Engeland kampt met droogte

Topic gezien door 6522 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, wo 28 mrt 2012 - 10:29

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Engeland kampt met droogte

Na twee ongebruikelijk droge winters en een droge zomer worstelen grote delen van het vaak natte Engeland met droogte. Door de geringe neerslag zakt het waterpeil in rivieren en de stand van het grondwater, berichtten Britse media woensdag.

De afgelopen maanden heeft het noordoosten van Engeland, met name zuidelijk Yorkshire, zich gevoegd bij de eerder al drooggevallen streken van het het zuiden en oosten van Engeland. Daar hebben zeven waterleidingbedrijven al aangekondigd dat er voor Pasen een verbod komt op het gebruik van tuinslangen. Daarmee moet het besproeien van de geliefde gazons en het wassen van auto's worden ingeperkt. Het bedrijf Yorkshire Water ziet nog genoeg alternatieven om voor voldoende water te zorgen, maar vraagt het publiek alleen water te gebruiken als het nodig is.

Bron Telegraaf
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Engelse droogte

Delen van Engeland kampen officieel met droogte. Het jaar 2011 was zeer droog, 2012 tot nu toe heeft ook veel te weinig neerslag gebracht en vooral in het oosten en zuiden van Engeland zijn de gevolgen inmiddels goed waarneembaar. Zo zijn de grondwaterstanden er extreem laag en krijgen natuur en landbouw het geleidelijk moeilijk. Om te voorkomen dat er grote problemen ontstaan als het hele voorjaar droog blijft, zijn de eerste beperkingen opgelegd. In een deel van oostelijk Engeland mag men voorlopig niet meer de tuinslag gebruiken om 'the lawn', de auto en de boot te besproeien. Ook waterfonteinen, privé zwembaden en andere activiteiten met drinkwater zijn in de ban gedaan.

1976
Een paar beelden van de legendarische serie Fawlty Towers zijn opvallend en tekenend. De zes eerste delen van deze niet te evenaren serie van John Cleese zijn opgenomen in 1975. Dat was dus tijdens de historische Engelse droogteperiode die duurde van mei 1975 tot en met augustus 1976. In een paar afleveringen zie je het grasveld rondom het hotel er totaal gebruind en vergeeld en deels verdord bijliggen. En zo zag een groot deel van Engeland er in die periode uit. Achttien maanden achtereen viel er beduidend minder neerslag dan normaal en geleidelijk vielen steeds meer rivieren droog, ontstonden er vaker en vaker branden en oogsten moesten als verloren worden beschouwd. Blijvend bizar zijn de foto's van de Thames, toch een rivier van betekenis, geslonken tot een klein en miezerig beekje. Mensen konden er doorheen waden....


En hier die voorgeschiedenis. De gevallen neerslag van de afgelopen 180 dagen. Het westen van Wales heeft veelal geen problemen, de centrale, oostelijke en zuidelijke delen van Engeland duidelijk wel. In Nederland is de afgelopen 6 maanden ongeveer 340 mm gevallen, aan de andere kant van de Noordzee is dat veelal amper 150 tot 200 mm geweest. En dat is, mede door het huidige ouderwetse leidingensysteem, duidelijk veel te weinig.

2012
Het is niet gezegd dat Engeland dit soort taferelen dit jaar gaat herhalen, maar de voortekenen zijn ongunstig. Er zijn gebieden in Oost- en Zuid-Engeland waar afgelopen herfst en winter minder dan 60 procent van de gangbare (gemiddelde) neerslag is gevallen. In ogenschouw nemend dat het voorjaar in Engeland de laatste jaren vaak droog en warm verloopt, zou dat problemen kunnen gaan veroorzaken. Niet voor niets zijn al de eerste maatregelen getroffen. Bovendien vreest een aantal natuurorganisaties voor een zwart scenario. Als poeltjes en beekjes droog komen te staan, zou dat een ramp betekenen voor waterafhankelijke dieren als steltlopertjes, dikkopjes, kikkers, libelles, bevers en otters. Soorten als de wulp zijn in de afgelopen jaren al flink in aantal afgenomen en er wordt gevreesd dat een droog voorjaar deze vogels verder op achterstand zet. Verder zijn het uiteraard de landbouwers in dit deel van Engeland die vrezen voor slechte oogsten en ook het brandgevaar zal de komende weken alleen maar verder toenemen. Mocht de droogte hand in hand gaan met hoge temperaturen, komt ook de gezondheid mogelijk in gevaar.


Hier nog een foto uit 1976. Het Charlton Park in Cheltenham, zuidwestelijk Engeland. Een grote verdorde massa gras.

Lekkende leidingen
Het is niet alleen het uitblijven van neerslag dat de situatie zo penibel heeft gemaakt. Een grote wijsvinger moet naar het falende leidingennetwerk wijzen. Daar waar we in Nederland het water ongeveer 8 keer hergebruiken voordat het (gereinigd) naar zee stroomt, gaat in Engeland 60 procent van het drinkwater verloren nog voordat het bij de waterkraan is gearriveerd! Het oude leidingsysteem is een enorm probleem voor de Engelsen, wat eigenlijk alleen maar kan worden opgelost door overal nieuwe pijpen te installeren. Bovendien wordt gesteld dat veel water in huishoudingen wordt verspild. Gelijksoortige problemen zijn overigens ook aan de orde in Spanje. Ook al een land dat veel lijdt onder droogte.

Atmosferische oorzaken
Zolang frontale systemen overschuiven, krijg je neerslag. De afgelopen maanden heeft oostelijk Engeland maar weinig regen ontvangen. Een blokkerende rug van hoge luchtdruk speelt daarin een grote rol. Die 'rug' houdt storingen uit de buurt en zowel lagedrukgebieden als de bijbehorende fronten trekken 10 tot 20 graden noordelijker langs. In 1975 en 1976 was dit een chronische blokkade en de grote vraag was, en is, hoe dat nou komt. Op enige hoogte waren destijds, net als nu, de westenwinden noordelijk geduwd over zowel de Atlantische als de Stille Oceaan. De droge condities in een aanzienlijk deel van Europa, verhoogden de stabiliteit van de atmosfeer, daarmee leidend tot een verdere afname van de neerslagkansen. Andere grote droogten in Engeland en Wales, kwamen voor in de periode van voorjaar 1990 tot de zomer van 1992 en ook vanaf het voorjaar van 1995 tot de zomer van 1997. Ook toen had de noordelijke uitbreiding van het Azoren hogedrukgebied daaraan een grote bijdrage. En die noordelijkere uitbreiding wordt weer gekoppeld aan lagere oceaantemperaturen.

AMO
Ook voor de variaties in watertemperaturen is een index in het leven geroepen, de zogeheten AMO; the Atlantic Multidecadal Oscillation. De oppervlaktetemperatuur van oceanen is niet constant en heeft ook niet een continu gelijkend ritme door het jaar heen. Er zijn pieken en dalen in de temperatuur en dat wordt dan vertaald naar een index, ook te zien links van het verhaal. Sinds een paar weken zijn de oppervlaktetemperaturen aan het dalen en bevindt zich nu dichtbij -0,1, de laagste waarde sinds mei 2009. Volgens het WCS (World Climate Center) is dit gekoppeld aan de huidige atmosferische constellatie. Kleine veranderingen in de temperatuurverdeling van het water op zo'n enorme zee blijken namelijk gevolgen te kunnen hebben voor de drukverdeling. Blijkbaar is de blokkade neiging van dit moment (en mogelijk de komende tijd...) boven het westen van Europa groter als het zeewater kouder is.


Een nieuwe index; de AMO. De droge perioden van 1975 en 1976 vielen in een periode met een relatief koude bovenlaag van het water in de oceaan. Momenteel zijn de watertemperaturen ook lager aan het worden en mogelijk is dat dus te koppelen aan de persistentie van de uitloper van het Azorenhogedrukgebied boven Westelijk Europa. Bron: WCS.

Regenschaduw
Overigens is het tevens zo dat oostelijk Engeland min of meer in de regenschaduw ligt van bergen in Wales en Schotland. Het zuiden van Engeland wordt ook in Fawlty Towers weleens 'The English riviera' genoemd. En daar horen ook dorre velden bij ;-).

Bron Meteo Consult
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

aloa

Britse droogte legt ook fonteinen op Trafalgar Square stil



Als gevolg van het tuinslangverbod, zal er vanaf volgende week geen water meer spuiten uit de fonteinen op het bekende Londense plein Trafalgar Square. Ook tijdens het diamanten jubileum van Queen Elizabeth en de Olympische Spelen deze zomer, zullen de fonteinen waarschijnlijk waterloos blijven.
De Greater London Authority heeft meegedeeld dat de fonteinen op het Londense Trafalgar Square onmogelijk kunnen blijven werken als de Londense waterbevoorrading opraakt dit weekend. Zo is er de voorbije twee jaar bijzonder weinig neerslag gevallen in Groot-Brittannië, waardoor het waterpeil in vele rivieren te laag staat.

De fonteinen hadden in 2009 nochtans een opknapbeurt gekregen ter waarde van 200.000 pond, waarbij ze verhoogd werden tot bijna vijfentwintig meter en een speciale lichtinstallatie kregen, opdat ze goed zouden opvallen tijdens de Olympische Spelen en andere speciale aangelegenheden,zoals het diamanten jubileum van Queen Elizabeth deze zomer.

Toch zal het private waterbevoorradingsbedrijf 'Thames Water' de watertoevoer van de fonteinen woensdagnacht afsluiten in het kader van het tuinslangverbod, waar volgens het bedrijf ook de fonteinen deel van uitmaken. "We behandelen al onze klanten gelijk", aldus woordvoerster, Natalie Slater. "De beperking op het waterverbruik omvat eveneens fonteinen, waardoor we ook de exemplaren op Trafalgar Square zullen afzetten." Daaraan voegde Slater toe dat "naast de gewone mensen ook het bestuur haar steentje moet bijdragen en zuinig omspringen met de beperkte waterbeschikbaarheid."

Volgens een woordvoerder van de Greater London Authority draaien de fonteinen nu al niet meer op volle toeren. "We moeten de waterbevoorrading van de fonteinen dringend aanvullen, anders zullen ze binnen de week stilvallen." Wel hopen ze een compromis te sluiten tegen het diamanten jubileum van de Queen en de Olympische Spelen. "Onze milieuambtenaars zijn samen met 'Thames Water' op zoek naar een alternatief, opdat de fonteinen met zo weinig mogelijk water toch zouden kunnen blijven draaien."

hln

Fren

Watertekorten door droogte in Engeland kunnen tot Kerstmis duren

Terwijl opnieuw 17 graafschappen in Engeland werden toegevoegd aan de lange lijst met "officiële droogtezones" kwam een onheilspellend bericht van het Engelse milieu agentschap. Zij beweren dat de droogte waarmee het land kampt mogelijk tot kerstmis kan duren. De hoeveelheid water die afgelopen weken uit de lucht kwam vallen is ver beneden het minimum en daardoor staan enkele rivieren in het land op recordlage waterstanden. Het midwesten en zuidwesten is nu ook toegevoegd aan de lijst met gebieden die kampen met ernstige droogte en watertekorten.

De politiek blijft benadrukken dat de waterschaarste geen problemen zal opleveren voor de drinkwatervoorziening maar wijst de Engelsen opnieuw erop dat men schaars moeten zijn met het gebruik van water. Trevor Bishop, hoofd van het milieuagentschap, liet een alarmerende boodschap achter. "We moeten er rekening mee houden dat het watertekort pas op lange termijn zal zijn opgelost. De droogte zal een langere periode standhouden, zeker tot de kerst, mogelijk tot in 2013".

Londen, delen van Yorkshire, Het zuid-oosten en oosten van Engeland waren al op de lijst gezet van gebieden die kampen met ernstige droogte en vandaag kwamen daar Nottinghamshire, Leicestershire, Derbyshire, Staffordshire, West Midlands, Warwickshire, Shropshire, Worcestershire, Herefordshire and Gloucestershire, Cornwall, Devon, Dorset, Somerset, Bristol, South Gloucestershire, enkele delen van Hampshire and grote delen van Wiltshire bij.

Miljoenen mensen in het zuiden en oosten van het land is al een verbod opgelegd om de tuinslang te gebruiken. De droogte is grotendeels een gevolg van het tekort aan regenwater in de laatste twee winters waardoor rivieren abnormaal lage waterstanden kennen en ook het grondwaterpeil drastisch lager is. De regen die in de komende lente en zomer zal vallen zal weliswaar goed zijn voor de oogst en tuinen maar het is zeer onwaarschijnlijk dat daarmee het droogtetekort zal worden opgelost.  In sommige delen van het land viel afgelopen winters maar 60% van de normale hoeveelheid regen.

©meteo-service.nl
The question is not IF disasters happen but WHEN they happen!
He, who controls the world, faces the

Jan van Ooijen

Langdurige droogte in Engeland

Al bijna anderhalf jaar heerst er op dit moment droogte in een groot deel van Engeland. Diverse waterreservoirs staan al (bijna) droog, het grondwaterpeil en ook enkele rivieren staan bijzonder laag, waaronder ook de Thames die door Londen stroomt. De belangrijkste reden? Enkele opeenvolgende droge winters en bovendien ook weinig tot geen neerslag in de overige seizoenen. Volgens wetenschappers zou deze droogte nog wel eens tot in 2013 kunnen gaan aanhouden. Men is zelfs zo ver dat schoolkinderen vanaf 4 jaar op school les krijgen in waterbehoud: 'Doe tijdens het tanden poetsen de kraan dicht!' Met het oog op de komende Olympische Spelen en het 60-jarig jubileum van Koningin Elizabeth dit jaar worden er momenteel rigoureuze beslissingen genomen. Fonteinen in steden staan uit, er geldt in veel regio's en vooral in verschillende parken een verbod om de tuinslang te gebruiken en men wordt verzocht om lekkende kranen en leidingen zo snel mogelijk te repareren. De Britse regering heeft dan ook 17 districten in Engeland, waar meer dan 35 miljoen mensen wonen, officieel aangeduid als gebieden met 'water-stress'.


Rivierbeddingen staan her en der al helemaal droog. Zo ook deze bij Chichester, West Sussex. Foto: Helen Yates.


River Kennet in Wiltshire staat al helemaal droog. Foto: Claire Green.

April
Door het gebrek aan neerslag hebben veel grote waterreservoirs in Engeland inmiddels hun laagste waterstanden sinds 60 jaar bereikt. En dat in de maand april. De maand die in diverse voorgaande jaren vooral bekend stond om zijn overmatige neerslag en ook overstroming. De laatste hevige overstroming was bijvoorbeeld in april 2008. Verschillende delen van Londen stonden toen blank en ook vroeger was er in de maand april vaker wateroverlast dan tekort. In bijvoorbeeld april 1937 eiste een enorme overstroming het leven van 5 mensen en werden er meer dan duizend huizen in de Engelse hoofdstad geruïneerd. Toentertijd zijn er diverse dammen gebouwd, waaronder Fanshawe, om herhaling te verkomen.

Droog
Dit jaar, maar ook de voorgaande jaren, was het in de maand april echter anders. Er is een aantal droge winters voorbij gekomen en ook grote hoeveelheden regen in andere delen van het jaar bleven uit. De echte 'april showers' zoals ze zo mooi heten in Engeland bleven ver buiten de Britse grenzen en vielen vooral boven de oceaan. Juist dit soort (soms zeer hevige) buien zijn nodig voor een goede doorstroming van bijvoorbeeld de Thames en ze zijn ook erg nodig om het niveau in verschillende stroompjes en beekjes op het juiste peil te houden.

Droge Thames
De rivier, de Thames, staat momenteel zo laag dat men zich zorgen maakt of er deze zomer nog wel water doorheen stroomt. Als de situatie zich op deze manier zou voortzetten, komt de rivier deze zomer mogelijk helemaal droog te staan. De kans daarop is echter nihil, want mocht dat gebeuren, wordt opgeslagen water, dat achter de dammen nog wel aanwezig is, de rivier ingeleid. Ondanks dat, wordt het watervolume van de Thames dagelijks middels 20 controlestations in de gaten gehouden. De belangrijkste zijrivier, Medway Creek in Londen, waar de watertoevoer normaal gesproken het grootst is, laat de laatste tijd een dramatische vermindering zien. Medway Creek laat normaal 10 kubieke meter water per seconde door, maar momenteel is dat nog minder dan 1 kubieke meter per seconde. Niet alleen hier is de situatie echter zo slecht; het is een gemiddeld beeld van alle stromen en zijrivieren op dit moment. Voor deze tijd van het jaar komt de record laagste aanvoer dan ook in zicht.


Dit kaartje laat de winterneerslag van respectievelijk october 2011 t/m febr 2012 (links) en oktober 2010 t/m februari 2012 (rechts) zien. Ze tonen aan dat er op grote schaal 20 tot 30 procent minder neerlslag is gevallen dan normaal en dat vooral afgelopen winter heel droog is geweest (veel oranje in linkerkaart).

Een droog seizoen
Nu al maakt Engeland zich dan ook op voor een zeer droog zomerseizoen. Zonder enige regen van betekenis zullen de gevolgen dan groot zijn. De rivieren zullen, zoals eerder al vermeld, dus aangevuld moeten worden met water uit de al relatief lege reservoirs en bovendien ook al zeer vroeg in het jaar. Ook kan de volksgezondheid er problemen door krijgen, bijvoorbeeld door het vrijkomen van fosfor en de toename van algen. Ook kan de droogte leiden tot massieve vissterfte door te hoge zuurstofgehaltes en het oplopen van de watertemperatuur in de rivier. Er is dus nog heel wat neerslag nodig om Engeland uit deze droogte te krijgen. Het meest gunstige zou dan ook zijn dat het standvastige hogedrukgebied boven de Azoren eindelijk doorbroken wordt en storingen ook Engeland weer weten te bereiken. Met de zomer op komst is dat voor velen echter niet zo'n bijster vooruitzicht.

Bron: Meteo Consult
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal