Zonnige dagen

Topic gezien door 2380 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, do 22 mrt 2012 - 08:29

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Zonnige dagen

Zonovergoten dagen komen het hele jaar door voor maar vooral in het voorjaar is soms dagen achtereen geen wolk te zien. Ook in het najaar kan het nog enkele dagen achtereen zeer zonnig zijn. De kans op zonnig weer neemt wel dan wel af. Mist, die tegen zonsondergang ontstaat, wordt door de afnemende kracht van de najaarszon en de geringere opwarming steeds hardnekkiger.

Het aantal uren zon wordt berekend uit metingen van de globale straling. Dat is de optelsom van rechtstreekse en verstrooide zonnestraling. De globale straling wordt gemeten met een pyranometer, een instrument met sensoren of thermokoppels waarbij temperatuurverschillen omgezet worden in een elektrische spanning. Een pyranometer bevat sensoren die door de zon worden beschenen. Aan de onderkant bevat het instrument sensoren waar de zon niet bij kan en waar de luchttemperatuur wordt gemeten. Zo kunnen spanningsverschillen worden gemeten die een maat vormen voor de hoeveelheid ontvangen straling. Een half glazen bolletje dient als kapje om de sensoren tegen vocht en neerslag te beschermen.

Het KNMI maakt onderscheid tussen zonloze dagen, sombere dagen met 0 tot 20 procent zon van de duur die maximaal mogelijk is en dagen met af en toe zon (20 tot 50 procent). Zonnige dagen zijn dagen met 50 tot 80 procent zon van de tijd die maximaal mogelijk is en zeer zonnige dagen bieden meer dan 80 procent aan zonuren.


Foto Walter van Ooijen

Aan zee zijn vooral het voorjaar en de zomer zonniger dan het binnenland. Dat hangt samen met verschillen in temperatuur tussen het kustgebied en het binnenland. De kustprovincies tellen jaarlijks ongeveer 40 zeer zonnige dagen tegen 30 á 35 zonovergoten dagen in het binnenland. Het aantal zonnige dagen, waarop de zon soms even schuil gaat, loopt uiteen van ongeveer 85 dagen aan zee tot 65 á 70 zonnige dagen in het binnenland.

Landelijk is mei de zonnigste maand met vijf zeer zonnige dagen, aan zee zijn die maand zelfs zes of zeven dagen uitgesproken zonnig. De westelijke Waddeneilanden hebben in mei gemiddeld 40 uur meer zon dan Zuid-Limburg. Juli is vrijwel net zo zonnig als mei maar telt gemiddeld vier zeer zonnige dagen. Door de grotere warmte ontstaan gemakkelijker stapelwolken. November en december, de veruit somberste maand van het jaar, nemen elk gemiddeld over 1981-2010 twee zeer zonnige dagen voor rekening. In november krijgt het zuiden de meeste zon, Dat hangt samen met de maximaal mogelijke instraling en de hoogte van de zonnestand. Ook in december en januari is het zuidwesten en zuiden gewoonlijk iets zonniger dan de rest van het land, maar groot zijn de verschillen in deze tijd van het jaar niet.

Bron KNMI
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Mike25

Jan, leuk en ook weer informatief stukje ;). Lekker dat zonnetje nu ;D

Marsel

Ik kan er momenteel geen genoeg van krijgen, die zonnige dagen. De setting zoals we die nu hebben hoop ik ergens in juni of juli nog eens terug te zien (uiteraard tegen die tijd met temperaturen ruim boven de 30 graden)...heerlijk zo'n zonovergoten periode tussendoor :).

Tyshane

Goed stukje info en inderdaad wat een heerlijk weer zo. Dit soort setting moeten we ook zomers hebben ja. Maar zelfs in de winter is een zonovergoten dag heerlijk, het maakt vrolijk en de dag wat mooier. :)

Fren

Het ziet er prachtig uit de komende week! 
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

GHkstra

Toch een voordeel om aan de kust te wonen, ook al is de temperatuur hier meestal wat lager.
Als het 30+ is ben ik altijd blij met het briesje van zee.

Powered by EzPortal