Hubble ziet twee sterrenhopen één worden

Topic gezien door 1707 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, vr 17 aug 2012 - 21:51

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Hubble ziet twee sterrenhopen één worden

Wetenschappers hebben met behulp van de Hubble-telescoop twee heldere sterrenhopen ontdekt die op het punt staan om samen te smelten. De twee sterrenhopen bevinden zich op ongeveer 170.000 lichtjaar van de aarde, in de Grote Magelhaense Wolk, in het hart van de Tarantulanevel. Lang werden de sterrenhopen onterecht voor één aangezien, maar nu blijken het er toch echt twee te zijn: de één is ongeveer een miljoen jaar ouder dan de ander.



Rare vorm
De onderzoekers bestudeerden de sterren met behulp van de Hubble-telescoop. Al snel ontdekten ze dat de sterrenhoop niet bolvormig was, maar uit twee delen lijkt te bestaan. "Eén van de delen is vervormd en uitgerekt als gevolg van de zwaartekrachtswerking en dat is precies wat je verwacht wanneer twee sterrenhopen op het punt staan om samen te smelten," vertelt onderzoeker Mark Gieles.

Het verhaal
Wat is er precies in het hart van de Tarantulanevel gebeurd? De onderzoekers hebben daar wel ideeën over. Al zo'n twintig miljoen jaar vormen zich hier in wolken van gas en stof, sterrenhopen. De wolken waaruit deze hopen ontstaan, vallen soms uit elkaar. De kleinere delen fuseren later weer tot één enorme, zware sterrenhoop.

Lees het hele artikel op Scientas
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal