Berichtgeving over de zomer van 2012

Topic gezien door 39114 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, do 24 mei 2012 - 11:57

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Kans op hitterecord

Er is een kleine kans dat zondag in Nederland de hoogste temperatuur tot nu toe wordt gemeten. Het huidige record stamt uit 1944, toen werd in het Gelderse Warnsveld 38,6 graden gemeten. Als alles op zijn plaats valt, wordt het zondag in het zuiden van het land warmer, meldt Weeronline.nl. De kans dat het warmterecord van deze eeuw (37,7 graden in 2003 in het Limburgse Arcen) wordt verbroken is ietsje groter. Weerplaza is optimistischer over het breken van het warmterecord. Het record van 2003 "lijkt vrijwel zeker te sneuvelen", stelt het weerbureau in een bericht. Zaterdag werd de warmste temperatuur even voor 17.00 uur gemeten. Weerplaza verwacht dat het hoogtepunt ook zondag laat in de middag valt.

Warmste nacht
Het wordt zondag minstens zo warm als zaterdag. 's Nachts werd al het eerste hitterecord gebroken. Met 23,2 graden beleefde Maastricht zijn warmste nacht sinds de metingen er in 1906 begonnen. Daardoor gaat de dag al warm van start. In de vroege ochtend was het al rond de twintig graden. Alleen in het noordoosten van het land komen enkele wolkenvelden voor en er staat een zwakke zuidoostenwind.

Het wordt ongeveer dertig graden op de Wadden. Naar het zuidoosten loopt de temperatuur op tot 35 graden. Uitschieters naar 37 graden zijn ook mogelijk. Aan zee draait de wind zondagmiddag naar het westen, dat moet aan de kust enige verkoeling geven. In de avond komt vanuit het zuiden bewolking opzetten. Daardoor is er een kleine kans op een bui. Tot een hittegolf komt het niet. Maandag wordt het aan zee niet warmer dan 23 graden. In het oosten loopt de temperatuur dan nog op naar 29 graden.

File
Strandgangers zorgen zondagochtend voor files richting de stranden in Zeeland, Zuid- en Noord-Holland. De A12 bij het Malieveld in Den Haag, die veel mensen gebruiken om naar Scheveningen te gaan, was enkele uren lang dicht wegens een ernstig ongeval. Zaterdagochtend meldde de ANWB rond half elf 60 kilometer file.

Bron Nu.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Shadow112

RIVM waarschuwt voor matige smog



Nederland moet zondag rekening houden met smogvorming door ozon. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de zogenoemde drempel van matige smog aan het eind van de middag of aan het begin van de avond zal worden overschreden. Zaterdag was dat net niet het geval. De luchtvervuiling zal waarschijnlijk in het hele land voorkomen, waarbij het zuidoosten het zwaarst wordt getroffen. Lokaal kan er sprake zijn van ernstige smog. De smog kan vooral bij mensen met gevoelige luchtwegen tot klachten leiden, aldus het RIVM. Ook kinderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht kunnen last krijgen. De klachten zijn onder meer irritaties aan ogen, neus en keel, piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid.

Hitterecord
Voor het eerst sinds lange tijd is er volgens de meteorologen van Weerplaza.nl een reële kans dat het hitterecord uit 1944 gebroken gaat worden. Toen, op 23 augustus 1944, werd het in Warnsveld 38,6 graden. Het eerste record is inmiddels verbroken: met 23,2 graden beleefde Maastricht afgelopen nacht zijn warmste nacht sinds de metingen er in 1906 begonnen. Aangezien de temperatuur ook zondagavond niet onder deze waarde gaat komen, is daarmee het eerste record van deze extreem hete dag een feit. Op de wegen naar de stranden aan de kust stond zondag minder file dan zaterdag. Toen ging het in totaal om 60 tot 70 kilometer, nu om ongeveer de helft. 'Het lijkt er op dat mensen zijn afgeschrikt door de drukte en de hoge temperaturen', constateert een woordvoerder. Alle parkeergarages in Scheveningen zijn inmiddels vol. De grootste parkeergarage is afgesloten wegens een brand eerder op de ochtend. De ANWB raadt mensen aan met de fiets of het openbaar vervoer te komen.

Extra warme lucht
Alle ingrediënten voor een zeer warme dag zijn aanwezig vertelt meteoroloog Michiel Severin. 'Ten eerste is het zonnig en zijn er weinig of geen wolken. Ten tweede is de nacht van zaterdag op zondag zeer zacht met minima van 18 tot zelfs 23 graden, en daarmee vier tot zes graden warmer dan de nacht van vrijdag op zaterdag. Ten derde stroomt er nog steeds extra warme lucht vanuit Frankrijk naar Nederland.'

In deze warme lucht werd het zaterdag in Ell (Midden-Limburg) al 35,5 graden. Zondag is de atmosfeer echter een graad of 3 warmer, er staat minder wind en we beginnen met een hogere temperatuur. Al deze veranderingen zorgen ervoor dat het op 1,5 tot 2 meter hoogte een paar graden warmer zal zijn dan op zaterdag. Severin: 'Een zeer lokale temperatuur van meer dan 38 graden is vooral in het oosten van Noord-Brabant of in Limburg dus mogelijk en daarmee ook het breken van de warmste dag in Nederland sinds 1901'. Het record van deze eeuw, 37,1 graden, lijkt vrijwel zeker te sneuvelen in de loop van de middag.

Tussenstand
Ter vergelijking: zaterdag werd de eerste 25 graden om exact 10.00 uur en de eerste 30 graden om 12.00 uur behaald. Uiteindelijk werd de hoogste waarde gemeten rond 17.00 uur.  Op Weerplaza.nl wordt elke 10 minuten de tussenstand van de maximumtemperatuur van alle KNMI-meetstations bijgewerkt. In de loop van zondagmiddag zullen we weten of er een nieuw landelijk record voor hoogste temperatuur in de klimaatboeken bijgeschreven kan worden.

Overigens staat het record van de koudste nacht ooit in Nederland ook op naam van een plaats in de Achterhoek. Op 27 januari 1942 werd het in Winterswijk -27,4 graden. Daardoor is het verschil tussen de laagste en hoogste temperatuur in Nederland maar liefst 65 graden.


Shadow112

Tweede warmste nacht ooit, 'nipt' 40 graden niet uitgesloten in de Kempen



Vannacht is het kwik in Ukkel niet onder de 23,1 graden gezakt. Daarmee is het record van 23,9 graden niet gebroken, aldus VRT-weerman Frank Deboosere. Toch waren er plekken in het land waar de temperatuur onder de 20 graden dook, zoals Middelkerk en Buzenol. Vandaag gaan we, quasi zeker, de warmste dag van het jaar beleven. Mogelijk wordt het op sommige plaatsen zelfs de warmste dag ooit met temperaturen rond 38 graden. Voor de Kempen wordt 'niet uitgesloten dat nipt 40 graden wordt gehaald'.

Met een temperatuur van 23,1 graden kende Ukkel de warmste nacht van het jaar. Maar er is geen (dag)record gesneuveld, zegt Deboosere.  Op 13 juli 1923 en 2 juli 1952 was het tijdens de nacht even heet, telkens in Ukkel. Het record situeert zich op 18 juni 2002 met een minimumtemperatuur van 23,9 graden, aldus Deboosere.

Records?
Ook vandaag wordt het opnieuw zonnig en bloedheet. De temperatuur stijgt naar waarden tussen 33 en 38 graden. Meteoservices ging nog een stapje verder en voorspelde voor de Kempen 39 ?  40 graden. Sinds het begin van de waarnemeningen in 1833 is het slechts zeven keer warmer geweest. Mogelijk sneuvelen er dus zelfs records. Aan zee kan een lichte zeebries wat verkoeling brengen. Er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen zuidoost en zuid.

Het begint alvast veelbelovend: om 08.00 uur was het al 24,8 graden in Florennes en 25,9 graden in Kleine Brogel. Het was "bibberen" in Buzenol met 16,7 graden. Met 19,9 graden was ontbijt aan de strandcabine in Middelkerke best mogelijk. Twee uur later was het kwik in Kleine Brogel al geklommen tot 29,9 graden, Middelkerke heeft een aangename 22,1 graden geteld.

Om 11.00 uur was het in Kleine Brogel al 32,2 graden. In Middelkerke was het 24,5 graden, de laagste waarde. Ukkel profileerde zich met 28,9 graden. En het kwik blijft maar stijgen. Pal op de middag werd in Kleine-Brogel 33,8 graden opgetekend. Middelkerke blijft de 'koelste' plaats met 26,1 graad. Als het in Ukkel meer dan 35,3 graden wordt, dan is daar een stationsrecord voor augustus bereikt, tweet VRT-weerman Frank Deboosere. Op 12.00 uur was het daar 29,7 graden.

Warmte-onweders
Vanavond en tijdens het eerste deel van de nacht kan vooral over het westen van het land een warmteonweer ontstaan. Later vannacht wordt het snel weer droog en licht bewolkt. De minima schommelen tussen de 17 en de 22 graden.

Buien en onweer
Morgen is er nog geregeld zon maar omdat de wind uit de richting van de zee komt gewaaid, wordt het niet meer zo warm. Plaatselijk is er kans op een bui, eventueel met onweer. De matige wind waait uit richtingen tussen west en zuidwest. De maxima bedragen 23 graden op de stranden en 25 tot 30 graden in het binnenland. Later in de week neemt de warmte verder af en schakelen we over op een licht wisselvallig weertype met meer bewolking en soms een bui. Dinsdag schommelt het kwik nog rond de 26 graden. Daarna wordt het gemiddeld zo'n 23 graden.

Bron: hln.be

Shadow112

Tweede warmste nacht ooit, 'nipt' 40 graden niet uitgesloten in de Kempen



UPDATE. Vannacht is het kwik in Ukkel niet onder de 23,1 graden gezakt. Daarmee is het record van 23,9 graden niet gebroken, aldus VRT-weerman Frank Deboosere. Toch waren er plekken in het land waar de temperatuur onder de 20 graden dook, zoals Middelkerk en Buzenol. Vandaag gaan we, quasi zeker, de warmste dag van het jaar beleven. Mogelijk wordt het op sommige plaatsen zelfs de warmste dag ooit met temperaturen rond 38 graden. Voor de Kempen wordt 'niet uitgesloten dat nipt 40 graden wordt gehaald'.

Met een temperatuur van 23,1 graden kende Ukkel de warmste nacht van het jaar. Maar er is geen (dag)record gesneuveld, zegt Deboosere.  Op 13 juli 1923 en 2 juli 1952 was het tijdens de nacht even heet, telkens in Ukkel. Het record situeert zich op 18 juni 2002 met een minimumtemperatuur van 23,9 graden, aldus Deboosere.

Records?
Ook vandaag wordt het opnieuw zonnig en bloedheet. De temperatuur stijgt naar waarden tussen 33 en 38 graden. Meteoservices ging nog een stapje verder en voorspelde voor de Kempen 39 ?  40 graden. Sinds het begin van de waarnemeningen in 1833 is het slechts zeven keer warmer geweest. Mogelijk sneuvelen er dus zelfs records. Aan zee kan een lichte zeebries wat verkoeling brengen. Er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen zuidoost en zuid.

Temperatuursevolutie
Het begint alvast veelbelovend: om 08.00 uur was het al 24,8 graden in Florennes en 25,9 graden in Kleine Brogel. Het was "bibberen" in Buzenol met 16,7 graden. Met 19,9 graden was ontbijt aan de strandcabine in Middelkerke best mogelijk. Twee uur later was het kwik in Kleine Brogel al geklommen tot 29,9 graden, Middelkerke heeft een aangename 22,1 graden geteld. Om 11.00 uur was het in Kleine Brogel al 32,2 graden. In Middelkerke was het 24,5 graden, de laagste waarde. Ukkel profileerde zich met 28,9 graden.  En het kwik blijft maar stijgen. Om 13.00 uur bereikte de temperatuur in Kleine-Brogel al 34,3 graden, een uur later was het al meer dan een graad warmer: 35,4 graden.  Middelkerke blijft de 'koelste' plaats met 26,1 graad pal op de middag, daar zakte de temperatuur zelfs naar 22,4 graden met dank aan enkele regenbuitjes.   Omstreeks 14.30 uur twitterde VRT-weerman Frank Deboosere over "kleine buitjes" in het westen en het centrum van het land. Hij voegde eraan toe dat de kans op het temperatuurrecord voor deze maand verkleint.

We maken wel nog kans op het stationsrecord voor augustus in Ukkel: als daar meer dan 35,3 graden wordt gehaald, is het zover. 13.00 uur was het daar 31 graden, om 14.00 uur 32,3 graden.

Frank Deboosere@frankdeboosere
Als we vandaag in Ukkel meer dan 35,3gr (4 aug 1990) halen, wordt het een stationsrekord voor de maand augustus.http://t.co/dmCxePZR


Bron: hln.be

Jan van Ooijen

Brandweer ingeschakeld om kippen te koelen

Een boer in het Limburgse Afferden heeft de brandweer ingeschakeld om een stal met vijftigduizend kippen koel te houden. Door de hitte zijn al meerdere kippen gestikt, meldt een brandweerwoordvoerder. Rond 11.00 uur meldde de boer dat zijn koeling de temperatuur niet meer op peil kon houden. De brandweer spuit nu water op het dak van de schuur aan de Heukelom. Plaatselijk is het meer dan 32 graden.

De brandweer is volgens de woordvoerder zeker tot het eind van de middag bezig het dak koel te houden. Voor de levensduur van de kippen maakt de reddingsactie niet heel veel uit. Zondagavond gaan ze op transport naar de slager. "Maar een dode kip kan niet aan de slager worden verkocht."

Het is nog niet te zeggen of de kosten voor het koelen op de boer worden verhaald. "Wij zijn er in principe om mens en dier te redden." Het komt volgens de woordvoerder vaker voor dat de brandweer moet bijspringen om dieren koel te houden. "Sommige boerenbedrijven zijn niet berekend op dit soort temperaturen."

Bron Nieuws.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Daisy

Ondanks hitte lijkt eeuwrecord niet te sneuvelen

Het is weliswaar warm in Nederland, maar het eeuwrecord uit 2003 lijkt zondagmiddag stand te houden. De temperatuur liep in het Limburgse Ell rond 16.20 uur op tot 36,7 graden, een volle graad onder het record. Aan de kust was het rond diezelfde tijd dankzij een westenwind met ongeveer 25 graden duidelijk koeler, meldt weeronline.nl.
In De Bilt steeg het kwik zondag rond die tijd tot 32,9 graden. Het gemiddelde voor het weekeinde komt daarmee op 32,5 graden uit. Daarmee kunnen zaterdag en zondag de boeken in gaan als het warmste tropische weekeinde sinds 1976, toen de temperatuur tot 34,3 graden opliep.

In de avond en nacht koelt het langzaam af tot zo'n 18 graden aan de kust tot 22 graden in het oosten. Er bestaat een kleine kans op een onweersbuitje hier of daar.
Maandag brengt in ieder geval enige verkoeling. Direct aan zee wordt het 23 graden, en ook in het oosten van het land zou het kwik - op een mogelijke lokale uitzondering - onder de 30 graden moeten blijven.

Bron: nieuw.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Daisy

Stranden in regio beleven topdagen

Ontzettend druk, gouden dagen voor de strandexploitanten, propvolle toegangswegen: zaterdag en zondag worden in de annalen bijgeschreven als topdagen.

Volgens een voorlopige inschatting van de politie Kennemerland zijn de dagen goed verlopen. ,,Uiteraard waren er files en waren er problemen om een parkeerplekje te veroveren'', maar daar bleef het ook bij. Al zaterdagochtend vroeg waren de badplaatsen in de regio praktisch onbereikbaar vanwege de grote toestroom.

Bron: noordhollandsdagblad.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Daisy

Brandweer rukt uit voor defect koelsysteem KPN

De brandweer is zondagmiddag in actie gekomen om te helpen bij de reparatie van een koelsysteem in een centrale van KPN in Den Haag. De centrale is een belangrijk knooppunt van netwerken, onder meer van het communicatiesysteem C2000, dat gebruikt wordt door de hulpdiensten. Dat meldt een woordvoerder van KPN.

Dat het koelsysteem in de centrale aan de Prinses Beatrixlaan stukging heeft volgens de zegsman niets te maken met de tropische hitte. Door de warmte kunnen systemen bij een defect echter wel sneller oververhit raken.
De brandweer helpt met het 'verplaatsen van grote hoeveelheden water' en het snel afvullen van het koelsysteem. Door het defect zouden geen diensten van het bedrijf zijn geraakt.

Bron: nieuws.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Shadow112

Regionale hittegolf in zuidoosten

In het zuidoosten is er een regionale hittegolf. Dat komt omdat bij de weerstations in Ell (Limburg) en Volkel (Brabant) het al 5 dagen op rij 25 graden of meer is, waarvan drie keer 30 graden of hoger. Weerbureau Weeronline denkt dat de komende dagen nog meer weerstations een hittegolf noteren. Zondag liep de thermometer in Ell op tot 36,7 graden, de op twee na hoogste temperatuur ooit gemeten in dit station. Weerstation Arcen kan maandag misschien voor de derde keer een tropische temperatuur noteren en ook nog wat andere stations in het zuidoosten en oosten maken hier kans op. Deze stations zullen dinsdag dan ook nog 25 graden of meer moeten behalen om aan 5 zomerse dagen op rij te komen. Dan is ook daar sprake van een hittegolf.

Doordat het in De Bilt niet lukte om 3 keer de tropische 30 graden te halen is er geen sprake van een landelijke hittegolf. Dit weekeinde waren er wel twee officiële tropische dagen. Op zaterdag werd het 32 graden en op zondag 33. Gemiddeld lag de maximumtemperatuur afgelopen weekeinde dus op 32,5 graden.

Bron: telegraaf.nl

Shadow112

Minder heet dan afgelopen weekend

Vandaag voert een westenwind wat koelere lucht aan vanaf zee. Dit zorgt ervoor dat het niet zo warm wordt als de afgelopen dagen. In de loop van de dag ontstaan er ook een paar stapelwolken, die 's middag kunnen uitgroeien tot een zeer lokale bui. wolkenvelden voor. Vanmiddag kan lokaal een bui ontstaan. De grootste kans hierop is er in Limburg en rond de Waddenzee. Er staat een matige westenwind en daardoor wordt het niet meer zo heet als afgelopen weekend. De maximumtemperatuur komt uit tussen 23 graden vlak aan zee tot 29 graden in het oosten. Mogelijk kan het nog net ergens 30 graden worden.


Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt en er is maar weinig wind. Het wordt nevelig met lokaal mistbanken. De minimumtemperatuur komt uit rond een graad of 16. Ook morgen is er een mix van stapelwolken en zon. De kans op een paar buien is wat groter dan vandaag, maar de droge perioden hebben de overhand. De wind waait zwak tot matig uit het westen of zuidwesten en het wordt met 22 graden aan zee tot 26 graden in het oosten nog een beetje minder warm dan vanmiddag.

Woensdag en donderdag zijn overwegend droge dagen. Er waait een stevige wind uit westelijke richtingen en met gemiddeld 21 graden ligt de temperatuur nog wat lager dan morgen. Daarna wordt het weerbeeld buiig. De maxima blijven tot en met het komende weekend rond of net boven 20 graden uitkomen.


Bron: telegraaf.nl

Jan van Ooijen

Warmte zorgt voor stankoverlast

De tropische hitte en windstilte hebben er voor gezorgd dat inwoners van Tiel zondagavond in de stank hebben gezeten na een lekkage bij een bedrijf aan de Papesteeg. Hoewel sommigen klaagden over prikkende ogen, misselijkheid en benauwdheid is er volgens de politie geen gevaar geweest voor de volksgezondheid.



Door een defecte afsluiter ontsnapte bij het bedrijf een 'op zich al sterk ruikende chemische vloeistof', aldus de politie maandag. Door de warmte ontwikkelde de vieze lucht zich nog sterker. Er zijn voortdurend metingen verricht, maar de concentratie van de gelekte stof bleef laag. In de nacht van zondag op maandag is de defecte afsluiter gerepareerd.

Bron AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Roodachtig saharazand daalt neer in Groningen

Groningers die maandagochtend met hun auto naar het werk vertrokken keken raar op. In de Noordelijke provincie is woestijnzand neergedaald, wat zorgde voor modderspatten op de voertuigen. RTV Noord meldt dat het gaat om saharazand dat in hoge luchtlagen een reis van een paar 1000 kilometer heeft gemaakt.

Het roodachtige zand is afkomstig uit Afrika en werd afgelopen weekend met de zuidelijke warme lucht naar Groningen gevoerd. Het zand uit de Sahara bereikt Nederland zo'n twee tot drie keer per jaar.

Bron AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Record reddingsbrigade door tropisch weekend

Door het tropische weekeinde heeft de reddingsbrigade 2 weken voor het einde van het zomerseizoen een recordaantal hulpverleningen in een jaar verricht. De teller kwam met 3288 hulpverleningsacties uit op 11.716. Dat is ruim 1000 meer dan het vorige record uit 2010. Dat meldde maandag Reddingsbrigade Nederland, dat de registratie sinds 2008 verricht. Bij de hulpverleningen was in 65 gevallen sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie. Er kwam in het toezichtsgebied van de reddingsbrigades één persoon om het leven. Dat was vrijdag bij Kijkduin (Den Haag).



Er werd vooral veel eerste hulp verleend. Dat gebeurde onder anderen ook aan mensen die door de hitte onwel waren geworden. Verder werden 358 vermiste kinderen met hun ouders herenigd. Toen de vloed op de volgepakte stranden opkwam, moesten mensen naar een andere plek verhuizen waardoor ineens veel kinderen uit zicht raakten en hun ouders niet meer konden terugvinden.

Bron: AD
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Shadow112

Ziekenhuis stelt operaties uit wegens hitte

Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede heeft maandagmiddag tien operaties afgezegd wegens de hitte. Door de hoge buitentemperatuur dreigde het zo warm te worden in de operatiekamers dat makkelijk wondinfectie zou kunnen ontstaan.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is nooit eerder een dergelijke maatregel genomen. De afgezegde operaties worden deze week alsnog uitgevoerd. Het ziekenhuis stelt dat de patiënten begrip hadden voor de maatregel.

Bron: telegraaf.nl

Shadow112

Koel en nat laatste weekeinde van de zomer

Nog 1 weekeinde te gaan en de zomer van 2012 is voorbij. Op 1 september begint de meteorologische herfst. Het laatste weekeinde van augustus verloopt geheel anders dan het vorig weekeinde. Het wordt bijna 20 graden koeler en er kan in twee dagen tijd lokaal net zoveel regen vallen als in een hele maand augustus.

Tropisch weekeinde
Vorige weekeinde werden in vrijwel heel Nederland tropische temperaturen bereikt tussen 30 en 35 graden. Ell, in het noorden van Limburg was de heetste plaats in Nederland. Daar liep het kwik zondagmiddag naar 36, 7 graden op.  Komende zondag wordt het niet warmer dan 18 graden. Een verschil van bijna 20 graden!

Uitzonderlijk warme tweede decade augustus
De tweede decade van de maand augustus is bijzonder warm verlopen. In de periode tussen 11 en 20 augustus is de gemiddelde temperatuur op het hoofdstation de Bilt uitgekomen op een gemiddelde van 20,7 graden.  Normaal wordt het in deze periode 17, 8 graden.

Frisse westenwind
De tropische warmte in het afgelopen weekeinde werd de afgelopen dagen geleidelijk verdreven. Maandag en dinsdag verliepen langs de kust voelbaar minder warm met temperaturen rond 21 graden. Landinwaarts werd het op veel plaatsen nog zomers (25 graden) en in Limburg lokaal nog tropisch warm (30 graden). Vandaag brengt een aantrekkende westenwinden ook verkoeling in het binnenland. Even de ramen en deuren tegen elkaar open zetten en de warmte die nog in veel huizen hangt zal verdwijnen.

Prima "doe-weer"
Ondanks de temperatuurdaling viel er de afgelopen dagen slechts een enkele bui en liet de zon zich regelmatig zien.  Vandaag en morgen blijft het prima weer. Met temperaturen tussen 20 graden aan zee en 23 graden in Limburg is het prima weer voor allerlei buitenactiviteiten. Op de weerkaarten zien we deze week een strakke westelijke stroming over ons land tussen lagedrukgebieden die tussen IJsland en Schotland richting Scandinavië trekken.  Lagedrukgebieden veroorzaken in het noorden van Europa wisselvallig en koel weer. In de koude poollucht heeft het 's nachts alweer gevroren. Afgelopen nacht vroor het 0.7 graad in het Noorse Karl XII Oya.  In Nederland passeert slechts af en toe een hoogtetrog met vooral in het noorden van het land kans op een enkele bui. Het zuiden kan nog steeds profiteren van een uitloper van Azoren hogedrukgebied dat zijn neus uitsteekt tot over het noorden van Frankrijk en België.

Warmte vasteland Europa
De afgelopen dagen werd het boven het vasteland van Europa zinderend warm. Niet alleen in Spanje, waar het kwik al vaker boven de 40 graden uitsteeg.  Ook in het midden en oosten van Europa liep het kwik tot bijna recordwaarden op. In Frankrijk en in Tsjechië werden afgelopen dagen temperaturen boven de 40 graden gemeten. De grens tussen de warme en minder warme lucht ligt nog steeds boven het continent. Op het grensvlak ontstaan de komende dagen in Frankrijk, in de Alpen, in Duitsland en Polen stevige regen- en onweersbuien. Een golfje in het front dat in de nacht naar vrijdag dichtbij het zuidoosten van het land komt zou ook in het zuidoosten en oosten van het land een lokale onweersbui kunnen veroorzaken.  We komen echter niet nogmaals aan de warme kant van het front terecht.

Kletsnat weekeinde
Intussen zien we op de Oceaan een actieve depressie. Met een kerndruk van 994 pHa trekt het lagedrukgebied op vrijdag met veel regen over Ierland om vervolgens op zaterdag en zondag via midden Engeland naar de Noordzee te trekken. Het aan het lagedrukgebied gekoppelde koufront en oclusiefront veroorzaken in Engeland en vooral in Nederland veel regen. Boven het Noordzeewater dat de afgelopen 10 warme dagen flink is oplopen naar 20 a 21 graden ontstaan pittige buien die vooral in de kustprovincies lokaal heel veel regen kunnen loslaten. De nieuwste berekeningen van de weermodellen geven aan dat er in het komend weekeinde in lokaal 30 tot 80 millimeter kan vallen. Het is dus niet ondenkbaar dat langs de kust in twee etmalen tijd meer dan wat er normaal in een hele maand augustus valt (73 millimeter) zal vallen. Landinwaarts wordt minder neerslag verwacht. Op sommige plaatsen blijft het droog, op andere plekken zullen buien vanaf zee lokaal wel significant neerslag afleveren.

Droogte
Overigens is neerslag in delen van Nederland zeer welkom. In het zuiden en oosten bleven de neerslagmeters in augustus leeg. In het Brabantse Deurne viel tot nu toe slechts 1.7 millimeter. In het ernaast gelegen Someren viel 2 millimeter. Dit in tegenstelling tot het noordoosten van het land. In Marknesse in de Noordoostpolder viel tot nu toe 95 millmeter. Ook in het Friese Herbayum en in het Groningse Finsterwolde viel respectievelijk 94,9 en 96, 0 millimeter.

Bron: weer.nl

Jan van Ooijen

Lokaal extreem veel regen in kustprovincies

Het komend weekend kan plaatselijk zeer veel neerslag vallen, vooral in de kustprovincies. Dat meldt Meteo Consult donderdagochtend. Het weerbureau verwacht zowel zaterdag als zondag stevige regen en onweersbuien. Binnen 48 uur kan lokaal zelfs meer dan 100 millimeter regen vallen. Dat is meer dan normaal gesproken in de hele maand valt en kan leiden tot veel wateroverlast. 'De buien kunnen in het hele kustgebied vallen, dus van Zeeland, via Zuid- en Noord-Holland tot de Waddeneilanden en Friesland', vertelt een woordvoerster.

100 liter per vierkante meter is tien emmers van 10 liter, geeft ze als illustratie. Het relatief warme zeewater speelt bij de verwachte extreme regenval een grote rol. 'Hoe groter het verschil in temperatuur, hoe actiever de buien kunnen worden. Het zeewater is nu opgewarmd tot zo'n 21 graden.' In het binnenland verwacht Meteo Consult veel minder neerslag.

'Het laatste weekeinde van augustus en tevens het laatste weekeinde van de meteorologische zomer verloopt niet alleen bijzonder nat, maar ook fris met zaterdag nog een graad of 20 en zondag nog maar 18 graden', verwacht Meteo Consult. Uit statistieken van het KNMI blijkt dat een willekeurige plek in ons land eens in de 100 jaar binnen een etmaal een hoeveelheid van minstens 73 tot 90 millimeter regenwater krijgt en binnen 48 uur minstens 86 tot 105 millimeter. Een willekeurige plaats in Nederland krijgt gemiddeld vijf keer per jaar tussen 20 en 24 millimeter binnen een etmaal.

Bron AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Shadow112

Droog weer en hogere temperaturen vanaf maandag

Na een weekend met flinke buien, knapt het weer maandag op. Dinsdag gaat het kwik zelfs naar 25 graden. Dat meldt weerplaza.nl. Maandag wordt een droge dag en er is ruimte voor zon, waarbij temperaturen van 22 graden worden gehaald. Wel trekken er nog wolkenvelden over het westen en noorden van het land, aldus weerman Marco Verhoef van weerplaza.nl.

"Dinsdag en woensdag wordt het nog wat warmer. Vooral in het oosten en zuidoosten van het land kan het dan weer 25 graden worden", zegt Verhoef. Om ook landelijk van een zomerse dag te mogen spreken moet het in De Bilt 25 graden worden. "Het is niet onmogelijk, maar voor het midden van het land is dit wel wat moeilijker haalbaar", aldus de weerman.

Vanaf donderdag moeten Nederland volgens Verhoef rekening houden met een kleine dip in het weer.

Bron: nu.nl

Shadow112

Zomer 2012 was grillig en nat

De weergoden gedroegen zich deze zomer vooral heel grillig. Doordat het weerbeeld sterk wisselde, zijn de uiteindelijke gemiddelden vrij normaal uitgevallen. Alleen was het gemiddeld in juni, juli en augustus wel iets te nat. Dat meldde Weeronline zondag. De gemiddelde temperatuur is 16,9 graden, slecht 0,1 graad onder het meerjarig gemiddelde. Daar staat tegenover dat op 3 juni de koudste zomerdag sinds 1975 werd bijgeschreven, terwijl een tropisch weekeinde in augustus juist als het warmste sinds 1976 de boeken in gaat.

Ook was het, vooral in een strook tussen Rotterdam en Friesland, opvallend nat. Schiphol tapte het meeste water af: 350 millimeter tegen 228 normaal. Het noordwesten en het uiterste oosten van het land hadden juist maar iets meer regen dan normaal. Landelijk viel er 40 millimeter meer dan normaal.De zon scheen, ondanks de nattigheid, toch behoorlijk door. Met 603 zonuren in 3 maanden blijft de zomer slechts 5 uurtjes onder het normale patroon. Wel waren er iets minder zomerse en tropische dagen dan normaal.

Bron: telegraaf.nl

Shadow112

Natste Britse zomer in eeuw tijd

Engeland en Wales hebben een van de natste zomers aller tijden achter de rug. In de afgelopen 3 maanden viel 362 millimeter neerslag. De laatste keer dat er zo veel regen uit de lucht kwam, was in 1912. Dat liet het weerinstituut WeatherCast donderdag weten aan Britse media.

De neerslaggegevens worden sinds 1727 bijgehouden. Sindsdien waren er maar drie zomers natter dan die van dit jaar.
Nederland beleefde vorig jaar de natste zomer ooit, met ongeveer 350 mm neerslag. Cijfers over dit jaar zijn er nog niet.

Bron: rtlnieuws.nl

Shadow112

KNMI: zomer begon koel maar eindigde zomers

De zomer begon dit jaar uitermate koel en wisselvallig en pas eind juli en in augustus kregen we enkele dagen met fraai en warm zomerweer. Dat blijkt uit het weeroverzicht van de zomer (juni, juli, augustus) van het KNMI. Juni was met een gemiddelde temperatuur van 14,9 graden de koelste junimaand in 15 jaar tijd. Normaal voor deze maand is 15,6 graden. Ook juli was met gemiddeld 17,3 graden ,,te koel", constateert een woordvoerder vrijdag.

Augustus maakte veel goed: op alle dagen was de zon te zien: vaak de hele dag, soms maar enkele uren. Augustus gaat de geschiedenis in als warm en zonnig, maar vrij nat. Er viel gemiddeld circa 70 millimeter, de regen die vrijdag valt niet meegerekend.

Bron: telegraaf.nl

Powered by EzPortal