GGD waarschuwt voor teken

Topic gezien door 14196 bezoekers
Gestart door Shadow112, do 22 mrt 2012 - 12:58

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Shadow112

GGD IJsselland waarschuwt voor teken



Volgens GGD IJsselland is het niet zonder risico om meer buiten te zijn, de tuin in te gaan of te recreëren. De GGD wil aandacht besteden aan de start van het tekenseizoen. "De laatste jaren neemt volgens het RIVM het aantal tekenbeten en gevallen van ziekte van Lyme toe", zegt de GGD. "Na onderzoek is gebleken dat de meeste beten opgelopen worden in bos en tuin: door wandelen 34 procent, tuinieren 18 procent en spelen 11 procent. Het controleren van het lichaam op teken en ze dan snel en goed verwijderen, is een goede manier om de ziekte van Lyme te voorkomen."

Naast de ziekte van Lyme kan het zogenaamde FSME (Früh-Sommer meningo-encefalitis) virus ook opgelopen worden door een tekenbeet. In Nederland is het nog niet geconstateerd, echter wel in Europese vakantielanden. Voornamelijk in het gebied ten oosten van Frankrijk tot aan Rusland. In tegenstelling tot de ziekte van Lyme, bestaat er voor deze aandoening wèl een vaccin.  De GGD onderstreept daarom het belang van de landelijke week van de teek, die vanaf 26 maart wordt gehouden. De slogan dit jaar is: 'Na een dag in het groen, altijd een tekencontrole doen!'

Voorafgaand aan de actieweek wordt door het RIVM een onderzoek gehouden onder basisschoolleerlingen in de regio IJsselland. Van leerlingen uit groep 7 en 8 wordt de (voor-)kennis getest over tekenbeten. Dat gebeurt door een bepaalde groep een nieuw computerspel te geven waarmee spelenderwijs geleerd wordt hoe teken te herkennen en hoe belangrijk controle is. Een andere groep krijgt een folder en een derde groep ontvangt geen informatie. Daarna worden er meerdere enquêtes afgenomen. Voor de zomer zullen de resultaten bekend zijn.

Bron: Destentor.nl

Jur

Ik controleer m'n hond bijna dagelijks op deze etters.

Shadow112

Citaat van: Jur op do 22 mrt 2012 - 13:19
Ik controleer m'n hond bijna dagelijks op deze etters.

Ja ik ook. Heb echt verschrikkelijke haat aan die beesten.  >:( bahbahbah! :P

Sven

Was te verwachten, ze zeggen dat veel ongedierte dood is gewoon tijdens die koudegolf, maar geloof er weinig van. De week erna waren de spinnen gewoon weer terug, en bijen en vlinders zijn ook alweer een tijdje te zien. Denk dat we veel plagen krijgen.
Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

GHkstra

Citaat van: Sven op do 22 mrt 2012 - 13:51
Denk dat we veel plagen krijgen.
Ik vond het eigenlijk afgelopen jaar wel meevallen.
Weinig last van wespen of bijen gehad.
Ik hoop dat het dit niet anders is.

jones


Diem

Ik weet er alles van, m'n zus heeft de ziekte van Lyme.
8 jaar geleden is ze gebeten, maar nooit een kring gezien want die krijg je niet altijd.
Ze is in Nederland getest en daaruit bleek dat ze de ziekte van Lyme niet had.
Later is ze nog in Duitsland getest en daaruit bleek dat ze wel de ziekte van Lyme had.
Het blijkt dat in 50% van de gevallen de Nederlandse test negatief aangeeft, terwijl dat positief moet zijn.
M'n zus heeft even in het ziekenhuis gelegen, maar omdat de test negatief was dachten de dokters dat al haar klachten tussen d'r oren zaten en hebben letterlijk gezegd dat ze psychologische hulp konden bieden, schandalig!
Een paar jaar geleden ging het zo slecht dat ze er bijna aan is doodgegaan.
Ze gaat nu langzaam vooruit, maar ze kan nog niet veel doen en zit heel de dag thuis.


Shadow112

RIVM en WUR maken 'weerbericht' voor teken

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wageningen Universiteit (WUR) lanceren woensdag tekenradar.nl, een internetpagina waarop een tiendaagse verwachting voor de tekenactiviteit te vinden is. Op de site is voor elke gemeente in Nederland te zien hoe hoog de tekenconcentratie is en hoe vaak in dat gebied de door teken overgebrachte ziekte van Lyme voorkomt.

Het aantal gevallen van ziekte van Lyme neemt in Nederland sterk toe. Ziekte van Lyme is te bestrijden met antibiotica, maar wordt vaak niet opgemerkt. In dat geval kan de ziekte jarenlang sluimeren en uiteindelijk zelfs fataal aflopen. In de tekenvallen die de WUR sinds 2006 onderhoudt, zijn vorig jaar meer teken dan ooit gevangen.


Specifiek ziektebeeld van de ziekte van Lyme, die verkregen kan worden als gevolg van een beet door een met Borelia besmette teek.

Op tekenradar.nl kunnen mensen die gebeten zijn zich melden voor een onderzoek van het RIVM. Zij moeten gedurende anderhalf jaar elke 3 maanden een vragenlijst invullen. Het RIVM wil te weten komen onder welke omstandigheden een tekenbeet tot ziekte van Lyme leidt, hoe ernstig die verloopt en wat de maatschappelijke gevolgen zijn. Ook mensen die ooit gebeten zijn en nu de kenmerkende 'rode ring' (erythema migrans) op hun huid hebben, kunnen meedoen.

Wie een teek van zijn lichaam plukt wordt gevraagd om die op te sturen voor onderzoek. ,,Heel eenvoudig door de teek met een plakbandje op een vel papier te plakken", aldus bioloog Arnold van Vliet. Deze beesten worden onderzocht op het dragen van de ziekmakende bacterie. ,,Maar de uitslag duurt 8 maanden, dus wie zich ziek voelt na een beet moet naar de huisarts gaan."

Het tekenseizoen komt langzamerhand op gang en duurt tot eind september. Wie in de natuur is geweest moet zichzelf controleren op teken. Wie naar buiten gaat in een gebied met een hoge concentratie teken, doet er goed aan lange mouwen en gesloten broekspijpen te dragen.

Bron: Telegraaf.nl

Shadow112

Verschrikkelijk: Krim-Congo-virus




Teken in Spanje zijn besmet met het Krim-Congo-virus. Laten we hopen dat ze niet te ver naar het noorden trekken. Ga je dit jaar op vakantie naar Spanje en ben je van plan door bosrijk gebied of hoog gras te lopen? Kijk dat heel goed uit voor teken. In Spanje zijn een paar van deze parasitaire mijten gevonden die besmet bleken met het Krim-Congo-virus. Dit virus veroorzaakt een vreselijke ziekte. De geïnfecteerde teken zijn ontdektdoor medewerkers van de universiteit van Castilla-La Mancha. De beestjes dragen een virus in zich dat voor 30 tot 50 procent van de geïnfecteerde mensen dodelijk is. Normaal komt dit virus niet ten noorden van het Rifgebergte in Marokko voor - en ook daar is het zeldzaam - maar nu lijkt de ziekte de Straat van Gibraltar te zijn overgestoken.

Wie de Krim-Congo-Griep krijgt, vertoont in de eerste dagen gewone griepverschijnselen, waarbij vaak bloedneuzen voorkomen. Na drie dagen begint de lever op te zwellen en beginnen grote onderhuidse bloedingen. Na een paar dagen kunnen belangrijke organen ophouden te werken en kan de dood intreden. Mensen kunnen de ziekte in deze periode op elkaar overbrengen. Er zijn de afgelopen jaren grote uitbraken van de ziekte geweest in India, Pakistan en Turkije. Maar het virus is zich overduidelijk noordwaarts aan het bewegen. In 2010 waren er enkele gevallen in Kosovo en Rusland. Op internet circuleren verhalen dat het ook al in Duitsland is opgedoken, maar daarbij is waarschijnlijk sprake van toeristen die in Afrika waren geweest. Vermoedelijk voelt het virus zich dankzij klimaatverandering ook in noordelijkere gebieden thuis.

Bron: Metro.nl

Powered by EzPortal