Hittegolf op Antarctica: warmste dag ooit

Topic gezien door 3132 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, ma 30 mrt 2015 - 18:42

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Hittegolf op Antarctica: warmste dag ooit

Met 17,5 graden Celsius is het op het koudste continent op aarde tegenwoordig warmer dan in België. En het is er niet eens zomer. Op het meest noordelijke punt van Antarctica werd vorige week dinsdag de recordtemperatuur van 17,5 graden Celsius bereikt. De dag daarvoor werd op een andere basis 17,4 graden gemeten. Daarmee is het er tegenwoordig warmer dan in ons land. Opvallend: op Antarctica is de herfst pas begonnen. Het vorige record dateert van 24 april 1961 toen het op het continent 17,1 graden warm was.

Antarctica wordt elk jaar warmer door klimaatverandering. In de laatste helft van de eeuw steeg de temperatuur er met 2,8 graden Celsius. 2014 was bovendien over heel de wereld het warmste jaar sinds het begin van de metingen, zo bevestigt de Wereld Meteorologische Organisatie officieel in een nieuw rapport. Veertien van de vijftien warmste jaren vallen daarmee in de 21e eeuw. Ook de zeewatertemperaturen braken records, blijkt uit het rapport, Status of the Global Climate in 2014.

In Europa rapporteerden negentien landen recordtemperaturen. Westelijk Noord-Amerika, Oostelijk Eurazië, een groot deel van Afrika, grote delen van Zuid-Amerika en delen van Australië waren ook opvallend warm. Koeler dan gemiddeld was het in grote delen van Canada en de VS.

Smeltijs

Zeeijs is een belangrijk deel van het klimaatsysteem, omdat het de uitwisseling van hitte en vocht controleert tussen de atmosfeer en de poolzeeën en omdat het meer zonlicht reflecteert dan open water. De minimumhoeveelheid ijs op de Noordpool, gemeten op 17 september, was met 5,02 miljoen vierkante kilometer het laagste cijfer ooit, op vijf jaar na. In de zomermaanden smolt er meer ijs op Groenland dan gemiddeld. Het was de warmste zomer ooit in Kangerlussuaq, West-Groenland, het gebied met het meeste smeltwater. Sneeuw en ijs waren daar ook donkerder dan in 2013, waardoor het meer zonlicht kan opnemen.

Verschillende lijnen van bewijs laten zien dat het klimaat verandert", aldus Michel Jarraud, secretaris-generaal van de WMO, in een verklaring. "We zien het aan stijgende oppervlaktetemperaturen, krimpende gletsjers, zeespiegelstijgingen en extreem weer."

"We hebben genoeg kennis om klimaatverandering te kunnen beperken. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en de uitstoot terugdringen voordat er geen tijd meer voor is.

KNACK
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal