Noordpool is aanzienlijk duisterder dan gedacht

Topic gezien door 1963 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, vr 21 feb 2014 - 09:15

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Noordpool is aanzienlijk duisterder dan gedacht

Het Noordpoolgebied wordt in rap tempo donkerder en vermindert de mate waarin de aarde zonlicht reflecteert sterker dan gedacht. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Hoe lichter het oppervlak, hoe meer zonlicht er weerkaatst wordt. Onderzoekers drukken dat uit in albedo: een perfect zwart oppervlak heeft een albedo van nul procent, terwijl een perfect wit oppervlak een albedo van honderd procent heeft. De albedo van verse sneeuw ligt zo tussen de tachtig en negentig procent, terwijl de albedo van de oceaan (een heel donker oppervlak) onder de twintig procent zit.



Opwarming
Wanneer zee-ijs verdwijnt, maakt wit oppervlak plaats voor een donker oppervlak (de oceaan). Op de Noordpool speelt dat al jaren een rol. Sinds de jaren zeventig is de temperatuur er zo'n twee graden Celsius gestegen en in de zomer is de minimale hoeveelheid zee-ijs in dezelfde periode met veertig procent afgenomen. Hierdoor is de albedo van dit gebied afgenomen.

De grote vraag is: hoeveel is de albedo afgenomen? Om dat te achterhalen gebruikten onderzoekers gegevens van satellieten. Uit het onderzoek blijkt dat de albedo van dit gebied tussen 1979 en 2011 met 48 tot 52 procent is afgenomen. Dat is meer dan onderzoekers eerder dachten. De door opwarming veroorzaakte dalende albedo heeft ook weer invloed op die opwarming. Doordat het oppervlak minder zonlicht weerkaatst en meer zonlicht absorbeert, warmt het gebied nog sneller op.

Scientas
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal