Langdurig zware regen Limburg 13-07 t/m 15-07

Topic gezien door 10025 bezoekers
Gestart door Armand, di 13 jul 2021 - 19:47

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

blabla

Zojuist een dijkdoorbraak in een dijk langs het Julianakanaal. Nadat eerst de berichten waren dat het te laat was voor evacuatie en mensen naar een hogere verdieping moesten, wordt dat nu ingetrokken en kunnen mensen het beste zo snel mogelijk hun huis verlaten. Het gaat om Bunde en een aantal kleinere buurtschappen/dorpen.

zwoof

Zeer duidelijke uitleg van Peter Kuipers Munneke over de oorzaak van de extreme regenval. 

https://twitter.com/Nieuwsuur/status/1416486073136463880

4seasons

LIVE-beelden Maastricht



LIVE-stream Duitsland

4seasons


Armand

Het waren een paar zeer hectische en spannende dagen hier. Allereerst wil ik nog eens benadrukken hoe ingrijpend en triest de situatie in West-Duitsland en de regio Ardennen in België is geweest... Honderden doden en op sommige plekken een enorme ravage die levens voorgoed veranderd. In Limburg zijn we wat dat betreft er goed vanaf gekomen, maar ook hier natuurlijk genoeg mensen die nu kampen met enorme schade en onzekerheden voor de toekomst.

Godzijdank viel het voor mij persoonlijk goed mee, wij hebben gelukkig geen waterschade opgelopen. Ik woon in Bunde, het dorpje wat sommigen nu misschien kennen vanwege de vermeende dijkdoorbraak...  :P Voor de geïnteresseerden; ik neem jullie even mee hoe ik deze dagen heb beleefd in Zuid-Limburg.

De extreme hoeveelheden regen zorgde acuut al voor wateroverlast in regio Parkstad (Heerlen onder andere) op de dinsdagavond en woensdag. Veruit het grootste deel van de wateroverlast volgde vanaf woensdag, toen de regenhoeveelheden langzaam minder werden maar de waterstanden in de lokale rivieren de Geul en Gulp fors gingen stijgen. Gemeenten langs de Geul, met name in het heuvelland, Valkenburg en Meerssen, kregen forse wateroverlast doordat de Geul vrijwel overal buiten de oevers trad.

Zelf woon ik ongeveer 1 kilometer van de Geul in een vlakke omgeving, en had dus geen directe dreiging van stromend water vanuit de Geul. Echter deed zich al snel het volgende probleem voor. De Geul moet namelijk ter hoogte van Bunde onder het Julianakanaal door, om te kunnen uitmonden in de Maas. Deze 'duiker' was niet opgewassen tegen de enorme hoeveelheden water en tevens begon de Maas aan de andere kant van het kanaal flinke tegendruk te geven door de stijgende waterstand van de Maas. Het gevolg was dat de Geul niet goed kon afwateren en het water van de Geul zich alsnog zelfs enkele kilometers ver verspreidde over de vlakke gedeeltes van Bunde en andere dorpskernen als Brommelen en Geulle. Het duurde dan ook niet lang totdat in de loop van donderdag ook bij ons in de straat het Geulwater zich verspreidde (en dat is in elk geval de laatste 20 jaar nog nooit gebeurd). Verschillende gebieden in Bunde, Brommelen en Geulle moesten geëvacueerd worden door het oplopende Geulwater dat niet meer goed afgevoerd kon worden in de Maas en aan de oostkant werd tegengehouden door de oplopende hellingen richting het heuvelland. Op sommige plekken stond het water ruim 1 meter in de huizen.

Vrijdag leek de situatie zich te stabiliseren. De Maas had zijn hoogste punt gehad in Zuid-Limburg en het Geulwater kon weer afwateren. Totdat ergens vroeg in de middag opeens helikopters boven onze wijk vlogen en een enorme hoeveelheid aan ME, legervoertuigen, brandweer en zelfs reddingsbrigades bij ons door de straat scheurde. Het duurde niet lang voordat het luchtalarm kort afging en een NL-Alert verstuurd werd met het verontrustende bericht over een mogelijke dijkdoorbraak van het Julianakanaal. De plek waar de dijk doorgebroken zou zijn, bevindt zich op ongeveer 500 meter van mijn huis. Ik moet zeggen dat dit een zeer beangstigende gedachte was en daarop werd ook een groot deel van Bunde snel geëvacueerd. De paniek was zichtbaar in het dorp.

Gelukkig bleek ongeveer 2 uur later dat het niet om een dijkdoorbraak zou zijn gegaan, maar om kwelwater dat vanuit de Maas onder het Julianakanaal door stroomde en aan de andere kant naar boven borrelde. Dit gat kon provisorisch gedicht worden door een flinke berg zandzakken. Het gevaar van een 'wel' onder een kanaal door is het risico dat de dijken erboven snel kunnen verzwakken en uiteindelijk kunnen instorten, waardoor alsnog een dijkdoorbraak ontstaat. We kunnen zeer blij zijn dat dit kwelwater snel ontdekt werd en er snel gehandeld werd. De dijk had namelijk alsnog kunnen breken, maar gelukkig is dat dus niet gebeurd voor alle duidelijkheid.

Zaterdag konden de inwoners van Bunde, Brommelen en Geulle weer terugkeren naar hun huis na de evacuatie van de mogelijke dijkdoorbraak. Persoonlijk kom ik er dus gelukkig heel goed vanaf. Het water heeft hier wel tot aan de deur gestaan, maar niet over de zandzakken. Vele huizen in de regio hebben wel onder water gestaan en zeker verderop in Valkenburg is de schade heel groot. Om dan maar niet te spreken over nog verderop in Duitsland en België...

We kunnen dus concluderen dat deze situatie voor West-Europese begrippen echt uitzonderlijk is geweest, maar het is goed mogelijk dat deze extremen in de toekomst nog vaker zullen voorkomen door klimaatverandering. Voor nu wens ik iedereen die dit leest en zelf schade heeft kregen van de wateroverlast (ook in Midden en Noord Limburg of elders, daar heb ik het nog niet eens over gehad) heel veel sterkte toe!!


flyineddy

Citaat van: Armand op ma 19 jul 2021 - 17:12Het waren een paar zeer hectische en spannende dagen hier....

Bedankt voor je verhaal Armand! Dat geeft een noordeling zoals ik, die slechts 'wat regen' heeft gehad, toch een beetje extra perspectief bij de hele situatie.
Blij dat je met de schrik vrij bent gekomen! ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

nop

We wonen niet ver van de Geul af (Valkenburg). Waar ik het meest van schrok was het enorme tempo waarmee het water steeg en zich door ons stadje heen perste. Woensdag en donderdag heb ik wat filmpjes gemaakt hier in de buurt en in een youtube compilatie gezet.

Powered by EzPortal