Berichtgeving over het noodweer van maandag 18 juni

Topic gezien door 6962 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, zo 17 jun 2012 - 11:06

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Zware ochtendspits verwacht door noodweer

Door slagregens, zware windstoten en onweer wordt maandag een zware ochtendspits verwacht. De ANWB rekent op een totale filelengte van 250 kilometer, terwijl de piek normaal op ongeveer honderdvijftig kilometer ligt. De felle buien trekken volgens Meteo Consult tussen 06.00 uur en 10.00 uur over Nederland. De buien zijn volgens de ANWB rond 08.00 uur, midden in de spits, het felst. "Vooral in de Randstad zal dat voor problemen zorgen", zegt een woordvoerder. "Daar wordt de meeste regen verwacht en daar is het ook het drukst." In de middag trekken de buien weg. "We verwachten dan ook een normale avondspits."

Bron Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Kortstondig noodweer op komst

Vandaag (zondag) komt een actieve depressie boven de Golf van Biskaje tot ontwikkeling, die naar verwachting maandagochtend via ons land naar Duitsland gaat trekken. Hoewel dat al gedurende de eerste ochtendhelft gebeurt, verwachten we toch in delen van het land een kortdurend, maar hevig noodweer, dat hinder en overlast, maar misschien zelfs schade zal gaan aanrichten. We leggen uit waarom.

Temperatuurtegenstellingen...
Boven het Europese continent zijn de temperatuursverschillen momenteel behoorlijk groot. Daar waar het maandagmiddag boven Noordwest-Frankrijk en de Britse eilanden koel is, weet het kwik in zuidelijk Duitsland tot rond 31 graden op te lopen. De koers van het lagedrukgebiedje dat zich op de grens van de koele en warme luchtmassa's ontwikkeld is zo, dat ook in het uiterste zuidoosten van ons land het kwik tot ruim boven de 20 graden kan pieken. Er is echter een behoorlijk grote kans dat de écht warme lucht aan de grond net niet tot onze omgeving weet door te dringen, maar in ieder geval is er genoeg energie voorhanden om mee te werken.


De kleine, maar actieve storing ligt maandagmiddag om 14 uur al boven Noordwest-Duitsland. De heetste lucht zit dan boven de Oostenrijkse Alpen, met op rond 1500 meter hoogte temperaturen van rond 21 graden! Tegelijkertijd is het boven de Noordzee op die hoogte rond 2 graden.


De storing bevindt zich in een zogenaamde bovenluchttrog, die maandagmiddag om 14 uur ons land al vrijwel verlaten heeft, terwijl de meeste neerslag dan ook al gevallen is.

Sterke straalstroom en windschering
Uiteraard zijn er meer voorwaarden nodig om een noodweer te krijgen. Kijkend naar de bovenlucht, zien we een vrij sterke straalstroom vanuit het zuidwesten, waarin ook nog eens een zogenaamde bovenluchttrog meetrekt (zie hiernaast). Het is juist in deze trog waarin de storing tot ontwikkeling komt. De windsnelheden hogerop in de atmosfeer zijn fors, zeker gezien de tijd van het jaar. Vanaf ongeveer drie-en-een-halve kilometer hoogte staat er een windkracht negen tot tien, uit zuidzuidwest.
Die sterke wind op hoogte zal de buien snel doen verplaatsen. 'Mooi', zult u wellicht denken, 'dan zijn ze ook snel voorbij'! Dat klopt, maar er zijn legio voorbeelden te geven waarbij een noodweer van maar vijf tot tien minuten méér ellende veroorzaakte, dan een bui die onder rustige omstandigheden in bijvoorbeeld twee uur tijd, op één plek leegregent.


Wat ook nog een rol speelt is dat de wind in de onderste lagen van de atmosfeer niet alleen sterk in kracht toeneemt met de hoogte, maar ook nog eens een sterke verandering in windrichting laat zien. Aan en nabij de grond waait er op nadering van de storing vanuit het zuiden, namelijk een oostzuidoostenwind, die matig is. Met andere woorden, er is sprake van een grote windschering, waardoor de lucht als het ware in een soort rotatie wordt gebracht. En die is in potentie gevaarlijk. Onder bepaalde omstandigheden kan die draaiing zich in een bui concentreren en daar aanleiding geven tot de vorming van een windhoos. De sterke wind op hoogte en de snelle verplaatsing van de buien zorgt er sowieso voor dat het risico van zware windstoten groot is, maar mogelijke hoosvorming is dus nog een bijkomend risico.


De verwachtte opbouw van de atmosfeer op maandagochtend 8 uur lokale tijd, voor regio Eindhoven. Duidelijk is de grondinversie te zien en de vochtige, onstabiele atmosfeer daarboven. De windvaantjes rechts tonen de sterke wind op hoogte, en de grote windschering in de onderste lagen van de atmosfeer.

Infrarood afkoeling
Vaak komt het voor dat de zwaarste buien in de loop van de middag of avond vallen, als het sterk is opgewarmd. De buien worden dan als het ware vanaf de grond gevoed, als daar warme luchtbellen gaan opstijgen. Uiteraard werkt dat 's nachts en in de vroege ochtend niet, de luchtlaag aan en nabij de grond is dan afgekoeld, zodat er een zogenaamde inversie ontstaat. Boven deze laag met afgekoelde lucht bevindt zich de warme onstabiele lucht en in de overgangszone tussen deze twee luchtlagen, stijgt de  temperatuur juist met hoogte; de inversie. Eventuele buien worden dan niet vanaf de grond gevoed, maar kunnen 's nachts toch in stand blijven. De toppen van deze buien gaan 's nachts als het ware fungeren als een 'oppervlak' die gaat uitstralen, net als een 'echt' oppervlak onder heldere omstandigheden. Het luchtlaagje direct boven de wolkentop koelt hierdoor extra af, waarna de warmere lucht daar direct onder, meteen hoger kan doorstoten. Vaak zien we hierdoor de buien in de nanacht opleven en dat kan tot in de vroege ochtenduren zo doorgaan, waarna de hoger aan de hemel klimmende zon, dit effect teniet doet.


De windrichting en – kracht op maandag 18 juni, om 8 uur lokale tijd volgens het WRF model. In de buienlijn worden gemiddelde windsnelheden van 6 tot 7 Bft berekend (de lichtblauwe en gele kleuren). Dit houdt een duidelijke suggestie in dat de buien gepaard kunnen gaan met zware windstoten.

De eigenlijke verwachting
Kortom, heel wat omstandigheden werken maandagochtend gebroederlijk samen om in delen van ons land een kortstondig noodweer te veroorzaken. Komende nacht klaart het aanvankelijk op, maar op de nadering van de storing gaat de wind geleidelijk draaien naar oost tot zuidoost. In de nanacht neemt de bewolking vanuit het zuiden toe, waarna de eerste buien rond zes uur in het uiterste zuiden van het land arriveren. Wellicht gaan ze in een of meerder lijnen over het land koersen, waarbij de buien door rolwolken of buienkragen vooraf kunnen worden gegaan. De buien trekken zeer snel. Al voor 8 uur wordt Midden-Nederland aangedaan en rond 10 uur zullen ze het noordoosten van ons land al verlaten. Vooral in de oostelijke helft van het land kan het tot (flink) onweer komen en vrijwel overal leveren de buien zware windstoten op, tot rond 80 km per uur. Het is niet ondenkbaar (al blijft die kans klein, natuurlijk), dat zich aan de zuidoostkant van deze buiencomplexen windhozen weten te ontwikkelen. Het zal korte tijd zeer hard kunnen regenen, waarbij er in tien tot vijftien minuten evenveel (10-15 mm) neerslag kan vallen. Die vele neerslag in korte tijd kan aquaplaning op de wegen veroorzaken, waardoor de ochtendspits danig gehinderd wordt, ook al lijken de heftigste omstandigheden niet de Randstad te treffen, maar meer het midden en oosten van het land. Na passage van deze zware buien, regent het nog wat door, maar de middag verloopt droog, met ook opklaringen.


Verwachte radarkaart van maandag 18 juni, om 7 uur lokale tijd van het WRF, een zeer fijnmazig model met een roosterpunt afstand van slechts 3 km. Te zien is dat er volgens dit model twee zeer actieve buienlijnen vanuit het zuidzuidwesten het land binnentrekken.


Verwachte radarkaart van maandag 18 juni, om 9 uur lokale tijd, volgens het WRF model. De zware buien beginnen dan al het noordoosten van ons land te verlaten.

Kan het ook anders lopen?
Uiteraard is het bovenstaande een verwachting. Het kan dus anders lopen. De storing komt er, zoveel is nu wel zeker. Maar de precieze koers van het lagedrukgebiedje kan voor het weerbeeld heel veel uitmaken. Een wat westelijker koers, en de temperatuur kan in het oosten wat hoger oplopen. Meer gebieden krijgen dan met onweer en 'zwaar weer' te maken. Trekt de storing oostelijker, dan zal het op veel meer plaatsen een tijdje min of meer matig regenen, met een lagere intensiteit dus, terwijl de zware buien dan via de Ardennen, Duitsland intrekken. Er is dan weinig aan de hand. Alles samennemend, is de kans echter behoorlijk groot dat delen van ons land maandagochtend met een kortstondig noodweer te maken krijgt, dat hinder, overlast en misschien zelfs schade gaat aanrichten. Die kans was voor Meteo Consult in ieder geval groot genoeg om daar zondagochtend al waarschuwingen voor uit te geven, en een persbericht.

Bron: Meteo Consult
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Sven

ANWB: zware spits door slecht weer

De ANWB waarschuwt dat de ochtendspits maandag last kan hebben van slecht weer. Er trekken flinke regen- en onweersbuien het land binnen, waardoor er een extra drukke en langer durende spits kan ontstaan. Vooral rond de grote steden in de Randstad zullen de dagelijkse files langer zijn dan gebruikelijk, zo waarschuwt de ANWB. Op het hoogtepunt rond 8.30 uur verwacht de organisatie 250 kilometer file, ruim 100 kilometer meer dan normaal. Het KNMI waarschuwt in het oosten van het land voor onweer en windstoten van 80 kilometer per uur.

Bron: Noordhollandsdagblad

Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Jan van Ooijen

Noodweer in Nederland

Een venijnige storing op de grens van zeer warme lucht boven Duitsland en minder warm weer boven de Noodzee trekt vanmorgen van zuid naar noord over ons land. Er vallen stevige regen- en onweersbuien en lokaal kan zeer veel neerslag vallen. Ook hagel en zware windstoten zijn mogelijk vooral in het zuidoosten van het land. Het is oppassen in het verkeer. In het westen zijn de buien minder hevig.

Vanmiddag wordt het droog er krijgen we de zon te zien. Het wordt 18 tot 22 graden en er staat niet veel wind. Morgen volgt een zonovergoten dinsdag. Het is droog en bij weinig tot geen bewolking wordt het 18-23 graden. Woensdag kan het lokaal 25 graden worden.

Bron Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Treinverkeer rond Utrecht beperkt door bliksem

Door een blikseminslag rijden maandag de hele ochtend minder treinen rond Utrecht Centraal. Reizigers moeten rekenen op een vertraging van een halfuur tot een uur, meldt de NS. De verstoring is volgens de NS pas rond 13.00 uur verholpen. Tussen Amsterdam Centraal en Schiphol rijden ook minder treinen. Dat komt door een defecte spoorbrug. De vertraging is een kwartier tot een halfuur.

Bron Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Stevige onweersbuien op komst

Stevige onweersbuien trekken vanochtend over Gelderland. Ze komen vanuit het zuidwesten de provincie binnen en kunnen gepaard gaan met slagregens en zware windstoten tot 95 km/uur. Volgens weerinstituut Meteo Consult in Wageningen kunnen er door het noodweer takken van bomen afbreken en dakpannen van daken waaien. Ook zal er veel bliksem zijn. Tegen elf uur zullen de buien Gelderland weer verlaten.

Bron Omroep Gelderland
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

400 km file door zware regenval

Een regen- en onweerzone is vanochtend over het land getrokken. Dat had zware gevolgen voor de ochtendspits. Rond 8 uur stond er op de Belgische snelwegen net geen 400 kilometer file, aldus Touring Mobilis. Rond kwart voor negen stond er nog 335 km file. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum is dat dubbel zoveel file als op een gemiddelde normale dag, maar geen abnormale filelengte voor een regendag. De regenzone heeft rond 8 uur het land in het noordoosten verlaten. De komende uren zou het droog blijven.

Ongevallen
Er waren ongevallen door watergladheid. Rond 7 uur is een dodelijk ongeluk gebeurd op de Luchthavenlaan in Machelen. Een vrachtwagen is er op een auto ingereden. De Luchthavenlaan is tijdelijk afgesloten in de richting van het centrum van Vilvoorde. Op de E19 Antwerpen richting Brussel ter hoogte van de Craeybeckxtunnel richting Brussel. De rijbaan is er inmiddels vrij, het verkeer is genormaliseerd. Er was ook een ongeval op de Brusselse buitenring ter hoogte ven Ruisbroek, ter hoogte van Drongen op de E40 richting Gent en op de E17 ligt ter hoogte van Marke een pak tegels richting Antwerpen.

Wisselvallig
Vandaag is aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken en er zijn perioden met regen. De regen trekt snel weg naar het noordoosten, nadien gevolgd door een korte periode met droog weer. Maar al snel volgen er een aantal buien, een enkele bui kan daarbij gepaard gaan met onweer. Vanaf halfweg de namiddag wordt het stilaan droger en klaart het ook meer uit. De maxima liggen tussen 18 en 24 graden. Er staat een matige WZW-wind. De komende dagen blijven wisselvallig met af en toe een bui, de maxima liggen rond de 20 graden. Het blijft wachten op de zomer.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

NS adviseert treinen bij Utrecht te mijden

De Nederlandse Spoorwegen adviseren treinreizigers rond Utrecht een ander vervoermiddel te kiezen. Dat heeft een woordvoerster gezegd in het Radio 1 Journaal. Door blikseminslag rijden er maandagochtend van en naar Utrecht amper treinen. De vertraging kan ruim een uur duren. Een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail kon nog niet zeggen hoe lang de problemen gaan duren. Tussen Utrecht en Amsterdam en Utrecht en Amersfoort rijden helemaal geen treinen meer. Ook in de andere richtingen is het treinverkeer problematisch, aldus de woordvoerster. Het treinverkeer in het hele land heeft volgens haar last van de storing.



De blikseminslag deed zich voor tussen Amsterdam en Utrecht. Daardoor is het niet mogelijk de seinen en wissels te bedienen. Monteurs zijn ter plaatse om de boel te repareren. Ze kunnen echter pas aan de slag als het onweer voorbij is. Enkele treinen zijn vlak voor het Utrechtse Centraal Station gestrand. Die zijn op zicht naar binnen geloodst. Treinen die elders op de getroffen trajecten zijn gestrand, keren terug naar het dichtsbijzijnde station.

Ook tussen het Centraal Station in Amsterdam en luchthaven Schiphol lopen reizigers vertraging op. Door een defecte spoorbrug rijden er op dat traject minder treinen. Volgens ProRail duurt dat tot en met vrijdag. ProRail adviseert reizigers de reisinformatie goed in de gaten te houden.

Bron AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Treinverkeer rond Brussel vertraagd door blikseminslagen

Het treinverkeer van en naar Brussel kan met lichte vertragingen kampen door de gevolgen van enkele blikseminslagen, onder meer aan het station Brussel-Zuid. Een blikseminslag leidde ook tot een seinstoring in Sint-Joris-Weert en de bliksem sloeg ook in op het rijtuigendepot in Vorst. Door het onweer pasten heel wat treinbestuurders ook hun snelheid aan, zo legt Infrabel de mogelijke vertragingen uit.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Uitslaande woningbrand in Borne door blikseminslag


FrankM1986

Vanmorgen om 09:16 uur kreeg de brandweer in Borne een melding van een woningbrand aan het Mercuriusplein. Ter plaatse bleek er brand te zijn ontstaan door blikseminslag. Om 09:29 uur is er opgeschaald naar middelbrand. De brand gaat gepaard met enige rookontwikkeling. De brandweer is op dit moment ter plaatse.

Bron 112-Twente
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Fren

Grote schuurbrand in Dalfsen
DALFSEN - Aan de Brinkweg in Dalfsen heeft maandagochtend een grote schuurbrand gewoed. Het sein brand meester is inmiddels gegeven. Kort voor 9.30 uur was de bliksem ingeslagen in het deel van de schuur waar hout opgeslagen was.
Uit voorzorg is vee uit een ander deel van de schuur gehaald.

De brandweer rukte met groot materieel uit en heeft weten te voorkomen dat de brand oversloeg op de naastgelegen woning.

Er wordt nog onderzocht of er bij de brand asbest is vrijgekomen.

Bron: De Stentor
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

Fren

Schade door slecht weer in Gelderland

Op enkele plaatsen heeft het slechte weer voor schade en overlast gezorgd. In Wageningen kwam een kledingwinkel blank te staan, in Hattem sloeg de bliksem in een woning. In de kledingwinkel aan de Gerdina's Hof in Geldermalsen sprong een dop van een afvoerpijp, waardoor de winkel onderliep. Toen de eigenaresse het pand binnenkwam, liep het water onder de deur door, en het bleef stijgen. De brandweer heeft het lek gedicht.

In Hattem moet een woning met een rieten dak aan de Geldersedijk als verloren worden beschouwd, nadat daar de bliksem insloeg. Er is niemand gewond geraakt. Stevige onweersbuien trokken 's ochtends over Gelderland. Ze kwamen vanuit het zuidwesten de provincie binnen en gingen gepaard met slagregens en zware windstoten. Tegen tien uur werd het weer rustig in de atmosfeer. Door blikseminslag rijden er van en naar Utrecht Centraal minder treinen. Volgens de NS duurt dat waarschijnlijk nog tot 15.00 uur.

Bron: Omroep Gelderland
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

Fren

Zware schade in West- en Oost-Limburg na onweer

Een intense onweerszone met felle rukwinden en hevig neerslag heeft maandagochtend op verschillende plaatsen in Limburg voor zware schade gezorgd. Vooral het westen en oosten van Limburg kregen het zwaar te verduren. Op de Koerselsesteenweg en op Sint-Jansblok in Heusden-Zolder gingen delen van de daken waaien. In Leopoldsburg en Beringen versperden omgewaaide bomen de weg. Verder werden ook Dilsen-Stokkem en Maaseik getroffen. Een windhoos richtte bijzonder veel schade aan op de Diestersteenweg in Maaseik. Brandweer Maaseik kreeg op korte tijd meer dan twintig oproepen te verwerken.



Op de 100-centrale in Hasselt was het razend druk: om alle oproepen te kunnen beantwoorden werden extra personeelsleden opgetrommeld.

Bron: Belang van Limburg
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

Sven

Treinen stil na blikseminslag

Het onweer dat vanmorgen in korte tijd over Overijssel trok, heeft ook het treinverkeer in de provincie getroffen. Tussen Almelo en Deventer rijden na een blikseminslag geen treinen, maar bussen. Hetzelfde geld voor de lijn tussen Nijverdal en Hengelo. In beide gevallen kunnen reizigers rekenen op een vertraging van een half uur. De NS hoopt de problemen voor 13.00 uur op te hebben gelost.

Bron: RTVoost
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Sven

Zwaar onweer veroorzaakt schade

Het zware onweer dat vanmorgen over ons land trok heeft op verschillende plaatsen schade veroorzaakt, en zorgde voor heel wat verkeersellende. Er stond even bijna 400 kilometer file op de wegen. Het treinverkeer van en naar Brussel kan met lichte vertragingen kampen door enkele blikseminslagen. Vooral in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen hield het onweer, dat vanmorgen met hevige regenval en felle rukwinden over het land trok, lelijk huis. West-Vlaanderen bleef wat gespaard. 'In Ukkel werd 21 liter water per vierkante meter gemeten', aldus weerman Frank Deboosere op het VRT-radionieuws. Aangezien er zoveel regen viel in een beperkte tijdsperiode viel, wordt op verschillende plaatsen al wateroverlast gemeld.



Extra personeel voor 100-centrale
Het onweer richtte zware schade aan in vooral het westen en het oosten van Limburg. Op de Koerselsesteenweg in Heusden-Zolder ging een deel van een dak waaien. Daken gingen ook de lucht in op de Eindestraat en de Emiel Dorlaan in Dilsen-Stokkem en op de Diestersteenweg in Maaseik. Op de 100-centrale in Hasselt was het razend druk: om alle oproepen te kunnen beantwoorden werden extra personeelsleden opgetrommeld. Bomen versperden de Vrevijverstraat en de Schrikheidestraat in Beringen. De zware regenval tijdens het onweer deed ook straten onderlopen. In Puurs, in de provincie Antwerpen, sloeg de bliksem in op een huis.

Blikseminslag op brandweerkazerne
Ook in Vlaams-Brabant veroorzaakte het onweer schade. De brandweerkazerne van Zaventem werd rond 7.15 uur getroffen door een blikseminslag. Daardoor ontstond een kleine brand die de brandweer zelf snel onder controle kreeg. Door de blikseminslag is de brandweer voorlopig telefonisch niet bereikbaar op het gewone telefoonnummer. Beroep doen op de brandweer van Zaventem kan momenteel enkel door de dienst 100 te bellen. Dat zal vermoedelijk tot dinsdag 8 uur zo blijven. De tussenkomsten zelf kunnen wel degelijk verzorgd worden. Voorts ontving de brandweer van Halle een tiental oproepen voor ondergelopen kelders op lager gelegen plaatsen in Lembeek en de Beerselse deelgemeenten Lot en Dworp. De wateroverlast was het gevolg van het feit dat riolen het water niet konden slikken.

Rijvakken Brusselse ring afgesloten
De brandweer van Vilvoorde moest tussenkomen bij enkele ondergelopen kelders in Vilvoorde, Grimbergen, Machelen en Diegem. De brandweer sloot wegens wateroverlast op enkele plaatsen op de ring rond Brussel tijdelijk ook enkele rijvakken af. Dat was onder meer het geval in Strombeek en Diegem. In Wemmel moest de brandweer van Asse tussenkomen wegens wateroverlast op parking C. Ook de brandweer van Overijse moest optreden wegens wateroverlast op de binnenring ter hoogte van Groenendaal. Ook op enkele andere plaatsen in Overijse liepen wegen onder water. In Meise werd een woning aan de Platanenlaan getroffen door een blikseminslag. Ook in het Leuvense liepen enkele straten onder water. De brandweer van Leuven moest tussenkomen in onder meer de Borstelstraat in Kessel-Lo, de Waversebaan in Oud-Heverlee en de Molekensstraat in Kampenhout. In deze regio bleven de huizen evenwel gespaard van wateroverlast.

Bus- en tramverkeer in Brussel
Rond 7.30 uur veroorzaakte een blikseminslag een dakbrand in de Waversesteenweg in Etterbeek. De brandweer kon het vuur snel blussen en de schade bleef beperkt tot het dak. Daarnaast kreeg de alarmcentrale van de Brusselse brandweer oproepen voor het leegpompen van kelders in Etterbeek, Ukkel en Elsene. Door de hevige regen raakte ook het tram- en busverkeer in de war tijdens de ochtendspits. Tramsporen kwamen onder water te staan aan Sainctelette in Sint-Jans-Molenbeek, Bascule in Ukkel en de Thomastunnel in Schaarbeek. Het busverkeer ondervond vooral problemen in Ukkel.

Auto- en treinverkeer
Het onweer is intussen voorbij. 'Via het noordoosten van het land heeft de regenzone het land verlaten.' De komende uren zou het droog blijven. Er stond rond 8 uur ongeveer 400 kilometer file. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum is dat dubbel zoveel file als op een gemiddelde normale dag, maar geen abnormale filelengte voor een regendag. Het treinverkeer van en naar Brussel kan met lichte vertragingen kampen door de gevolgen van enkele blikseminslagen, onder meer aan het station Brussel-Zuid. Dat werd vernomen bij spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Een blikseminslag leidde tot een seinstoring in Sint-Joris-Weert en de bliksem sloeg ook in op het rijtuigendepot in Vorst. Door het onweer pasten heel wat treinbestuurders ook hun snelheid aan, legt Infrabel de mogelijke vertragingen uit. Er waren op het spoor geen grote incidenten door het onweer.


Bron: Nieuwsblad
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

zorba

Brandweer Oost-Nederland druk door onweer

De brandweerkorpsen in Gelderland en Overijssel zijn maandag veelvuldig uitgerukt na blikseminslagen. Onder meer in Hattem en Borne ontstonden branden in woningen. De brand aan de Geldersedijk in Hattem ontstond rond half tien in de ochtend. Diverse korpsen uit de regio rukten uit. Het vuur kon zich door het rieten dak snel verspreiden. Niemand raakte gewond. In het Twentse Borne rukte de brandweer uit voor brand na een blikseminslag op de zolderverdieping van een tussenwoning. De zolderverdieping brandde uit.















Bron: Nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Daisy

Bliksem treft gemeentehuis

Tijdens het noodweer vanmorgen is op verschillende plaatsen de bliksem ingeslagen. Dat leidde vooral rond station Utrecht Centraal tot problemen, maar ook in het oosten en noorden van het land was er overlast. Het gemeentehuis van Slochteren in Groningen werd rond 10.00 uur geraakt door de bliksem. Daarbij is waarschijnlijk de telefooncentrale doorgebrand. De gemeente is telefonisch niet bereikbaar vandaag en kan alleen voor noodgevallen op een 06-nummer worden gebeld.

Rieten kap
In Hattem is een historische boerderij met rieten kap aan de IJssel afgebrand, nadat daar de bliksem was ingeslagen. Niemand raakte gewond. Op de A28 werd tijdelijk een snelheidsbeperking ingesteld vanwege de rook. In Dalfsen stond een schuur in brand en in Borne was er brand in een woning, ook na blikseminslag. Verder lag het treinverkeer bij Almelo enkele uren stil vanwege inslagen.


Bron:nos.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Jan van Ooijen

Bliksem velt boerderij in Hattem

Een waar drama voltrok zich maandagochtend aan de Geldersedijk waar de familie Henniphof in de stromende regen verslagen stond te kijken naar hun boerderij die tot de grond toe afbrandde. Ook de twee Duitse herders van de familie leken mee te treuren met hun bazen en bazinnen die, de armen om elkaar heen geslagen, sommigen huilend, anderen ogenschijnlijk gedachtelooos starend, troost zochten bij elkaar.



Geldersedijk 85 was natuurlijk ook niet zomaar een Veluwse hoeve. De boerderij is een gemeentelijk monument met een geschiedenis die teruggaat tot het bouwjaar 1861. En altijd bewoond door de (boeren)families Henniphof, van geslacht op geslacht. Ruim anderhalve eeuw bleef de T-boerderij met hallenhuis gespaard voor de gevolgen van het ruwe natuurgeweld. Maar gisterochtend maakte tijdens het korte maar hevige onweer blikseminslag een abrupt en onverbiddelijk einde aan een monumentaal agrarisch bedrijf aan de Geldersedijk. Het echtpaar Henniphof was op dat moment niet thuis. Buren zagen na de mega electrische ontlading al snel de vlammen uit het rieten dak slaan.



Zij alarmeerden de hulpdiensten die snel ter plekke waren, maar weinig meer restte dan alles op alles te zetten om de woning naast de boerderij te behouden. Daar woonde de moeder van de boerderijbewoners die op tijd haar woonhuis kon verlaten. In de hoeve zelf waren overigens geen dieren. In de schuur achter de boerderij bevond zich een schaap, maar ook dit dier kon het vege lijf redden. Brandweercommandant G. ter Heide kon met zijn bluseenheden weinig meer uitrichten. ,,Er valt weinig eer meer aan te behalen", verzucht Ter Heide terwijl hij toekijkt hoe de vlammen om zich heen grijpen en zich storten op het interieur. Diverse korpsen hebben het vuur bestreden. De brandweer kon tenslotte weinig anders meer doen dan de boerderij gecontroleerd laten uitbranden. De naastgelegen woning werd wel behouden.

Bron De Stentor
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal