30-Daagse: koudste weer en sneeuw met de kerst?

Topic gezien door 1150 bezoekers
Gestart door TMCThomas, vr 04 dec 2020 - 12:01

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

30-Daagse: koudste weer en sneeuw met de kerst?


Foto gemaakt door Chris Biesheuvel ~ Almkerk ~ Houdt het koudere weer nog een tijdje aan?

Verandert de eerste week nog niet veel in de niet al te opwindende luchtdrukverdeling van deze week, voor de langere termijn blijven de weerkaarten onverminderd interessant. Vanaf 12 december kan het twee kanten op gaan: een zachtere en wisselvalligere kant, maar er is ook een duidelijk koudere en winterse variant. En die heeft vaak net iets meer steun.

Voorlopig staat het weer in onze omgeving nog onder invloed van een groot lagedrukgebied waarvan de kern in onze omgeving wat rondtolt. Komt de lucht bij ons in een grote bocht via de Oceaan, het zuidwesten van Europa en Frankrijk vanuit het hoge noorden (en is zijn oude karakteristieken daarbij natuurlijk voor een groot deel kwijtgeraakt), in het oosten van Europa voert een zuidelijke wind juist veel warmere lucht aan.
De overgang tussen deze twee luchtsoorten ligt boven Duitsland en kan Nederland de komende twee dagen twee keer raken. Zaterdagochtend ligt het noordoosten er al even onder. Daar is het vooral in de ochtend bewolkt met een tijdje regen of zelfs natte sneeuw, vanaf zondagavond lijkt de hele noordoostelijke helft een tijdje onder de neerslag terecht te komen. Dan gaat het op meer plaatsen regenen of sneeuwen.

Week 1: van maandag 7 tot en met zondag 13 december
Over het geheel genomen verandert volgende nog steeds niet veel in de drukverdeling op de weerkaarten. Hogedrukgebieden liggen bij de Azoren en boven het noordoosten van Europa, de laatste met een uitloper tot over het noorden van Scandinavië, en lagedrukgebieden van de Oceaan kunnen via de Britse eilanden onze omgeving bereiken en doen dat vaak via een zuidelijke koers. De wind draait van noord op maandag via richtingen tussen zuid en west op dinsdag naar richtingen tussen noord en oost, later in de week.
Laat de hoofdberekening rond het weekend een van de Oceaan naderende depressie zien die de wind bij ons in de zuidwesthoek zou moeten brengen, gesteund door ongeveer een derde deel van de overige berekeningen, zo'n twee derde deel houdt de wind in de oosthoek en laat dit nieuwe lagedrukgebied een zuidelijkere koers volgen. Dit zijn de koude opties met in de nachten lichte vorst en overdag temperaturen enkele graden boven nul. De groep van de hoofdberekening is zachter en laat het ook wisselvalliger worden.
Verder hebben we de komende week een afwisseling van wolken en zon en blijft het op veel dagen droog. Alleen maandag kan regen of natte sneeuw vallen.

Week 2: van maandag 14 tot en met zondag 20 december
In deze periode zijn de twee sporen, het wisselvallige spoor met de controlerun er meestal in en het koude spoor met oostelijke tot noordoostelijke winden, in de pluim ongeveer even sterk. In de kaarten zien we echter wel nog steeds een hogedrukgebied boven het noordwesten van Rusland en Scandinavië met, zoals het nu lijkt, een verbinding via IJsland met het hogedrukgebied op de Oceaan. Lagere dan normale luchtdruk wordt boven het zuiden van Europa verwacht.
Zet de oostelijke tot noordoostelijke wind goed door, dan koelt de bovenlucht verder af en kan het in de nachten harder gaan vriezen. Overdag komt de temperatuur in dat geval nauwelijks meer boven nul. Veel zal afhangen van wat er verder met het weer gebeurt. Blijft het zoals nu vaak bewolkt, dan valt de verkilling nog mee. Is het een tijdje helder, dan kan het in de nachten ineens behoorlijk vriezen. Beide varianten zijn mogelijk.

Week 3: van maandag 21 tot en met zondag 27 december
Dit lijkt de week met de grootste kansen op kouder weer, precies tijdens de kerstdagen dus. Op de weerkaarten zien we nog steeds het hogedrukgebied boven het noordwesten van Rusland met een uitloper tot over Scandinavië. En die uitloper heeft weer een verbinding met het andere hogedrukgebied op de Oceaan, waarvan de kern nu in de buurt van Groenland ligt. Relatief lage luchtdruk wordt nog steeds boven Zuid-Europa berekend.

Als we ervan uitgaan dat beide eerdergenoemde sporen in de berekeningen nog bestaan, dan zouden we van een 40 – 60 verdeling tussen warm en koud kunnen uitgaan. In de berekeningen voor de bovenlucht is dit de periode waarin de laagste temperaturen kunnen voorkomen. Grappig is dat precies tijdens de kerstdagen ook een sneeuwkans van zo'n 10 tot 20 procent wordt berekend. Tegen het einde van deze week zou het gewicht van de zachte optie wat kunnen toenemen. Verder wisselen wolken en de zon elkaar af, kan het in de nachten dus makkelijk vriezen en hangt de temperatuur overdag af van of de koude of de warme optie zich doorzet. Dat is uiteindelijk natuurlijk afwachten.

Week 4: van 28 december tot en met zondag 3 januari
Het hogedrukgebied lijkt wat naar het zuiden te trekken en komt meer boven het westen van Rusland en het oosten van Europa terecht. Vooral tijdens de jaarwisseling is in Nederland even een duidelijke opleving van de temperaturen zichtbaar. Daarna lijkt het alweer iets omlaag te gaan. Het heeft te maken met het even aandringen van lagedrukgebieden op de Oceaan. Daarna herstelt de hogedruk zich alweer vrij snel.
Dat zou dus op een regenachtige en tijdelijk zachtere jaarwisseling kunnen uitdraaien, als we zulke details al mogen geven op zo'n lange termijn. Verder zal veel van de voorgeschiedenis afhangen. De kans is echter niet denkbeeldig dat we uit een vrij koude periode komen.

En daarna?
Voor de start van het nieuwe jaar is het van belang wat er met de poolwervel gebeurt, de straalstroom hoog in de stratosfeer om de Noordpool. Nog steeds is er veel dat erop wijst dat de poolwervel in de loop van december minder sterk wordt. De aanwijzingen voor het opbreken ervan (door een plotselinge opwarming van de stratosfeer – een SSW) in de eerste helft van januari worden ook geleidelijk sterker. Beide ontwikkelingen zijn interessant voor het vervolg in de tweede helft van de winter.
In de berekeningen van deze week zit er voor de eerste helft van januari een opleving van de westcirculatie in de buurt van de 14e. Verder blijven geblokkeerde strominspatronen in de meerderheid, maar verschuift de nadruk wat van de huidige hogedrukgebieden boven Rusland en Scandinavië naar situaties met een negatieve NAO-index of situaties waarin een blokkerend hogedrukgebied op de Oceaan de hoofdrol heeft.

Door: Reinout van den Born
Bron: weer.nl

Powered by EzPortal