Super El Nino in aantocht

Topic gezien door 6200 bezoekers
Gestart door zorba, za 16 mei 2015 - 12:25

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

Super El Nino in aantocht

Vorig jaar waren er rond deze tijd al sterke signalen dat er een fikse el Nino kon komen. Het duurde langer dan gedacht. Al zijn we uiteindelijk wel in een zwakke El Nino terecht gekomen. Maar nu wordt het serieuzer...

Peruaanse vissers
El Nino is onderdeel van de ENSO variatie. De ENSO variatie is de afwisseling tussen twee uitersten: El Nino en la Nina, en toont zich in het equatoriale deel van de Stille Oceaan. Tijdens de El Nino fase is het oceaanwater met name aan de oostkant van de Pacific beduidend warmer dan normaal. De oostzijde grenst aan de westkust van Zuid-Amerika, bijvoorbeeld aan een land als Peru. Daar is El Nino ook bekend van geworden. Peruaanse vissers hebben het slecht tijdens een El Nino. Voedselrijk koud water wordt dan langs de Peruaanse kust vervangen door veel 'armer' water. Minder voedsel in het water betekent minder vis. El Nino bereikt niet zelden zijn piek in onze winter, in de maand december. Dat kan samen vallen met kerst. Daarom is het verschijnsel met zulke grote gevolgen El Nino gedoopt, refererend aan de geboorte van Christus dat met kerst wordt gevierd.


Afwijking zeewatertemperatuur. Bron: NOAA

Orkanen en bosbranden
El Nino heeft zeker niet alleen merkbare gevolgen voor de Peruaanse vissers. In veel meer gebieden langs de evenaar gaat El Nino samen met sterke veranderingen in het 'normale' weer. In Indonesië bijvoorbeeld blijven de regens grotendeels uit. Land- en tuinbouw krijgen er tijdens een krachtige El Nino te maken met droogte. De voedselproductie kan er serieus in gevaar komen. Het aantal bosbranden neemt op de Indonesische archipel toe. Ook in Noord-Amerika zijn de effecten van El Nino merkbaar, en belangrijk. Al pakken de verschijnselen daar doorgaans veel gunstiger uit. Minder orkanen die 'aanvallen' vanaf de Atlantische Oceaan, en in het winterhalfjaar meer regen in zuidelijke staten zoals Californie. Californie heeft momenteel nog altijd te kampen met ernstige droogte. Die duurt er al bijna 4 jaar, heeft grote gevolgen voor de landbouw, en verhoogt het risico van grote natuurbranden. En men heeft er dus eerst nog een lange hete zomer te gaan. Ook in Midden Amerika zijn de effecten merkbaar. Het resultaat is naar alle waarschijnlijkheid een droge zomer. In Zuid Amerika wordt de komende tijd meer regen dan normaal verwacht. Niet alleen aan de westkant en bijvoorbeeld in Peru. Maar bijvoorbeeld ook in Brazilie. Dat kan ook positief uitpakken. Ondermeer de miljoenenstad Sao Paulo was recent nog in het nieuws vanwege extreme droogte.

Super El Nino
Maar nu komt er dus echt een serieuze El Nino aan. Bij een index van 0,5 of hoger kan men spreken van een lichte El Nino. De index heeft betrekking op de afwijking van de zeewatertemperatuur op de Stille Oceaan. Inmiddels is de afwijking al gestegen tot ruim 1. Het zeewater in het gebied rondom de Evenaar op de Pacific is meer dan 1 graden warmer dan normaal. Daar blijft het niet bij. Sterker nog, er werden al vergelijkingen gemaakt tussen de 'super El Nino' van 1997/1998. De index stijgt dan naar meer dan 2 en zou zelfs kunnen doorstijgen naar 3 tot 4. Dat zijn echt extreem grote afwijkingen. De piek van de super El Nino valt waarschijnlijk in de komende winter.


Verwachting van de El Nino index (ECMWF)

Warmer weer in zicht?
Voor Europa en meer in het bijzonder voor Nederland zijn de gevolgen van een El Nino zwakker en veel minder duidelijk. Variaties in de voor ons bekendere Noord-Atlantische Oscilatie (NAO) zijn voor ons belangrijker. In de negatieve fase van NAO zien we in ons land tijdens de winter niet zelden koud weer, een positieve NAO-index gaat samen met en verhoogde activiteit van de west-circulatie en daarmee met zachter dan gebruikelijk winterweer. Afwijkingen van de NAO in de zomer zijn per definitie zwakker. Simpelweg omdat luchtdruksystemen zwakker zijn dan in de winter. Maar een negatieve NAO wordt in de zomer vaak in verband gebracht met warm weer. De AO-index is een vergelijkbare index. Ter illustratie laten we de verwachting zien voor de AO index voor de komende twee weken. Van positief zakt de index later deze maand naar meer neutraal. Positief gaat zoals gezegd samen met een verhoogde kans op westelijke aanvoer. Daar zitten we de komende week inderdaad (nog) mee. Aan het eind van de maand wordt de kans op warmer lenteweer beduidend groter.


Verwachting van de El Nino, NOAA

Opwarming van de aarde
Tenslotte terug naar El Nino. Tijdens een El Nino komt er zeer veel warmte aan de oppervlakte van de Pacific. Dit heeft zelfs wereldwijd een sterk verhogend effect op de temperatuur. Tijdens de El Nino van 97/98 piekte de wereldtemperatuur spectaculair. Het werd mondiaal een van de warmste jaren ooit gemeten. Als El Nino verder ontwikkelt, is de kans groot dat de wereldtemperatuur dit jaar en volgend jaar wederom kunnen pieken. Dus zelfs, dat het kersverse record van 2014 dit jaar alweer wordt overschreden! Al zien we met de voortschrijdende opwarming van de aarde sowieso, dat al meer dan 15 jaar lang vrijwel ieder jaar in de top 10 warmste jaren sinds tenminste 1850 wordt weggeschreven. Op zich al een zeer sterk signaal dat de opwarming van de aarde de realiteit is. Klimatologen zijn het er wereldwijd over eens, dat deze opwarming vrijwel zeker wordt veroorzaakt door de doorgaande uitstoot van broeikasgassen zoals CO2, verband houdend met het verstoken van fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool.


Verwachting zeewatertemperatuur, komende zomer, ECMWF


Idem voor neerslag, afwijking t.o.v. normaal, zomer (ECMWF)

Door: Reinier van den Berg

Bron: MeteoGroup / weer.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0


ron12

Vandaag zeker de start van EL Nino meegemaakt ;D
Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Jan van Ooijen

Nieuwe El Niño wordt sterk

De nieuwe El Niño, die al eerder was aangekondigd wordt volgens de meeste klimaatmodellen sterk tot zeer sterk. Waarschijnlijk wordt het een El Niño zoals we eens in de twintig jaar meemaken. Een El Niño is een sterke opwarming van het zeewater gedurende langere tijd langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. Volgens klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI vormt de sterke westenwind van de afgelopen maanden langs de evenaar van de Westelijke Stille Oceaan de belangrijkste aanzet tot een nieuwe El Niño.


El Nino- verwachtingen voor de komende maanden (bron: ECMWF)

Het opmerkelijk warme zeewater bij de evenaar heeft geen invloed op het weer in Nederland maar in andere delen van de wereld kunnen de weersomstandigheden de komende maanden behoorlijk afwijken. Zo wordt in bijna heel Indonesië, langs de noordkust van Zuid Amerika en in het Caribisch gebied inclusief de Antillen de komende maanden minder regen verwacht dan gewoonlijk. Ook Centraal-Amerika blijft waarschijnlijk droger. In India wordt de moesson waarschijnlijk minder heftig. Langs de evenaar van de Stille Oceaan tot aan de Galapagos eilanden en de kust van Ecuador wordt juist meer regen verwacht. Ook in het zuiden van Brazilië en Uruguay verwachten we meer regen dan normaal, evenals in het zuidwesten van de Verenigde Staten.

Door de zich ontwikkelende El Niño en het koelere water in delen van de Atlantische Oceaan wordt het een rustig orkaanseizoen boven de Atlantische Oceaan.

KNMI
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

F.Fredje

El Nino 2015 gaat alle recotds verbreken. Dat wordt stoken deze winter!


AFTH14


Winter98

hallo,

ik heb even wat research gedaan maar een el nino hoeft in Nederland niet altijd te zorgen voor een strenge winter. in de afgelopen 60 meet jaren is er in ieder geval geen verband te zien met el nino en de winter in Nederland.

Danny

Citaat van: Winter98 op di 20 okt 2015 - 19:16
hallo,

ik heb even wat research gedaan maar een el nino hoeft in Nederland niet altijd te zorgen voor een strenge winter. in de afgelopen 60 meet jaren is er in ieder geval geen verband te zien met el nino en de winter in Nederland.

Uit de meetgegevens van de afgelopen tientallen jaren hebben onderzoekers het volgende verband tussen El Nino en het weer in Europa kunnen ontdekken:

Effecten in Europa?

Europa ligt buiten de belangrijkste banen met invloeden van El Niño. De effecten zijn hier dan ook zeer klein. In Spanje en Portugal valt in de herfst bij El Niño iets meer regen. In het voorjaar na een sterke El Niño krijgen we in Nederland en verder naar het oosten vaak een nat voorjaar, terwijl Oost-Spanje dan iets droger en warmer is. In delen van Scandinavië is de winter bij El Niño gemiddeld wat strenger dan normaal, maar op het winterweer in Nederland heeft El Niño geen aantoonbare invloed.

Er is geen aantoonbare invloed op het Nederlandse winter weer volgens het KNMI. Toch kan El Nino wel van invloed zijn zonder dat we het momenteel al weten, of omdat we het door de korte meetreeks nog niet ontdekt hebben. Toch zou ik niet al te veel op El Nino rekenen als het op de winter aankomt voorlopig.

Bron: KNMI.nl

Armand

Ik heb enkele sterke El nino's opgezocht in het verleden, omdat ik verwacht dat deze el nino waarschijnlijk ook gaat aansluiten bij dit rijtje:

? 1982/83: Deze El Niño leidde tot ruim 2000 doden en meer dan $13 miljard schade aan eigendommen, voornamelijk in tropische gebieden.
? 1990–1995: Drie opeenvolgende El Niño's zorgden voor een van de langste El Niño-episodes die in de geschiedenis vermeld worden.
? 1997/98: Ondanks de eerste grotendeels succesvolle regionale voorspellingen van overstromingen en droogtes wegens een El Niño, kwamen ongeveer 2100 mensen om en beliep de totale schade wereldwijd $33 miljard.

Als we deze winters bekijken, komen we de volgende resulaten (Hellmanngetalen)

- 1983: 24.
- 1991: 78
- 1992: 34
- 1993: 42
- 1994: 63
- 1995: 22
- 1998: 20.

Over het algemeen dus winters aan de zachtere kant.

Echter valt me ook nog iets op, tussen deze jaren kwamen enkele strengen winters voor:
- 1985 / 1986 / 1987: 194 / 150 / 152
- 1996 / 1997: 151 / 132.

Zo volgt er in het verleden vaak een zachtere winter op een sterke El Nino, met daartussen juist enkele strenge winters. Echter is hier nog geen wetenschappelijke verklaring op dat een El Nino echt invloed op onze heeft. Mogelijk is het gewoon puur toeval, maar mogelijk zit er toch een of andere factor achter. We zullen zien of deze winter aansluit aan het rijtje (wat ik eigenlijk niet hoop)

F.Fredje

My bad, beetje te snel gepost.

El Nino gaat nu gepaard met de North Atlantic blob, een koude zone in de Atlantic die de jetstream verdeelt waardoor een koude stroming vanuit Siberie tot ver in het westen kan komen.

The Guardian schreef daar zondag j.l. over:
The extra heat being generated in tropical seas by the strong El Niño is bleaching coral reefs and disrupting weather patterns in the Pacific. But will it affect Britain's weather, and if so, how?
This question is what climate scientists across the northern hemisphere are trying to answer, especially since it coincides with an exceptionally cold North Atlantic, which might be even more important because it affects the position of the jet stream.
The easterly winds of last week, bringing unseasonably cold weather, are believed to be as a direct result of this North Atlantic cold diverting the jet stream and allowing cold easterly air from Siberia to reach our shores. There has already been snow in Germany.

http://www.theguardian.com/news/2015/oct/18/north-atlantic-cold-jet-stream-el-nino

http://www.niederschlagsradar.de/schneeradar-schnee-in-Deutschland.aspx

Powered by EzPortal