KNMI stopt met weermodel HIRLAM

Topic gezien door 2137 bezoekers
Gestart door flyineddy, wo 01 jul 2020 - 11:04

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

flyineddy

Het was bij sommigen al bekend, maar het KNMI stopt met het weermodel HIRLAM.

Hieronder het artikel van het KNMI:
CiteerGoed informeren en waarschuwen kan niet zonder computermodellen. Het KNMI beschikt nu over twee eigen weermodellen. Per 1 juli 2020 stoppen we met het weermodel HIRLAM (High Resolution Limited Area Model) dat sinds 1993 wordt gebruikt. Ons andere weermodel HARMONIE kan onweersbuien en de windstoten die daarbij gepaard kunnen gaan beter verwachten. Daarnaast blijft het KNMI gebruik maken van de weermodellen van het Europees Weercentrum ECMWF.

Het HIRLAM model is ontwikkeld in de jaren tachtig en negentig en kan tot een roosterafstand van 5 tot 10 kilometer worden gebruikt. Daardoor is het HIRLAM model niet geschikt om kleinschalige atmosfeerprocessen zoals onweersbuien goed te beschrijven.

Onweersbuien beter verwachten
Sinds 2012 gebruikt het KNMI weermodel HARMONIE, dat sinds vorig jaar de basisinformatie geeft voor onze weersverwachting. Dit HARMONIE model (roosterafstand 2,5 kilometer of minder) kan onweersbuien en daarbij ook de windstoten verwachten die soms gepaard gaan met deze buien. Dit soort kleinschalige extreme weersverschijnselen zijn belangrijk in de weersverwachting.

Het HARMONIE weermodel is speciaal voor de korte termijn weersverwachtingen (tot 48 uur vooruit) ontwikkeld binnen de grote Europese samenwerkingsprojecten ALADIN en HIRLAM. Daarnaast maakt het KNMI voor de middellange en lange termijn gebruik van de weermodellen van het Europees Weercentrum ECMWF.

Weermodellen onmisbaar voor weersverwachtingen
De berekeningen door weermodellen geven aan hoe het weer waarschijnlijk gaat veranderen

Weermodellen zijn beschrijvingen van de toestand van de atmosfeer, het weer dus, die gedaan worden met computerberekeningen. Voor die berekeningen wordt de atmosfeer opgedeeld in blokjes, ook wel rekenrooster genoemd. De onderlinge afstand tussen de blokjes wordt de roosterafstand genoemd. Op basis van natuurkundige wetten berekenen de modellen voor alle blokjes welke wijzigingen te verwachten zijn in de atmosfeer. De berekeningen geven aan hoe het weer waarschijnlijk gaat veranderen. Weermodellen vormen het onmisbare gereedschap waarmee weersverwachtingen en klimaatscenario's worden gemaakt.


Verwachting onweersbuien met weermodel HIRLAM ©KNMI


Verwachting onweersbuien met weermodel HARMONIE ©KNMI

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

De laatste output:  :'(  ;)


GeneralDuke

Ik zie soms nog wel Hirlam genoemd worden in de guidance. Zetten ze 'm soms stiekem toch nog aan, of zijn ze gewoon erg gewend om "EC en Hirlam" in 1 adem te noemen?
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

flyineddy

Citaat van: GeneralDuke op ma 06 jul 2020 - 12:12Ik zie soms nog wel Hirlam genoemd worden in de guidance. Zetten ze 'm soms stiekem toch nog aan, of zijn ze gewoon erg gewend om "EC en Hirlam" in 1 adem te noemen?

Misschien gebruiken ze soms nog stiekem de Finse Hirlam? Die is namelijk nog wel in gebruik. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Powered by EzPortal