30-Daagse: richting de Kerst toch kouder?

Topic gezien door 1325 bezoekers
Gestart door TMCThomas, vr 13 nov 2020 - 10:46

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

30-Daagse: richting de Kerst toch kouder?


Foto gemaakt door Jan Horde ~ Leerdam ~ Mooi herfstplaatje.

Vroeg winterweer zit er dit jaar, in weerwil van wat we in onze eerste versie van de verwachting voor de komende winter opschreven, niet in. Eerder legden we op deze site al uit waarom. Wel gaat het weer veranderen. De periode met zuidenwind, die zoveel warmte heeft gebracht, houdt nog even aan, maar loopt volgende week op zijn einde. En dan slaat het weer echt om, wordt het guurder en een stuk wisselvalliger.
Dat de wind bij ons zo lang uit het zuiden bleef waaien, kwam vooral door het sterke hogedrukgebied boven het oosten en noordoosten van Europa, dat iedere keer weer werd opgelapt. Tegelijkertijd bouwden lagedrukgebieden op de Oceaan meer en meer druk op, maar het hogedrukgebied gaf geen krimp. Volgende week rond woensdag volgt dan alsnog de ineenstorting. En vanaf dat moment ziet het er ineens heel anders uit.

Week 1: maandag 16 tot en met zondag 22 november
We beginnen met nog één keer een opleving van de zuidstroming, vooral op dinsdag. Maandag is de wind nog zuidwestelijk en kunnen in het noorden een paar laatste buien vallen, dinsdag is een redelijk bewolkte dag met vooral in de ochtend nog wat regen die naar Duitsland wegtrekt. De wind wordt dan weer zuidelijk en het kan nog één keer tussen 12 en 15 graden worden, waar 9 a 10 graden normaal is.
Woensdag en de dagen daarna valt het hogedrukgebied in het oosten om en kan de westcirculatie van de Oceaan dieper Europa inkomen. Het wordt dan een stuk wisselvalliger, de bovenluchten worden kouder en bij buien kan af en toe hagel voorkomen. Overdag komen de temperaturen na woensdag niet of nauwelijks meer aan 10 graden toe en af en toe waait het flink. We krijgen normaler novemberweer dus, maar geen winter.

Week 2: maandag 23 tot en met zondag 29 november
De westcirculatie lijkt aan te houden. Het belangrijkste centrum van hogedruk ligt bij de Azoren en is wat sterker dan normaal. Ook boven Groenland lijkt de luchtdruk hoger dan normaal. Daarmee kunnen we een westcirculatie verwachten die af en toe golven met door het zeewater gematigde koude lucht onze kant op stuurt. Steeds als de in de achterkamer van een passerend lagedrukgebied ven noordwestelijk wordt. Het is daarbij wisselvallig. Af en toe passeren gebieden met regen, afgewisseld door beter weer met een opeenvolging van wolken, zon en enkele buien. Mogelijk is er ook weleens met hagel en heel misschien natte sneeuw, als de bovenlucht daar koud genoeg voor is. Verder zijn de temperaturen normaal tot iets boven normaal voor de tijd van het jaar. Maar is het niet heel zacht.

Week 3: 30 november tot en met zondag 6 december
Hier zien we de westcirculatie geleidelijk wat minder prominent op de weerkaarten komen. Is de kans erop aan het begin van de periode nog rond 30 procent, in de loop van de week daalt die kans tot rond 20 procent. We zien de mogelijkheden van geblokkeerde stromingen toenemen, zowel op de Oceaan als boven het vasteland van Europa. De oceanische variant, als verlengde van de hogedruk bij Groenland, lijkt iets prominenter te zijn. Bij ons blijft het in dat geval wisselvallig met niet al teveel veranderingen in de temperatuur.

Week 4: maandag 7 tot en met zondag 13 december
Opvallend is dat deze week de kansen op een (korte) periode met oostelijke winden en duidelijk lagere temperaturen groter worden ingeschat en wel op zo'n 30 a 40 procent. Ook het bijbehorende circulatietype, met een hogedrukgebied boven Scandinavië, zien we in de berekeningen goed terugkomen. Gemiddeld komt er nog steeds een situatie uit met hogedruk bij Groenland en boven het zuidoosten van Europa.

Bij ons dus kans op iets kouder en mogelijk ook minder wisselvallig weer. Zou de wind toch even de oosthoek opzoeken, dan zou in deze week wel een eerste prik van de winter in de maak kunnen zijn. We blijven het de komende tijd afwachten.

En hoe gaat het verder richting de Kerst?
De laatste twee weken van het jaar, en daar kunnen we nu alleen in zeer algemene termen over spreken, zien er toch weer iets interessanter uit. De week voor de kerst geeft duidelijke hogedrukimpulsen op de Oceaan te zien, en dan van Groenland over Schotland in de richting van het zuiden van Scandinavië. Wellicht is dit ook de setting die een week eerder al tot toenemende kansen op een oostelijke tot noordoostelijke wind leidt. Als dat zo is, dan zou het koudere weer dus nog een tijdje langer kunnen aanhouden.

In de laatste week van het jaar en tijdens de kerstdagen zie je de hogedruk dan verder naar het zuiden schuiven. De kerstdepressie bij IJsland verschijnt op de kaarten, zoals dat jaarlijks zo'n beetje traditie is. Zou het in de periode richting de kerst eerst nog koud zijn, dan valt het einde van die kou rond de kerst. En wordt het daarna opnieuw zachter en wisselvallig.

Het zijn heel vage trends, zo ver vooruit in de tijd. Een klein beetje ondersteuning is er wel. De AO-index en de NAO-index, die nu sterk positief zijn, lijken later deze maand af te nemen. En voor de poolwervel, die er eerder deze week tot aan het einde van het jaar nog solide uitzag, zijn de verwachtingen voor de decembermaand een stuk onzekerder geworden, waarbij het gemiddelde inmiddels een afnemende trend laat zien. Al die ontwikkelingen samen kunnen meehelpen aan het creëren van toch wat ruimte voor de winter.

Bron: weer.nl

Powered by EzPortal