Berichtgeving over de herfst

Topic gezien door 19235 bezoekers
Gestart door Dennis, ma 03 sep 2012 - 17:21

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Dennis

Deze week nog volop nazomer

Deze is week is het nog volop nazomeren geblazen. De temperaturen liggen overdag rond de 20 graden, de zon laat zich geregeld zien en het is overwegend droog. Volgens Weeronline is het deze eerste septemberweek 'aangenaam nazomerweer' en Weerplaza twittert: 'Het weer wordt steeds vriendelijker. Bijna jammer dat je moet werken'.

Morgen hoort bij de mooiste dagen van deze week met zo'n 23 graden en een minimale kans op nattigheid, zo melden beide weerinstituten. De dagen daarna wordt het tijdelijk iets koeler. Woensdag en donderdag variëren de temperaturen van zo'n 19 tot maximaal 21 graden overdag. Donderdag is er ook minder ruimte voor de zon, maar vrijdag loopt de temperatuur weer wat op en zaterdag wordt een ronduit stralende dag met 23 graden en volop zon. Het blijft daarbij droog. Ook de week daarna blijven de temperaturen veelal boven de 20 graden, maar de kans op regen en onweer neemt wel toe.

Bron: ad.nl



Dennis

'Nederland kan gaan genieten van een fraai nazomerweekend'

Het werd maandag al bekend: het is deze week volop nazomeren geblazen. We gaan de week zelfs afsluiten met een 'heel fraai nazomerweekeinde'. Een wind vanuit het zuiden zorgt ervoor dat de zon genoeg kans krijgt waardoor het snel opwarmt.

De zon schijnt volop en het warmt snel op
Volgens meteoroloog Marco Verhoef van Weerplaza lijken de weerkaarten dit weekeinde gunstig te liggen en voorspelt hij een temperatuur van meer dan 25 graden. 'Misschien is het nog wat vroeg om harde uitspraken te doen, maar nadat het kwik de komende twee dagen een stapje terug doet, gaat de temperatuur richting het weekeinde weer flink omhoog', nuanceert hij. De zondag lijkt het te gaan winnen van de zaterdag. Volgens Verhoef waait de wind zondag uit het zuiden tot zuidoosten en maken de wolkenvelden vanaf de Noordzee daardoor geen kans. Dat klinkt dus als een mooie stranddag. 'De zon schijnt volop en het warmt snel op. Daarbij komt dat er steeds warmere lucht onze kant op komt', aldus de meteoroloog.

Geen voorproefje van de winter
In een 'hoogzomerse situatie' zou het kwik kunnen stijgen naar zo'n 27 graden, maar omdat het september is heeft de temperatuur minder tijd om zo'n maximum te bereiken. Verhoef: 'Bovendien begin je nu aan het begin van de dag wat frisser, het kwik moet van verder komen'. Vorig jaar kon Nederland ook genieten van een mooie nazomer. Uit cijfers van het KNMI blijkt dat in september 2011 op sommige plaatsen zes zomerse dagen op een rij werden geboekt. Oktober was bovendien meer een verlengstuk van de zomer dan een voorproefje van de winter. Zo bereikte de temperatuur in het zuiden van het land op drie dagen achtereen meer dan 25 graden.

Bron: ad.nl

Dennis

Nazomer zakt wat in, maar leeft weer op

Het mooie nazomerweer zakt in de tweede helft van de week een beetje in, maar is in het weekeinde weer helemaal terug. Vooral woensdag en donderdag doet de temperatuur een stapje terug, maar zondag kan het kwik op sommige plaatsen stijgen tot boven de 25 graden. Dat lonkende perspectief wordt dinsdag geboden door weeronline.nl.

Volgens de weerdienst zijn de eerste dagen van de meteorologische herfst helemaal zo gek nog niet. Het heeft nauwelijks geregend en na een frisse start zijn de middagtemperaturen sinds zaterdag alleen maar gestegen. Het fraaie en droge nazomerweer zou de komende zeven dagen nog moeten aanhouden.Dinsdag is de warmste dag voor het weekeinde. De temperatuur stijgt naar 22 graden aan de kust en 24 graden in het binnenland. Woensdag en donderdag wordt het met 18 tot 20 graden minder warm. Boosdoener is koelere lucht van zee.

Na het weekeinde zou een zuidenwind juist warmere temperaturen moeten bieden. Op veel plaatsen wordt het naar verwachting 23 of 24 graden, wellicht nog een paar graden hoger. Keerzijde is dat door de warmte uit het zuiden de kans op onweersbuien toeneemt.

Bron: nieuws.nl

Dennis

Warmte in september

September, ook wel herfst-, fruit-, of gerstmaand genoemd, heeft nog vaak meer weg van de zomer dan van het najaar. Volgens de astronomische kalender horen de eerste drie weken ook nog tot de zomer. Landelijk gemiddeld wordt het nog op negen septemberdagen minstens 20 graden (warme dagen) en twee dagen in september 25 graden of warmer (zomerse dagen).

In 2006 telde september in De Bilt een recordaantal van 26 warme dagen. September 1947 staat wat zomerse dagen betreft aan top met 11 stuks in De Bilt en 14 zomerse dagen plaatselijk in het zuiden. De Bilt had toen op 19 september 1947 met 30,1 graden nog een tropische dag. Tropische warmte komt wel vaker voor in deze maand: in 1919 was het vanaf 11 september zelfs drie dagen achtereen warmer dan 30 graden.

De warmste september sinds het begin van de metingen in 1706 staat geboekt in 2006 met gemiddeld 17,9 graden tegen 14,2 graden normaal. Op de tweede plaats van de eeuwlijst staat september 1999 met 17,4 graden, op de derde plaats september 1949 met 17,2 graden. De temperatuur kwam zowel in september 1949 als in 2006 in De Bilt toen op acht dagen boven de 25 graden. In 1949 telde september in De Bilt zelfs twee tropische dagen.

Vooral 5 september 1949 was heet: De Bilt noteerde toen 34,2 graden en Buchten in Zuid-Limburg en Gilze Rijen in Brabant kwamen tot 34,8 graden. De hoogste thermometerstand ooit in deze maand genoteerd is 35,2 graden op 4 september 1929 in Maastricht. Voor de tweede decade van de maand is het eeuwrecord 33,6 graden op 12 september 1919 in Sittard en voor de laatste tien dagen 30,4 graden op 26 september 1967 in Buchten. Ook 's nachts kan het nog lang warm blijven, vooral in het begin van de maand en vooral aan de kust. Het zeewater blijft na de zomer nog lange tijd warm, waardoor de nachtelijke afkoeling flink wordt getemperd. Verschillen van meer dan 10 graden tussen kust en binnenland zijn 's nachts geen uitzondering. De warmste septembernacht beleefde De Bilt op 5 september 1949 toen de temperatuur het hele etmaal niet lager kwam van 19,1 graden.

Bron: knmi.nl

Jan van Ooijen

'Zomers weekend op komst'

Het weekeinde zal hoogstwaarschijnlijk zomers weer brengen. De verwachting is dat vanaf vrijdag de temperatuur boven de 20 graden komt. Dat meldt Weerplaza.nl. Vrijdag heeft vooral het zuiden van het land al meer zon, in het noorden is er dan een kleine kans op een bui. Weerman Marco Verhoef van Weerplaza verwacht dat de 20-graden-grens zaterdag gemakkelijk wordt gehaald, al kan het op sommige plaatsen wegens mistbanken in de ochtend even duren.

Zondag
Verhoef gaat ervan uit dat vooral zondag mooi wordt. "Echt een topdag; zon en meer dan 25 graden." Plaatselijk kan het volgens hem dan 27 graden worden. De zuidelijke wind zorgt er die dag voor dat nevels en mist onwaarschijnlijk zijn, en dat meer warme lucht wordt aangevoerd. Hoewel zulke zomerse temperaturen volgens Verhoef niet gebruikelijk zijn voor begin september, zal het warmterecord uit 1928 niet sneuvelen, toen het op 9 september bijna 30 graden werd. Wel waarschijnlijk is dat de vorige piek uit 2005 (26,6 graden) wordt overtroffen. Daarmee zou komende zondag 9 september in de top 5 van de warmste dagen komen met deze datum.

Maandag
Overigens wordt het volgens de weerman maandag waarschijnlijk nog wat warmer, al zal dat samen gaan met toenemende bewolking en mogelijk een regen- of onweersbui. Verhoef: "De weerspreuk: 'De warmste dag komt na de mooiste' is er niet voor niets."

Nu.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Prachtig strandweer in aantocht

Het wordt de komende dagen fraai weer, met name zondag.  Zondag kunnen we een zonovergoten dag verwachten met maxima tot 28 graden. Ook direct aan zee wordt het warm met temperaturen tot 25 graden aan toe langs de westkust, weet Meteo Consult.

Morgen en zaterdag is het in de zuidelijke helft van het land ook al fraai weer, met veel zonneschijn aan de Zeeuwse kust en op de stranden in een deel van de Randstad. Vrijdag wordt het er 20 tot 23 graden, zaterdag 22 tot 26 graden. Het noorden blijft morgen en zaterdag nog iets achter in temperatuur met ook meer wolken.

Het is overigens niet uniek dat het in de septembermaand nog tot strandweer komt. In 2006 was de septembermaand nog een echte zomermaand met vrijwel voortdurend hoge temperaturen. In september 1947 kwam het in het zuiden van het land zelfs nog tot een hittegolf die in Maastricht van 11 tot en met 20 september duurde.

Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Het weekend wordt stralend en warm, tot 29 graden

Het weekend wordt warm en zonnig met temperaturen tot 25 graden en zelfs meer. Zonnebril en barbecue zullen hoofdrollen spelen in een schitterend nazomers weekend. Het is vannamiddag droog en overwegend zonnig. Er waait een zwakke, soms matige wind uit het westen tot het zuidwesten. De maxima schommelen tussen 20 en 24 graden.



Vanavond en vannacht is het helder tot licht bewolkt. Later kan plaatselijk mist ontstaan. De minima bedragen 7 graden op de Ardense plateaus en 9 tot 12 graden elders. Na het optrekken van het ochtendgrijs is het morgen droog, zonnig en fraai nazomerweer. Er staat een zwakke zuidwestenwind. De maxima variëren van 22 tot 26 graden.

Zondag steekt de zon nog een tandje bij en zorgt voor een prachtige nazomerdag met veel zon. De maxima gaan nog een beetje hoger: van 25 tot 29 graden. Er waait een zwakke tot matige zuidenwind. Ook maandag zou het nog warm blijven (22 tot 28 graden) met zon, maar tegen maandagavond neemt de kans op een bui toe. Vanaf dinsdag wordt het wisselvalliger en daalt de temperatuur.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Dennis

Het zonnige zuiden

De zomer is nog lang niet afgeschreven, want uit het verhaal van gisteren (donderdag) werd al duidelijk dat we een paar zomerse dagen tegemoet gaan dit weekeinde. Vooral zondag is het in het hele land zonnig en warm, met in Limburg en Brabant plaatselijk 28 graden. Morgen schijnt de zon echter vooral in de zuidelijke delen van het land, in het noorden komen af en toe ook wat wolkenvelden vanaf de Noordzee binnendrijven. Ook op grotere schaal kunnen we dat doortrekken, want in het zuiden van Europa is het nog steeds volop zomers met vaak tropische temperaturen, tegenover wisselvalliger weer met een flink stuk lagere temperaturen op de noordelijke delen van het continent.

In Zuid-Europa is de luchtdruk al bijna de hele zomer erg hoog en ook op dit moment is dat nog het geval. Het is er uiterst droog, want er is in de landen rondom de Middellandse zee de afgelopen maanden nauwelijks regen van betekenis gevallen. Op diverse plaatsen kwam de middagtemperatuur in de voorgaande maanden zelfs uit op ruim 40 graden en de lucht was er over het algemeen strakblauw. De centralere delen van Europa en ook het noorden waren afgelopen zomer juist uiterst wisselvallig met ook regelmatig te lage temperaturen voor de tijd van het jaar. De warme lucht uit het zuiden stroomt de komende dagen echter geleidelijk noordwaarts en in een groot deel van Europa is het dan weer eventjes zomers.

Hogedrukgebied
Een hogedrukgebied schuift vandaag (vrijdag) ten zuiden van ons land langs en komt morgen met zijn kern boven het midden van Duitsland te liggen. Het brengt rust in de atmosfeer en maakt dat warme en droge lucht vanuit Zuid-Europa ook noordwaarts weet te stromen. In landen als Spanje, Portugal, Italie, Griekenland, Turkije en ook de Balkanlanden regeert de droge, warme lucht al de hele zomer met daar dan ook veel zonneschijn en op dit moment nog steeds middagtemperaturen boven 30 graden. Ook op de bekende vakantie-eilanden in de Middellandse zee waaronder Ibiza, Corsica, Cyprus en Sicilië, is het nog veelal tropisch warm en zonnig.

Centraal Europa
Rondom een hogedrukgebied waait de wind met de klok mee en de warmte wordt daarmee de komende dagen dus ook richting de centrale delen van Europa gestuwd. Het zuiden van Frankrijk zit nog met tropische temperaturen, in de noordelijke delen wordt de grens van 30 graden komende zondag overschreden. Ook de Benelux, Duitsland, de Alpenlanden, Tsjechië en Polen profiteren van de droge en warme lucht. Aanvankelijk is er morgen, ofwel zaterdag, nog wel wat bewolking aanwezig, maar overmorgen (zondag) is die ook daar grotendeels verdwenen en is het volop zonnig. In Duitsland loopt het kwik zondag lokaal alweer op tot 29 graden en in Berlijn wordt het ook nog 26 graden.

Het noorden
De warme lucht weet ook het Kanaal zonder al te veel af te koelen over te steken met in Engeland en Wales ook veel zon en plaatselijk 25 tot 26 graden. Zelfs in delen van Schotland en Ierland wordt het nog zo'n 20 graden. Deze twee landen krijgen echter steeds storingen vanaf de Atlantische oceaan over zich heen met veel bewolking en van tijd tot tijd regen. De middagtemperatuur in Scandinavië ligt momenteel alweer tussen 10 en 15 graden, alleen in Lapland is het nog iets koeler, en in het uiterste zuiden van Zweden en Denemarken is het vaak nog iets warmer. Ook daar trekken af en toe buien vanaf zee binnen, maar deze beperken zich vooral tot de Noorse kust en tot Lapland. Verder komt ook daar de zon er geregeld bij, vooral in Zweden en Denemarken en op zondag ook in Finland.

IJsland
Hoewel de zuidelijke delen van het IJsland nog een graad of 10 weten te bereiken, is het in het noorden al een flink stuk kouder. Her en der wordt het overdag slechts 4 of 5 graden. Een depressie in de buurt laat ook regelmatig buien achter en in die koude lucht valt een deel van de neerslag zelfs in de vorm van sneeuw! De verschillen tussen noord en zuid zijn dus erg groot; tropisch in het zuiden tot al een tikkeltje winters in het noorden.

Bron: weer.nl

Dennis

Genieten van de nazomer

Onder invloed van een hogedrukgebied is het dit weekend zonnig en droog. Vandaag liggen de maxima gemiddeld rond 23 graden; morgen wordt het in een groot deel van het land zomers warm. Na het weekend volgt een omslag naar wisselvalliger weer. Na een nevelige, lokaal mistige start rest een prachtige nazomerdag. De zon schijnt vandaag uitbundig bij maxima tussen 21 graden op de Wadden en 25 in Limburg. Alleen in het noorden van het land komen wolkenvelden voor. Daarbij staat een zwakke tot hooguit matige wind uit overwegend zuidwestelijke richting. Later vanmiddag kan in de kustgebieden een frisse zeewind opsteken.

Vanavond is het helder. Vannacht ontstaat op een aantal plaatsen lage bewolking, nevel en in het noorden mogelijk mist. Het koelt af naar 13 graden aan zee tot 8 in het binnenland. Morgen doet de nazomer er een schepje bovenop; het is zonnig en in een groot deel van het land zomers warm met maxima (ruim) boven 25 graden. Alleen aan de kust is het iets koeler met later op de dag wederom kans op wind van zee. Elders in het land waait een zwakke tot matige zuidenwind.

Maandag neemt de onstabiliteit toe; in de loop van de dag ontstaan stapelwolken, die lokaal uitgroeien tot een regen- of onweersbui. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. Met maxima tussen 23 graden langs de kust en 27 in het oosten en zuidoosten is het nog zomers warm. Dinsdag passeert een storing ons land en is het gedaan met de nazomer. Het is bewolkt en vooral in de middag valt regen. De temperatuur zakt naar een graad of 21.

Vanaf woensdag is de herfst aan zet. Van tijd tot tijd trekken depressies over en dat resulteert in veel bewolking, regen en soms ook wind. Met middagtemperaturen van 17 of 18 graden is het fris in vergelijking met dit weekend.

Bron: telegraaf.nl

Jan van Ooijen

Terrasjesweer houdt aan tot dinsdag

Zaterdagmiddag is het zonnig en droog. Er waait een zwakke veranderlijke wind met maximumtemperaturen van 22 tot 26 graden. Zaterdagavond is het rustig, zonnig en ideaal terrasjesweer. De nacht verloopt helder en het koelt af naar 8 graden in de Ardennen en 14 graden aan zee.



Zondag schijnt de zon opnieuw volop. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige zuidenwind. Maxima van 25 tot 30 graden. Maandag is het nog vrij mooi en warm met temperaturen tot 27 graden. Vanaf dinsdag wordt het wisselvallig weer met af en toe buien, meer wind en een daling van de temperatuur. Woensdag en in de tweede helft van de week schommelt het kwik overdag nog tussen 14 en 19 graden.

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Dennis

Nazomer, maar hoe lang?

In het tweede weekeinde van september kunnen we nog genieten van onvervalst zomerweer met temperaturen die op veel plaatsen oplopen naar 25 tot 29 graden. Hoe bijzonder is dit? En de belangrijkste vraag natuurlijk; hoe lang kunnen we er nog van genieten? De meteorologische zomer, die van 1 juni tot en met 31 augustus duurt, is voorbij. Volgens de sterrenkundige kalender duurt de zomer nog tot en met 22 september. Maar wanneer begint de herfst dit jaar nou precies?



Trend; zachte herfst
Vorig jaar konden we, na een tegenvallende zomer, nog lang genieten van warm en zonnig najaarsweer. Tijdens de eerste dagen van oktober 2011 werden lokaal nog zomerse temperaturen geboekt van 25 graden, wat in deze maand vrij zeldzaam is. De herfst van 2011 eindigde zelfs in de top tien van de zachtste herfstperioden sinds 1901. Wat opvalt is dat sinds die tijd zes van deze top tien seizoenen zich recent hebben voorgedaan, namelijk sinds het jaar 2000. Het lijkt een trend, dat het najaar steeds warmer wordt. Ook bleef het vorig jaar erg droog tijdens de herfstmaanden. November 2011 verliep zelfs recorddroog met gemiddeld over het land slechts 9 mm neerslag tegen 82 mm normaal. Het was daarmee de droogste novembermaand sinds 1906, toen de officiële metingen begonnen. Wat zegt dat over dit jaar?



Weersomslag
Momenteel worden de weerkaarten in onze omgeving gedomineerd door een hogedrukgebied, dat dit weekeinde via Nederland richting het oosten van Europa koerst. Met een zuidelijke stroming in het kielzog van dit hoog wordt er warme lucht uit het zuiden van Europa naar Nederland geblazen. Dit resulteert zondag in temperaturen die heel dicht bij de tropische 30 graden gaan uitkomen. Zelfs op de stranden worden zomerse temperaturen verwacht, rond 25 graden, vanwege de aflandige zuidoostenwind. Maandag blijft het ook nog zomers warm maar koelt het langs de kust al wel wat af, als de naar zuidwest draaiende wind aantrekt. Er trekken dan wel enkele wolkenvelden over het land, maar het blijft op de meeste plaatsen nog droog. Dinsdag lijkt de overgangsdag te worden naar wisselvallig en koeler weer. Er vallen dan al enkele buien maar het kwik loopt, met uitzondering van de kustregio's, overal nog op tot boven de 20 graden. Vanaf woensdag krijgen we dan een wisselvallige periode voor de kiezen en is het een stuk frisser met middagtemperaturen rond 17 graden.



Herstel op termijn?
Het wisselvallige herfstweer, dat zich komende woensdag inzet, vindt ook in de week er na een vervolg. Naast natte en herfstachtige dagen zitten er ook kalmere en drogere dagen bij. Soms waait het even stevig door en een eerste herfststorm is daarbij zeker niet uitgesloten. De dagen worden steeds korter en de nachten worden kouder. Maar van nachtvorst lijkt in deze periode voorlopig nog geen sprake te zijn omdat het vaak te hard waait. Op de Atlantische oceaan zien we in de week van maandag 17 tot en met zondag 23 september wel interessante ontwikkelingen gebeuren. Het hogedrukgebied nabij de Azoren begint namelijk in noordoostelijke richting uit te breiden.


Bron: weer.nl

Jan van Ooijen

Zondag doet naam alle eer aan: plaatselijk 29°C

Goed nieuws voor wie vandaag erop uittrekt of gewoon van de zon wil genieten. Vandaag wordt het zomers warm met op sommige plaatsen zelfs 29 graden.



Volgens Weerplaza wordt vandaag een vrijwel zonovergoten dag en met een matige zuidelijke wind, kracht 3 of 4, wordt warme lucht aangevoerd. Op de stranden ligt het kwik in de middag rond 23 graden, verder landinwaarts wordt het zomers warm met 25 tot lokaal 29 graden. Ook vanavond blijft het nog lang warm.

Zulke zomerse temperaturen zijn volgens Weerplaza niet gebruikelijk voor begin september. Misschien zullen de temperaturen vandaag het warmterecord uit 1928 breken. Toen werd het op 9 september bijna 30 graden. De vorige piek uit 2005 telt 26,6 graden en deze wordt zeer waarschijnlijk overtroffen. Daarmee zal de temperatuur van 9 september 2012 in de top 5 van de warmste dagen verschijnen.

Morgen volgt nog een warme dag, het wordt dan 23 tot 27 graden. Wel gaat de zon veel vaker schuil achter stapelwolken en wolkenvelden. In de vroege ochtend kan een enkele bui vallen, daarna blijft het droog.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Laatste warme dag: herfstweer in aantocht

Zonaanbidders kunnen vanmiddag nog even genieten van zon en warme temperaturen zodra de bewolking wegtrekt. Vandaag wordt het nog zo'n 23 tot 27 graden, maar vanaf morgen krijgen we te maken met wisselvallig weer en lagere temperaturen. Volgens Weerplaza heeft het alles te maken met het wegtrekken van een hogedrukgebied, dat dit weekeinde boven het westen en centrale deel van Europa lag.



Vanavond groeit in het zuiden en zuidoosten de kans op een regen- of onweersbui. Ook in de nacht naar dinsdag kan vooral in de zuidoostelijke helft van het land een enkele bui vallen. Dinsdag overdag wordt de omslag steeds duidelijker: de zuidwestenwind trekt aan, naar matig, aan zee vrij krachtig, 3 tot 5 Bft met af en toe een bui.

Koele kant
Vanaf woensdag is het helemaal gedaan met de warmte en zon, dan zorgen depressies voor een continue aanvoer van wolken, waaruit het ook geregeld regent. 'Naast de wolken en regen is er ook nog een forse wind, die waait uit veelal westelijke richtingen. Later op de woensdag wordt hij aan de kust vaak krachtig tot zelfs hard. De temperatuur blijft overdag steken bij een magere 15 tot 17 graden. Zelfs voor half september is dat nogal aan de koele kant', aldus Marco Verhoef van Weerplaza.

Bron AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Dennis

Onzekerheid door Leslie, Michael en Nadine

De weersverwachting voor het weekeinde en begin volgende week zagen er vannacht op papier veelbelovend uit met maandag en dinsdag mooi nazomerweer en temperaturen boven de 20 graden. De nieuwste berekeningen van de rekenmodellen die we vanochtend binnenkregen, schetsen een geheel ander scenario.



Ex-Orkanen
De verschillen in de weersverwachtingen worden veroorzaakt door de restanten van tropische cyclonen.  Ondanks dat dit soort weersystemen boven het koele water van de Atlantische Oceaan veel kracht inleveren, zijn ze nog steeds in staat andere weersystemen boven Europa zo danig te beïnvloeden dat geschetste weerscenario's, door weermodellen berekend, van dag tot dag kunnen veranderen. (zie verhaal afgelopen zondag Ex-Orkanen)  http://forum.meteo-service.nl/index.php/topic,2773.0.html

Vorig jaar
De eerste herfstmaand september kan meerdere gezichten hebben. Rustig najaarsweer met mist in de ochtend en zon overdag. Een eerste najaarsstorm is ook mogelijk. Precies een jaar geleden had Nederland met een heuse zuidwesterstorm te maken met windstoten tot 100 km per uur. De najaarsstorm werd veroorzaakt door de restanten van de tropische cycloon Katia die op het westelijk deel van de Atlantische Oceaan op 4 september 2011 uitgroeide tot orkaan van de vierde categorie met windsnelheden van 215 km per uur.  Daarna werd Katia meegevoerd met de westelijke stroming richting Europa en verloor boven het koude zeewater een groot deel van haar kracht.  Ze hield echter nog voldoende kracht om boven de Britse eilanden veel regen te veroorzaken en langs de Noord-Ierse en Schotse kust windstoten tot 130 km uur. Onze Waddeneilanden kregen op 12 september met een windkracht 9 te maken. Zelfs verder oostwaarts trekkend, behield Katia haar kracht en veroorzaakte in Sint Petersburg aan de Baltische Zee nog uithalen van meer dan 75 km per uur. Dit leverde flinke schade aan gebouwen op en een uitval van de elektriciteit.

Leslie en Michael
De invloed van tropische verstoringen is goed merkbaar in de weersverwachting van dit moment. De opeenvolgende berekeningen van de diverse weermodellen zijn niet erg consistent.  Op de Atlantische Oceaan zien we restanten van twee tropische cyclonen, Leslie en Michael. Leslie veroorzaakt morgen en overmorgen in het zeegebied tussen IJsland en Schotland stormwinden met windsnelheden van meer dan 80 km per uur en veel regen voor de Faeröereilanden en de Schotse kust. Broertje Michael wordt vrijdag meegezogen richting de Noorse kust. Vrijdag gaat het op de Noordzee flink waaien, op de Wadden wordt een windkracht 7 verwacht. De run het ECMWF van afgelopen nacht schetste voor het komende weekeinde een zwakke rug van hogedruk met na een onstuimige vrijdag met buien een rustig en droog weerbeeld met meer zon en begin volgende week een zuid tot zuidwestelijke aanvoer van warme lucht en een stijging van temperatuur met maandag en dinsdag mooi nazomerweer met temperaturen boven de 20 graden. De nieuwste run van ECMWF berekent het hogedrukgebied veel zuidelijker over Frankrijk. Een warme zuid tot zuidwestelijke stroming voor begin volgende week zit er niet meer in. Met een westelijke stroming aan de noordkant van het hogedrukgebied lijkt in de nacht naar maandag alweer een volgende frontale storing te passeren met regen. Ook dit scenario is niet helemaal zeker. De komende dagen kunnen de rekenmodellen de positie van hoge en lagedrukgebieden toch weer anders berekenen. Dat is enigszins frustrerend, maar zekerheid is op dit moment niet te bieden.



Nadine
Op de weerkaarten voor volgende week zien we de restanten van een volgende tropische cycloon Nadine, veel zuidelijk dan haar voorgangers Leslie en Michael. Nadine wordt volgens de nieuwste berekeningen niet meegevoerd met de westelijke stroming maar blijft apart rondtollen in de buurt van de Azoren. Een paar weken geleden hebben de Azoren ook al eens te maken gehad met de restanten van een tropische cycloon. Tropische cycloon Gordon veroorzaakte in augustus veel regen, verhoogde waterstanden en zeer zware windstoten tot 150 km per uur. Of Nadine ook elders in Europa het weer gaat beïnvloeden is op dit moment niet te zeggen.



weer.nl

Shadow112

Nazomer na het weekend voorbij



Het relatief milde nazomerweer van de afgelopen weken beleeft dit weekend nog een lichte opleving maar na maandag is het echt voorbij. Zaterdag wordt het nog een overwegend droge dag maar blijft het wel bewolkt. De temperatuur komt in de buurt van 18 graden. Ook zondag blijft het kwik rond de 18, 19 graden steken maar laat de zon zich wel regelmatig zien en wordt het nog een mooie nazomerdag.

Vanaf maandag kwakkelweer
Vanaf maandag wordt het echt kwakkelen. Na een zonnig begin komen vanuit het noordwesten de wolken ons land weer binnen. In het kielzog van de buien gaat de temperatuur flink naar beneden. Dinsdag blijft de thermometer steken op 14 graden en woensdag ligt het maximum rond de twaalf graden.

Nazomer echt voorbij
Volgens RTL weerman Peter Timofeeff blijft het bij de lagere temperaturen heel wisselvallig met af en toe hele natte dagen. De wind houdt zich nog relatief rustig maar de milde nazomer is na maandag echt wel voorbij.

Bron: rtlnieuws.nl

Shadow112

Overgang naar herfstachtiger weer

Vandaag is het praktisch overal droog met vooral in het binnenland zon. Het wordt gemiddeld 20 graden. Na het weekend volgt een overgang naar een meer herfstachtig type. Morgen nog een graad of 20, maar later in de week slechts 16 of 17 graden. Van tijd tot tijd valt dan een bui, maar soms is ook ruimte voor de zon. Vanmiddag wordt de zon in het het binnenland afgewisseld door stapelwolken. In het westen en noorden kan lokaal een bui vallen en overheerst bewolking het weerbeeld. Bij een matige, aan zee vrij krachtige zuidwestenwind wordt het 17 graden op de Wadden tot 23 graden in Limburg. Vanavond en vannacht neemt de bewolking vanuit het westen verder toe, het blijft op de meeste plaatsen wel droog. De temperatuur daalt naar een graad of 12.

Morgen is het overwegend bewolkt en valt af en toe wat regen. In het zuidoosten van het land blijft het grotendeels droog en is ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 20. Dinsdag draait de wind richting west- tot noordwestelijke richting waarmee koelere lucht wordt aangevoerd. Met 17 of 18 graden is het een stuk frisser dan vandaag. Verspreid over de dag vallen buien, maar soms is er ook ruimte voor wat zon.

Woensdag houdt de buiigheid aan en wordt het nog een graadje frisser. De dagen daarna loopt de temperatuur waarschijnlijk weer iets op, maar blijft het licht wisselvallig met van tijd tot tijd een bui.

Bron: telegraaf.nl

Jan van Ooijen

Eerste vorst is een feit: 1 graad onder nul in Elsenborn

Vanochtend was er voor het eerst dit najaar in ons land vorst. In Elsenborn daalde het kwik in de thermometerhut tot 1 graad onder nul. Vanmiddag is het droog met zon afgewisseld door wolkenvelden. Er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind bij maxima van 12 tot 17 graden. Vanavond en -nacht is het droog met opklaringen en wolkenvelden. De minima bedragen 3 graden op de Hoge Venen en 6 tot 10 graden elders.



Morgen komen er vanuit het noorden stilaan meer wolken opzetten, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind bij maxima van 15 tot 19 graden. Morgenavond en in de nacht naar zaterdag valt er lichte regen over het zuiden van het land.

Zaterdag blijft het vrijwel droog met geregeld zon. Vanaf zondag is er meer wind en geleidelijk nemen de neerslagkansen toe. De middagtemperatuur schommelt rond 17 graden.

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Start van astronomische herfst begint met zon

Zaterdag begint om exact 16.49 uur de herfst. De zon staat op dat moment loodrecht boven de evenaar en begint aan haar reis naar het zuidelijk halfrond. De eerste herfstdag laat echter geen typisch herfstweer zien, aldus Michiel Severin van Weerplaza.nl. De zon zal flink schijnen, afgewisseld met stapelwolken en slechts een enkele bui. De temperatuur voldoet wel aan de herfst. Het wordt 14 tot 16 graden bij een matige wind uit noord tot noordwest. Vanaf zondag gaat het weerbeeld wel steeds meer voldoen aan de herfst. Na een koude nacht, met lokaal zelfs vorst aan de grond, neemt zondag de bewolking toe. In de loop van de middag en avond gaat het vanuit het zuiden regenen.



Kil
De regen bereikt Noord-Nederland mogelijk pas in de nacht, dus daar verloopt de zondag droog. Er waait verder een straffe oostelijke wind waardoor het kil aanvoelt. De zomerjas kan in de kast, de dikkere kleren moeten weer aan. Echt herfstweer staat voor maandag op het programma. Een depressie zorgt dan voor het eerste onstuimige herfstweer van het jaar. De wind neemt aan zee toe naar 7 tot 8 Bft, hard tot stormachtig, en er zijn perioden met regen.

Onzekerheid
Ook later in de week blijft het waarschijnlijk wisselvallig weer. Hoe het weerbeeld exact zal zijn, is echter niet te zeggen. Tropische storm Nadine heeft daar grote invloed op. Nadine ligt vandaag bij de Azoren en zorgt daar voor veel wind en zware regenval. De komende dagen trekt Nadine langzaam weg bij de eilanden. Waar Nadine daarna naar toe trekt, is onbekend. De mogelijkheden variëren van een route via Madeira (met storm) naar Zuid-Spanje (harde wind en forse regenval) tot vrijwel stil liggen op de plek waar ze zondag komt te liggen. Deze uitzonderlijke onzekerheid zorgt ervoor dat de weersverwachting na maandag flink kan veranderen.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Dennis

September was zonnig en vrij droog:van nazomer naar herfststorm

De maand september was een zonnige maand met betrekkelijk weinig neerslag maar gemiddeld over de hele maand iets te lage temperaturen. September bood zonnig en droog nazomerweer, maar in de tweede helf van de maand was er meer bewolking en kreeg ons land al te maken met de eerste herfststorm. De eerste tien dagen waren nog aan de warme kant met in het weekeinde van 8 en 9 september zomerse en lokaal nog bijna tropische temperaturen tussen 25 en 30 graden. De Bilt had deze maand twee zomerse dagen met 25 graden en hoger, wat voor september heel gewoon is. De tweede helft van de maand was koeler met op 23 september de eerste vorst (-0,6 graden) op de vliegbasis Twenthe.

Gemiddeld over de maand kwam de temperatuur in De Bilt uit op ongeveer 14,1 graden tegen 14,5 graden normaal (gemiddeld over 1981-2010). De zon was vaak te zien. Landelijk gemiddeld berekende het KNMI omstreeks 165 uur zon tegen 143 uur als langjarig gemiddelde. Vooral het begin van de maand bood zonnig en droog nazomerweer, daarna was het wisselvalliger met meer bewolking. Regen viel er minder dan gewoonlijk in deze maand. Gemiddeld over het land circa 65 mm tegen 78 mm als langjarig gemiddelde. De minste neerslag viel in het zuidoosten, plaatselijk maar 30 mm. Het natst was het aan de noordwestkust waar flinke buien vielen en plaatselijk meer dan 120 mm werd opgevangen.

Vooral de 24e september was een zeer onstuimige dag. Aan de westkust stond enige tijd een storm, windkracht 9 met zware windstoten van 100 tot lokaal 110 km/uur. Ook boven land zijn zware windstoten gemeten tussen 80 en 90 km/uur waardoor op verschillende plaatsen schade werd aangericht.

Bron KNMI


Jan van Ooijen

Vertraging op de weg door herfstweer

Weggebruikers moeten woensdag tijdens de avondspits rekening houden met vertraging vanwege het herfstachtige weer dat wordt verwacht. Daarvoor waarschuwt de Verkeersinformatiedienst (VID) dinsdag. Er kan 's middags en aan het begin van de avond in korte tijd veel regen vallen.

In de middag trekken volgens Meteoconsult stevige buien het land binnen. Dat gebeurt het eerst in de regio Rotterdam. De verwachting is dat daar de eerste vertraging al zal ontstaan voor de avondspits op gang is. De buien bereiken vervolgens het midden en oosten van het land. De weerdienst verwacht dat er in korte tijd zeer veel regen zal vallen. Twintig millimeter in een uur zal geen uitzondering zijn.

Erg druk
De VID verwacht woensdag door het herfstweer met 225 kilometer een erg drukke avondspits. De afgelopen weken stond er op woensdagavond steeds tussen de honderd en 120 kilometer file. In de ochtend worden minder heftige buien verwacht, waardoor de invloed van het weer op de ochtendspits volgens de VID beperkt is.

Nu.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal