Oorzaak zachte winter lag op Indische Oceaan

Topic gezien door 1339 bezoekers
Gestart door TMCThomas, do 10 sep 2020 - 10:13

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Oorzaak zachte winter lag op Indische Oceaan



Een onregelmatige schommeling in de zeewatertemperaturen van de Indische Oceaan is een belangrijke oorzaak geweest van de zachte, wisselvallige en windrijke winter die we eerder dit jaar in Europa hebben gehad. Wetenschappers, verbonden aan de Engelse MetOffice, hebben dat na uitgebreid onderzoek vastgesteld. Ze verwachten dat deze Indische Oceaandipool (IOD) in de toekomst vaker voor onze winters bepalend zal zijn.

De Indische Oceaan is de zee die zich bevindt tussen het oosten van Afrika enerzijds en Indonesië anderzijds. Het is een enorm gebied waarvan de zeewatertemperaturen met de tijd variëren. Soms zie je patronen en is het zeewater aan de westkant, bij de Afrikaanse kust dus, warmer dan dat aan de oostkant bij Indonesië. In dat geval bevindt de dipool zich in zijn positieve fase. Is het water bij de Afrikaanse kust relatief koud en aan de Indonesische kant warm, dan bevindt de dipool zich in zijn negatieve fase.

Positieve fase
In de aanloop naar en tijdens de afgelopen winter zat de IOD in een sterk positieve fase. Door ongewoon sterke oostelijke winden werd heel warm zeewater naar de Afrikaanse oostkust geblazen. Tegelijkertijd welde aan de westkant van Indonesië veel koud water vanuit de diepzee op. Op die manier ontstond een verschil tussen de zeewatertemperaturen aan de Afrikaanse kant van de Indische Oceaan en die aan de Indonesische kant.

Het was de onderzoekers opgevallen dat in veel seizoensverwachtingen de IOD als reden werd voor de sterke westcirculatie gedurende de afgelopen winter werd opgevoerd. Toen die er ook kwam, raakten ze geïntrigeerd en besloten tot verder onderzoek, met als doel uit te vinden hoe kracht en positie van de straalstroom in ons deel van de wereld en de staat van de IOD, zo ver daarbij vandaan, met elkaar samenhangen. Inmiddels weten ze meer.

Invloed gaat op twee manieren
Het blijkt op twee manieren te gaan. Ten eerste heeft de staat van de dipool invloed op de manier waarop de straalstroom golft. Dat begint al boven de Indische Oceaan en verplaatst zich vervolgens in de vorm van golftreintjes over de VS naar onze Atlantische Oceaan.

Er blijkt ook nog een ander verband te bestaan, en wel met de stratosfeer boven de Noordpool. Deze connectie verloopt via het zeegebied van de Aleoeten. Het voert te ver die samenhang hier uit te leggen. Wel kunnen we zeggen dat een gevolg ervan was dat de stratosfeer boven de Noordpool de afgelopen winter bijzonder koud was. De Poolwervel, de straalstroom in de stratosfeer rond de noordpool, was hierdoor sterk. En dat gaf aan het wisselvallige, zachte en windrijke weer bij ons alleen maar een extra impuls.

Het lijkt op El Nino en La Nina
Het grappige is dat de Indische Dipool het weer op aarde op een vergelijkbare manier beïnvloedt als de cyclus van El Nino en La Nina, op de Grote Oceaan langs de evenaar tussen Zuid-Amerika en Indonesië. De Indische Dipool wordt dan ook wel de ENSO (El Nino Southern Oscillation) van de Indische Oceaan genoemd.

Nu de onderzoekers weten dat er een samenhang is tussen het gedrag van de straalstroom (en het weer bij ons) en de staat van de dipool van de Indische Oceaan, hebben ze ook onderzocht of dit verband de komende jaren standhoudt. Het heeft er alle schijn val dat dit inderdaad zo is. Schommelingen (en ook extreme schommelingen) in de zeewatertemperaturen van de Indische Oceaan lijken alleen maar vaker voor te komen, zeggen ze. De invloed op het weer bij ons lijkt dan ook een blijvertje, zo stellen ze.

Situatie de komende tijd erg interessant
Wat dat betreft, is de situatie voor de komende winter interessant. Want was de dipool vorig jaar sterk positief, nu is hij eerder negatief en de kans bestaat dat die negatieve fase zich de komende maanden verder versterkt. Daarmee is dipool 180 graden gekeerd ten opzichte van de voorgaande winter. Datzelfde kan van de situatie op de Grote Oceaan worden gezegd, waar de lichte El Nino van de afgelopen winter voor een La Nina gedurende de komende winter is ingeruild. Daar waar de straalstroom de afgelopen winter alleen maar werd aangewakkerd, zou die situatie de komende winter dus anders moeten zijn. Wat dat betreft is het de komende alleen maar extra leuk om de ontwikkelingen te blijven volgen.

Door: Reinout van den Born / Weer.nl

bron: weer.nl

flyineddy

Bedankt voor het delen, Thomas!
Als we alle verwachtingen van nu mogen geloven moeten we haast wel een horrorwinter krijgen. :P :-X

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal