Warme zomer verwacht, met af en toe fiks onweer

Topic gezien door 1365 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 01 jun 2021 - 20:51

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Warme zomer verwacht, met af en toe fiks onweer



Foto gemaakt door Cynthia van Leusden - Rhenen - Deze stokstaartjes in Ouwehands Dierenpark in Rhenen weten het al: er komt een mooie zomer aan.

De meteorologische zomer is vandaag, 1 juni van start gegaan, en de voortekenen zijn goed. De belangrijkste verandering, die we voor een mooi vervolg nodig hadden, is al gebeurd, namelijk de overgang van het koude weer uit de lente naar een veel warmere zomervariant. Nu dat warmere weer stevig op de kaart staat, ligt de weg naar een warme zomer open.

Lees voor alle achtergronden dit verhaal en dit verhaal.

Scenario's die tot de mogelijkheden behoren zijn die van de erg warme zomers van 1995 (18,2 graden), 2006 (18,5 graden) en 2018 (18,9 graden). Opvallend in die zomers was de combinatie van lagedrukgebieden in het zeegebied tussen IJsland en Groenland, gecombineerd met een sterk hogedrukgebied bij de Azoren waarvan zich steeds weer nieuwe hogedrukgebieden afsplitsten die via de Golf van Biskaje en onze omgeving naar het noordoosten trokken.

Hittegolven
In alle drie zomers kwamen hittegolven voor. De zomer van 1995 had er één van 6 dagen. In de zomer van 2006 kwam het tot 2 hittegolven, waarvan die in juli met 16 dagen het langste duurde. Die maand groeide met een gemiddelde van 22,3 graden in De Bilt tot de warmste maand ooit uit. Het was zo heet dat de 4Daagse van Nijmegen na één dag al moest worden stilgelegd. Ook de zomer van 2018 kende twee hittegolven, van 10 en 13 dagen, die in De Bilt kort na elkaar kwamen. In andere delen van Nederland was het één hittegolf met een lengte van 24 dagen. De zomer van 2018 is de warmste zomer geweest die we tot nu toe in Nederland hebben gehad.

Andere mogelijke zomervarianten zijn bij voorbeeld die van 2013, die ook droog en zonnig, maar qua temperatuur wat gematigder was. Ook toen was er in juli een hittegolf die 7 dagen duurde. De zomer van 2013 is interessant omdat die, net als dit jaar, na een uitgesproken koele lente kwam. De lente van 2013 was met een gemiddelde temperatuur van 7,3 graden nog wat kouder dan die van dit jaar en eindigde op de lijst met koudste lentes ooit uiteindelijk op een 8ste plaats.

Een interessante zomer is verder die van 1941, die ook na een zeer koude lente kwam. Ook toen kwam het in de zomermaanden helemaal goed, met zowel in juni als in juli een (kortdurende) hittegolf. De augustusmaand was destijds de slechtste van de drie en bijna alle regen in de zomer van 1941 kwam tijdens die (ook uitgesproken koele) laatste zomermaand omlaag.

Een wat mindere augustusmaand?
Een wat mindere augustusmaand is een scenario dat ook dit jaar tot de mogelijkheden behoort. Er zijn aanwijzingen dat met name dan de invloed van lagedrukgebieden op het weer in West-Europa zou kunnen toenemen, omdat de situatie van de afgelopen maanden zich langzaam lijkt te herstellen. Daar vooruit, in deze junimaand, maar vooral ook in juli kunnen wel enkele zeer warme episoden optreden, met kans op 1 of 2 hittegolven. Een superdroge zomer lijkt het niet te worden, want er kunnen steeds ook weer onweerssituaties voorkomen, zoals ook later deze week al het geval lijkt te zijn. Wel zal zich een neerslagtekort opbouwen, maar dat is normaal in de zomer.

Al met al zijn de voortekenen voor de komende zomermaanden goed. De combinatie van de maanden juni en juli lijkt er een warme zomer van te maken, zelfs al zou de derde zomermaand augustus uiteindelijk wat tegenvallen. Verder lijkt een grote droogte niet aan de orde, omdat er van tijd tot tijd (flinke) onweersbuien kunnen voorkomen. Daarbij zijn we dit jaar in de gelukkige situatie dat er in het voorjaar qua regenwater voor de zomermaanden al een goede basis is gelegd.

Door: Reinout van den Born
Bron: weer.nl

Powered by EzPortal