Wetenschap maakt gehakt van NASA’s ‘buitengewone levensvorm’

Topic gezien door 1642 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, ma 09 jul 2012 - 10:05

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Wetenschap maakt gehakt van NASA's 'buitengewone levensvorm'

Het was wereldnieuws, eind 2010: NASA vond in een zeer giftig meertje een buitengewone levensvorm. Nu blijkt die claim totaal niet te kloppen: de levensvorm is eigenlijk best gewoon. Voor wie het allemaal gemist heeft of het zich niet meer kan herinneren: de soap begon in december 2010. NASA maakte toen bekend in het zeer giftige Monomeer een buitengewoon micro organisme te hebben ontdekt. Het gaat om de bacterie Halomonadaceae. De bacterie zou volgens NASA niet alleen het zeer giftige arsenicum eten, maar het ook nog eens opnemen in zijn cellen. Sterker nog: arsenicum was een cruciaal onderdeel van het DNA van de bacterie.



Zes elementen
Om te begrijpen hoe bijzonder dat is, duiken we even in de ingrediënten voor leven. Al het leven op aarde is opgebouwd uit zes elementen: waterstof, stikstof, zwavel, zuurstof, koolstof en fosfor. Halomonadaceae niet, zo meldden de onderzoekers. Dit micr......rganisme leefde in een giftig meer met bijzonder weinig fosfor en bijzonder veel arsenicum. "Het organisme kan fosfor – de ruggengraat van DNA – vervangen door arsenicum," zo zei onderzoeker Felisa Wolfe-Simon heel stellig.

Gehakt
Inmiddels is het juli 2012 en wordt er gehakt gemaakt van deze fantastische ontdekking. Wetenschappers schoffelen de studie in het blad Science middels twee papers (deze en deze) keihard onderuit. Ze hebben de bacterie onderzocht, de experimenten van Wolfe-Simon en haar team herhaald en kunnen maar één ding concluderen: de bacterie is zo bijzonder nog niet.

Lees het gehele stuk verder op Scientas
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal