Methaanmeren ontdekt bij Titans evenaar

Topic gezien door 1651 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, vr 15 jun 2012 - 07:35

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Methaanmeren ontdekt bij Titans evenaar

Onderzoekers hebben nabij de evenaar van Saturnus' maantje Titan diverse methaanmeren teruggevonden. Eén daarvan is vele kilometers groot en zeker één meter diep. De vondst verrast onderzoekers nogal. Ze dachten namelijk altijd dat meren zoals deze enkel rondom de polen van Titan zouden bestaan. Methaan zou bij de evenaar verdampen, naar de koudere polen bewegen en daar weer condenseren.



Cassini
Maar observaties van Cassini laten iets anders zien. Ook bij de evenaar komen meren voor. Ze zijn op de afbeelding hierboven als donkere plekken te zien. Onduidelijk is nog hoe diep de meren zijn: één meer zou in ieder geval een meter diep zijn, maar veel anderen lijken hooguit enkele centimeters methaan te bevatten.

Ontstaan
Grote vraag is natuurlijk hoe de meren precies zijn ontstaan. Methaanregens misschien? Dat denken de onderzoekers niet: het regent zelden op Titan, zeker rond de evenaar. De onderzoekers denken eerder aan een methaandragende laag onder het oppervlak van Titan. "In essentie kan Titan wel eens oases hebben," stelt onderzoeker Caitlin Griffith die samen met haar collega's de vondst in het blad Nature beschrijft.

Lees verder op Scientas
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal