag aanhouden en trekken dan over het oosten. Op vrijdag wordt er opnieuw regen voorspelt. Ten slotte een positief weerpuntje aan de horizon: zondag schijnt de zon, zo is nu de voorspelling.

Bron: ad.nl

Jan van Ooijen

Dubbel zo drukke spits door onstuimig weer

Het regenachtige weer heeft donderdagochtend al tot een dubbel zo drukke spits geleid. Vooral in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam staat het verkeer vast, meldt de ANWB. Rond 08.00 uur stond al tweehonderd kilometer file, terwijl dan normaal honderd kilometer staat. De meeste files komen door ongelukken die in het onstuimige weer zijn gebeurd. Bij knooppunt Watergraafsmeer bij Amsterdam raakten vier auto's betrokken bij een kettingbotsing. Op de ringweg staat hierdoor tien kilometer file. Op de A1 loopt het ook vast en daar staat een file met dezelfde lengte.

Verkeer richting Amsterdam kan volgens een woordvoerder het beste via de ring West en de ring Zuid rijden. Bij knooppunt Oudenrijn in Utrecht raakten een vrachtwagen en een auto met elkaar in botsing. Hierdoor staat op de A12 vanuit Den Haag tien kilometer file.

Het verkeer richting Rotterdam moet rekening houden met een ongeluk op de A58 richting Zeeland bij Bergen op Zoom. Daar is een rijstrook afgesloten en staat zes kilometer file. Het verkeer richting Rotterdam moet rekening houden met een ongeluk op de A58 richting Zeeland bij Bergen op Zoom. Daar is een rijstrook afgesloten en staat zes kilometer file.

Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Shadow112

Stormachtige vrijdag

Het belooft een stormachtige en drijfnatte vrijdag te worden. Vooral de wind speelt morgen op. Een storing zorg voor veel regen. Een venijnige depressie trekt langs de Wadden oostwaarts. De zuidwestenwind wakkert in de ochtend aan tot hard, later stormachtig met aan zee kans op zware windstoten. Ook boven land is het uitkijken met winduitschieters. Bovendien regent het intensief en klaart het pas in de middag in het westen op.

Ook zaterdag vallen talrijke buien, maar zondag belooft een overwegend droge dag te worden met zonnige perioden.

Bron: telegraaf.nl

Shadow112

KNMI waarschuwt voor zware windstoten



Wie in het westen van het land de weg op gaat, moet rekening houden met zware windstoten. Het KNMI waarschuwt voor windstoten van rond 90-100 kilometer per uur langs de westkust en boven grote wateroppervlakken. Vooral aan het eind van de ochtend en het begin van de middag kan de wind flink aantrekken. Het slechte weer wordt veroorzaakt door een depressie die over het noordwesten van het land trekt.

Drukkere ochtendspits
Het herfstweer veroorzaakte vanmorgen op de weg voor nogal wat problemen. Er stonden veel langere files dan normaal. In het hele land waren ongelukken op snelwegen, die voor vertraging zorgden. Volgens de ANWB ging het vooral om kop-staartbotsingen. Rond 08:30 uur stond er in totaal ongeveer 130 kilometer file. Normaal is dat op vrijdagochtend zo'n 50 kilometer. Op enkele plaatsen waren delen van snelwegen tijdelijk afgesloten door een ongeluk, zoals de Afsluitdijk richting Groningen (A7).

Bron: rtlnieuws.nl

Dennis

Storm velt zestig bomen in Zuid-Drenthe

De storm, die vrijdag aan het begin van de middag over Drenthe trok, heeft in het zuiden van de provincie zestig bomen geveld. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen. Wel kwam aan de Kerkweg in Erica een boom op een woning terecht. De bewoners waren op dat moment niet thuis, maar zijn later uit voorzorg op een ander adres ondergebracht. Volgens een woordvoerder van de politie was er namelijk het gevaar dat de boom zou gaan schuiven. De brandweer heeft de bewoners geadviseerd een specialistisch bedrijf in te schakelen om de boom te verwijderen.

Her en der in Zuid-Drenthe werden wegen en fietspaden het toneel van vallende bomen en brekende takken. Het verkeer werd er flink door gehinderd, maar veel schade was er niet. Wel werd een geparkeerde auto door een boom getroffen.


Bron: Dagblad van het Noorden


Jan van Ooijen

Herfstkleuren relatief laat dit jaar

Nederland krijgt dit jaar relatief laat te maken met verkleurend blad aan de bomen en bladval. Pas eind oktober staan eiken en beuken in herfsttooi en rond eind november is het blad van de bomen, zo verwacht natuurnetwerk De Natuurkalender op basis van tellingen en van onderzoek van de Wageningen Universiteit.



Met de late herfstverkleuring wordt de trend van deze eeuw voortgezet. De laatste jaren schuift het moment dat de bladeren vallen steeds op naar het einde van de herfst, aldus Arnold van Vliet van De Natuurkalender. De temperatuur in september lijkt daarvoor het meest bepalend.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Dennis

Warm weekend?

De vooruitzichten richting het weekeinde zien er goed uit. Na een periode van fris herfstweer loopt de temperatuur namelijk flink op. Vanaf vrijdag zou het lokaal zelfs wel eens rond 20 graden kunnen worden. Hoe warm het precies wordt is echter nog niet helemaal zeker op deze termijn. Dit wordt deels bepaald door de ontwikkelingen en de koers van de tropische orkaan Rafael die momenteel nog op een afstand van zo'n 6000 km op de Atlantische Oceaan aan de rand van het Caribisch gebied rondraast.

Hurricane Rafael
De tropische orkaan Rafael zet de komende vierentwintig uur koers richting Bermuda. Rafael is afgelopen nacht uitgegroeid tot een hurricane van de eerste categorie met windsnelheden tot 140 km/u en nog zwaardere windvlagen tot bijna 170 km/u. Op Bermuda worden allerlei voorzorgmaatregelen getroffen. De verwachting is dat de orkaan aan het begin van de avond, lokale tijd dus rond middernacht Nederlandse tijd, op een afstand van ongeveer 160 kilometer ten zuidoosten van het eiland passeert. Het oosten van het eiland zou op deze manier het zwaarste deel van de storm meepakken. Vervolgens zal Rafael in kracht afnemen en als tropische storm in noordelijke richting verder trekken op de Atlantische oceaan richting Europa. Waar de storm vervolgens aan het einde van de week komt te liggen is bepalend voor de warmte die wij komend weekeinde kunnen verwachten in Nederland.



Onzekerheid Pluim
De koers van de restanten van de orkaan Rafael laat op termijn een flinke spreiding zien. Dus de exacte plaats van de tropische storm is nog geenszins bepaald. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van de actuele ontwikkelingen van de orkaan op de Atlantische Oceaan. Deze spreiding zien we één op één terug in de EPS (Ensemble Prediction System) verwachting van de temperatuur aan het einde van de week. De hoogste waarden in de Bilt van de operationele uitvoer, de controle run en de overige 50 deelberekeningen van het Europese weermodel, het ECMWF, lopen vrijdag al uiteen van 14 tot 21 graden. In het weekeinde is het verschil zelfs nog groter met waarden tussen 10, de koudste oplossing en 22 graden voor de warmste berekening. De positie van het lage drukgebied dat de restanten bevat van de orkaan Rafael is tegen die tijd bepalend voor de windrichting en sterkte waarmee vanuit het zuiden van Europa de warme lucht Nederland zou kunnen bereiken.



Vervolg herfstvakantie
Na het komende weekeinde zit voor het midden en zuiden van Nederland de herfstvakantie er al weer op. Volgende week kan dan het noorden van het land vakantie gaan vieren. De trend, af te lezen uit de pluimgrafiek hiernaast, is dat de temperatuur dan weer wat moet gaan inleveren. Maar dat is in dit geval niet direct ongunstig want uit de EPS verwachting voor de neerslag in De Bilt blijkt dat de kans op regen gering is, maximaal 20 %. Ook laat de EPS voor de bedekkingsgraad, dus de hoeveelheid bewolking nog veel ruimte voor de zon.

Weer.nl

Dennis

Herfst in drie eeuwen

Vorig jaar liet de herfst zich van zijn zonnigste zien met hoge temperaturen. Ook dit jaar ontbreekt het niet aan warmte al is het minder warm dan in het najaar van 2011 toen zelfs in oktober nog temperaturen van 27 graden zijn gemeten. De laatste jaren hadden we vaak tot laat in het seizoen nog fraai nazomerweer. De herfstseizoenen van 1999, 2000, 2001, 2005, 2006, 2009 en 2011 staan in de top tien van de warmste in zeker honderd jaar. We kunnen echter nog verder terug in de geschiedenis. In december 1705 begon wateropziener Nicolaus Cruquius als eerste in ons land het weer systematisch bij te houden.



Drie keer per dag noteerde hij luchtdruk, temperatuur, vochtigheid en wind en ook de neerslag en verdamping. Cruquius begon weerinformatie te verzamelen om de waterhuishouding beter te begrijpen. Hij verzamelde ook gegevens van getijden en waterstanden, de hoogte en kwaliteit van dijken en stormvloeden en overstromingen. Hij wilde de informatie uitbrengen op kaarten ter ondersteuning van zijn grootse plan om ons land te beschermen tegen overstromingen. In samenspraak met enkele professoren uit Leiden diende hij in 1727 zijn plan in bij de toenmalige regering, de Staten van Holland. Zijn vooruitstrevende ideeën liepen echter vast in ambtelijke molens. Zijn bewaard gebleven weerkundige waarnemingen zijn echter van blijvende waarde en vanwege de klimaatproblematiek zeker tegenwoordig van onschatbare waarde.

De gemiddelde temperatuur over de drie herfstmaanden september, oktober en november 2006 was 13,6 graden. Daarmee is het najaar van 2006 veruit de warmste herfst in drie eeuwen. Na 2006 wordt de top tien ingevuld door 2005 en 1731 (12,0 graden), 1772 (11,9 graden), 1723 en 1779 (11,8 graden) en 1795 en 1969 (11,7 graden). Dagboeken uit de zeventiende eeuw bevestigen de "seer scone warme herfst" en maken melding van wekenlange periodes van warm herfstweer. Een schrijver in Den Haag ziet half november 1723 "druiven die volkomen geset waren en een appelboompje dat twee nieuwe vrugtjes hadde en een bloesem geleijck".

De temperatuurmetingen zijn in de achttiende eeuw gedaan in het westen van ons land. Cruquius verrichtte zijn metingen in Delft en Leiden, maar de meeste waarnemingen zijn gedaan bij het door water omringde Huize Swanenburgh in Halfweg. De oude metingen worden door het KNMI tegenwoordig nader onderzocht op kwaliteit om ze enigszins vergelijkbaar te kunnen maken met de huidige temperatuurmetingen. Door de aandacht voor historische klimaatreeksen komen steeds meer gegevens beschikbaar en is het beter mogelijk geworden de uitzonderlijkheid van zo'n seizoen te bepalen.

Voor andere gegevens dan de temperatuur, zoals neerslag en zon zijn minder lange reeksen beschikbaar. Voor neerslag sinds midden negentiende eeuw en voor de zon sinds het begin van de twintigste eeuw. Zo is vast te stellen dat de herfst van 2005 met 444 uur zon op één na de zonnigste was sinds het begin van de metingen. Het najaar van 1959 staat aan top met in de drie herfstmaanden 449 zonuren tegen 314 normaal. De recorddroge herfst van 1953 leverde in drie maanden slechts 52 mm, terwijl De Bilt in 1998 in de herfst 468 mm opving. Normaal valt er in dit seizoen 241 mm.

KNMI



Dennis

Invloed van Hurricanes en ex-hurricanes  (op nazomer in Oktober - hete lucht uit Afrika)

Een hurricane is een tropische orkaan in het gebied van de Atlantische Oceaan. Deze orkanen zorgen voor schade door wind, zware regen en stormvloed in de Verenigde Staten, met name de Amerikaanse oostkust, Mexico, Midden-Amerika en het Caribisch gebied met de Bovenwindse Eilanden.

Nadine, die op 12 september haar naam kreeg, bleef zeker 23 dagen bestaan en varieerde in kracht waardor ze afwisselend de status had van tropische storm of hurricane (Bron NASA, Earth Observatory)



Zodra tropische stormen of hurricanes boven kouder water van de Atlantische Oceaan terechtkomen transformeren ze tot gewone depressies wat in Europa vaak leidt tot wisselvalliger weer met wind en buien. Soms blijven de ex-hurricanes op afstand waardoor boven West-Europa een zuidelijke luchtstroming tot stand komt en warmere lucht uit Zuid-Europa wordt aangevoerd. In de herfst kan dat een aantal warme nazomerdagen opleveren, in Europa oudewijvenzomer genoemd vergelijkbaar met de Indian Summer in Noord-Amerika.

Tropische orkanen, in de Verenigde Staten hurricanes genaamd, ontstaan in de Atlantische Oceaan meestal tussen juni en november. Soms duurt het orkaanseizoen nog langer tot in het volgende jaar. De meeste hurricanes worden geboren uit onweersbuien voor de Afrikaanse kust. Met een oostenwind drijven de buien richting Caribisch gebied, waar ze uitgroeien tot tropische stormen. Als de wind boven het gemiddelde van 117 km/u komt (windkracht 12) is het een hurricane. De warme zee met een temperatuur van minstens 26 graden is een belangrijke energiebron waardoor ze in activiteit toenemen.

Bij de vorming van tropische stormen speelt de wind op grote hoogte een rol. Tijdens een El Niño, met relatief warm zeewater langs de evenaar, is de straalstroom sterker. De straalstroom is een sterk windveld op 10 kilometer hoogte. Bovendien schuift de straalstroom in een El Niño-periode wat op naar het zuiden tot boven het Caribisch gebied. Op grote hoogte waait het dan harder.

De hoge wolkencomplexen waaruit stormen en hurricanes ontstaan, waaien op grote hoogte aan "flarden", waardoor ze aan kracht inboeten. Hoe harder het daar waait, hoe moeilijker een hurricane zich kan ontwikkelen. In een La Niña jaar met minder wind op hoog niveau ontstaan doorgaans meer hurricanes.

Hurricanes of tyfonen, zoals ze in sommige gebieden worden genoemd, zijn vooral gevaarlijk als ze aan land komen. Het ene jaar levert veel meer en zwaardere hurricanes op dan het andere. Hurricanes worden ingedeeld in vijf klassen volgens de schaal van Saffir/Simpson. Klasse 1 zijn hurricanes met een gemiddelde wind van minstens 117 km/u en hoogstens 152 km/u. Een hurricane met gemiddelde windsnelheden van meer dan 248 km/u zit in klasse 5 en is extreem gevaarlijk.

Hurricanes kunnen het lang volhouden. Nadine, die in september 2012 op de weerkaart verscheen en vooral op de Azoren heftig weer opleverde, bleef 23 dagen bestaan. Recordhouder voor de Atlantische Oceaan sinds 1851 is San Ciriaco in 1899 met een levensduur van 28 dagen, gevolgd door Ginger in 1971 met 27 dagen en Inga in 1969 met 25 dagen. Wereldwijd haalde hurricane en tyfoon John, die van 10 augustus tot 10 september 1994 actief was, een levensduur van 31 dagen. John legde een afstand af van 13.280 kilometer van de oostelijke naar de westelijke Stille Oceaan.

De orkaannamen in het Caribisch gebied in 2012 zijn: Alberto, Beryl, Chris,Debby, Ernesto, Florence, Gordon, Helene, Isaac, Joyce, Kirk, Leslie, Michael, Nadine, Oscar, Patty, Rafael, Sandy, Tony, Valerie en William.

Actuele informatie hurricanes http://www.nhc.noaa.gov/index.shtml



KNMI


Jan van Ooijen

Eerste helft oktober erg nat

Nederland heeft een kletsnatte eerste helft van oktober meegemaakt. Tot en met de 16e viel al meer neerslag dan normaal in de hele maand oktober. Dit meldde weeronline.nl woensdag.  Er viel gemiddeld in de eerste helft van oktober 83,3 millimeter. De afgelopen 100 jaar viel alleen in 1982 meer regen. Toen was dat 98,6 millimeter in de eerste oktoberhelft. Gemiddeld valt er in de hele maand oktober op de hoofdstations in Nederland 79,0 millimeter, aldus het weerbureau.

Vooral in het westen van het land kwam de neerslag terecht. In de Kop van Noord-Holland viel op een aantal plaatsen meer dan 130 millimeter. Groningen was de droogste provincie. Daar viel op sommige plaatsen nauwelijks 40 millimeter. De tweede helft van de maand lijken hogedrukgebieden boven Oost-Europa de neerslagkansen in Nederland te gaan beperken, voorziet weeronline. Met een zuidelijke stroming gaat de komende dagen de temperatuur ook weer even omhoog. Vrijdag maakt het binnenland kans op 22 graden Celsius.

Telegraaf

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Dennis

Warmte in oktober


Hoewel het in de loop van oktober snel kouder wordt, kan het vooral in de eerste helft van deze maand nog warm worden. De middagtemperatuur zakt van gemiddeld 17 graden in het begin tot ongeveer 12 graden eind oktober, maar soms kan het nog zomers warm worden. In De Bilt kwam de temperatuur sinds 1901 in oktober op acht dagen op 25,0 graden of hoger, het laatst in 2011. Westdorpe noteerde op 2 oktober 2011 nog 27,1 graden.

De warmste dagen in De Bilt waren 10 oktober 1921 (26,7 graden), 4 oktober 1983 (26,5 graden), 2 oktober 1908 (26,2 graden), 1 oktober 2011 (26,0 graden), 3 oktober 1908 (26,0 graden), 2 oktober 1959 (25,7 graden), 2 oktober 2011 (25,6 graden) en 9 oktober 1921 (25,0 graden).

Op 4 oktober 1983 werd zelfs op Schiermonnikoog 23,9 graden gemeten, maar Venlo was met 28,1 graden de warmste plaats. Het landelijke eeuwrecord staat geboekt op 10 oktober 1921 toen Sittard 30,1 graden bereikte. De dag daarvoor was toen in Limburg ook al bijna tropisch met in Maastricht 29,2 graden en de zomerwarmte was tekenend voor de hele maand. In het uiterste zuiden van Limburg leverde oktober 1921 liefst negen zomerse dagen (25,0 graden of hoger). Zelfs eind oktober zijn in het zuiden van ons land nog zomerse temperaturen gemeten: op 27 oktober 1937 noteerde Maastricht 26,2 graden. In De Bilt is 10 oktober 1921 de laatste datum van het jaar waarop de temperatuur nog tot boven 25 graden (zomers) is opgelopen en 30 oktober 2005 de laatste datum met meer dan 20 graden (warm). Oktober 2005 leverde in Zuid-Limburg twee keer een serie van vijf warme dagen op, zodat de maand er 10 telde. Normaal telt weerstation Maastricht Airport in oktober drie warme dagen.

Op 6 oktober 1997 werd in Maastricht 24,7 graden gemeten, bijna een zomerse dag dus. In 1996 noteerde weerstation Oost-Maarland op 14 oktober 23,8 graden. Deze hoge temperatuur hield verband met een zwak föhneffect in het Limburgse heuvelland.
Ook 's nachts blijft het dan soms warm. Het warmst was de nacht van 3 oktober 1985 toen Maastricht een minimum noteerde van 18,0 graden. De Bilt had toen de warmste oktobernacht van de meetreeks met een minimum van 15,8 graden.

KNMI


Dennis

Nazomer

Tussen begin september en half november daalt de gemiddelde middagtemperatuur in De Bilt van ongeveer 20 graden naar 9 graden. Toch zijn er ook in deze tijd nog regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken. Die opleving van de zomer is zo karakteristiek dat de nazomerperiodes in verschillende landen eigen namen hebben gekregen. In ons land spreken we wel van "oudewijvenzomer", afkomstig van het Duitse Altweibersommer, terwijl een zomerse periode eind september in ons land wel wordt aangeduid als Sint Michielszomertje. In Engeland staat een warme periode in oktober bekend als Saint Luke's little summer en in Noord-Amerika wordt de nazomer Indian Summer genoemd. Een nazomerperiode in november wordt in België en Nederland wel Sint Maartenszomer genoemd.



Meteorologisch is het zomerse najaarsweer goed verklaarbaar. In deze tijd van het jaar vormt zich vaak een hogedrukgebied boven Midden-Europa. Boven West-Europa waait de wind daardoor uit zuidelijke richtingen, waarmee warme lucht uit het gebied van de Middellandse Zee wordt aangevoerd. Bovendien ontstaan boven de Atlantische Oceaan actieve depressies waarin de luchtdruk heel laag kan worden omdat de tegenstellingen in temperatuur tussen het noordpoolgebied en de tropen in het najaar groter worden. Boven de Oceaan is de luchtdruk dan lager dan boven Midden-Europa waardoor de zuidelijke wind boven West-Europa toeneemt en de aanvoer van warme lucht nog sterker wordt. Onder zulke omstandigheden kan de temperatuur in ons land in september en oktober nog oplopen tot waarden tussen 20 en 25 graden. In november, als de zon al niet meer zoveel kracht heeft, wordt het dan 15 tot 20 graden. In extreme gevallen zijn in de afgelopen honderd jaar in het zuiden van ons land in oktober zelfs nog tropische temperaturen gemeten van 30 graden. Het record voor november is 21,1 graden op 4 november 1994 in Maastricht en Oost-Maarland.

KNMI

Jan van Ooijen

Warmste 22 oktober ooit

Maandag gaat de boeken in als de warmste 22 oktober ooit. In De Bilt steeg het kwik tot 21,5 graden. Het oude warmterecord stond op 21,4 graden, gemeten in 1989. De temperatuur op 22 oktober is gemiddeld 12,8 graden, meldt weeronline.nl.

Met uitzondering van de kust en het noorden van het land werd het in vrijwel het hele land maandagmiddag warmer dan 20 graden. Het warmst werd het in het Gelderse Deelen met 22,2 graden. Op de Wadden was het met 14 graden beduidend minder warm. In de loop van de week slaat het weer om. Koude lucht komt vanaf de Noordpool Nederland binnen. Vrijdag wordt het naar verwachting niet warmer dan 10 graden. Bovendien is er in de nachten kans op vorst.

Nu.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Ruim 24 graden in Ukkel, dagrecord gesneuveld

In Ukkel is deze namiddag een temperatuur van 24,3 graden gemeten. Dat is niet alleen een dagrecord, het is ook de hoogste temperatuur ooit gemeten in de laatste tien dagen van oktober. Dat meldt weerman David Dehenauw. Tegen het weekend krijgen we een ferme afkoeling.



Aan de kust is het iets koeler, maar in het hoger gelegen Elsenborn werd ook 24 graden gemeten. Dat heeft te maken met het fenomeen van temperatuursinversie, waardoor het op grotere hoogte warmer is dan in de lager gelegen gebieden. Ukkel ligt 105 meter boven de zeespiegel, Elsenborn op 570 meter.

Toch bergen we winterjassen en sjaals best niet te ver op, want volgende zaterdag zouden de maxima in de Hoge Venen maar rond 3 ?  4 graden uitkomen. 's Nachts gaat het er vriezen. Ook in het centrum van het land halen we zaterdag niet meer dan 8 graden, of een afkoeling van 15 graden in vijf dagen. Als er in het weekend neerslag zou vallen, kan dat in de Hoge Venen sneeuw zijn. De normale maximumtemperatuur in deze tijd van het jaar in Laag- en Midden-België is 14 graden. Het vorige dagrecord voor 22 oktober bedroeg 23,6 graden en stamt uit 1937.

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Natte oktobermaand voor kustprovincies

Oktober 2012 gaat de boeken in als een natte maand, vooral in de kustgebieden. Lokaal viel meer dan 160 millimeter. Dat meldt weerwebsite Weeronline zondag. De regen viel voornamelijk in de eerste twee weken. Toen viel er net zoveel neerslag als normaal in de hele maand. Het Zeeuwse plaatsje Cadzand had het in oktober het zwaarst te verduren: daar viel 177 millimeter.



Gewoonlijk blijft de meter deze maand aan de kust steken op 90 ?  100 millimeter. In het binnenland was het een stuk minder nat. In delen van Noord-Brabant, Limburg en Drenthe viel zo'n 60 millimeter. Omdat het de komende dagen gaat regenen, kunnen deze cijfers nog iets oplopen. Vaak zijn er in oktober zware stormen door de overgang van warm zomerweer naar kouder herfstweer, maar die bleven dit jaar uit.

Kouder dan gemiddeld
Weeronline schat dat de gemiddelde oktobertemperatuur in De Bilt uitkomt op zo'n 10,5 graden. Als dat klopt, was oktober 0,2 graad kouder dan gemiddeld. De zon liet zich deze maand net zoveel zien als voorgaande jaren, namelijk 110 uur. Maandag ging zelfs de boeken in als de warmste 22 oktober ooit. Toen schoot de maximumtemperatuur naar 22 graden in de Bilt. Ook op veel andere plekken werd het 20 graden of meer. In het laatste weekend van oktober werd het juist behoorlijk koud. In Twente vroor het 10,2 graden.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Dennis

Het raadsel van de rode bladeren

In voorbereiding op de winter verzamelen bomen zoveel mogelijk voedingsstoffen. Onder meer door het voedzame deel van hun bladeren terug te nemen. Dit deel, chlorofyl genaamd, is het groen dat de bladeren hun kleur geeft en dat het blad gebruikt om zonlicht op te vangen. Doordat het groen verdwijnt, wordt het gele en oranje pigment in de bladeren zichtbaar: de carotenoiden en xanthofyllen. Zij helpen net als chlorofyl bij de fotosynthese, het proces waarmee bladeren zuurstof produceren.
Meer geïntrigeerd zijn wetenschappers door de vraag waarom bepaalde bladeren rood worden in de herfst. Deze kleur is namelijk van oorsprong niet aanwezig, maar wordt speciaal door de bomen aangemaakt.



Eén theorie is dat bomen het rode blad gebruiken om luizen, die in de herfst hun eitjes leggen, af te schrikken. Ander onderzoek weerlegt deze theorie: luizen zouden niet in staat zijn om de kleur rood te zien. Toch bewezen Britse onderzoekers dat luizen wel degelijk een afkeer van rood hebben, mogelijk omdat dat voor hen op bruin lijkt. Aangezien bruin blad afsterft en op de grond belandt, is het voor hen niet interessant om er eitjes op te leggen. Een aannemelijker oorzaak voor de rode bladeren is stress. Ook buiten de herfst kleuren bladeren soms rood in tijden van grote droogte. Planten krijgen dikwijls rode plekken op de plek waar ze door insecten worden aangevreten. De stress wordt in de herfst vermoedelijk vooral veroorzaakt door zonlicht, omdat het verouderde blad daar extra gevoelig voor is.

De felste herfstkleuren ontstaan tijdens de indian summer . In deze warme najaarsperiode is het overdag zeer zonnig en droog, met lichte vorst in de nachten.

Telegraaf

zorba

Donderdag zware ochtendspits door mist

Weggebruikers moeten donderdag rekening houden met een zware ochtendspits. Het verkeer gaat waarschijnlijk hinder ondervinden van dichte mist, waardoor lange files kunnen ontstaan. Met name rondom Utrecht komt het vast te staan, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) dinsdag. Normaal staat er op donderdagochtend zo'n 220 kilometer file. Als er echter donderdagochtend inderdaad sprake is van dichte mist, kan de totale filelengte zo oplopen tot driehonderd kilometer.



Vooral in het zuidoosten van het land, het gedeelte ten oosten van de lijn van Zeeland naar Groningen, is het zicht naar verwachting slecht. De Randstad blijft in dat geval gevrijwaard van dichte mist, maar volgens de VID is het zeker niet uitgesloten dat het verkeer rond Utrecht de dans ontspringt. Als het mistig is, blijven spitsstroken vaak gesloten, omdat Rijkswaterstaat bij dichte mist eventuele incidenten niet kan zien door de camera's. Bij Utrecht zal dat te merken zijn op de A27 en A28. Ook de stroken op de A2 bij Urmond, de A1 bij knooppunt Hoevelaken, de A50 bij Arnhem en de A50 en A73 bij Nijmegen blijven naar verwachting dicht.

Bron: Metro
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Verkeershinder door mist valt mee

De gevolgen van de dichte mist voor het verkeer op de Nederlandse wegen lijken donderdagochtend mee te vallen. Er staan files door ongevallen, maar die werden niet veroorzaakt door mist, meldde de VerkeersInformatieDienst (VID). Er stond rond 8 uur ruim 200 kilometer file. ''Maar de situatie op de weg kan snel veranderen'', waarschuwt een woordvoerder. ''In de regio's Amsterdam en Rotterdam zijn de spitsstroken afgesloten waardoor files snel langer kunnen worden.'' De spitsstroken zijn afgesloten omdat ze door de mist met camera's niet goed te controleren zijn. ''De mist is verradelijk. Het kan helder zijn en dan rijdt je ineens in een dichte mistbank.''


Foto Kees Zwaan

Schiphol
De dichte mist had donderdagochtend op Schiphol nog geen gevolgen voor het vliegverkeer. ''Vooralsnog zijn er geen problemen, maar er is wel sprake van verminderde capaciteit, er zijn minder aankomende en vertrekkende vluchten'', aldus een woordvoerster van de luchthaven.

''Mogelijk heeft dat in de loop van de ochtend wel gevolgen voor reizigers. Dat is koffiedik kijken.'' Ze adviseert mensen om de vluchtinformatie de komende uren goed in de gaten te houden. Volgens weerbureau Weeronline is het in het zuidoosten van het land bewolkt en is in de rest van Nederland sprake van dichte mist. Het zicht is plaatselijk minder dan 200 meter. De lokale gladheid waarvoor eerder werd gewaarschuwd lijkt uit te blijven.

Bron Nu.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Mist zorgt voor drukke ochtendspits

Dichte mist in het hele land zorgt maandagochtend voor een drukke ochtendspits. Rond 08.15 uur stond er door slecht zicht, gesloten spitsstroken en ongevallen meer dan 350 kilometer file. Normaal is dat in deze tijd van het jaar zo'n 225 kilometer, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) maandag. In Brabant liep het zicht terug tot minder dan honderd meter. Ook in de rest van het zuiden van het land is het zicht slecht. Op de A2 ontstond een aanrijding en bleef alleen de vluchtstrook enige tijd open. Daar stond rond 08.15 uur een file van acht kilometer.

Ook op de A6 ontstond maandagochtend eveneens een lange file door een ongeval. Voor het knooppunt Muiderberg stond het verkeer over zo'n dertien kilometer stil. Ook daar is het zicht beperkt. In het hele land komt plaatselijk dichte mist voor met een zicht van minder dan tweehonderd meter, meldt het KNMI maandag. Alleen in de kop van Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe lijkt het mee te vallen. Later op de ochtend breidt de mist zich uit naar het noorden en verdwijnt dan langzaam.

Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal