Berichtgeving over de zomer van 2012

Topic gezien door 39110 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, do 24 mei 2012 - 11:57

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 4 gasten bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

We gaan de heetste zomer in tien jaar tegemoet

Na een vrij fris voorjaar beginnen de temperaturen er stilaan iets beter uit te zien. Voor het laatste weekend van mei worden temperaturen van 25 tot 30 graden voorspeld. En daarmee is de zomer nog lang niet gedaan. Volgens Britse weermannen gaan we de heetste zomer in tien jaar tijd tegemoet.



'We verwachten deze zomer extreem warme temperaturen. Er zullen ook weken zijn met een koel dipje, maar gemiddeld gaan we echt een prachtige zomer tegemoet. We voorspellen aangename temperaturen boven het gemiddelde tot minstens eind augustus', verklaart weerman Jonathan Powell.

Bron Nieuwsblad


Voor de discussiepagina enz enz kunt u terecht op: http://forum.meteo-service.nl/index.php/topic,1185.msg9934.html#msg9934
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Hittegolf is maanden vooraf te voorspellen

Op een nat Italiaans voorjaar volgt hier zelden een hete zomer. Doorgaans doen weermannen en -vrouwen het niet graag: het weer voorspellen op de langere termijn. Maar één seizoen vooraf inschatten of het een zomer van hittegolven wordt, dat valt nog wel te doen, menen Franse en Zwitserse meteorologen. Voor Europa dan toch: want in dat deel van de wereld krijg je volgens hun cijfers zelden een hete zomer als het in het zuiden van het continent een regenachtige winter en lente is geweest. En omgekeerd volgt op een droge mediterrane winter en lente in de rest van Europa vaak een hete zomer, melden ze in het vakblad Nature Climate Change.



Hittegolfalarm
De voorbije tien jaar heeft Europa er enkele extreem warme zomers op zitten. Vooral de zomers van 2003 en 2010 waren oncomfortabel heet, met behalve bosbranden en mislukte oogsten ook heel wat oversterfte onder kwetsbare ouderen als gevolg. Dergelijke extreme zomers zouden we door de klimaatopwarming juist vaker gaan krijgen, menen veel klimaatonderzoekers. Vanaf 2040 zouden dergelijke extreme hittegolven zelfs om de twee jaar kunnen voorkomen. Daarom zou het nuttig zijn als verzorgers van bejaarde mensen of landbouwers zoiets tijdig zouden te weten komen, zodat ze zich kunnen voorbereiden op de hitte.

Een hittegolfwaarschuwing is mogelijk, zegt nu een studie van de Université de Versailles en de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. Uit de analyse van 64 jaar neerslag- en temperatuurtabellen van tweehonderd Europese weerstations leiden ze af dat na een regenachtige winter en dito voorjaar zich de erop volgende zomer geen grote hitte opbouwt. Na een droge winter en lente daarentegen kun je wel hittegolven krijgen, al is dat geen wet van Meden en Perzen: het kan toch nog een ordentelijke zomer worden.

Het voorspellende model van de Fransen en de Zwitsers geldt enkel voor het westen en het midden van Europa, en enkel op basis van de neerslag in het zuiden van Europa. Daar hebben de onderzoekers een verklaring voor: als er in het zuiden veel regen valt in de winter en de lente, gaat vervolgens in de zomer veel zonne-energie op aan de verdamping van het regenwater uit de bodem. Maar na een reeks droge maanden komt die hitte meteen in de atmosfeer terecht en zorgt een reeks terugkoppelingseffecten ervoor dat die via anticyclonale bewegingen naar het midden en het westen van Europa opschuift en het daar een hete zomer wordt.

Maar niet altijd: na een droge winter en lente kunnen flinke regens in de vroege zomer nog verhinderen dat er een hittegolf volgt. Dat was mogelijk vorig jaar het geval, toen de zomer toch nog mild was, ondanks de extreem droge zuiderse lente voordien. Helaas hadden de onderzoekers bij het indienen van hun artikel nog niet genoeg gegevens voor een voorspelling van komende zomer.

Bron Nieuwsblad
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Shadow112

Morgen koudste zomerdag

De meteorologische zomer is fris begonnen. Morgen wordt het zelfs de koudste zomerdag in tenminste 17 en mogelijk zelfs 41 jaar tijd. Daarbij regent het in delen van vooral het midden en zuiden van het land langdurig. Morgen verwacht Meteo Consult voor De Bilt een maximumtemperatuur van afgerond 11 graden.

De laatste keer dat het zou koud was, was 21 jaar geleden op 3 juni 1991. Toen werd het precies 11,3 graden. Mocht het kwik morgen onder 11,1 graden blijven, een zeer reële mogelijkheid, dan is het de koudste zomerdag in 37 jaar tijd (3 juni 1975 werd het niet warmer dan 10,7 graden). Blijft de temperatuur onder die 10,7 graden, dan komt 15 juni 1971 in zicht (9,9 graden) en kunnen we spreken van de koudste zomerdag in tenminste 41 jaar. Het absolute zomerrecord is overigens van 2 juni 1953. Toen werd het in De Bilt niet warmer dan 9,2 graden.

Bron: telegraaf.nl

Jan van Ooijen

Zomer is ver weg

Er is deze namiddag veel bewolking en er zijn perioden met regen. Ten zuiden van Samber en Maas kan het ook onweren. De wind waait matig uit het noordoosten, over de zuidoostelijke helft van het land staat een zwakke veranderlijke wind. De maxima bedragen 12 graden nabij de Nederlandse grens en tot 18 graden in Belgisch Lotharingen. Vanavond en -nacht blijft het zwaarbewolkt met hier en daar nog wat lichte regen. Tegen het einde van de nacht gaat het van het westen uit weer intenser regenen. De minima gaan van 8 tot 11 graden.

Ook morgen is het zwaarbewolkt met perioden met regen. In de namiddag en avond wordt het droog vanuit het westen. Er staat een matige, aan zee een vrij krachtige noordoostenwind, later krimpend naar het noorden. De maxima schommelen tussen 11 en 14 graden, al kan het ten zuiden van Samber en Maas zowat 16 graden worden.

Dinsdag zal het naar verwachting op de meeste plaatsen droog blijven, met ook af en toe zon. 's Avonds of in de nacht volgt regen vanuit het westen. De maxima hangen rond 15 graden. Van woensdag tot komend weekend zou het opnieuw wisselvallig worden met nu en dan regen of buien. Het wordt wel enkele graden zachter. Een periode met stabiel en warm zomerweer is echter in de verste verte niet in zicht.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Koudste zomerdag in vele jaren

Als het weer zo blijft, wordt het vandaag in De Bilt niet warmer dan 10 graden Celsius. Als het onder de 11,3 graden blijft, is het vandaag de koudste dag van de zomer sinds 1975. Op 1 juni is de meteorologische zomer ingegaan.



Kouderecords in juni:
9 juni 1995 - 11,7ºC
3 juni 1991 - 11,3ºC
7 juni 1986 - 11,1ºC
3 juni 1975 - 10,7ºC
15 juni 1971 - 9,9ºC
2 juni 1953 - 9,2ºC

Regenachtig
Ribberink verwacht dat de temperatuur tussen de 10 en 11 graden uitkomt. De temperatuur is niet de enige spelbreker komende zondag: het regent langdurig in delen van vooral het midden en zuiden van het land.

Temperatuur stijgt langzaam
De temperatuur stijgt in de loop van de week langzaam, maar morgen kan het nog iets kouder worden dan vandaag. Aan het einde van de week wordt dan mogelijk een 'normalere' temperatuur gehaald. Die ligt in deze tijd van het jaar op ongeveer 20 graden.

Bron RTL Nieuws
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Shadow112

Zondagfiles door weer, werk en ongeval

Automobilisten moeten zondag op tal van plaatsen rekening houden met behoorlijke files, door veel werkzaamheden in combinatie met het slechte weer. Op onder meer de A28, de A16 en de A20 staat tot 6 kilometer, meldt de ANWB. Op de A20 richting Gouda bij het knooppunt Kethelplein is een ongeluk met meerdere auto's gebeurd. De weg is afgesloten, waarschijnlijk tot 18.00 uur.

Werkzaamheden
Er wordt aan de weg gewerkt op onder meer de A16 richting Rotterdam (bij knooppunt Ridderkerk), de A12 richting Arnhem (bij Veenendaal) en de A28 richting Utrecht (voor Soesterberg). Bij de Van Brienenoordbrug (A16) staan automobilisten al de hele dag bumper aan bumper. De ANWB waarschuwde zondag al vroeg voor een ,,hoog filerisico", ondanks de betrekkelijke zondagse rust op de snelwegen.

Bron: destentor.nl

Daisy

Zomerweer voorlopig ver te zoeken

De zomer laat zich voorlopig nog even niet zien. In de komende week blijft het nat en bewolkt, verwachten meteorologen van weeronline.nl. Daarbij kan het soms stevig doorregenen.

Aan het einde van de week is mogelijk al net zoveel neerslag gevallen als normaal in de hele maand juni het geval is. In de eerste drie dagen van de maand viel er in Nederland zo'n tien tot twintig millimeter, maandag is er plaatselijk twintig millimeter gevallen. In de komende dagen komt daar naar verwachting nog dertig tot veertig millimeter bij. Ook qua temperatuur blijven de zomerse waarden maandag opnieuw ver achter. Mogelijk wordt het zelfs de koudste zomerdag sinds 1953. Daarvoor moet de temperatuur onder de 9,9 graden blijven. Maandagmiddag was het in De Bilt 8,5 graden. Volgens weeronline wordt het naar verwachting later maandag warmer met zo'n 11 graden.

In de rest van Europa is de zon ook nauwelijks te zien. Met uitzondering van de zuidelijke regio's van Europa is het overal druilerig. In de Alpen wordt in de komende dagen zelfs sneeuw verwacht. Hoe lang het natte weer nog aanhoudt, is nog niet te zeggen. Aan het einde van de week wordt het wel warmer met normale waarden tussen 17 en 19 graden.

Bron: nieuws.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Jan van Ooijen

Kil juniweer zorgt ook vandaag weer voor records

De vele regen in combinatie met de lage temperaturen van vandaag en gisteren heeft voor records gezorgd. Gisteren beleefde de regio Twente de koudste junidag sinds de metingen daar in 1951 begonnen. De temperatuur kwam er niet boven de 8,9 graden uit. Dat meldt Weerplaza.nl. Normaal is dat de middagtemperatuur voor begin maart of halverwege november. In De Bilt was het met 9,1 graden als gemiddelde temperatuur de koudste 3 juni sinds 1901, een dagrecord.

Ook vandaag worden er records gebroken. De gemiddelde temperatuur van de hele dag weten we pas na middernacht, maar wat betreft de maximumtemperatuur lijkt het al wel duidelijk dat KNMI meetpunt Gilze-Rijen de koudste junidag beleeft sinds 1951. Toen werd het meetpunt daar geïnstalleerd.



In Gilze-Rijen is het vandaag nog niet warmer geworden dan 9,4 graden. Ook andere plaatsen in Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland en het oosten van Overijssel maken een zeer kille dag mee. De maxima eindigen zeer waarschijnlijk in de top-5 van koudste junidagen voor die meetpunten. De meeste regen zal aan het begin van de avond naar het noord-oosten wegtrekken. Goed nieuws dus voor de vele kinderen die vanavond de avondvierdaagse moeten lopen.

Kans op vorst
We hoeven niet lang te wachten op beter weer. Morgen genieten we alweer van de zon. Na een koude nacht, met kans op vorst aan de grond, schijnt morgen een groot deel van de dag de zon. In het noorden zijn er meer wolken en daar valt misschien nog een bui, maar in het overgrote deel van het land blijft het droog. Het wordt 14 tot 17 graden. De dinsdag is de droogste en zonnigste dag van de week. Woensdagochtend gaat het helaas weer (stevig) regenen. In de middag breekt de zon door. Donderdag en vrijdag vallen er buien, afgewisseld met zon.

Positief is wel dat aan het einde van de week het kwik stijgt tot rond 20 graden. Het kille weer behoort dan tot het verleden.

Bron AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Run op last minutes naar de zon

Door het slechte weer is er een run op lastminutevakanties naar de zon. Dat zei een woordvoerster van reisorganisatie Thomas Cook, waar onder andere VrijUit en Neckermann onder vallen. 'Rond het pinksterweekend was het nog mooi weer, maar toen duidelijk werd dat het maar enkele dagen zou aanhouden, begonnen mensen massaal te boeken. Ze willen zekerheid dat ze zon krijgen', zei de woordvoerster. Thomas Cook heeft inmiddels extra mensen ingezet om de drukte op te vangen. 'We zijn verrast door de vroege drukte, maar er is nog meer dan voldoende aanbod.'



Mensen gaan vooral naar Spanje, Portugal, Turkije en Frankrijk. 'Maar ook Griekenland is weer in trek, terwijl aan het begin van het jaar de boekingen terugliepen', aldus de woordvoerster. Er worden minder verre reizen geboekt. Volgens de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisorganisaties (ANVR) is het een trend dat mensen steeds later boeken en dat de tijd tussen boeken en vertrek soms minimaal is. Daarbij speelt de economische recessie een flinke rol.

Bron AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Zomer nog niet voor deze week

Het blijft vandaag en morgen bewolkt met geregeld buien. Vanmiddag en -avond kan plaatselijk een enkele bui veel neerslag lossen, en bovendien is er kans op onweer en windstoten. De wind waait zwak tot matig uit noordoostelijke richtingen. De maximumtemperatuur schommelt tussen 13 en 18 graden.

Vannacht wordt het rustiger en zal de buienactiviteit sterk verminderen. De minimumtemperatuur hangt dan tussen de 8 en 11 graden. Voor morgen wordt zware bewolking verwacht met af en toe buien, mogelijk met onweer. Er waait een matige, en aan zee een vrij krachtige, noordenwind. Maxima variëren dan tussen 14 en 19 graden.

Woensdag en donderdag kan er nog altijd een bui vallen, maar het blijft vaak droog met vooral op donderdag zonnige perioden. Woensdag wordt het tot 15 graden. Voor vrijdag en het weekend wordt ongeveer 21 graden verwacht. Vanaf vrijdag neemt de kans op regen of onweer wel weer toe.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Sven

Komend weekend zomerse temperaturen

Na een aantal wisselvallige dagen kan Nederland aanstaand weekend zomerse temperaturen verwachten. De temperaturen kunnen oplopen tot 26 graden in het oosten van het land", aldus Jaco van Wezel van weeronline.nl.



Warme lucht uit Spanje zorgt ervoor dat het dit weekend warmer wordt. Zaterdag zullen de temperaturen in het binnenland rond de 23 graden liggen. Later op de dag is er kans op regen. Zondag kunnen de temperaturen oplopen tot 26 graden in het oosten van het land. Langs de kust zal het ongeveer 20 graden worden. Ook zondag is er later op de dag kans op onweersbuien.

Fris

Volgens van Wezel wordt het deze week eerst nog iets kouder: "Met name woensdag kan het buiten koud aanvoelen. De maximale temperatuur ligt dan tussen de 14 en 17 graden. De rest van de week lopen de temperaturen steeds meer op, met het weekend als hoogtepunt. Volgende week houden de hoge temperaturen waarschijnlijk aan.

Bron: NU.nl

Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Jan van Ooijen

"Tot in augustus kwakkelweer"

"Juli en augustus worden wisselvallig, met weinig echte zomerdagen." Dat voorspellen heel wat binnen- en buitenlandse weerstations. "Na enkele dagen zon wordt het mooiere weer steevast onderbroken door wolken en regen. Het aantal echt zomerse dagen zal in juli beperkt blijven tot de vingers van één hand." Ook voor de komende dagen wordt slecht weer voorspeld, zo schrijft Het Laatste Nieuws.



Wie van plan is een reis naar een exotisch strand te boeken, hoeft volgens de langetermijnvoorspellers niet meer te aarzelen. "In juli zullen er maximaal vijf dagen zijn met temperaturen van 25°C", klinkt het bij het commerciële weerstation Meteo België. Wolken en onweders zullen de zon geregeld helemaal wegdrukken.

Records
"Ook in de eerste helft van augustus blijft het wisselvallig. Daarna zou het rustiger en minder nat moeten worden." Intussen flirt juni volop met enkele records: in de eerste 12 dagen regende het al 75 liter, meer dan normaal in een hele maand. Ook de temperatuur zit ver onder het gemiddelde. Al is er toch een beetje goed nieuws: "In de laatste tien dagen van juni wordt het wat droger en zonniger", zegt weerman Eddy De Mey. Maar dan begint dus de kwakkelzomer.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Kust boos om rampzalig weerbericht voor hele zomer

Het wordt een kwakkelzomer met amper een paar dagen echt warm weer. Dat stelt het commerciële weerstation Meteo België. De kust reageert verbolgen en heeft het over nestbevuiling. In juli zullen er maximaal vijf dagen zijn met temperaturen van 25 graden. Augustus wordt al even slecht. Dat zegt het commerciële weerstation Meteo België in Het Laatste Nieuws. Het idee wordt blijkbaar bevestigd door meteostations in Groot-Brittannië (Netweather) en Frankrijk (Méteo Consult). Ook zij hebben het over een triestige kwakkelzomer.

Al dient één en ander met vele korrels zout genomen te worden. Weersvoorspellers kunnen vandaag nog niet zo ver kijken en dus blijft het nattevingerwerk. Meteo België geeft in Het Laatste Nieuws trouwens toe dat de betrouwbaarheid van de weersvoorspellingniet groter is dan 52 procent. Foute maar onschadelijke berichtgeving? Zo denkt de kust er in elk geval niet over.

Op Peeters en Pichal (Radio 1) wees de regiomanager vanWesttoer erop dat de kust een omzet draait van 2,5 miljard euro per jaar voor zowat 1,8 miljoen dagjesmensen. Nu al schrijven dat de het weer deze zomer zal tegenvallen, kan een dramatische impact hebben op het toerisme. 'Dit is nestbevuiling.' 'In Frankrijk zou men niet riskeren om nu al te schrijven dat de zomer in de Procvence gaat tegenvallen en dat men beter naar Marokko of Egypte met vakantie gaat.'

Bron Nieuwsblad
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Fren

Zomer loopt weer vertraging op

Het zomerse weer laat nog even op zich wachten. Eerder leek het erop dat het weer aan het einde van deze week beter zou worden, maar ook die kans is nu verdwenen. Dat zegt een meteoroloog van weeronline.nl donderdag. Hij vestigt nu zijn hoop op volgende week.

Komend weekeinde wordt eerst nog regen verwacht. "Vrijdag wordt heel slecht. Zaterdag en zondag wisselen zon en buien met elkaar af", weet de weerman. Het is daarbij in ieder geval niet zo koud meer als de afgelopen weken, toen de thermometer soms niet boven de 13 graden uitkwam. Dit weekeinde rekent weeronline op temperaturen rond de 20 graden.

"Vanaf volgende week woensdag lijkt het echt wat beter te worden met zon en een enkel buitje. Die week ziet er vooralsnog niet zo slecht uit", aldus de woordvoerder. De temperaturen liggen dan rond de 22 graden. Echt droog zomerweer met tropische waarden zit er echter nog niet in.

Bron:Nu.nl
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

Daisy

Zon straalt op Beeckestijnpop in Velsen-Zuid

De zon schijnt op Beeckestijnpop! Een geluk voor de toeschouwers die in de loop van de middag toestromen op het terrein van Landgoed Beeckestijn in Velsen-Zuid. Op picknickkleden, meegebrachte klapstoeltjes of gewoon op het gras luisteren ze naar optredens van bands. Het jaarlijkse festival is voor hun de ideale manier voor een goede invulling van het weekend.

Bron:noordhollandsdagblad.nl
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Sven

Natte, kille junimaand kan records gaan breken

De eerste helft van juni staat in de top tien als het aankomt op de hoeveelheid neerslag in die periode. Als de voorspellingen voor de komende twee weken in acht worden genomen, kan deze maand in de recordboeken belanden.



Dat heeft een woordvoerder van Weerlonline.nl gezegd. De natste junimaand ooit was die van 1998, met 139 millimeter neerslag gemiddeld over het hele land. Nu zitten we volgens hem rond de 45 millimeter, terwijl gemiddeld in juni 71 millimeter neerslag valt. Het lijkt alsof het meer regent, maar het zijn vooral buien. Op de ene plek valt dus veel meer dan de andere. Maar volgens de voorspellingen zal er nog flink meer neerslag bij komen, aldus de woordvoerder.

Geen zomerse dagen
Het sombere weerbeeld wordt mede bepaald door het gebrek aan zomerse dagen, dagen waarop de temperatuur boven de 25 graden komt. Die zijn er in juni nog niet geweest. Volgens meteorologen van buienradar.nl ziet het er niet naar uit dat daar voor het eind van de maand verandering in komt. De laatste keer dat juni geen zomerse dagen telde, was in 1991.

Bron: AD
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Daisy

Op weg naar natste junimaand sinds 1987

Juni stevent af op een nieuw record wat betreft neerslag: tot nog toe viel er al 116,8 liter neerslag uit de lucht. Het record van de voorbije dertig jaar bedroeg 128,6 liter in juni 1987, zo meldt het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Het absolute record, 173,7 liter in juni 1839, komt evenwel nog niet in zicht. Vanochtend mat het KMI 22,5 liter neerslag in Ukkel. Met bijna 117 liter neerslag tot nu toe komt zo het record van "de nieuwe normale" (128,6 in juni 1987) in zicht. Juni 1988 was dan direct goed voor de droogste junimaand met 19,5 liter neerslag.

"Omdat we vastgesteld hebben dat ons klimaat veranderd is, hebben we de normalen berekend voor de periode 1981-2010", legt het KMI uit. "De periode is dan ook de referentieperiode voor nieuwe gemiddelden." Normaal valt in een gemiddelde junimaand 71,8 liter neerslag. De natste junimaand werd opgetekend in 1839 met 173,7 liter.


Bron:hln.be
All glory to the hypnotoad!
www.twitter.com/mrs_sekhmet

Jan van Ooijen

Zomer bijna van start

Omdat het simpelweg handiger is om mee te rekenen is voor meteorologen de zomer al op 1 juni ingegaan, maar officieel begint de astronomische zomer dit jaar op 21 juni en dat is komende donderdag. Qua temperatuur zit het dan wel goed, want in de hoek van Limburg worden op die dag ook 'zomerse' temperaturen verwacht, ofwel 25 graden. Aan de kust is het met een graad of 21 iets minder warm. Een stralend zomerse dag wordt het daarbij echter niet. Vanuit het zuidwesten gaan op die eerste zomerdag opnieuw zware regen- en onweersbuien over het land trekken. Lokaal komt het dan tot stevig onweer, veel regen, mogelijk zelfs met wateroverlast tot gevolg en ook komen er zware windstoten voor.

Ondanks een over het algemeen zeer wisselvallige lente gaan de afgelopen lentemaanden wel de boeken in als zacht, droog en zelfs aan de zonnige kant. Het merendeel daarvan is natuurlijk gebaseerd op de eerste lenteweken in maart, toen het een paar weken lang zacht was met lokaal 20 graden en bovendien ook veel zon. Verder was de tweede helft van mei warm met zomerse temperaturen. In het Gelderse Hupsel werd het toen 31 graden. Op die paar weken na is het eigenlijk nooit meer echt een wat langere periode zonnig en warm geweest. Het waren vaak slechts een paar dagen tot dus een week, waarna we gewoon weer terugvielen in het wisselvallige en minder warme weer.


De temperatuurcurve van dit jaar tot nu toe. Heel duidelijk is dat er vooral in maart en mei een paar warme weken zijn geweest.

Hoopvolle aanloop
Voor de zon- en warmteliefhebbers is alle hoop nu dus gevestigd op de zomer! De aanloop er naar toe is veelbelovend met vandaag en morgen geregeld zonneschijn, vooral aan zee, en landinwaarts uiteindelijk ook wolkenvelden. Ook sijpelt heel langzaam weer iets warmere lucht het land in, waarna ook aan zee de temperatuur morgen, woensdag, de laatste dag van de astronomische lente, uiteindelijk oploopt tot een graad of 20.

Aanvang zomer
Donderdag is het dan zover; om exact 11:09 uur begint het zomerseizoen op het noordelijk halfrond. Hoogstwaarschijnlijk, vrijwel alle weermodellen zijn het erover eens, trekt op dat moment een zeer actief onweersgebied over het land. Boven Bretagne, Frankrijk, vormt zich morgen – woensdag – een thermisch lagedrukgebied en dat nestelt zich donderdag boven de Britse eilanden. Twee bijbehorende storingen schuiven diezelfde dag van zuidwest naar noordoost over ons land. Het warmtefront passeert al in de nacht naar donderdag, waarna we in de warmere lucht terecht gaan komen en in de ochtend schuift het koufront binnen. Aan de voorzijde van dat koufront ontwikkelt zich echter ook nog een trog en deze 2 lijken precies boven ons land samen te smelten, wat nog eens wat extra activiteit gaat opleveren.


Het aantal zonuren was in de afgelopen lentemaanden soms nogal karig. Het was veelal wisselvallig.

Warme lucht
De warme lucht die in de nacht al wordt aangevoerd is bovendien een goede voedingsbron voor de buien en met de instraling van de zon overdag komt het kwik uiteindelijk uit op 20 tot 25 graden. De hoogste temperaturen worden in het zuidoosten en oosten van het land verwacht en daar lijkt het dan ook met meest hevig te keer te gaan komende donderdag.

Bron: Meteo Consult
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Sven

Nederlanders massaal naar de zon

Het wisselvallige weer en het teleurstellende EK zorgen voor een stormloop op lastminutevakanties naar de zon. De reiswereld haalt opgelucht adem.



Overal krijgen reisbureaus mensen die op het laatste moment weg willen. Men wil vooral het slechte weer ontvluchten, stelde reisbureaudirecteur Erik van der Waard. We zien veel koopjesjagers, maar die komen vaak bedrogen uit. Er is namelijk terughoudend ingekocht door de malaise, dus prijsverlagingen in het hoogseizoen zitten er nu niet in. Consumenten die aanvankelijk nog kozen voor een vakantie in eigen land, zijn aan het twijfelen geraakt. Van der Waard: Ze willen toch graag op zonzeker gaan, dus weekje met de boot of tent dichtbij en tien dagen vliegen naar bijvoorbeeld de Middellandse Zee.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

zorba

Eerste zomerse zomerdag op komst

Donderdag wordt naar verwachting voor het eerst deze maand een zomerse dag. In Nederland wordt het die dag waarschijnlijk 25 graden of warmer. Vooral 's middags is het zonnig, meldt weeronline.nl maandag. Het warmere weer is te danken aan tropische hitte die uit Spanje richting het noorden wordt gevoerd. In Frankrijk wordt het daardoor op veel plaatsen meer dan 30 graden en in Nederland bereikt het kwik 25 graden.

De aangevoerde lucht is behoorlijk vochtig en er staat weinig wind, waardoor het wel benauwd warm zal zijn, voorspelt weeronline.nl. Aan het zomerweer komt al snel een einde. Later in de avond en nacht trekken vanuit het zuidwesten onweersbuien Nederland binnen en de daaropvolgende dagen wordt het hooguit 20 graden. Ook kan dan weer geregeld een bui vallen.

Bron: nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal