Komende nachten veel vallende sterren

Topic gezien door 8290 bezoekers
Gestart door Daisy, do 02 aug 2012 - 15:32

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Daisy

Komende nachten veel vallende sterren

De komende nachten zijn er veel vallende sterren te zien. De zogeheten Perseïdenzwerm scheert langs de aarde en zorgt rond 12 augustus voor het hoogtepunt van de sterrenregen. Er zijn dan tot wel honderd vallende sterren per uur te zien, meldt de landelijke organisatie voor amateursterrenkundigen Stichting De Koepel.

Elk jaar in augustus doet dit hemelverschijnsel zich voor wanneer komeet Swift-Tuttle de baan van de aarde doorkruist. De meeste vallende sterren zijn in de nachten van 12 en 13 augustus tussen 02.00 en 06.00 uur te zien.

Het is nog even de vraag of de sterrenregen in het hele land goed te zien is, want het KNMI verwacht afwisselend weer. "Er is 's nachts veel bewolking, maar het klaart ook geregeld op. Het is een kwestie van mazzel hebben en net dat gaatje in de bewolking meepikken", zegt een woordvoerder.

Vallende sterren zijn geen echte sterren die naar beneden vallen, maar kleine steentjes die vanuit de ruimte met hoge snelheid de dampkring binnendringen. Het gesteente wordt door de wrijving met de atmosfeer verhit en verdampt op ongeveer tachtig kilometer hoogte. Ook de lucht om het gesteente bereikt hoge temperaturen. Deze lucht begint te gloeien en veroorzaakt de bekende lichtsporen aan de hemel.

Bron: nieuws.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Jan van Ooijen

Vallende sterren sieren augustusnacht

De komenden nachten kunnen we weer vallende sterren zien. De Perseïdenzwerm kruist de baan van de aarde, waardoor tijdens de eerste helft van augustus elke nacht meteoren te zien zullen zijn. Het hoogtepunt van de meteorenzwerm zal rond 12 augustus zijn, waarbij er wel 100 vallende sterren per uur te zien zijn. Volgens de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) zijn de omstandigheden dit jaar gunstig, omdat er weinig maanlicht is rond het hoogtepunt. Vooral in de tweede helft van de nacht zullen de meteoren goed zijn waar te nemen.



Vallende sterren zijn geen echte sterren die naar beneden vallen, maar kleine steentjes die vanuit de ruimte de dampkring van de aarde binnendringen. De steentjes van de zwerm die de baan van de aarde nu kruist, is achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle.

Bron Parool
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Tyshane

Ja leuk dat dit ook weer op het programma staat, elke jaar weer rond medio augustus genieten geblazen. NU maar hopen op heldere nachten en zeker zo rond 'moment supreme'; 12 augustus.

TaL

En dit jaar geen last van de volle maan wat vorig jaar wel het geval was :D
Onweersdagen. 2012: 29, 2013: 24, 2014: 42, 2015: 23, 2016: 16, 2017: 0

Tyshane

De meteorenzwerm Perseïden bereikt op zondag 12 augustus 2012 rond 19 uur zijn maximum.

De radiant van de zwerm staat rond 07:30 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 84° boven de horizon. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 84 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. Rond 05:45 uur gaat het schemeren en om 06:19 uur komt de Zon op. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is hierdoor rond 05:00. De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 69° boven de horizon, in het oostnoordoosten. De Maan komt om 01:04 uur op, is voor ongeveer 30% verlicht en kan eventueel storen. >>>

Bron: Hemelwaarnemen.com

Tyshane

Overigens zo rond 19 augustus ook weer een meteorenzwerm; de Cygniden. Dus als je de Perseïden mist, heb je nog een kans. ;)

De meteorenzwerm Cygniden bereikt op zondag 19 augustus 2012 rond 13 uur zijn maximum. De radiant van de zwerm staat rond 23:00 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 90° boven de horizon. Zelfs onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm slechts zo'n 2 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn traag, hebben korte sporen en exploderen vaak. Rond 06:00 uur gaat het schemeren en om 06:30 uur komt de Zon op. De Maan stoort niet. >>>

Bron: Hemelwaarnemen.com


Graphicnizor

Ziet er wel nice uit, ik ga iig klaar staan, weet ook waar, omdat je daar weinig tot geen strooilicht ziet. Ook omdat Zwolle een megastad is. Wie mee wil doen doe maar een priveberichtje

Daisy

Tot 100 vallende sterren per uur door meteorenzwerm Perseïden

Wie wensen heeft, kan de volgende nachten best eens buiten op een donkere plaats gaan staan of liggen. De Aarde raast weer door de meteorenzwerm Perseïden, wat een massa vallende sterren oplevert, tot 100 per uur zelfs!

Elke zomer trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Vele stofdeeltjes komen dan aan 60 km per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor. Die desintegreert volkomen. Het maximum valt volgens de Volkssterrenwacht Urania dit jaar in de nacht van 12 op 13 augustus, met tot 100 vallende sterren per uur.

Tweede helft van de nacht
Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de nachthemel. De meeste Perseïden zijn vanop donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden, telkens in de tweede helft van de nacht, te zien. De lichtsporen kunnen overal aan de hemel opflakkeren, maar lijken te komen uit het sterrenbeeld Perseus dat in het noordoosten opklimt. Dit jaar zal de Maan geen storende factor zijn. Met het weer weet je vrijwel nooit in België, hoewel het er voorlopig goed uitziet.

Tellingen
Een veldbed en eventueel een slaapzak of deken zijn geen overbodige luxe. Alcohol is uit den boze, waarschuwen amateur-astronomen. Want met de hoeveelheid genuttigde alcohol dreigt het aantal waargenomen vallende sterren alleen maar toe te nemen. Echte fanaten vergelijken hun tellingen met die van andere hemeltuurders.

Bron: hln.be
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Tyshane

Wil het in augustus met de Perseïden en de Cygniden niet lukken, dan hebben we nog 'n kans, namelijk met de Eridaniden.

De meteorenzwerm ?-Eridaniden bereikt op zaterdag 25 augustus 2012 rond 19 uur zijn maximum. Rond 07:00 uur staat de radiant van de zwerm in het hoogste punt (op 23°) aan de hemel. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 40 meteoren per uur te verwachten. Rond 06:00 uur gaat het schemeren en om 06:40 uur komt de Zon op. Het beste moment om ?-Eridaniden waar te nemen is hierdoor rond 05:30. De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 21° boven de horizon, in het zuidzuidoosten. De Maan gaat al voor middernacht onder en stoort nauwelijks.

Bron: Hemelwaarnemen.com

Vortex

Mijn eigen Perseiden voorspelling:

---

De activiteit van de Perseiden begint inmiddels leuke vormen aan te nemen. Komende nacht zou dat op een donkere plek al zo'n 20 zichtbare meteoren kunnen opleveren.

De nachten van Zaterdag op Zondag en Zondag op Maandag lijken het beste te zijn, met zo'n 60 meteoren per uur in de nanacht. Het maximum van de stroom valt voor Europa zondag overdag.

Hieronder zie je in de onderste grafiek in het blauw de activiteit van de stroom en in het rood een schatting van de zichtbare hoeveelheid, rekening houdend met de positie van de zon, de maan en de radiant.

De radiant is de plek waar de meteoren vandaan lijken te komen, in dit geval dus het sterrenbeeld Perseus. Met de radiant 90 graden boven de horizon zie je de meeste vallende sterren, als de radiant op de horizon staat zie je vrijwel niks.

De tijden zijn voor Utrecht, maar voor de rest van de Benelux op vrijwel gelijk.

Over het algemeen kun je zeggen dat de zichtbare aantallen na zonsondergang snel toenemen tot middernacht, daarna stijgen ze nog door om in de nanacht een maximum te bereiken.

De schatting geldt voor een goed donkere lokatie zonder stadslicht.

De meteoren zijn over de hele hemel te zien, kijk waar de hemel het donkerst is.

Daniel
We'll ride the spiral to the end and may just go where no one's been. Spiral out, keep going...
http

Vortex

Waarom zie je in allerlei berichten dat er tot 100 vallende sterren per uur te zien zijn?

100 is de zogenaamde ZHR waarde van de Perseiden. ZHR = Zenital Hourly Rate = Het aantal meteoren dat je kunt zien als het perfect donker is en het sterrenbeeld Perseus precies rechtboven aan de hemel zou staan (op 90 graden van de horizon dus).

Waarom kom ik dan met 60 per uur en niet 100 per uur?

1) De maximum ZHR van 100 wordt verwacht... als het bij ons midden op de dag is. In de nachten voor en na het maximum is deze ZHR 80. De 100 zullen wij dus niet kunnen zien.

2) Perseus staat pas na zonsopkomst op 90 graden boven de horizon. Kort voor zonsopkomst staat Perseus op zo'n 67 graden. De formule om het zichtbare aantal uit te rekenen = ZHR * sin(hoogte) = 80 * sin(67) = 80 * 0.92 = 74.

3) Het is niet perfect donker, in de loop van de nacht klimt de maan steeds hoger. Gelukkig is deze maar voor 20% verlicht. Toch zorgt dit ervoor dat de zwakste meteoren niet te zien zijn, van daar dat de 74 nog tot zo'n 66 terug gebracht wordt.

Klaar met het 'slechte' nieuws? Helaas nee. Vorig jaar haalden de Perseiden de voorspelde ZHR van 100 niet. Het kwam toen uit op 55. Als dat dit jaar weer gebeurt zien we er hier in Nederland dus maximaal zo'n 30 per uur. Maar wie weet... valt het dit jaar mee, dat kan natuurlijk ook.

Daniel
We'll ride the spiral to the end and may just go where no one's been. Spiral out, keep going...
http

Erwin Kats

Deze waardes blijven theoretisch, hierin zullen geen lichtvervuiling en andere omstandigheden in meegenomen worden volgens mij, wat natuurlijk wel eerlijk is om te vermelden !!

Van mij hoeft het niet, tijdens me belichtingen  :)
Canon eos:         Canon EF:
1DmkIIN              17-40 f4 L 1DmkIII               24-105 f4 L IS   

Vortex

Kunstmatige lichtvervuiling is de enige factor die niet meegenomen wordt, vandaar de opmerking: "De schatting geldt voor een goed donkere lokatie zonder stadslicht."

Er zit wel een heel model van de atmosfeer in om de invloed van zon en maanlicht te bepalen. Waarden zijn bepaald voor 10 graden en 60% luchtvochtigheid, waarnemer met normale ervaring en gemiddelde alertheid, 20/20 ogen en geen obstructie van de hemel.

Blijft wel de vraag hoe nauwkeurig het model is :) (van de atmosfeer)

Het model om van ZHR naar zichtbaar aantal te komen klopt precies want dat is precies het tegenovergestelde van de berekening om van waarnemingen naar ZHR te komen.

Ik heb het programma gebasseerd op een artikel van Peter Jenniskens (SETI/NASA) en er ook ooit een presentatie over gegeven waar hij bij was.
We'll ride the spiral to the end and may just go where no one's been. Spiral out, keep going...
http

Shadow112

Begint nu een beetje te komen Net een hele mooie vanaf het Noord Oosten!

Jan van Ooijen

Vallende sterren in augustus

De komende nachten kunnen we vallende sterren zien van de Perseïdenzwerm. Tijdens het hoogtepunt van deze meteorenzwerm, rond 12 augustus, kunnen we vaak tot wel honderd vallende sterren per uur zien. De omstandigheden zijn dit jaar vrij gunstig. De meeste meteoren verschijnen waarschijnlijk tussen 2 en 6 uur in de nacht van 11/12 en 12/13 augustus. Als het dan goed helder is, kun je gemiddeld elke minuut wel een vallende ster zien. Ook in de nachten voor en na het maximum zijn er Perseïden te zien, alleen in veel geringere aantallen dan in de maximumnachten.

Elke nacht verschijnen er een aantal vallende sterren aan de hemel. Met een beetje geluk zien we er één langs schieten als we een tijdje buiten staan. Vallende sterren zijn geen echte sterren die naar beneden vallen, maar kleine steentjes die vanuit de ruimte de dampkring van de aarde binnendringen. Zo'n brokje steen heeft in de ruimte een grote snelheid van vele tientallen kilometers per seconde en als het de dampkring binnenkomt, remt de lucht het steentje af. Het wordt dan heet en verdampt op een hoogte van zo'n tachtig tot honderd kilometer. Het lichtverschijnsel dat we zien is niet van het steentje zelf, maar van de lucht er omheen die ook sterk wordt verhit en gaat gloeien. Dit lichtverschijnsel noemen we een meteoor.


Kaartje van de noordoostelijke horizon van half augustus omstreeks 1 uur 's nachts. Vanuit een punt in het sterrenbeeld Perseus lijken de vallende sterren op ons af te komen.

Enkele malen per jaar zijn er veel meer meteoren te zien dan normaal. De aarde in zijn baan kruist dan de baan van een wolk stofdeeltjes, achtergelaten door een komeet. Elk jaar in augustus kruist de aarde de baan van de komeet Swift-Tuttle, die behoorlijk wat gruis heeft verspreid in zijn baan. Dit veroorzaakt een mooie meteorenzwerm die elk jaar terugkeert rond 12 augustus: de Perseïden. Juist omdat deze in de zomer zichtbaar zijn, zijn ze bij een breed publiek bekend. Veel vakantiegangers zitten in deze tijd in een mooie donkere omgeving en genieten 's avonds van een prachtige sterrenhemel.

De Perseïden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus. De reden hiervoor is dat alle vallende sterren die bij de komeet Swift-Tuttle horen, uit de richting van het sterrenbeeld Perseus lijken te komen. Als we de lijn van een Perseïde doortrekken in de richting waar die vandaan kwam, kom deze in dit sterrenbeeld uit. Het punt aan de hemel waar alle meteoren vandaan lijken te komen, heet de radiant. Het is slechts een denkbeeldig punt, want in werkelijkheid bewegen de meteoren evenwijdig aan elkaar. Dit effect zien we bijvoorbeeld ook bij treinrails. Twee rails van een spoor lopen ook evenwijdig aan elkaar. Maar als we op het spoor staan, lijken de twee rails elkaar te naderen in de verte bij de horizon. Zo ook lijken meteoren vanuit één punt aan de hemel te komen.

Dit jaar zijn de omstandigheden redelijk gunstig voor de Perseïden. Het is Laatste Kwartier maan op 9 augustus, dus tijdens het maximum van de zwerm is de maan nog maar een smalle sikkel, die pas in de loop van de nacht opkomt, en te zwak is om te storen. Het is dus vooral hopen op mooi weer, maar de kans daarop is in augustus behoorlijk groot. Ook de hoogte van de radiant aan de hemel bepaalt hoeveel vallende sterren we kunnen waarnemen. Des te hoger de radiant aan de hemel staat, des te meer vallende sterren zijn er te zien. In het begin van de avond staat het sterrenbeeld Perseus nog vrij laag en verschijnen er nog niet veel meteoren. Later in de nacht stijgt de radiant en neemt het aantal vallende sterren langzaam toe. Als de ochtendschemering begint, staat Perseus bijna recht boven ons hoofd en kunnen we de meeste meteoren verwachten.

Als het in de dagen van de Perseïden zwoel zomerweer is, kunnen we 's avonds best een tijdje buiten zitten om de vallende sterren te bekijken. Maar wie voor een langere periode wil gaan kijken, kan zich beter goed aankleden. Omdat we bij het waarnemen stil zitten of liggen, produceert ons lichaam weinig warmte en we koelen dan snel af. Trek afhankelijk van het weer een trui aan of een jas en bij een koele nacht zelfs een extra broek. Zorg ook voor een makkelijke stoel, veldbed of slaapmatje. Laat de ogen goed aan het donker wennen -- dat duurt wel een kwartier. Kijk goed waar de meteoren vandaan komen en probeer eens te tellen hoeveel er te zien zijn in een half uur of een uur. Het leuke van meteoren kijken is dat iedereen het kan doen, zonder telescoop of verrekijker.

Meer informatie:
Edwin Mathlener
Stichting 'De Koepel', Zonnenburg 2, 3512 NL Utrecht
Tel.: 030-2311360
E-mail: info@dekoepel.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

DDJ

Ik denk dat ik aankomende nacht maar eens lekker hier op de pier ga liggen kijken

Jan van Ooijen

Volgens Hirlam de gehele nacht zo goed als onbewolkt, perfect dus voor de vallende sterren

Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Tyshane

Citaat van: Vortex op do 09 aug 2012 - 15:29
Waarom zie je in allerlei berichten dat er tot 100 vallende sterren per uur te zien zijn?
---
Klaar met het 'slechte' nieuws? Helaas nee. Vorig jaar haalden de Perseiden de voorspelde ZHR van 100 niet. Het kwam toen uit op 55. Als dat dit jaar weer gebeurt zien we er hier in Nederland dus maximaal zo'n 30 per uur. Maar wie weet... valt het dit jaar mee, dat kan natuurlijk ook.

Interessante zaken beschrijf je in je vorige reacties Daniel, bedankt voor deze verhelderende informatie!


Citaat van: Jan van Ooijen op za 11 aug 2012 - 09:14
Volgens Hirlam de gehele nacht zo goed als onbewolkt, perfect dus voor de vallende sterren

Inderdaad Jan, behoorlijk helder tijdens de nacht dat het maximum te zien is, dat zit in ieder geval mee zoals het er nu uit ziet!

Graphicnizor

Misschien vannacht nog eens proberen maar heb iig een paar mooie plaatjes geschoten.


Tyshane

We gaan straks met een aantal mensen een mooie donkere plek opzoeken om weer eens wat Perseïden te bekijken, veel zin in! Altijd wel interessante maar bovenal ook gezellige momenten! Vooralsnog lijkt het allemaal helder te blijven, van de maan zullen we niet heel veel last hebben, dus goede kansen op mooie meteoren, altijd weer leuk!

Powered by EzPortal