'Tornado's klimmen naar hoogste punt'

Topic gezien door 1837 bezoekers
Gestart door zorba, di 27 aug 2013 - 14:23

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

'Tornado's klimmen naar hoogste punt'

Tornado's hebben de neiging om naar hoger gelegen gebieden te klimmen. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Als een tornado een splitsing qua hoogte bereikt in het landschap, bewegen de wervelwinden zich verrassend genoeg bijna altijd bergopwaarts en niet bergafwaarts. Tornado's richten ook veel meer schade aan in hoger gelegen gebieden, omdat de bebouwing daar minder goed beschut is. Die bevindingen hebben onderzoekers van de Universiteit van Arkansas gepresenteerd op de American Conference on Wind Engineering in Seattle.

Google Earth
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door een computermodel te ontwikkelen van de verwoestende tornado's Tuscaloosa en Joplin die in 2011 door respectievelijk Alabama en Missouri trokken. Bij de ontwikkeling van het model gebruikten de onderzoekers landschapsgegevens van Google Earth, coördinaten van het pad van de wervelwinden en verslagen over de aangerichte schade. "We wilden begrijpen hoe groot de impact van het landschap is op het pad van tornado's en de schade die wordt aangericht", verklaart hoofdonderzoeker Panneer Salvam op de nieuwssite van de Universiteit van Alabama.

Weerstand
Uit het onderzoek bleek dat de twee wervelwinden zich op bijna identieke wijze door het landschap heen bewogen: van laag naar hoog. Door de grote overeenkomsten die ze vonden gaan de onderzoekers ervan uit dat alle tornado's zich op die manier gedragen. Een verklaring voor het pad van de werelwinden hebben ze echter niet. Normaal gesproken zoekt wind juist de weg van de minste weerstand, een pad van hoog naar laag zou dus meer voor de hand liggen.

Bouwen
De onderzoeksresultaten kunnen volgens hoofdonderzoeker Salvam van pas komen bij de aanleg van wijken in gebieden waar veel tornado's voorkomen. "Dit onderzoek kan toekomstige beslissingen beïnvloeden over waar moet worden gebouwd en op welke manier."

Bron: Nu.nl
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal