30 daagse: Hogedruk zorgt voor droge junimaand

Topic gezien door 1357 bezoekers
Gestart door TMCThomas, di 01 jun 2021 - 20:45

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

30 daagse: Hogedruk zorgt voor droge junimaand


Door de aanwezigheid van hogedrukgebieden, lijkt de junimaand droog te gaan verlopen. Of het ook een warme maand gaat worden lees je in de nieuwe 30-daagse.

Ander weerpatroon
We zagen het in de voorgaande edities al, rond de maandwisseling leek er een einde te komen aan een periode met wisselvallig en koud voorjaarsweer. Depressies die de afgelopen weken met enige regelmaat vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden naar het zuiden van Scandinavië trokken waren hier de oorzaak van. Aan de zuidzijde van deze lagedrukgebieden stond in onze omgeving een westelijke wind. De aangevoerde lucht was niet alleen koel, ook trokken met enige regelmaat buien over ons land. Vrijwel overal werd mei een behoorlijk natte maand met in het westen en noorden lokaal zelfs ruim 140 mm aan neerslag.


In de tweede helft van deze week neemt volgen enkele buien. Ze hebben een zomers, maar vaak ook lokaal karakter waardoor de neerslaghoeveelheden van plaatst tot plaats sterk verschillen. Ook kan het soms even flink onweren.

De lagedrukgebieden liggen nu weer op een wat noordelijkere locatie op de Atlantische Oceaan. Echt doordringen tot Europa doen ze niet want boven Scandinavië ligt nu een krachtig hogedrukgebied waardoor lagedruk daar nu geen kans maakt. Dit hogedrukgebied is overigens wat krachtiger en hardnekkiger dan eerst werd voorzien. Het gevolg is dat niet alleen de laatste dagen van mei zonnig, droog en aangenaam warm verliepen, maar dat ook tijdens de eerste dagen van juni dit weertype nog even weet aan te houden. Wel komt er tijdens de tweede helft van deze week een kleine verandering op de weerkaarten. Een lagedrukgebied boven het zuidwesten van Europa beweegt iets naar het noorden en dat heeft gevolgen voor het weer in onze regio.

De warme lucht blijft aanwezig, maar door aanwezigheid van meer bewolking, wordt de warmte niet altijd goed aangesproken. Ook zijn de kustgebieden soms gevoelig voor aanvoer van lucht vanaf het koude zeewater. Tenslotte kunnen ook af en toe buien tot ontwikkeling komen. In de warme luchtsoort kan het gaan om een paar fikse buien met onweer en flink wat regenwater. De ontwikkeling die we de afgelopen weken in de lange termijn kaarten zagen, met een uitloper van het Azorenhogedrukgebied richting onze regio, komt in de nieuwste berekeningen minder duidelijk naar voren.

De meeste buien vallen tijdens deze eerste week van de 30-daagse weersverwachting, in Frankrijk en deels in Duitsland. Wij krijgen ook wel ons deel, maar een natte week lijkt het absoluut niet te worden. Uiteraard kan lokaal zo'n zomerse bui wel voor wat wateroverlast zorgen, maar landelijk gezien valt er een gebruikelijke hoeveelheid neerslag.


In de week van 7 tot 14 juni blijft hogedruk in de buurt van ons land liggen. Het zwaartepunt komt volgens de laatste 30-daagse berekening vaak ten noordwesten van ons land te liggen. Wind van zee zorgt dan voor soms grote verschillen tussen de kustgebieden en het diepe binnenland.

Hogedruk blijft in de buurt
In de week van 7 tot 14 juni blijft de luchtdruk in onze regio hoog. Het zwaartepunt lijkt wel iets zuidelijker uit te komen en wordt berekend boven de Noordzee en de Britse Eilanden. In deze tijd van het jaar is dat voor liefhebbers van zonnig zomerweer op de Britse Eilanden goed nieuws. De zon staat hoog aan de horizon en kan bij weinig wind het land flink opwarmen. Dit zijn situaties dat het ten westen van ons verrassend mooi zomerweer is. Of wij ook in het warme weer meedelen is nog maar de vraag. De positie van het hogedrukgebied is daarvoor zeer bepalend. Aangezien de kern even ten noordwesten van ons land uitkomt, is de kans groot dat de wind al dan niet tijdelijk een meer noordelijke richting opzoekt. Als dat het geval is, dan kunnen laaghangende wolkenvelden heel makkelijk ons land binnendringen en onder zo'n wolkendeken is het dan ronduit kil. Zodra de wind iets meer aflandig is en de zon de kans krijgt om deze bewoking te laten oplossen, is het direct prachtig zomerweer. Extreme hitte lijkt dan wel uit te blijven, maar maximumtemperaturen tussen 23 en 27 graden zijn dan goed haalbaar. Onder invloed van het eerder genoemde hogedrukgebied blijft het vaak droog.


De komende dagen zien we ook al duidelijk verschil tussen het Waddengebied en het oosten van het land wat betreft temperatuur. De kans op een zomerse dag in het Waddengebied is door de aanwezigheid van het koude zeewater nog erg klein.


Pluim grafiek voor de komende 15 dagen voor het oosten van Nederland. Het is hier duidelijk warmer dan in het Waddengebied.

Soms grote tegenstellingen
Hogedruk blijft waarschijnlijk ook in deze week in de buurt van de Britse Eilanden liggen. Lagedruk heeft de neiging om zich wat meer op het zuiden van Europa te richten. In de week van 14 tot 21 is het bij ons wat droger dan normaal en zien we vooral positieve afwijkingen van de temperatuur boven de Britse Eilanden en iets kouder dan normaal is het in het oosten van Europa. Bij ons lijkt het weerbeeld sterk op dat van de week ervoor. De ligging van het hogedrukgebied is ook nu weer bepalend voor de hoeveelheid zonneschijn en de uiteindelijke maximumtemperatuur. Flinke verschillen tussen de Waddeneilanden en het zuiden van Limburg zijn best reëel in deze week want bij een zwak noordelijk briesje maken de kustgebieden niet alleen kans op laaghangende bewolking, ook bij volop zonneschijn blijft de temperatuur duidelijk achter door de aanwezigheid van het koude zeewater. Pas verder landinwaarts is de invloed van het zeewater minimaal en is het de sterke instraling van de zon die ervoor kan zorgen dat het in provincies als Gelderland, Brabant en Limburg toch hee aardig kan opwarmen.


Onder invloed van hogedruk boven de Britse Eilanden is het hier niet alleen droger dan normaal, ook is het enkele graden warmer. Oost-Europa is echter een stuk kouder en in ons land zijn de afwijkingen beperkt. Waarschijnlijk genieten we vooral in het binnenland zo nu en dan van de warme lucht, maar een wind van zee zal de temperatuur in het (noordelijk) kustgebied vaak drukken.

In de week van 21 tot 28 juni zien we de signalen verder vervagen en ook de week erop is er niet heel veel uit de kaarten te halen. Gezien de huidige kaarten kunnen we er vanuit gaan dat na een natte mei, juni wat minder buiig zal verlopen. De neerslaghoeveelheden lijken op basis van de laatste 30-daagse verwachting iets onder normaal uit te komen. Dit alles door de aanwezigheid van hogedrukgebieden. Warm zomerweer zit er slechts af en toe in, regelmatig zorgt een wind van zee voor wat gematigde temperaturen. Zeker in de kustgebieden is dit met enige regelmaat goed merkbaar.

Foto voorzijde: Paul Hermans
Door: Alfred Snoek
Bron: Weerplaza

Powered by EzPortal