30-Daagse: de orkanen maken het uit

Topic gezien door 1794 bezoekers
Gestart door TMCThomas, za 22 aug 2020 - 21:11

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

TMCThomas

30-Daagse: de orkanen maken het uit


Foto: Fas Vermeulen.
Nog een dag of 10 en dan zit de meteorologische zomer van 2020 erop. Het was een warme zomer met veel zon, maar uiteindelijk ook wel ongeveer de normale hoeveelheid regen. De luchtdrukverdeling begint al steeds meer naar de herfst toe te werken.

Waren het tijdens de hittegolf, die nog steeds niet overal geƫindigd is, steeds hogedrukgebieden die het weer in Nederland in hun greep hielden, inmiddels worden lagedrukgebieden op de Oceaan steeds actiever. De geleidelijke afkoeling van de (boven)lucht rond de Noordpool helpt daaraan mee. Omdat de temperatuurverschillen tussen de Noordpool en het warmere zuiden toenemen, pikt de straalstroom meer en meer aan kracht op en kunnen lagedrukgebieden zich veel beter ontwikkelen.

Daarbij wordt op de Oceaan en in het gebied van de Caribische zee en de Golf van Mexico een verdere opleving van de orkaanactiviteit verwacht. Er zijn nu al twee tropische depressies actief. Van beide wordt verwacht dat ze de komende tijd tot een orkaan uitgroeien. Een ervan trekt van de oostkust van Honduras via Mexico richting de Golf van Mexico, de ander ligt op de Oceaan en gaat via de Caribische zee op weg naar het zeegebied in de buurt van Florida. Bij West-Afrika wordt een ander buiengebied scherp in de gaten gehouden.

Week 1: van maandag 24 augustus tot en met zondag 30 augustus
In Nederland lijken we volgende week een eerste week met min of meer een westcirculatie tegemoet te gaan. Met temperaturen rond 20 graden is het een stuk koeler dan we van de laatste tijd gewend waren. Verder trekken diverse storingen over. Die van maandag en rond woensdag of donderdag kunnen behoorlijk actief zijn en een redelijk plens water brengen. Tussendoor zijn er ook droge perioden waarin de zon er mooi doorkomt. Af en toe kan het flink waaien. In het nieuwe weekend komt vanuit het westen een hogedrukgebied naderbij en kan het weer opnieuw even wat rustiger worden met meer zon.

Week 2: van maandag 31 augustus tot en met zondag 6 september
Met de komst van het hogedrukgebied lijkt de westcirculatie in de eerste week van september alweer de pas te worden afgesneden. Een beetje afhankelijk van het gedrag van de ex-orkanen in die periode (die de verwachting van extra onzekerheid voorzien) kan het hogedrukgebied zich een tijdje vestigen boven Centraal-Europa. Als dat gebeurt, wordt het in Nederland een stuk standvastiger met meer zon en uiteindelijk ook weer oplopende temperaturen. Mogelijk ligt een eerste periode met nazomerweer hier op de loer. Een risico is wel dat het wisselvallige weer van volgende week toch wat langer aanhoudt.

Week 3: van maandag 7 september tot en met zondag 13 september

Met het hogedrukgebied nog steeds ergens boven Centraal-Europa en mogelijk zelfs het zuiden van Scandinaviƫ lijkt het warmere dan normale weer op veel plaatsen aan te houden, het gedrag van de ex-orkanen voorbehouden. Daarvan hangt ook af hoe stabiel het in Nederland is. Blijven de lagedrukgebieden, die zich uit de restanten van de orkanen vormen, op het midden van de Oceaan liggen, zoals vaak in de herfst gebeurt, dan kunnen zuidelijke winden erg warme lucht onze kant op blazen en is het vaak ook langer droog. Dit is een mogelijkheid die in de verwachting zit. Ze kunnen ook dichterbij komen. In dat geval is het in onze omgeving ook vaak warmer dan normaal, maar ziet het er wisselvalliger uit.

Week 4: van maandag 14 september tot en met zondag 20 september
In de laatste week houdt de onzekerheid aan. Grofweg zijn er nog steeds twee sporen. Of hogedrukgebieden boven Centraal-Europa hebben de macht, met in dat geval bij ons een zuidelijke stroming, hoge temperaturen en niet al teveel neerslag. Of de lagedrukgebieden op de Oceaan zijn sterker en er waait bij ons een zuidwestelijke wind. Ook in dat geval worden overwegend boven normale temperaturen verwacht, maar kunnen storingen wel van tijd tot tijd tot onze omgeving doordringen. Nog steeds zal veel afhangen van hoe actief de orkanen op dat moment zijn. Dat is de komende tijd de grote onzekere factor in de verwachting.

Samenvattend
Al met al hangt het orkaanseizoen de komende tijd een beetje als een schaduw over de weersontwikkeling in onze omgeving heen. Het kan de balans zowel in het voordeel van droog en warm nazomerweer als ook van een veel wisselvalligere (en nog steeds vrij warme) variant laten doorslaan. In elk geval beginnen we volgende week relatief koel en behoorlijk wisselvallig aan de periode. En dat is, na alle warmte van de laatste tijd, toch even een heel ander pad. Ween pad waar veel mensen misschien toch best even van gaan genieten.

Bron: weer.nl

Powered by EzPortal