Plaatselijk pittige onweersbuien in de maak

Topic gezien door 2108 bezoekers
Gestart door TMCThomas, ma 10 aug 2020 - 19:55

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

Plaatselijk pittige onweersbuien in de maak


Onweer. In dit geval op 1 augustus 2020. Foto: Donny Kardienaal.

Regen is welkom voor de (zeer) droge natuur en akkerbouw. Maar zomerse plensbuien met hun intensieve neerslag in korte tijd kan de bodem niet goed verwerken. Toch gaan we geleidelijk steeds meer die kant op deze week. Eerst gaat het om enkele plaatselijke onweersbuien met kans op veel water, hagel en windstoten. Maar naarmate de week vordert, kan het op meer plaatsen (flink) onweren en regenen. Lokale wateroverlast is met dit type buien niet uitgesloten.

Dit heeft te maken met het opdringen van een lagedrukgebied vanuit het zuiden en het wegtrekken van een hogedrukgebied. Dit hogedrukgebied ligt nu nog boven Scandinavië, maar wordt uiteindelijk vrijdag met de kern bij de Baltische staten verwacht. De wind wordt geleidelijk zuidoost tot zuid en op vrijdag en zaterdag – tijdelijk – zuidwestelijk. Er stroomt vochtigere en nog zeer warme lucht naar ons toe. Een drukkende atmosfeer kortom, voedingsbodem voor mogelijk pittige donderbuien.

De eerste buien waren er gisteren al
Gisteren (zondag) trokken al plaatselijke onweersbuien over het zuiden van Limburg, waaronder in Maastricht en Landgraaf. De buien waren in een lijn gerangschikt en deze verplaatste zich via België naar Duitsland. In Duitsland ontstonden plaatselijk wolkbreuken. Op sommige plaatsen viel in korte tijd meer dan 30 millimeter water en werd ook hagel gerapporteerd. In Rietberg, een stad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen in de regio Gütersloh, kwam het tot wateroverlast. Hier werd gisteravond om acht uur 66 millimeter gemeten.

Zeer lokaal paar felle onweersbuien
Deze maandag en morgen, dinsdag, kan het ook op een paar plaatsen in Nederland tot een pittige onweersbui komen. Vooral later in de middag en/of aan het begin van de avond, wanneer de maximumtemperatuur is bereikt. Anders gezegd: op het moment dat de lucht bij het aardoppervlak maximaal is opgewarmd, tot lokaal weer 35 graden en morgen 36 graden. Er kan een zomerse stortbui ontstaan met kans op hagel, zware windstoten en veel regen in korte tijd. De lucht boven ons wordt langzaam vochtiger en onstabieler. Dit wel zeggen dat er sprake is van een groot verschil in temperatuur tussen het aardoppervlak en hoger in de atmosfeer. Hierbij kan zich dan snel een grote buienwolk ontwikkelen (een zogeheten cumulonimbus) waarvan de top tot wel 12 kilometer hoog kan komen.

Waar de buien zich precies zullen ontladen, is zeer de vraag. Weermodellen hebben altijd moeite met dergelijke kleinschalige plensbuien. Het zijn weersystemen op zich. Het ene weermodel gaat voor het zuiden en weer een ander berekent een wolkbreuk voor het oosten. Wel is het zo dat een duidelijk front met grootschalig onweer (onweersfront) nog op zich laat wachten. Op de meeste plaatsen droog is voor vandaag en morgen dan ook een goede weerterm.

Lokale verfrissing!
Maar daar waar die bui dan valt, zorgt die meteen voor verkoeling/verfrissing. Het kan makkelijk zijn dat voor de bui de temperatuur 33-35 graden is, maar het in en vlak na de bui nog maar zo'n 23 graden is! In de onweersbui, met sterk stijgende en dalende luchtstromen, zorgen de dalende luchtstromen ervoor dat koudere lucht bovenin de buienwolk naar beneden wordt getransporteerd. Soms kunnen die daalstromen zo stevig zijn, dat je aan de grond onder de bui de wind voelt. Dit zijn de windstoten, die mogelijk snelheden van meer dan 75 kilometer kunnen bereiken. Als dit gebeurt, spreken we van zware windvlagen. Wanneer de windstoten meer dan 100 kilometer per uur bereiken, zijn het zeer zware windstoten.

Frans lagedrukgebied
Woensdag wordt een depressie met de kern boven het westen van Frankrijk verwacht. Om het lagedrukgebied circuleren onweersbuien. In met name Frankrijk zelf gaat het regionaal om geclusterde donderbuien die regionaal zwaar uitpakken. In ons land gaat het nog om een paar lokale en mogelijk pittige onweersbuien, weer vooral later in de middag en begin avond. Op donderdag schuift de depressie langzaam naar het noorden op en uiteindelijk bevindt Nederland zich dan in de nacht naar vrijdag precies in het lagedrukgebied. Mogelijk ontwikkelt zich een aaneengesloten gebied met donderbuien. Dit is iets om in de gaten te houden. Een mesoschaal convectief systeem (MCS) is zelfs niet uitgesloten. Dit is een gebied met geclusterd onweer dat de nachtelijke uren kan overleven.

Vanaf vrijdag wisselvallig en minder heet
Vrijdag en in het weekend ligt er vervolgens een omvangrijk lagedrukgebied tot over onze omgeving. Op meer plaatsen kan het dan regenen en onweren. Ook zijn er droge perioden met nu en dan zon. De wind zoekt het zuidwesten op, maar kan zondag toch weer de oosthoek kiezen. De extreme hitte maakt hoe dan ook plaats voor minder warm weer. Er blijft nog wel een broeierig weertype over. Zomerweer met een wisselvallig karakter kortom.

Door: Jordi Bloem / Weer.nl

Bron: Weer.nl

AFTH14

Citaat van: TMCThomas op ma 10 aug 2020 - 19:55Deze maandag en morgen, dinsdag, kan het ook op een paar plaatsen in Nederland tot een pittige onweersbui komen. Vooral later in de middag en/of aan het begin van de avond, wanneer de maximumtemperatuur is bereikt. Anders gezegd: op het moment dat de lucht bij het aardoppervlak maximaal is opgewarmd, tot lokaal weer 35 graden en morgen 36 graden. Er kan een zomerse stortbui ontstaan met kans op hagel, zware windstoten en veel regen in korte tijd. De lucht boven ons wordt langzaam vochtiger en onstabieler. Dit wel zeggen dat er sprake is van een groot verschil in temperatuur tussen het aardoppervlak en hoger in de atmosfeer. Hierbij kan zich dan snel een grote buienwolk ontwikkelen (een zogeheten cumulonimbus) waarvan de top tot wel 12 kilometer hoog kan komen.

Waar de buien zich precies zullen ontladen, is zeer de vraag. Weermodellen hebben altijd moeite met dergelijke kleinschalige plensbuien. Het zijn weersystemen op zich. Het ene weermodel gaat voor het zuiden en weer een ander berekent een wolkbreuk voor het oosten. Wel is het zo dat een duidelijk front met grootschalig onweer (onweersfront) nog op zich laat wachten. Op de meeste plaatsen droog is voor vandaag en morgen dan ook een goede weerterm.

Ah, antwoord op m`n vraag in het andere topic :) thanks!

Powered by EzPortal