Storm SAM op weg naar Europa

Topic gezien door 2478 bezoekers
Gestart door 4seasons, zo 03 okt 2021 - 15:22

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

4seasons

(Artikel vertaald met google-translate)


CiteerCredits: auteur Marko Korosec (Severe Weather Europe)
Oktober 2021

De krachtigste storm van het Atlantische orkaanseizoen 2021 trekt langs Bermuda en gaat komende week richting Europa


Orkaan Sam blijft een krachtige storm van categorie 4 die dit weekend langs Bermuda trekt, voortgedreven door extreem warme Atlantische wateren en geleidelijk opkomende atmosferische MJO-golf uit het westen.
Het Atlantische orkaanseizoen 2021 heeft nog twee maanden tot het officiële einde, maar de Accumulated Cyclone Energy (ACE) heeft al voldaan aan de NOAA's bovengemiddelde seizoensdefinitie.
Dit is het 6e bovengemiddelde jaar op rij.
Sam zal komende week overgaan in de Noord-Atlantische Oceaan en richting Europa als een krachtige extratropische storm.


Tijdens deze week onderging orkaan Sam een extreem snelle intensivering van zijn maximale wind en bereikte zijn dieptepunt met een centrale druk van bijna 930 mbar.
Sam is de 7e orkaan van het seizoen 2021 voor het Atlantische bekken, overtreft de grote orkaan Ida en werd de krachtigste orkaan van het jaar.



Orkaan Sam blijft in nog steeds zeer gunstige oceanische en omgevingscondities, waardoor het zijn krachtige kracht van een categorie 4 kan behouden met aanhoudende winden van ongeveer 140-250 mph. Sam reist aanstaande zaterdag (1 okt.) naar het oosten van Bermuda.

Na maandag zal een geleidelijke draai het midden komende week in de Noord-Atlantische Oceaan brengen en de orkaan transformeren in een intense extratropische cycloon voordat hij richting Europa draait.



Ook deze week heeft zich een andere tropische storm Victor gevormd ten zuidwesten van Kaapverdië, en wordt de 20e genoemde tropische cycloon van het Atlantische orkaanseizoen 2021.
Er is nog maar één naam over, dat is Wanda, en deze zou zich binnenkort kunnen vormen - mogelijk eind komende  week in het Caribisch gebied . Dan is tot het einde van het seizoen een aanvullende lijst met tropische cycloonnamen nodig.


UITERST WARME CARABISCHE EN WESTELIJKE ATLANTISCHE WATEREN ZIJN BETREFFEND TOT OKTOBER
 
De zeetemperaturen van het Atlantische bekken zijn begin oktober nog steeds extreem warm dan normaal, met een sterk positieve afwijking tot 2-4 °C of zelfs meer in sommige gebieden. Waaronder de westelijke Atlantische Oceaan, het Caribisch gebied en een deel van de Golf van Mexico.
De warmste gebieden met zeewater zijn te vinden rond de Kleine Antillen, Cuba en Jamaica, de Bahama's en rond het zuidelijke schiereiland van Florida.



De zeetemperaturen in dit deel van de westelijke Atlantische Oceaan zijn extreem hoog, zoals te zien is op de bovenstaande kaart, rond de 29 tot 31 °C, wat extreem heet is voor begin oktober.
En dergelijke temperaturen zullen naar verwachting in ieder geval tot half oktober in een vergelijkbaar bereik blijven.
Over het algemeen leiden de zeer warme watertemperaturen, in combinatie met sterke patroonondersteuning op het bovenste niveau, normaal gesproken tot een zeer snelle tot zelfs explosieve ontwikkeling van tropische cyclonen, ze worden ook intenser.
Deze omstandigheden worden vaak aangetroffen tijdens de laatste maanden van het Atlantische orkaanseizoen, wanneer de zeeën het warmst zijn.
Warme oceaantemperaturen zullen het late Atlantisch orkaanseizoen stimuleren

video
blob:https://www.severe-weather.eu/b6df4663-23ac-4a7c-9ba4-afaf157f82d6

We hebben hierboven een video-animatie met hoge resolutie gemaakt die aangeeft hoe de wateren van het Atlantische bekken de afgelopen week zijn opgewarmd.
Dit is een van de belangrijkste redenen waarom de tropische Atlantische Oceaan sinds begin augustus zo hyperactief is en doorgaat tot begin oktober in dit orkaanseizoen.


Extreem hete oceanische wateren zijn een direct effect dat we deze week kunnen zien met orkaan Sam, een snelle tot explosieve versterking tot een high-end categorie 4 storm met 255 mph wind, die vervolgens zijn kracht van categorie 3 of hoger al meer dan 7 dagen behoudt .



De oceanische watertemperatuur wordt ook abnormaal opgewarmd in de zogenaamde MDR-regio (Main Development Region). Een virtuele regio die zich uitstrekt tussen de westkust van Afrika en de Caribische Zee. De meeste tropische cyclonen ontwikkelen zich tijdens het Atlantische orkaanseizoen.


OKTOBER WORDT GEDREVEN DOOR EEN GROTE ATMOSFERISCHE MJO-GOLF

De twee belangrijkste ingrediënten voor tropische activiteit zijn de zeer warme oceanische wateren die de convectieve stormen voeden en sterke ondersteuning op het bovenste niveau voor stijgende (opheffende) beweging. We gebruiken de term atmosferische golven als we het hebben over de ondersteuning op het hoogste niveau voor stormen.
De belangrijkste atmosferische golf voor het tropische gebied is de MJO-golf, bekend als de Madden-Julian Oscillation.

Hieronder staan enkele vereenvoudigde afbeeldingen, zodat we eerst kunnen leren wat de MJO-golf precies is en waarom het zo'n belangrijk ingrediënt en grootschalig kenmerk is in het tropische gebied rond onze planeet.
De atmosferische MJO-golf heeft een significante invloed op de activiteit tijdens de Atlantische Oceaan Orkaanseizoen. dit betekent dat het de systemen volledig kan onderdrukken, maar ook kan leiden tot een aanzienlijke hoeveelheid stormen en hyperactieve tropische activiteit.



De tropische regio's rond de aarde hebben een algemene weersdynamiek die behoorlijk verschilt van het weer op de middelste breedtegraden. De middelste breedtegraden hebben frontale systemen met koude en warme fronten, terwijl het weer in de tropische regio voornamelijk convectieve activiteit (onweersbuien) en geen fronten heeft.

Deze convectieve onweersbuien vinden plaats binnen zeer grootschalige druk- en windvariabelen, en veel van de activiteit wordt aangedreven door 'onzichtbare' golven of golfachtige kenmerken in de atmosfeer. De Madden-Julian Oscillation (MJO-golf) is hier het perfecte voorbeeld van en staat bekend als de grootste en meest dominante bron van kortetermijnactiviteit in de tropische regio over de hele wereld.



Het satellietbeeld boven de Stille en de Atlantische Oceaan laat deze MJO-golf zien die naar het oosten beweegt. Deze atmosferische golf bestaat uit tropische verstoringen van regen- en onweersbuien.
De atmosferische MJO-golf cirkelt in ongeveer 30 tot 60 dagen rond de aarde in het equatoriale gebied.
De Madden-Julian Oscillatiegolf bestaat uit twee delen, één is de versterkte regenval (natte fase) die leidt tot ondersteuning van een tropische ontwikkeling en het andere deel dat regenval en convectieve activiteit onderdrukt (droge fase). De horizontale beweging van deze luchtmassa's staat bekend als het snelheidspotentieel (VP), een indicator van de grootschalige divergente stroming in de bovenste niveaus van de atmosfeer die de opwaartse beweging (convectie) van de stormen mogelijk maakt.



De bijgevoegde kaart hierboven, geleverd door Michael J. Ventrice , geeft een hoofdboek aan en een diepe MJO-golf (donkerblauwe tinten) die in de eerste helft van oktober van de oostelijke tropische Stille Oceaan naar het Caribisch gebied en de westelijke tropische Atlantische Oceaan gaan.
Hoe dieper de golf (donkerblauwe tinten) is, hoe groter het draagvlak voor tropische omstandigheden gedurende een periode van enkele weken.

De omstandigheden zijn tot eind september geleidelijk aan verbeterd, wat orkaan Sam heeft geholpen te profiteren van deze aanzienlijk betere omstandigheden in de hogere niveaus en heeft geleid tot zijn langdurige activiteit en krachtige kracht.
Het algemene weerpatroon heeft geleid tot een omgeving met weinig windschering die ook leidt tot een zeer snelle ontwikkeling, zoals we afgelopen weekend met Sam konden zien.


GROTE orkaan SAM MIST BERMUDA, MAAR BLIJFT EEN HIGH-END CATEGORIE 4 STORM

Extreem warmer dan normaal Atlantische water en de opkomende diepe atmosferische MJO-golf omhoog waar we het hierboven over hadden, hebben ervoor gezorgd dat orkaan Sam het krachtigste en langstlevende tropische systeem van het Atlantische orkaanseizoen 2021 is geworden. Sam heeft afgelopen zondag zijn hoogtepunt bereikt met 255 mph winden na een extreem snelle intensivering in ongeveer 36 uur.

Sindsdien behield Sam het grootste deel van de tijd een krachtige intensiteit van categorie 4, met slechts tijdelijke fluctuaties in een sterkte van categorie 3 als gevolg van de Eyewall Replacement Cycle (EWRC). Het heeft al 7 opeenvolgende dagen achter de rug als een grote orkaan (categorie 3 of hoger). Op vrijdag was Sam op de dichtste nadering van Bermuda, naar het oosten.



Merk op dat we voor tropische of cyclonen op middelhoge breedtegraden een snelle intensiveringssnelheid definiëren wanneer een toename van de maximale aanhoudende wind van een storm 35 mph of meer is binnen een periode van 24 uur. Orkaan Sam heeft dat bijna verdubbeld, dankzij het zeer hete water waar het systeem het afgelopen weekend in graasde.

De afgelopen dagen onderging orkaan Sam verschillende Eyewall Replacement Cycles (EWRC) en is nu weer op volle kracht. Sam reist recht noordwaarts naar het oosten van het Bermuda-eiland dat onder de waarschuwing voor tropische storm valt.



De winden met tropische stormkracht worden uitgebreid over de stralen van 90-120 mijl rond het centrum, terwijl orkaankracht tot 70 mijl waait. De rechter grafiek laat zien hoe Sam sinds het afgelopen weekend sterk aan de weg timmert.

De minimale centrale druk in Sam's oog is tijdens de piekintensiteit net iets boven 930 mbar uitgekomen. Zo'n centrale drukval die Sam had, was ook de snelste ooit voor een storm die in september zo oostelijk was in de tropische Atlantische Oceaan.



Deze gegevens werden ook bevestigd door het NOAA-vliegtuig voor orkaanjagers. Een paar passen en dropsondes in de oogwand hebben aangetoond dat extreem intense wind van 255 mph de hoogste is.
Het bovenstaande satellietbeeld is gemaakt tijdens de pieksterkte.

Een infraroodsatellietbeeld van orkaan Sam geeft aan dat het oog nog steeds erg duidelijk is en dat er soms verschillende mesovortices zijn. Bovendien tonen de microgolfsatellietbeelden ook een gesloten en symmetrische oogwand, die de krachtige intensiteit van categorie 4 ondersteunt. Het NOAA-vliegtuig heeft onlangs piekwinden op vliegniveau gemeten van 175 mph, wat overeenkomt met ongeveer 250 mph oppervlaktewinden.



Grote orkaan Sam is een stevige, hoogwaardige storm van categorie 4 en zal naar verwachting niet verder intensiveren. Maar zal nog een paar dagen boven zeer warme oceanische wateren blijven, terwijl de windschering laag is. Dit zou het mogelijk moeten maken om nog een dag of twee een grote orkaan te blijven voordat een geleidelijke verzwakking begint.

Grote deining veroorzaakt door Sam zal de komende dagen de noordelijke Benedenwindse Eilanden, de Grote Antillen, de Bahama's en Bermuda treffen en zaterdag ook de oostkust van de Verenigde Staten en Atlantisch Canada bereiken. Deze deining kan levensbedreigende surf- en stromingsomstandigheden veroorzaken.


ORKAAN SAM WORDT BEGIN KOMENDE WEEK EXTRATROPISCH LAAG, DAARNA NAAR EUROPA
 
Na dit weekend Bermuda te hebben gepasseerd, zal orkaan Sam naar verwachting een noordoostelijke bocht nemen naar de Noord-Atlantische Oceaan. Van Sam wordt dan verwacht dat hij langzaam verzwakt als hij over steeds koelere wateren beweegt en in een omgeving met sterkere afschuiving terechtkomt.
De orkaan zal waarschijnlijk binnen een paar dagen aan de extratropische overgang beginnen wanneer hij de isotherm van 26 graden C passeert, en deze overgang zal naar verwachting kort na 72 uur worden voltooid.

De bijgevoegde grafieken hieronder geven het toekomstige spoor van Sam aan waarvan wordt verwacht dat het komende week zijn pad over de Noord-Atlantische Oceaan zal voortzetten als een extratropische cycloon.
De trajecten van zowel ECMWF (links) als de GFS (rechts) modellen wijzen erop dat het naar Europa zou moeten reizen.



Merk op dat het merendeel van de modelvoorspellingen de orkaan Sam de komende dagen op een krachtige categorie 3 of meer kracht houdt. Zelfs op momenten dat de overgang naar een extratropische storm ergens van maandag tot dinsdag plaatsvindt in de Noordwest-Atlantische Oceaan.
Hoe intens het systeem volgende week zal zijn, is nog niet helemaal ongedefinieerd, omdat het sterk afhangt van waar en wanneer de overgang naar een extratropische cycloon plaatsvindt.
De voorspelde ECMWF-modelkaart hieronder laat een grote strook van intense orkaankracht zien tot aan de overgang, ergens ten oosten van Newfoundland op dinsdag.



Dit duidt er ook op dat er zeer waarschijnlijk geen interactie (aanlanding) van Sam met Atlantisch Canada zal zijn en dat Sam zal blijven boven open wateren van de Noord-Atlantische Oceaan.
Na de extratropische overgang zal Sam een krachtige cycloon zijn en een bocht maken richting Europa.
De meeste modelvoorspellingen wijzen erop dat het pad mogelijk doorgaat tot IJsland, maar sommige varianten brengen het eind komende week ook naar West-Noordwest-Europa.
Zeker een noodzaak om het systeem te blijven volgen terwijl het naar het Europese continent draait.
Dit is het eerste (extra)tropische systeem dat dit Atlantisch orkaanseizoen 2021 een wending neemt richting Europa.




Zoals we kunnen zien op de bijgevoegde grafiek hierboven, heeft de frequentie van tropische cyclonen in een typisch Atlantisch orkaanseizoen twee pieken.
De seizoensgebonden hoogste activiteit begin september is vrij duidelijk, maar ook oktober heeft een opvallende piek. Merk op dat deze cijfers gemiddeld zijn over de afgelopen 70 jaar en het aantal stormen per dag per 100 jaar vertegenwoordigen.

De secundaire piek van de activiteit in oktober, ontwikkelt vrij vaak intense orkanen die over het Caribisch gebied trekken en tijdens de late Atlantische orkaanseizoenmaanden richting het vasteland van de VS draaien.
2020 had bijvoorbeeld krachtige en vernietigende orkanen, orkanen Delta , Epsilon en orkaan Zeta , die allemaal in oktober plaatsvonden.



Zoals we hierboven hebben besproken, is de belangrijkste verschuiving in dynamiek en weerpatronen tussen september en oktober de verschuiving van de tropische activiteit dichter naar het Caribisch gebied en de Verenigde Staten, waardoor Florida in de zone van potentiële orkaaneffecten komt.
De witte pijlen op de kaart geven de heersende sporen van tropische cyclonen (stormen of orkanen) in oktober aan. normaal voorkomen.
Een typische tropische cycloonontwikkeling met de meeste van deze formaties is daarom te vinden in de westelijke tropische Atlantische Oceaan.
Dit leidt tot een groter potentieel voor de aanlanding van tropische systemen langs het Amerikaanse vasteland, het schiereiland van Florida en ook de oostkust.



De eerste 10 dagen van oktober hebben de hoogste tropische cycloonformaties over de westelijke Atlantische Oceaan en het Caribisch gebied, ook de Golf van Mexico.
Deze gebieden zijn dan deze maand het meest kwetsbaar en ondanks dat de piek van het Atlantische orkaanseizoen al meer dan een maand verwijderd is, moeten tropische systemen verder nauwlettend in de gaten worden gehouden.
De weermodellen voor de middellange termijn duiden al op een mogelijk zorgwekkend weerpatroon dat zich komende week ontwikkelt. Boven het Caribisch gebied wordt een hoge piek (anticycloon) voorspeld.
Dit zou het potentieel voor tropische ontwikkeling kunnen vergroten, vooral omdat we verwachten dat de MJO-golf omhoog nog betere ondersteuning op het hoogste niveau zal bieden.



Voorwaarden zijn zeker aanwezig. Als we ons de extreem warme zeeën van 30-31 °C boven de Caribische Zee en de atmosferische golfondersteuning herinneren, kan het even duren voordat we een nieuwe tropische verstoring in dit deel van de tropen zullen zien.


20 GENOEMDE STORMEN REEDS ONDER DE RIEM, ATLANTIC HURRICANE SEIZOEN KOMT BINNENKORT OP DE AANVULLENDE LIJST
 
Met orkaan Sam, gevolgd door een kortstondige tropische storm Teresa, en tropische storm Victor deze week, is er geen einde aan de hyperactiviteit van het Atlantische orkaanseizoen.
Na de statistische piek van meer dan een maand geleden loopt het orkaanseizoen op meer dan 80 % van het gemiddelde aantal genoemde cyclonen in een typisch jaar in de Atlantische Oceaan.
Sam is de 18e benoemde storm van het Atlantische orkaanseizoen 2021, Teresa was de 19e, Victor was de 20e.



Volgens dr. Philip Klotzbach , zijn er normaal gesproken ongeveer 10,9 benoemde stormen tegen 30 september.
Ook 5,3 orkanen en 2,3 grote orkanen. Met tot dusver 20 genoemde systemen ligt de tropische activiteit in de Atlantische Oceaan ruim voor op het normale schema en deze activiteit zou boven normaal moeten blijven totdat het orkaanseizoen officieel voorbij is.



Er zijn al zeven orkanen en 4 grote orkanen geweest, behalve Sam, Grace, Larry en Ida waren de anderen dit jaar. Dus de orkaanstatistieken lopen ook veel boven normaal. De onderstaande grafiek toont de sporen van alle 20e tropische cyclonen in 2020.



Onlangs hebben de NOAA-seizoensvooruitzichten en de Colorado State University (CSU) onder leiding van dr. Klotzbach hun prognoses bijgewerkt en beide wijzen erop dat de bovennormale activiteit in oktober en zelfs tot in november doorgaat.
Er zijn tot 10 meer tropische stormen mogelijk, ook tot orkanen tegen het einde van het seizoen dat officieel eindigt op 30 november.
Sommige van deze systemen kunnen in deze periode ook aan land komen en het vasteland van de Verenigde Staten beïnvloeden.

Nu is het meer dan duidelijk dat het slechts een kwestie van tijd is wanneer het Atlantische orkaanseizoen zal razen in het onbekende gebied, want zelfs bij een langetermijngemiddelde volgen meer tropische cyclonen in oktober en november.
Met alleen Wanda over van de officiële aangewezen lijst, is deze maand een aanvullende lijst met tropische cycloonnamen nodig.



Als de officiële cycloonnamenlijst afgelopen is, komt er een aanvullende lijst in gebruik.
Deze lijst met cyclonen werd in het vroege voorjaar van dit jaar door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) vooraf bepaald, ter vervanging van de Griekse alfabetlijst die tot nu toe, 2005 en 2020, in gebruik was voor de meest actieve jaren.
De lijst brengt veel vriendelijker benoemde stormen met zich mee, omdat het gebruik van Griekse alfabetten het voor velen vrij moeilijk maakte om te volgen.


SAM DRUKT HET ATLANTISCHE HURRICANE SEIZOEN 2021 OPGESLAGEN CYCLOON-ENERGIE (ACE) VEEL HOGER
 
Wanneer we de sterkte van het Atlantische orkaanseizoen monitoren, gebruiken we ook een speciale indicator waarmee we orkaanseizoenen door de jaren heen kunnen vergelijken.
Hiervoor wordt een zogenaamde ACE-index gebruikt. Een ACE is een afkorting voor Accumulated Cyclone Energy.
ACE is een technische metriek die wordt gebruikt om de energie uit te drukken die tijdens zijn leven door een tropische cycloon is gebruikt. Het is een geïntegreerde maatstaf voor de stormintensiteit en de duur van cyclonen.



Tijdens het Atlantische orkaanseizoen dit jaar is het aantal tropische systemen sinds het begin extreem snel toegenomen, en veel van hen waren intens.
Alleen al door de cijfers betekent dit dat we echt niet ver achter lopen op het recordbrekende orkaanseizoen van 2020. Maar daarom is het aan te raden om de ACE-index te berekenen om te zien hoe het seizoen ervoor staat.
Tot 30 september is de seizoensgebonden ACE-index van meer dan 121 al verzameld door alle 20 genoemde tropische cyclonen tijdens het Atlantische orkaanseizoen 2021. De hoogste ACE van het seizoen werd verzameld door de grote en langlevende orkaan Sam, die werd vrijdag al voorbij 40 ACE.

De grote orkaan Larry, de 2e grootste bijdrage aan ACE, eindigde op 32,8 ACE tijdens zijn 11 dagen activiteit die over de Atlantische Oceaan raasde. Larry maakte drie keer meer ACE dan elk, Ida (10,8 ACE), Elsa (9,5 ACE) en Grace (9,1 ACE).
Eigenlijk produceerden zowel Sam als Larry alleen meer energie dan al die drie orkanen samen.



Om ons een idee te geven van waar 2021 staat, maakte het hele Atlantische orkaanseizoen 2020 de totale gegenereerde ACE van 185,8, behoorlijk boven de statistische drempel voor de 'extreem actieve' ACE-categorie, die is vastgesteld op 152,5 voor het Atlantische bekken.
Nu Sam nog een paar dagen actief is als een grote orkaan, zal het ACE komende week veel hoger brengen.

Dus gebaseerd op alleen maar kijken naar het aantal tropische cyclonen in één statistisch Atlantisch orkaanseizoen, was 2005 het enige vergelijkbare seizoen met 2020. De ACE van het jaar 2005 eindigde veel hoger, de uiteindelijke berekening was 250 ACE.
Hoewel het recordbrekende orkaanseizoen 2020 30 tropische systemen produceerde, deed 2005 er twee minder, 28. Hun ACE lag ver uit elkaar.



Deze grafiek hierboven toont de activiteit van het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan sinds 2006, met ACE en het gerelateerde aantal orkanen in dat specifieke jaar.
De stijgende trend van ACE in het afgelopen jaar is vrij duidelijk, met de hoogste ACE in deze periode gevonden tijdens het Atlantische orkaanseizoen 2017.

Volgens de opmerkelijke analyse van Sam Lillo hieronder, lijkt de toename van het traject van de Atlantische orkaanseizoenen van 2021 erg veel op de pieken van 2005 en 2020 in benoemde stormen.
We zijn ons ervan bewust dat beide jaren het hoogste aantal benoemde tropische cyclonen in de geschiedenis kenden, 2020 had 30 stormen, 2005 had twee minder, 28 stormen.



Kun je zien wat de langetermijnstatistieken ons naar het Atlantische orkaanseizoen 2021 kunnen brengen totdat het eindelijk voorbij is?
Absoluut. Als we alleen het aantal tropische cyclonen in 2005 en 2020 nemen, is er potentieel voor nog eens 7-8 systemen tegen 30 november. Dat zou 2021 op ongeveer 28 benoemde stormen brengen!
Kijk ook eens hoe sterk de stijging van de 2021-grafiek is, met name in de afgelopen weken.
Elke ster markeert die 20 genoemde systemen. De activiteit van het Atlantische orkaanseizoen is sinds begin augustus echt hyperactief geworden.
 

We zullen het verdere spoor van orkaan Sam blijven volgen, wat zal leiden tot de extratropische overgangen begin volgende week, voordat het richting Europa gaat. Als dit gebeurt, zal Sam het eerste systeem van het Atlantische orkaanseizoen zijn dat dicht bij het Europese continent komt.


** Afbeeldingen die in dit artikel worden gebruikt, zijn geleverd door Windy Weathernerds en NOAA .



.


AFTH14

Ik geef toe, niet alles gelezen, maar applaus voor de uitgebreide post!

Powered by EzPortal