Winter sluipt steeds dichterbij

Topic gezien door 1106 bezoekers
Gestart door TMCThomas, ma 28 dec 2020 - 12:48

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Winter sluipt steeds dichterbij


Foto gemaakt door Willy Bonnink - Winterswijk

Terwijl dit 'winterseizoen' tot vandaag op de meeste plekken nog geen vlok sneeuw heeft gebracht en het aantal vorstdagen in De Bilt met 10 beduidend lager is dan de norm van 18 dagen, kruipt de winter ongemerkt steeds dichterbij. De kans is groot dat we deze week de eerste sneeuwvlokken gaan zien en begin 2021 zou de temperatuur nog wat verder kunnen dalen. Hoop voor winterliefhebbers dus!

De laatste dagen van 2020 brengen rustig decemberweer met veel bewolking, af en toe zon en enkele buien. Ook komende nacht en morgenvroeg worden enkele buien verwacht en het is niet uitgesloten dat deze buien met natte sneeuw gepaard gaan in de hogere delen van ons land, zoals de Limburgse heuvels. Morgenochtend kan het vooral in het noordoosten eventjes sneeuwen. Of de smeltende sneeuw ook even blijft liggen is nog de vraag. De lucht is vrij koud met een graad of 2 vannacht en regionaal koelt het af tot rondom het vriespunt. Plaatselijk wordt het glad door bevriezing.
Oudejaarsdag op meer plaatsen vlokjes?
Donderdag trekt volgens de huidige berekeningen een storing over ons land. Het is bewolkt en er valt neerslag. Op ongeveer 1,5 km hoogte is de lucht -4 graden en dat is net te warm voor sneeuw, op ons leefniveau ligt de temperatuur enkele graden boven het vriespunt.

Toch kan regen overgaan in sneeuw, als bij actieve neerslag koude lucht van boven mee naar beneden komt. De sneeuwgrens zakt dan van circa 300 meter hoogte tot dicht bij de grond. Vooral hogere gebieden in ons land profiteren daar snel van, zo kan het op 50 meter hoogte wit worden en iets verderop 30 meter lager groen blijven. Overigens is de koers van de storing nog onzeker. Eerdere berekeningen lieten alles ten zuiden van ons land langstrekken.

Van nieuwjaarsduik naar winterduik?
Winterliefhebbers wachten met smart, maar ook begin 2021 duiken we nog niet meteen de winter in. Toch worden de weerkaarten wel steeds interessanter. Ten noorden van ons land in de omgeving van IJsland stijgt de luchtdruk, terwijl lagedrukgebieden boven het zuiden van Europa liggen. In onze omgeving komt een oostelijke wind te waaien die nog niet direct winterkou aanvoert. Wel duiken de temperaturen 's nachts steeds vaker onder het vriespunt en overdag wordt het nog maar 0 tot 4 graden.

Af en toe bereiken neerslaggebieden boven Duitsland ons land en dan valt steeds vaker natte sneeuw die soms ook even kan blijven liggen. Het is vooral wachten op de échte kou die nu nog vanuit de poolgebieden onze kant op moet komen. De weerkaarten laten dit komende 2 weken nog niet gebeuren, maar stiekem wordt het dus wel licht winters kwakkelweer.

Zelfde situatie vroeger veel kouder
De gemiddelde wintertemperatuur is in 50 jaar 1,9 graden gestegen en juist de koude noorden- en oostenwinden zijn nog meer opgewarmd, ruim 2 graden. Daardoor valt komende dagen nog voornamelijk regen, terwijl deze situatie in de jaren '70 vooral sneeuw zou brengen. En als er eenmaal een sneeuwdek ligt kan het vooral 's nachts een stuk kouder worden.

Nu ligt de sneeuwgrens toch al snel 300 meter hoger dan in de vorige eeuw. Terwijl het in die tijd vaak net wel lukte in de winter, lukt het nu niet meer. We raken dus veel 'kwakkeldagen' kwijt in de winter en dit zijn toch de meeste sneeuwdagen. Alleen de écht koude winterdagen brengen tegenwoordig nog sneeuw. En deze waren vroeger al vrij zeldzaam.

door: Jordi Huirne
Bron: weer.nl

Powered by EzPortal