Kwaliteit weerberichten sterk verbeterd

Topic gezien door 2025 bezoekers
Gestart door Johann, di 27 mrt 2012 - 17:58

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Johann

Kwaliteit weerberichten sterk verbeterd

Nederland vindt de kwaliteit van de weerberichten sterk verbeterd. Was zeven jaar geleden nog 49% van de Nederlanders tevreden over de kwaliteit van de weersvoorspellingen, in 2012 is dat gestegen tot 61%. Slechts 8% toont zich momenteel ontevreden over de voorspellingen. Verder vinden vijf van de tien Nederlanders dat de weerkundigen het vaak juist hebben; tegen vier van de tien in 2005. Wel is nog steeds zo'n 40% van mening dat de verschillende weermannen/weervrouwen elkaar vaak tegenspreken. Maar aan de andere kant is het voorspellen van het weer een moeilijk vak volgens 69% van de Nederlanders, dat vroeger niet per definitie beter werd gedaan dan nu.

Dit blijkt uit een recent online onderzoek dat marktonderzoekbureau Trendbox en beoordelingssite Preferenso.nl hebben uitgevoerd onder een landelijk representatieve steekproef van 505 Nederlanders in de leeftijd van 16 jaar en ouder.

Het volgen van de weerberichten
De "traditionele" wijze van het volgen van de weerberichten staat duidelijk onder druk. Volgde in 2005 nog 92% van de Nederlanders de weerberichten via de televisie, 55% via de radio en 35% via de krant, in 2012 is een daling waar te nemen van respectievelijk 13%, 10% en 6%. Het medium dat verreweg aan belang wint is het internet. Zeven jaar geleden volgde een derde van de Nederlanders de weerberichten via het internet, in 2012 is dat meer dan verdubbeld tot 70%.

De televisie is echter nog steeds het belangrijkste medium om de weerberichten te volgen. Daarbij geldt wel het advies aan de weermannen/weervrouwen om hard te blijven werken aan hun presentatie. Aangezien ruim 20% van mening is dat de weerberichten op televisie teveel aandacht besteden aan het weer buiten Nederland en zelfs meer dan een kwart vindt dat teveel tijd wordt besteed aan het weer dat al geweest is. Overigens werd zeven jaar geleden vrijwel hetzelfde aantal mensen aangetroffen met deze mening.



Nederlanders en het weer
Het weer blijft een belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven. Zo gaat er nog steeds voor de helft van Nederland geen dag voorbij zonder dat de weerberichten worden gevolgd.
Met name mannen, senioren, tweepersoons huishoudens en inwoners in het noorden zijn trouwe volgers van de voorspellingen. En evenals in 2005 laat een kwart van onze inwoners het humeur sterk afhangen van het weer. Vooral vrouwen, jongeren, inwoners in west Nederland en de lagere inkomens laten zich sterk beïnvloeden door de klimatologische omstandigheden. Voor ruim 25%, waaronder opvallend veel jongeren, hoeft het nooit meer winter te worden; een aantal dat ook in 2005 werd aangetroffen.

Het weer verandert
Nog steeds vindt de meerderheid van Nederland, bijna tweederde, dat het weer aan het veranderen is. Toch is het niet zo dat het weer niet meer valt te voorspellen. Slechts een kleine 20%, een stijging van 4% ten opzichte van 2005, is van mening dat het weer tegenwoordig onvoorspelbaar is.
En of het nu door gewenning komt of het feit dat we momenteel ook andere zorgen aan ons hoofd hebben: minder mensen maken zich druk over de gevolgen van het broeikas effect. Uitte zeven jaar geleden nog 53% van de Nederlanders hun zorgen over de opwarming van de aarde, in 2012 is dit sterk gezakt naar 37%. De grootste daling in bezorgdheid wordt gevonden onder 35 t/m 49 jarigen, eenpersoons huishoudens, inwoners in de Randstad en hogere inkomens.

Weermannen/weervrouwen
Verreweg de meerderheid van Nederland (ruim 80%) is ook nu van mening dat mannen en vrouwen even goed het weer kunnen voorspellen. Ook op de vraag "Naar welke weerman of weervrouw gaat alles bij elkaar uw voorkeur uit" komen over het algemeen mannen en vrouwen gelijk uit de bus. De helft van Nederland heeft sowieso geen voorkeur. Maar heeft men wel een favoriet, dan staat Helga van Leur met stip op één. Helga is daarbij met name populair onder 25-49 jarigen, onder grotere gezinnen, in west en oost Nederland en onder modale inkomens.

Verwachting voor morgen
In 2019 gaan we dit onderzoek weer herhalen. Dan zullen we onder andere weten of de onlangs in gebruik genomen supercomputer van het KNMI heeft geleid tot nog betere voorspellingen.

Bron; ANP / Trendbox B.V.

Powered by EzPortal