Berichtgeving over het "noodweer" van 21 juni

Topic gezien door 8768 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 19 jun 2012 - 09:18

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

´Donderdag opnieuw noodweer´

De meteorologen van Meteo Consult waarschuwen dat het donderdag opnieuw noodweer kan worden in Nederland. Ze zeggen dinsdag dat er opnieuw rekening gehouden moet worden met veel regen, overlast door blikseminslagen en hevige windstoten. Het noodweer van aanstaande donderdag kon nog wel eens heviger uitpakken dan dat van maandagochtend. Dat komt doordat het slechte weer vermoedelijk pas in de middag het land bereikt. In de ochtend kan het daardoor nog snel opwarmen naar ongeveer 25 graden in het oosten van Nederland, waardoor de buien flink uitgroeien.



Volgens een woordvoerder van Meteo Consult zal het zwaartepunt van het slechte weer liggen in het zuidoosten en oosten van het land, omdat het daar het warmst is. De rest van het land zal echter ook last hebben van het weer. De avondspits kan er last van hebben. Maandagochtend trok er ook al een actief neerslaggebied over Nederland. Lokaal kwam het tot wateroverlast, blikseminslagen zorgden voor branden en ontregelden urenlang het treinverkeer rond station Utrecht Centraal.

Bron Hart van Nederland
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

NS: donderdag meer kans op vertraging

Treinreizigers moeten donderdagmiddag- en avond door het verwachte slechte weer rekening houden met vertraging en uitval van treinen. Dat hebben de Nederlandse Spoorwegen woensdag gemeld.

Het treinverkeer rond Utrecht kende maandag in de ochtendspits grote problemen door het weer. Het treinverkeer rond Utrecht kende maandag in de ochtendspits grote problemen door het weer. Volgens de weerdiensten trekt donderdag vanaf het einde van de middag een zwaar onweersfront over Nederland. Blikseminslag en zware windstoten kunnen elektrische installaties beschadigen en bij harde wind zijn vallende bomen een risico voor de bovenleiding, aldus de NS. Daardoor is er meer kans op storingen op het spoor. De NS adviseren treinreizigers voor vertrek de meest actuele informatie te raadplegen.

Bron Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Sven

Waarschuwingen voor slecht weer

Het KNMI waarschuwt voor slecht weer morgen middag. Vanaf vijf uur worden in Zeeland stevige onweersbuien verwacht, met zware windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur. Treinreizigers moeten donderdagmiddag en -avond rekening houden met vertraging en uitval van treinen, zo meldden de Nederlandse Spoorwegen gistermiddag al. Blikseminslag en omvallende bomen zouden de bovenleidingen kunnen beschadigen.

Bron: PZC
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Fren

Zwaar onweer op komst met hagel, veel neerslag en hevige rukwinden

Er is weer zwaar noodweer op weg naar ons land. Een verzwakte regenzone trekt geleidelijk in de voormiddag van west naar oost door ons land (in West-Vlaanderen was het rond 9u al aan het regenen). Deze lichte regenzone is maar klein bier in vergelijking met wat later vandaag volgt. Na een adempauze wordt het in de loop van de namiddag pas echt gevaarlijk, want na een zwoele dag (tot 27 graden) gaat het in de namiddag en vooravond al zwaar onweren vanuit het westen. Tot minstens middernacht zal de zeer hevige onweerszone ons land geselen met plaatselijk veel neerslag, blikseminslagen, hagel en forse rukwinden van 90 km/u en meer. Het KMI waarschuwt dan ook voor wateroverlast en andere schade door het noodweer.

Volgens het KMI is het in de voormiddag eerst nog droog met enkele opklaringen. In de loop van de voormiddag ontwikkelen zich stapelwolken en plaatselijk kunnen daar al enkele buien ontstaan.

Drukkend warm
Het wordt drukkend warm met maxima tussen 21 en 27 graden. Op het einde van de namiddag vormen zich dan over het noorden van Frankrijk zware onweersbuien en die zullen geleidelijk ook de grens oversteken. De wind waait eerst zwak tot matig, draaiend van oostelijke naar zuidoostelijke richtingen. Tijdens de onweersbuien mogelijk al zware windstoten. In de loop van de avond en in het begin van de nacht trekt die regen- en onweerszone verder noordwaarts over ons land met plaatselijk hevige neerslag, hagel en soms zware windstoten van 90 km/u en meer. Omdat het actieve koufront snel beweegt zal het hevige noodweer wellicht snel doortrekken (zoals maandagmorgen) en nog voor middernacht wordt het vrijwel overal droog met brede opklaringen.

Bron: HLN
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

Fren

Waarschuwing noodweer 'voorbarig'

Een eerste gebied van regen- en onweersbuien heeft ons land vanochtend niet daadwerkelijk kunnen bereiken.  Het buiengebied boog vanuit het zuiden af richting de Noordzee. In Zeeland druppelde het wat maar tot intensieve neerslag kwam het nergens. Afwachten blijft nu hoe een volgend gebied met regen en onweer over ons land trekt. De verwachting is dat dat vanavond gebeurt. De waarschuwingen voor 'zeer slecht weer' lijken vooralsnog voorbarig. In ieder geval lijkt de avondspits er niet door te worden getroffen omdat het gebied ons pas later zal bereiken.

Mocht er op de scheidingslijn van de warme en koelere lucht inderdaad intensieve neerslag vallen, dan kan dat zeer lokaal zijn. Daar kan hagel bijzitten en ook zijn windstoten mogelijk. Voorlopig blijft het in ieder geval vanmiddag droog. Het is wel overwegend bewolkt en af en toe schijnt de zon. Het wordt 20-25 graden.

Bron: Telegraaf
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

Daisy

Waarschuwingen voor noodweer

Diverse instanties waarschuwen voor noodweer donderdagavond. De NS vreest overlast en de ANWB houdt rekening met verkeershinder.Zware onweersbuien, regen en wind zorgen vermoedelijk na de avondspits voor de meeste problemen, vreest de ANWB. Vanaf het einde van de middag trekt donderdag een zwaar onweersfront over Nederland, dat gepaard gaat met bliksem, zware windstoten, regen en hagel. De buien zorgen waarschijnlijk voor veel water op de weg.

NS
De NS waarschuwt ook voor het aangekondigde noodweer. Door blikseminslag en zware windstoten kunnen elektrische installaties beschadigen en omwaaiende bomen kunnen de bovenleiding raken. Daardoor kan het treinverkeer ontregelt raken. Reizigers wordt aangeraden voor vertrek de reisplanner te raadplegen. Het KNMI heeft voor donderdagavond code geel uitgegeven voor alle provincies. De weerdienst waarschuwt onder meer voor onweer, hagel, veel regen en windstoten.

Ook de Verkeersinformatiedienst bericht over het noodweer. Zij verwachten niet dat de avondspits veel overlast zal ondervinden. De piek wat betreft het aantal files wordt rond 18.00 uur verwacht.


Bron:nu.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Daisy

Avondspits krijgt geen last van noodweer

De avondspits heeft geen last van zware onweersbuien en windstoten. De buien lagen vanmiddag rond 14.00 uur nog boven het midden van Frankrijk en bereiken Nederland pas aan het begin van de avond, het eerst in Zeeland. De ANWB zegt dat het een normale avondspits wordt.

Vandaag meldden de weerbureaus dat vanaf het einde van de middag een zwaar onweersfront over Nederland zou trekken. De NS zei dat door het verwachte slechte weer rekening moest worden gehouden met vertraging en uitval van treinen.

Bron:ad.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Fren

Zwaar onweer aan de kust, ergste is voor vanavond

Het voorspelde onweer heeft ons land al bereikt. De eerste zware onweders hebben de Frans-Belgische grens rond 15u30 overgestoken en in de Westhoek is al zwaar onweer gemeld, net als in Koksijde. Na een zwoele dag (tot 27 graden) gaat het vooral vanavond zwaar onweren vanuit het westen. Tot minstens middernacht zal de zeer hevige onweerszone ons land geselen met plaatselijk veel neerslag (tot 30 liter water per m², dat is ongeveer de helft van wat er normaal in de hele maand juni valt!), blikseminslagen, hagel en forse rukwinden van 100 km/u en meer. Het KMI waarschuwt dan ook voor wateroverlast en andere schade door het noodweer. Vooral de campings aan de kust moeten uitkijken voor de stormachtige wind.

Het wordt drukkend warm met maxima tussen 21 en 27 graden. Op het einde van de namiddag vormen zich dan over het noorden van Frankrijk zware onweersbuien en die zullen geleidelijk ook de grens oversteken. De wind waait eerst zwak tot matig, draaiend van oostelijke naar zuidoostelijke richtingen. Tijdens de onweersbuien mogelijk al zware windstoten. In de loop van de avond en in het begin van de nacht trekt die regen- en onweerszone verder noordwaarts over ons land met plaatselijk hevige neerslag, hagel en soms zware windstoten van 100 km/u en meer. Omdat het actieve koufront snel beweegt zal het hevige noodweer wellicht snel doortrekken (zoals maandagmorgen) en nog voor middernacht wordt het vrijwel overal droog met brede opklaringen.

Enkele intense buienlijnen
Vanaf de namiddag tot middernacht waarschuwt het KMI dan ook voor plaatselijk hevige neerslag, die kan gepaard gaan met hagel, blikseminslagen en hevige windstoten. Enkele lijnen van intense buien trekken van zuid naar noord over het land. De meeste kans op wateroverlast maakt Vlaanderen. Het KMI heeft voor een groot deel van België code Oranje uitgegeven. De zware buien duren ongeveer 4 uur. Na de buien gaat het in de Ardennen en aan zee enige tijd krachtig hard waaien. Vooral campings in de kuststrook moeten rekening houden met deze wind.

Koeler
Na de doortocht van die actieve onweerszone wordt het een pak koeler. Vrijdag en zaterdag zou het wel droog blijven, maar zondag volgt al een nieuwe regenzone. Het hele weekend staat er een goed voelbare zuidwestenwind. Volgende week is het licht wisselvallig bij ongeveer 20 graden.

Bron: HLN
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

Sven

KNMI waarschuwt voor extreem weer

Het KNMI waarschuwt donderdag voor extreem weer in vijf provincies. Vanaf het begin van de avond zijn in Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg stevige onweersbuien te verwachten met hagel en zware windstoten. Plaatselijk kan in korte tijd veel neerslag vallen.



Dat heeft een woordvoerster van het KNMI gezegd. Voor de vijf provincies geldt code oranje. De buien trekken vanuit het zuidwesten in noordoostelijke richting over de rest van het land, waar nu nog de lagere waarschuwingscode geel geldt. Indien nodig schaalt het KNMI de waarschuwing ook daar op.

NS
De Nederlandse Spoorwegen waarschuwden woensdag al dat treinreizigers donderdagavond door het slechte weer rekening moeten houden met vertragingen en uitval van treinen. Blikseminslag kan elektrische installaties beschadigen en bij harde wind zijn vallende bomen een risico voor de bovenleiding.  Ook vrijdag overdag zijn er volgens het KNMI geregeld buien met daarbij kans op onweer en hagel.

Bron: PZC
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

zorba

Bussen NS rijden met onweersfront mee

De Nederlandse Spoorwegen hebben vanavond negentig bussen klaarstaan om treinreizigers verder te vervoeren als die zouden stranden door het verwachte slechte weer. De bussen, die op diverse plaatsen in de zuidelijke provincies staan, zullen meerijden met het onweersfront dat vanuit het zuidwesten naar het noordoosten van het land trekt. Dat heeft een woordvoerder van de NS gezegd. Op een aantal trajecten, zoals rond Den Haag en Utrecht, rijden uit voorzorg inmiddels minder treinen. De NS speelt daarmee ook in op de weersverwachtingen.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Daisy

'Noodweer' blijft uit in avondspits


Het voorspelde 'extreme noodweer' is vanavond geheel aan de avondspits voorbijgegaan. Treinen konden normaal rijden en op de wegen viel geen centje pijn te noteren. Het KNMI kondigde vanmiddag de codes oranje en geel aan, hetgeen duidt op gevaarlijke weersomstandigheden.

Regen- en onweersbuien trokken tegen zevenen vanavond vanuit Belgie Zeeland binnen. Er stak in soms stevige regen- en onweersbuien een strormachtige wind, kracht 8, op. De temperaturen vielen terug van 21 naar 14 graden. Enige tijd later trokken de buien ook Noord-Brabant en Limburg binnen. De buienlijn begeeft zich vandaar noordwaarts en is tegen middernacht naar verwachting ons land weer uit.

Lokaal kan het behoorlijk regenen en onweren maar lang niet overal is dat het geval. Het is tijdens onweersbuien oppassen geblazen, vooral boven open gebieden.

Op twitter ontstond vanmiddag een complete hype over het 'naderende noodweer'. Die bleek onterecht. Het slechtweergebied bereikte pas na de spits het zuidwesten en calamiteiten blijven totnutoe uit.


Bron:Telegraaf.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

zorba

Overlast onweer valt mee

De zware onweerszone die vanavond over ons land trok, heeft minder overlast veroorzaakt dan verwacht werd. Sommige delen van het land kregen wel te maken met felle rukwinden en intense neerslag, maar de schade lijkt al bij al mee te vallen. Deze namiddag drongen de eerste onweerswolken ons land binnen. West-Vlaanderen, Henegouwen en Namen kregen er als eerste mee te maken. Op radarbeelden zag het er naar uit dat het hele land met noodweer te maken kon krijgen en het KMI had dan ook een waarschuwing voor veel neerslag, hevige rukwinden en fel onweer gegeven.

Rond 21 uur vanavond werd het gevaar afgeblazen, aangezien de onweerszone het land zo goed als volledig verlaten had. Overal werden voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo gingen de parken in Brussel de hele avond dicht. In Luik werden de optredens op een muziekfestival geschrapt. Aan de kust moesten alle vissersboten binnenvaren. In West-Vlaanderen moest de brandweer een paar keer uitrukken, maar ook daar bleek het onweer nog mee te vallen.

Bron: hln.be
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Extreem weer lijkt vooralsnog flinke bui

Het aangekondigde extreme weer lijkt donderdagavond nergens tot grote problemen te hebben geleid. De regen trok aan het begin van de avond vanuit het zuiden het land binnen via Zeeland en Limburg, waarna het regengebied verder landinwaarts naar het noorden trok. Het KNMI trok de waarschuwing voor extreem weer (code oranje) donderdagavond rond 9 uur in. De onweersbuien vielen boven Nederland snel uiteen, aldus een woordvoerster. Code geel voor gevaarlijk weer blijft nog geldig in verband met de zware regenval.



Woordvoerders van de politie en de brandweer in de zuidelijke regio's hadden rond half negen nog geen enkele aanwijzing dat het weer tot problemen heeft geleid. Op het Vrijthof in Maastricht ging de generale repetitie van André Rieu met zijn orkest in de open lucht ook door. ''Als ik naar buiten kijk regent het hier een beetje'', aldus een woordvoerster in Limburg. In Zeeland kwamen vooralsnog eveneens geen meldingen van overlast bij de politie binnen.

NS
Treinreizigers ondervonden donderdag volgens een woordvoerder van de NS tijdens de spits ook weinig last van het weer. De Nederlandse Spoorwegen waarschuwden woensdag al dat reizigers donderdagavond door het slechte weer rekening moesten houden met vertragingen en uitval van treinen. Maar ook dat lijkt vooralsnog mee te vallen. Wel lag het treinverkeer tussen Delft en Schiedam stil door blikseminslag. Het bedrijf heeft bussen ingezet. De KNMI-woordvoerster kon nog geen goed beeld geven of het daadwerkelijk heel slecht weer is geweest. ''We doen dat op basis van metingen.'' Die gegevens heeft het instituut vrijdag ter beschikking.

Bron: Nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

KNMI trekt waarschuwing extreem weer in

Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer in het zuiden van Nederland ingetrokken. Vanaf 19.00 uur gold voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg code oranje. Later kwam daar ook Utrecht bij. Om 21.00 uur beëindigde het KNMI de waarschuwing voor extreem weer echter. Voor heel Nederland geldt nog wel code geel, uitgezonderd voor Zeeland, waar inmiddels sprake is van code groen. Met code geel is nog wel een weerwaarschuwing van kracht, bij code groen is er niets aan de hand.

Nog tot 01.00 uur verwacht het KNMI in vooral het noordoosten van het land soms zware onweersbuien, die mogelijk gepaard gaan met hagel. In korte tijd kan veel neerslag vallen. Ook vrijdag verwacht het KNMI onstuimig weer en geldt code geel. De verwachting is dat de buien dan vanaf de ochtend tot en met het begin van de avond in Nederland vallen.

Bron: Metro
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Grote stroomstoring Nieuwegein door bliksem

17.000 adressen in Nieuwegein zitten vrijdag zonder stroom door blikseminslagen. De storing duurt vermoedelijk nog een groot deel van de dag. Dat heeft netbeheerder Stedin vrijdag gemeld.  Volgens Stedin hebben blikseminslagen in de buurt van twee transformatorhuisjes donderdagavond grote schade veroorzaakt aan transformatoren. Reparateurs zijn bezig de schade te inventariseren. Stedin heeft inmiddels vijf noodaggregaten geplaatst, onder meer voor bejaardenhuizen in het gebied.

Donderdagavond trok een flinke onweersbui over de omgeving van Nieuwegein (Utrecht). Stedin meldde in eerste instantie dat ongeveer 5000 klanten zonder elektriciteit zaten. In de nacht van donderdag op vrijdag breidde de netbeheerder dat aantal uit.

Bron Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

'Stroomstoring mogelijk ook nog in weekeinde'

Bewoners en bedrijven in Nieuwegein die zijn getroffen door de stroomstoring moeten er rekening mee houden dat ze ook in het weekeinde nog geen stroom hebben. Dat zei een woordvoerder van netbeheerder Stedin vrijdag.  ,,Het is dusdanig ernstig en heftig dat we niet kunnen zeggen dat de problemen na vandaag weer verholpen zijn", aldus de woordvoerder vrijdag. ,,Het is nu nog niet te zeggen waar straks wel weer stroom beschikbaar is en waar niet."

17.000 adressen in Nieuwegein zitten door blikseminslagen van donderdag zonder stroom. ,,Vooral huishoudens zijn getroffen, maar ook bedrijventerreinen", zo legt de woordvoerder uit. De blikseminslagen in de buurt van twee transformatorhuisjes hebben grote schade veroorzaakt aan transformatoren. Reparateurs zijn bezig de schade te inventariseren. Stedin heeft inmiddels vijf noodaggregaten geplaatst, onder meer voor bejaardenhuizen in het gebied.

Bron Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Shadow112

Aalsmeer: Veel schade na windhoos

Op de Uiterweg in Aalsmeer heeft een windhoos voor veel schade aan een botenloods gezorgd. Bij de historische tuin sneuvelden veel ruiten. Bij een andere woning op de Uiterweg viel er een boom op een woning. Een grote telekraan moest tot na de onweersbui wachten met het opruimen van de gevallen boom, hierdoor was de Uiterweg voor de rest van de avond afgesloten. Alles bij elkaar duurde de windhoos maar ongeveer tien seconden.


Fotografie en Video: Marco Carels

Bron: 112meerlanden.nl

Jan van Ooijen

Foto's van windhoos (tornado) Aalsmeer, Bron 112meerlanden











Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Windhoos Aalsmeer

De weerkaarten blijven uitermate wisselvallig voor de westelijke en noordelijke helft van Europa. Net zoals de afgelopen tijd ligt de straalstroom boven ons en onze wijde omgeving en die vormt de scheidingslijn tussen de zeer warme tot hete lucht in Zuid-Europa en de 'frisheid' elders. Het is die atmosferische constellatie die voorlopig de buienkansen groot houden bij ons. Inclusief het risico op zware buien met veel wind en veel onweer. Afgelopen donderdagavond vormde de combinatie van straalstroom, een vleugje warmte vanuit Zuid-Europa en windschering de aanzet tot de stevige buienlijn die van zuidwest naar noordoost over schoof. Er zijn zware windstoten tot zo'n 90 km per uur geregistreerd, intensief gebliksem, en dus ook een windhoos (ofwel; tornado).

Fujita schaal
De windhoos ontstond boven Aalsmeer rond de klok van 20.00 uur en is opgenomen door bewakingscamera's van een bedrijf. Onderaan dit verhaal is de link naar het filmpje daarvan te zien, afkomstig van de site van Radio en TV Noord-Holland. Het duurde kort, amper 10 seconden, de lucht kleurde zwart en op het terrein zie je letterlijk ronddraaiende 'rommel'. De rotatie, zoals die aanwezig hoort te zijn bij een windhoos, was dus zichtbaar. In die korte tijd waaiden de daken van twee loodsen, sneuvelden tientallen ruiten van kassen en viel een boom op twee huizen. Aan de hand van de beelden valt al te zien dat het inderdaad om een windhoos gaat en niet om een valwind. Een windhoos is in wezen hetzelfde als een tornado, zij het wel dat deze zal worden gecategoriseerd als een type van de laagste/lichtste categorie; F0. Deze F schaal is de Fujita schaal waarbij de indeling reikt van F0 tot en met F5. Bij een F5 tornado staat er niets meer overeind, de windsnelheden bereiken dan namelijk snelheden boven 418 km/uur. Bij een F0 tornado liggen de windsnelheden tussen 64 en 116 km/uur.

Enhanced Fujita schaal
Sinds begin 2007 heeft de Fujitaschaal een soort van upgrade gehad. Momenteel spreken we van de Enhanced Fujita schaal, ofwel de EF. Deze loopt ook van 0 tot en met 5, maar daar horen andere/hogere snelheden bij. Op die EF schaal begint een F0 tornado bij 105 km/uur en het is nog maar de vraag of deze windhoos van Aalsmeer op de EF schaal terecht komt. Aan de hand van de beelden kun je uiteraard slechts een beredeneerde gok doen over de windkracht en waarschijnlijk zal de heftigheid 'van Aalsmeer' net buiten deze normering vallen.

Meer heftige buien
Voorlopig blijft het wisselvallig in Nederland. Waarbij natte en minder natte dagen elkaar afwisselen. Morgen vormt daarin wel een dieptepunt, met langdurige regen en maximumtemperaturen die amper op 16 graden uitkomen. Vervolgens schuiven maandag buien over en zien dinsdag en woensdag er grotendeels droog uit. Opvallend in de weerkaarten van de komende tijd is dat de straalstroom boven onze contreien blijft liggen. De straalstroom, een band rond 10 kilometer hoogte waarin het zeer stevig waait, fungeert veelal als een transportband van neerslagzones. De straalstroom is het sterkste boven de zones waar de temperatuurverschillen het grootst zijn. Zowel de afgelopen tijd als de komende week, is het in Zuid-Europa uitermate warm tot heet, met nu en dan ook een uitwaaiering daarvan naar ietwat noordelijkere streken. Vooral het oosten van Europa, omgeving Hongarije en Slowakije, krijgt geregeld een partij stevige warmte over zich heen, maar ook de Alpen, zuidelijk Duitsland en delen van Frankrijk ontvangen vleugen van Zuid-Europese warmte.

In samenspel met bellen van kou op grote hoogte boven het noorden en noordwesten van Europa, blijft de straalstroom, die in het zomerseizoen juist meestal weinig prominent is, duidelijk aanwezig in een strook van de Britse eilanden, via de Benelux en Frankrijk tot over Duitsland liggen. En daarmee de garantie dus dat we geregeld neerslag blijven ontvangen. Echter, af en toe kunnen er ook wat vleugen van warmte Nederland inschuiven. Momenteel zijn er meerdere modelberekeingen die eind volgende week zo'n warmtevlaag laten arriveren. Maar de straalstroom blijft in de buurt en die combinatie is in potentie de katalysator van zeer stevige buien. Wij houden u natuurlijk op de hoogte.

Bekijk HIER de beelden die op de site van RTV Noord-Holland staan.


De buienlijn van donderdag 21 juni, om 20.00 uur. Het vlaggetje staat bij Aalsmeer. Vlak voor de buienlijn uit zat de windhoos die op een bedrijventerrein aldaar schade heeft veroorzaakt.


Om 20.10 uur trokken de onweersbuien over en goot het korte tijd stevig in Aalsmeer.



En dit is het radarbeeld van 21.10 uur diezelfde donderdagavond. Opvallend is de knik in de buienlijn, het lijkt wel een stoel. Op de knikken hebben meerdere waarnemers enige rotatie in de wolken gezien. In potentie had er dus op nog meer plekken een windhoos kunnen ontstaan.


De weerkaart voor aanstaande woensdag. De fronten en lage- en hogedrukgebieden staan aangegeven. De witte lijnen zijn de diktelijnen op ongeveer 5 km hoogte, deze geven een indicatie waar de straalstroom zich bevindt. Te zien is dat deze golvend over de noordelijke helft van Europa loopt.


Tja, de warmte zit in het zuiden van Europa. Dit is de verwachtingskaart voor woensdag. In het Spaanse en Portugese zuiden wordt het het plaatselijk 40 graden (donkerrood). Bij tijden sijpelt een deel van de Mediterrane warmte naar Centraal of oostelijk Europa. Heel af en toe krijgen ook wij in Nederland een vleug daarvan. Bijvoorbeeld, richting het volgend weekeinde.

Bron: MeteoConsult
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal