Berichtgeving over de mogelijke storm van 21 en 22 oktober

Topic gezien door 6439 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, ma 20 okt 2014 - 16:54

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Rijkswaterstaat alert

Vanwege de door het KNMI verwachte storm die vanaf dinsdagmiddag 21 oktober over Nederland trekt, is Rijkswaterstaat extra alert. De verwachte storm zal voor verhoogde waterstanden langs de kust zorgen. Ook kunnen weggebruikers en schippers hinder ondervinden van de storm.

Waterstanden
Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland houdt Rijkswaterstaat de waterstanden langs de kust en op de grote meren en rivieren continu en nauwlettend in de gaten. Langs de kust en op de meren worden op dinsdag 21 en woensdag 22 oktober hoge waterstanden verwacht. Rijkswaterstaat informeert met behulp van waarschuwings- en alarmeringsberichten belanghebbenden, zoals waterschappen en veiligheidsregio's over de waterstandsverwachtingen. Zo kunnen de betrokken instanties tijdig maatregelen voorbereiden, zoals het sluiten van waterkeringen, het ontruimen van kades en het instellen van dijkbewaking.

Bij de huidige waterstandsverwachtingen zullen er buitendijkse gebieden onder water lopen. Belanghebbenden zoals campinghouders, veehouders en eigenaren van strandpaviljoens worden opgeroepen zich voor te bereiden en eventuele maatregelen te treffen.

Wegverkeer
Weggebruikers dienen met name tijdens de dinsdagavondspits rekening te houden met gevaarlijke rijomstandigheden. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de actuele situatie op de weg en de weersverwachting goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden. Vanuit de verkeerscentrales zal Rijkswaterstaat de situatie op de weg nauwlettend in de gaten houden.

Scheepvaart
De storm en het hoge water kunnen ook gevolgen hebben voor het scheepvaartverkeer. Mogelijk kunnen sluizen en bruggen tijdens de storm niet bediend worden. Rijkswaterstaat informeert schippers over de laatste stand van zaken via de gebruikelijke kanalen, zoals de uurberichten die door de verkeersposten worden uitgegeven.

Rijkswaterstaat
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Herfststorm in aantocht

De eerste herfststorm van 2014 bereikt ons dinsdag tegen de middag. Na een regenachtige morgen passeert dan een felle buienlijn ons land. De wind wakkert aan tot hard of stormachtig aan zee en er kunnen zware windstoten voorkomen tot 90-110 km per uur. Tijdelijk kan het dan stormen, windkracht 9. De buien gaan gepaard met onweer en de temperaturen liggen op 11-13 graden. In het binnenland is de wind hard, lokaal stormachtig met felle rukwinden. Vooral de avondspits zou er last van kunnen hebben. De wind draait van zuidwest naar west en later noordwest. Morgenavond bereikt de storm het hoogtepunt in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden. Daar wordt windkracht 9 verwacht. Bovendien treedt door een combinatie van springtij en wind in de nacht naar woensdag gevaar op voor hoogwater. Vooral langs de westkust verwacht Rijkswaterstaat een verhoogd waterpeil. Woensdagmorgen vroeg geldt dat ook voor het noorden van ons land. Het neerslaggebied veroorzaakt in de Alpen zware sneeuwval. Er worden morgen en woensdag vanaf 500 meter hoogte hoeveelheden tot meer dan een meter sneeuw verwacht.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Nederland maakt zich op voor herfststorm

Een najaarsstorm trekt dinsdag waarschijnlijk over het land. Vanaf het middaguur is er volgens het KNMI aan de westkust, in het Waddengebied en op het IJsselmeer kans op zware windstoten tussen 80 en 100 kilometer per uur. Later krijgt ook de rest van het land mogelijk te maken met windstoten. Rijkswaterstaat waarschuwde maandag weggebruikers, campingeigenaren en veehouders al voor de gevolgen die de storm kan hebben. Bij de huidige waterstandsverwachtingen komen buitendijkse gebieden waarschijnlijk blank te staan. Rijkswaterstaat riep campinghouders en boeren op eventuele maatregelen te nemen. Ook langs de kust kunnen hoge waterstanden problemen opleveren, bijvoorbeeld voor strandtenten.

Op de weg moet tijdens de avondspits rekening gehouden worden met gevaarlijke omstandigheden. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de situatie goed in de gaten te houden. De storm en het hoge water kunnen ook gevolgen hebben voor het scheepvaartverkeer.

Bron: Telegraaf
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Coupures dicht door hoogwater

Waterschap Noorderzijlvest sluit de coupures (dijkdeuren) in Delfzijl, vanwege de hoge waterstand die ontstaat door het stormachtige weer van dinsdagnacht. De verwachte hoogste waterstand is woensdagochtend. Mocht de voorspelde waterstand hoger dan 3 meter boven NAP zijn, dan worden de coupures gesloten. Wordt de waterstand hoger dan 3.80 meter boven NAP voorspeld, dan wordt de stormvloedwachtdienst voor dijkbewaking ingeschakeld. Noorderzijlvest krijgt uiterlijk 12 uur voordat de hoogste waterstand wordt bereikt een melding van Rijkswaterstaat.

Update 7:45 uur:
Waterschap Noorderzijlvest gaat de coupures in Delfzijl vanwege de hoge waterstanden definitief sluiten. Dat gebeurt dinsdagavond en woensdagmiddag, zegt Heine van Maar van het waterschap: 'Dinsdagnacht wordt het water 3 meter boven NAP verwacht en woensdag zelfs 4 meter boven NAP. Daarom gaan alle draaiboeken uit de kast. Woensdag stellen we een uitgebreide dijkbewaking in, alle dijkposten zijn bezet en alle sluizen worden gecontroleerd. Dinsdagnacht zal het nog wel meevallen, maar woensdag zal het water extra hoog zijn.' In het geval van dijkbewaking worden ruim 80 mensen ingezet die in groepjes van drie de bijna 80 kilometer lange zeedijk gaan inspecteren.

RTV Noord
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

"Zware storm pas vanavond"

Het kan vanavond en komende nacht behoorlijk gaan stormen. Voor vanavond en vannacht wordt aan de kustgebieden windkracht 9 en boven de Wadden mogelijk zelfs windkracht 10 verwacht. In de ochtend trekken er vanuit het westen buien over het land. Daarbij kan het ook onweren. Tegen de avond draait de windrichting naar het noordwesten en zal de kracht behoorlijk toenemen. Volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra kan de verwachting in de loop van de dag nog veranderen. "Er worden voor in de avond windstoten verwacht van 80 tot en met 100 km/u, maar het is niet uitgesloten dat deze voorspelling nog wordt bijgesteld."

Delfzijl
In verband met de naderende storm sluiten de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's vanavond de dijkdoorgangen bij het Groningse Delfzijl. Door de harde wind en het hoge water wordt een waterstand van 3.20 meter boven NAP verwacht. Een woordvoerder van het waterschap Noorderzijlvliet sluit niet uit dat woensdag een waterstand van 4 meter boven NAP wordt bereikt. In dat geval wordt een dijkbewaking ingesteld, wat inhoudt dat zo'n 80 mensen de zeedijk gaan inspecteren. "Een storm met deze kracht is in deze tijd van het jaar niet heel uitzonderlijk", zegt Hiemstra. "Maar in combinatie met de windrichting kan in de kustgebieden de waterstand snel stijgen. Er is nog geen paniek in de tent, maar we moeten wel goed opletten."

Gonzalo
De verwachte herfststorm is een restant van de orkaan Gonzalo, die op dit moment boven de Atlantische Oceaan ligt. Door de storm daalt de temperatuur de komende dagen tot zo'n 13 graden.

Bron: NOS
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

zorba

Maeslantkering mogelijk dicht door storm

Vanwege de storm die vanaf vanmiddag over Nederland trekt, zijn de waterschappen extra alert op de waterstanden. Rijkswaterstaat en de waterschappen houden de waterstanden continu en nauwlettend in de gaten. Rijkswaterstaat informeert de waterschappen en de veiligheidsregio's over de waterstandsverwachtingen. Zo kunnen de betrokken instanties maatregelen voorbereiden, zoals het ontruimen van kades, het instellen van dijkbewaking en het sluiten van waterkeringen.

Buitendijkse gebieden
Bij de huidige waterstandsverwachtingen kunnen buitendijkse gebieden onder water lopen. Belanghebbenden zoals campinghouders, veehouders en eigenaren van strandpaviljoens worden opgeroepen zich voor te bereiden en eventuele maatregelen te treffen.

Maeslantkering
Als de waterstanden bij Rotterdam meer dan 3 meter boven NAP komen, gaat de Maeslantkering dicht. Dat zou dan de tweede keer in zijn bestaan zijn dat deze kering de Nieuwe Waterweg afsluit. De eerste keer was op 9 november 2007. De Maeslantkering wordt elk jaar wel getest en daarbij gesloten, de zogeheten functioneringssluiting. Dit jaar vond deze plaats op 28 september jl.

Bron: Westlanders.nu
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Hoogwater verwacht door combinatie storm en springtij

De waterschappen langs de Nederlandse kust bereiden zich voor op het hoge water. Door de combinatie van storm en springtij wordt erg hoog water verwacht in de nacht van dinsdag op woensdag en woensdagochtend.

In Delfzijl bijvoorbeeld wordt een waterstand verwacht die ruim 2,5 meter hoger is dan gebruikelijk. Daarom zullen de dijkdoorgangen bij Delfzijl dichtgaan, zo lieten waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's (beide Groningen) weten. Ze verwachten ook dat woensdagochtend dijkbewaking nodig is. In Friesland worden sluizen gesloten, terwijl andere juist afwateren om de waterstand te verlagen.

Maatregelen
Waterschap Hollands Noorderkwartier (Noord-Holland) neemt vooral op Texel maatregelen. Zo zal een weg worden afgesloten wegens verwachte wateroverlast en er worden voorbereidingen getroffen om tien gemalen dicht te doen. Waarschijnlijk zal ook de dijkdoorgang bij Den Oever dicht gaan. Er zijn extra mensen paraat voor patrouilles. In de rest van Nederland zijn maatregelen vooralsnog niet nodig. Zo geven waterschap Rijnland, waterschap Amstel, Gooi en Vecht en waterschap Scheldestromen alleen aan dat ze extra alert zijn, maar dat bijvoorbeeld dijkbewaking vermoedelijk niet nodig is.

KLM
KLM heeft dinsdag wegens de verwachte najaarsstorm vooraf een aantal vluchten geannuleerd. Het KNMI verwacht vanaf het einde van de middag zware windstoten in het westen en noorden. De maatschappij biedt reizigers de mogelijkheid om vluchten op dinsdag gratis om te boeken, liet een KLM-woordvoerster weten. Door vooraf een aantal vluchten te annuleren, ontstaat er ruimte in het vluchtschema. Volgens KLM werpt de preventieve maatregel meteen zijn vruchten af, want het luchtvaartverkeer loopt dinsdagochtend volgens schema.

Dinsdag trekt een uitloper van orkaan Gonzalo over West-Europa. De tropische storm woedde dit weekend over Bermuda in de Atlantische Oceaan en richtte flinke schade aan. Inmiddels is Gonzalo afgezwakt tot een storm. Ook Groot-Brittannië heeft last van de uitloper van de orkaan. Het vliegveld Londen Heatrow heeft ook vluchten geannuleerd.

Zware windstoten
Het KNMI heeft vanwege de zware windstoten voor alle provincies in Nederland code geel voor gevaarlijk weer afgekondigd. Vanaf het middaguur is er volgens de KNMI aan de westkust, in het Waddengebied en op het IJsselmeer kans op zware windstoten tussen 80 en 100 kilometer per uur. Later krijgt ook de rest van het land mogelijk te maken met harde wind. Het weerinstituut verwacht dat de zware windstoten tot en met woensdagochtend aanhouden.

Nu.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Rijkswaterstaat overweegt sluiting Oosterscheldekering

Rijkswaterstaat besluit in de loop van dinsdagavond of de schuiven van de Oosterscheldekering dinsdagnacht dicht gaan. Volgens de huidige gegevens zal rond half twee dinsdagnacht een waterpeil van 3,04 meter boven NAP worden bereikt. Dat gebeurt bij de Roompot, het Noordzee-water tussen Vrouwenpolder en de Oosterscheldekering. De laatste keer dat de schuiven van de Oosterscheldekering dicht gingen, was 5 december vorig jaar.

Voorschriften
Volgens de voorschriften gaat de Oosterscheldekering dicht als een hoogte wordt bereikt van drie meter boven NAP. "Is de hoogte 2,98 dan gaan de schuiven niet dicht. Drie meter is drie meter", zegt woordvoerder Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat Zee en Delta.

Waarschuwingsdienst
Een speciaal team van Rijkswaterstaat, de Stormvloedwaarschuwingsdienst, gaat in de loop van de dinsdagmiddag aan het werk op het Topshuis bij Neeltje Jans. Vanuit het Topshuis verzamelt het team de laatste gegevens. Vier uur voor het verwachte hoogste waterpunt, besluit het team of de schuiven van de Oosterscheldekering dicht gaan.

Overstromingen
Het sluiten van de kering voorkomt dat het waterpeil in de achterliggende Oosterschelde te hoog wordt waardoor er een kans bestaat op overstromingen.

Omroep Zeeland
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Ramon Oost

Dode door storm in Londen

In Groot-Brittannië is een dode gevallen door de storm. In het centrum van Londen kwam een vrouw onder een omvallende boom terecht. Er zijn in Groot-Brittannië windstoten gemeten tot meer dan 120 kilometer per uur. Op meerdere plekken vielen bomen om. In West Sussex raakten door een omvallende boom drie mensen gewond. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht, maar hun verwondingen vallen mee. Vooral het verkeer heeft last van de storm. In het centrum van Londen was een belangrijke verkeersader tijdelijk geblokkeerd door een omgevallen boom. In het noorden van Engeland blies de harde wind twee vrachtwagens omver.

Vluchten geschrapt
Een deel van het vliegverkeer op Heathrow in Londen ligt stil. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn 110 vluchten geannuleerd. Daar zijn ook vluchten bij die door de staking bij Lufthansa zijn geschrapt. Op andere luchthavens in Groot-Brittannië zijn weinig problemen.

In Wales zitten door overstromingen ruim 300 huishoudens zonder stroom.

Bron: NOS

Weerfreak 1337

KNMI waarschuwt: kans op overstroming in Tweede Haven Scheveningen

Het KNMI verwacht dat het water in de Tweede Haven op Scheveningen dinsdagnacht over de kades zal stromen door een combinatie van storm en hoge waterstanden. Restaurants aan de Dr. Lelykade zijn op de hoogte gebracht, zodat ze maatregelen kunnen nemen.

Delen van de kades en wegen rondom de Tweede Haven worden afgezet voor verkeer. Rijkswaterstaat roept ook de eigenaren van strandpaviljoens en het scheepvaartverkeer op zich voor te bereiden op de storm en hoge waterstanden.Otto Aalbersberg van The Harbour Club zegt dat het restaurant wel een paar zandzakken voor de deur zal leggen, maar verwacht niet dat het allemaal zo'n vaart zal lopen. 'Bij de vorige storm was de wind harder en nu is de windrichting ook gunstiger. En toen ging het uiteindelijk ook goed.' Het restaurant blijft dinsdagavond gewoon open en het personeel zal ook niet aanwezig blijven als het waterpeil op z'n hoogst zal zijn. Dat wordt rond 1.00 uur 's nachts verwacht.

Storm in het hele land
Het hele land gaat gebukt onder zwaar weer. In het Waddengebied en op het IJsselmeer is er kans op zware windstoten tot 100 kilometer per uur. Heb je een mooie stormfoto gemaakt in de regio? Stuur hem naar Omroep West.

Bron: RTV West

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Jan van Ooijen

Fase 1 dijkbewaking Zeeland ingesteld

Het waterschap Scheldestromen stelt fase 1 van het draaiboek dijkbewaking in. Dat heeft een woordvoerder vanmiddag bekend gemaakt. Dit vanwege de voorspelling van 13.00 uur van de Stormvloedwaarschuwingsdienst waarin bij Vlissingen een waterstand van NAP + 3,60 meter voorspeld wordt. Deze waterstand wordt komende nacht rond 2 uur bereikt. Tot die tijd blijft fase 1 in ieder geval van kracht.

Fase 1 dijkbewaking wil zeggen dat het waterschap paraat staat en er per werkgebied een actieteam stand-by wordt gehouden. Ook worden de waterstanden continu gemonitord. De dijkbewaking geldt voor heel Zeeland. Eerder deze dag meldde het waterschap al dat het zich aan het voorbereiden was op het instellen van dijkbewaking. Dit doet het waterschap op basis van voorspellingen van de waterstanden en de windkracht. Deze komen van de Stormvloedwaarschuwingsdienst. Deze organisatie waarschuwt waterbeheerders in heel Nederland voor hoge waterstanden, zodat er tijdig adequate maatregelen genomen kunnen worden.

HVZeeland
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Ramon Oost

Keringen dicht, overlast door storm

De najaarsstorm waar Nederland vanavond en vannacht mee te maken heeft, heeft ertoe geleid dat allerlei waterkeringen in werking zijn gesteld. De schuiven van de stormvloedkering in de Oosterschelde worden neergelaten. Dat begon om 22.20 uur en kan ruim een uur duren. Rijkswaterstaat doet dat, omdat het water naar verwachting tot ruim 3 meter boven NAP stijgt. Dat is een hoogte die gevaarlijk is voor de dijken in het Oosterscheldegebied. De laatste keer dat de stormvloedkering werd gesloten, was in december 2013. Het water bereikte toen een hoogte van 3,99 boven NAP; de hoogste stand sinds de watersnoodramp in 1953. Het is wel uitzonderlijk dat de kering dicht is. Voor de storm van 5 december vorig jaar werd de kering voor het laatst gesloten in 2007. Ook bij onder meer Delfzijl en Rotterdam zijn vloeddeuren en keringen gesloten. In Groningen heeft het Waterschap Hunze en Aa's vanaf 7.00 uur tot 14.00 uur volledige dijkbewaking afgekondigd.

Ongeluk
De overlast door de harde wind blijft vooralsnog beperkt. De snelweg A6 bij Lelystad werd in beide richtingen afgesloten na een reeks ongelukken. Een vrachtwagen met aanhanger kwam in problemen door rukwinden. De storm gaat gepaard met buien, hagel en onweer. Dat zorgt ook op het spoor voor overlast. Tussen Baarn en Den Dolder en ook tussen Zwolle en Kampen rijden vandaag geen treinen meer door blikseminslag.

In Amsterdam en omgeving heeft het hard gehageld.

NOS

zorba

Stormvloedkering sinds vanochtend weer open

De Stormvloedkering in de Oosterschelde is weer open. Om 06.20 uur woensdagmorgen werden de schuiven van de kering door Rijkswaterstaat geopend en rond 7.30 uur was de kering weer helemaal open. 's Nachts was de kering gesloten omdat bij de Roompot een waterstand van meer dan 3 meter boven NAP werd bereikt. Het hoogste peil was 3 meter en 19 centimeter, omstreeks 02.00 en 02.45 uur.

Berekening
Vanmiddag wordt weer een hoge waterstand verwacht, maar volgens de berekeningen van Rijkswaterstaat komt het water dan maar ongeveer 2,5 meter boven NAP. Sluiting van de kering is dan niet nodig. De kering gaat alleen dicht als het water hoger staat dan 3 meter boven NAP.

Sluiting
De Stormvloedkering in de Oosterschelde ging in de nacht van dinsdag op woensdag dicht. Dat besloot Rijkswaterstaat dinsdagavond, omdat volgens de peilingen een waterpeil van meer dan 3 meter boven NAP werd bereikt. De hoge waterstand was het gevolg van de storm die in de nacht van dinsdag op woensdag over de kustprovincies trok.

Zwarte knop
Om 21.45 uur werd de zwarte knop ingedrukt in het Topshuis op Neeltje Jans. Dat was bijna drie kwartier eerder dan gepland. Volgens aangepaste peilingen zou de waterstand van 3 meter boven NAP eerder al worden bereikt, dus werd er ook al vroeger op de knop gedrukt.

Generatoren
Na het indrukken van de knop duurde het sluiten van de schuiven zelf nog 66 minuten, maar voordat die schuiven konden gaan zakken, moesten eerst de generatoren opgestart worden. In totaal duurde het sluiten van de Oosterscheldekering anderhalf uur.

Overstromingen
Een hoog waterpeil is gevaarlijk voor de dijken in het Oosterscheldegebied. Het sluiten van de kering voorkomt dat het waterpeil in de Oosterschelde te hoog wordt waardoor er een kans bestaat op overstroming.

Sinterklaasstorm
De vorige keer dat de schuiven van de Oosterscheldekering dicht gingen, was bij de Sinterklaasstorm op 5 december vorig jaar. Sinds de opening van de kering op 4 oktober 1986 zijn de schuiven 25 keer gesloten.

Waarschuwingsdienst
Een speciaal team van Rijkswaterstaat, de Stormvloedwaarschuwingsdienst, hield in de loop van de nacht de waterstanden in de gaten vanuit Topshuis bij Neeltje Jans. Zodra het zeewaterpeil gelijk was aan het niveau van het binnenwater werden de schuiven weer geopend.

Bron: Omroep Zeeland
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Weerfreak 1337

Maeslantkering bleef uiteindelijk open

De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg is uiteindelijk niet dichtgegaan. Het was echt een kwestie van centimeters. Als de verwachte waterstand tot meer dan 3.00 meter boven NAP stijgt, wordt deze stormvloedkering automatisch gesloten, maar dat peil werd niet gehaald.
Het heeft er om gespannen, want de na 23.00 uur razendsnel oplopende prognoses gaven zowel voor Hoek van Holland als voor Rotterdam een piekhoogte van precies 3.00 meter aan. Nadat de prognoses sterk naar boven waren bijgesteld, bleken later de feitelijke waterstanden bij Hoek van Holland enkele tientallen centimeters achter te blijven bij de jongste prognose. De piekhoogte werd niet de voorspelde 3.00 meter doch 2.77 meter. In Maassluis kwam het water rond 3.50 uur tot 2.73 meter.

Bron: WOS

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Powered by EzPortal