Opwarming van de aarde zorgt voor hittegolven en extreme regenval

Topic gezien door 2220 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, ma 26 mrt 2012 - 19:14

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Opwarming van de aarde zorgt voor hittegolven en extreme regenval

De hittegolven en de extreme regenval van het afgelopen decennium zijn waarschijnlijk te wijten aan de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers van het Potsdam Institute for Climate Impact Research. De wetenschappers hebben bewijzen dat sommige types van extreme hittegolven en regenbuien te maken hebben met de invloed van de mens op het klimaat. Dat schrijven ze in het vakblad Nature Climate Change.



Records
In het voorbije decennium maakte Europa in 2003 de warmste zomer in minstens 500 jaar mee, kreeg het westen van Rusland te maken met de warmste zomer in honderden jaren en werden in Pakistan en Australië de hemelsluizen opengedraaid. Ook Japan en verscheidene Amerikaanse staten kregen vorig jaar recordneerslag te verwerken, terwijl het stroomgebied van de Jangtsekiang (Chang Jiang) in China blootgesteld werd aan een extreme droogte.

Computersimulaties
De opwarming van de atmosfeer leidt tot extremen, zegt het instituut. Zo kan warme lucht bijvoorbeeld meer vocht ophouden, die dan als neerslag neerkomt. Volgens de studie bevestigen computersimulaties de relatie tussen de opwarming van de aarde en recordtemperaturen en regenval. Volgens de hoofdauteur van de studie, Dim Coumo, zijn de recente weerrecords niet normaal.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

jones

De laatste jaren is die extreme regenval toch veel duidelijker dan de hittegolven ;)

Shadow112

Ik heb dat persoonlijk al vaker gezegd, vanaf midden/eind Juni een soort van Europese moesson.. Tot begin Augustus en dan weer mooi na-zomerweer. Of de mensheid er mee te maken heeft betwijfel ik wel ten zeerste. Feit is wel dat er de laatste jaren een trend zichtbaar is.  één en ander is ook duidelijk terug te brengen naar verstoorde blokkade vorming boven het Europees continent de laatste jaren.

Shadow112

'Door mens veroorzaakte weersextremen maken honderdduizenden slachtoffers'

De honderdduizenden slachtoffers en miljarden aan schadeposten door de weersextremen van het afgelopen decennium zijn deels te wijten aan menselijke activiteiten. Dat concluderen twee wetenschappers van het Duitse Potsdam Instituut voor Klimaat Impact Research. Wereldwijd meten weerstations drie keer zo veel maandelijkse warmterecords als in een stationair klimaat, zo schrijven de wetenschappers in Nature. Een overzicht met de extreme weersomstandigheden in de jaren 2000-2010 laat zien hoe groot de gevolgen zijn. Een Europese greep uit het overzicht:

* 2000. De natste herfst in Engeland en Wales sinds 1776. Kosten: 1,6 miljard euro.
* 2002. Hoogste dagelijkse neerslag sinds 1901 in centraal Europa met overstromingen in Praag en Dresden. Kosten: 11 miljard euro.
* 2003. Heetste zomer in Europa in 500 jaar. 70.000 mensen overleven de hitte niet.
* 2007. Wederom Engeland en Wales. De maanden mei en juli zijn de natste sinds 1766. De schade: 3,6 miljard euro.
* 2007. De warmste zomer in Griekenland sinds 1891 zorgt voor veel bosbranden.
* 2010. West-Rusland beleeft de warmste zomer in 500 jaar. Gevolg: bosbranden rond Moskou en een graanoogst die 30 procent minder is dan normaal.
* 2011. De warmste en droogste lente in Frankrijk sinds 1880. De graanoogst dealt met twaalf procent.
* 2011. De natste zomer in Nederland en Noorwegen sinds 1901. Gevolgen zijn nog onbekend.

Op de lijst ook gebeurtenissen als de orkaan Katrina in de VS (2005) en de overstromingen in Pakistan (2010).

Huidige recordtemperaturen in VS
De enorme hitte en droogte die de Verenigde Staten momenteel teisteren is nog niet in de lijst opgenomen. Sinds 12 maart zijn meer dan 7000 temperatuurrecords geëvenaard of overschreden. De natuurlijke schommelingen spelen een grote rol, maar de bijdrage van menselijke invloeden zorgen voor de huidige extremen, stellen Amerikaanse weersdeskundigen. Diezelfde conclusie wordt ook getrokken in eerdere onderzoeken (James Hansen, Rahmstorf and Coumou, NOAA) naar de weersextremen van afgelopen decennium. "De omvang en de frequentie van de droogte is te groot om alleen uit natuurlijke variabelen te verklaren", zo citeert ThinkProgress Martin Hoerling van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Afgezien van de oorzaak van de opwarming, toont de lijst met weersextremen aan hoe groot de gevolgen zijn, zowel in het aantal slachtoffers als in geld. Afgelopen tien jaar warmde de aarde met 0,7 graad Celsius op. De verwachting is dat deze eeuw daar nog eens 3,8 graden bij komen.

Het weer vandaag en klimaatverandering
Een discussie die veelvuldig speelt is of de warme temperatuur van vandaag het gevolg is van klimaatopwarming. De wetenschappers gaan daar in Nature op in door het weer te vergelijken met een gemanipuleerde dobbelsteen. De vraag of een 'zes' het resultaat is van een worp met een gemanipuleerde dobbelsteen is een verkeerde, betogen zij. "Wat we wel kunnen zeggen is dat het aantal zessen groter is bij gemanipuleerde dobbelstenen (misschien zelfs veel groter). Ook de kansen voor bepaalde vormen van extreme weersomstandigheden nemen toe in een opwarmend klimaat (misschien zelfs heel veel)." Volgens de onderzoekers is het antwoord op de vraag of het warme weer van nu het gevolg is van klimaatverandering niet met een 'ja' of 'nee' te beantwoorden. "Het is een kwestie van waarschijnlijkheid. Het is zeer waarschijnlijk dat een aantal van de ongekende extremen van de afgelopen tien jaar niet zou hebben plaatsgevonden zonder antropogene opwarming van de aarde."

Bron: Trouw.nl

Jan van Ooijen

Nog meer extreem weer op komst volgens klimaatraad

Wegens toenemende droogte en extreme neerslag roept de Wereldklimaatraad op tot betere aanpassingen aan de steeds hevigere weerrampen. Extreme temperaturen, hittegolven en hevigere tropische stormen zijn sinds 1950 toegenomen en hun aantal zal verder stijgen, luidt het in het 592 bladzijden tellende SREX-rapport van de Wereldklimaatraad IPCC. Tweehonderdtwintig auteurs uit 62 landen hebben eraan meegewerkt en 18.784 commentaren van experts werden er in opgenomen. De klimaatverandering heeft duidelijk ook maatschappelijke gevolgen. "Belangrijkste vaststelling van het rapport is dat we voldoende weten om goede beslissingen over het risicomanagement van klimaatafhankelijke rampen te treffen", zei de co-leider van de IPCC-werkgroep II, Chris Field. "We gebruiken onze kennis dikwijls, maar vaak ook niet". Voortaan moet de kennis uitgebreid en moeten betere beslissingen getroffen worden, ook als er nog onzekerheden zijn.



Langere en extremere droogtes
Met hoge waarschijnlijkheid (66-100 procent) verwacht de Wereldklimaatraad langere en extremere droogtes in vele delen van de wereld, onder andere in Zuid-Europa, in het Middellandse Zeegebied, in delen van Amerika en in zuidelijk Afrika. Dat kan ook in Midden- en Noord-Europa voorvallen, maar de prognoses daarvoor zijn niet zo zeker. Hittegolven worden in de meeste landstreken met een hoge waarschijnlijkheid vaker, langer en extremer. Bovendien zal het aantal zware regenbuien in de 21ste eeuw met een waarschijnlijkheid van 66 tot 100 procent toenemen, in Oost-Afrika zelfs met een waarschijnlijkheid van 90 tot 100 procent. De windkracht van tropische stormen zoals orkanen zal volgens het IPPC-rapport vermoedelijk toenemen. Hun aantal zal wel hetzelfde blijven of zelfs dalen. De zeespiegel zal met hoge waarschijnlijkheid stijgen, maar met hoeveel wordt nog onderzocht.

Economische schade
Met evenzo hoge waarschijnlijkheid zullen natuurrampen tot meer economische schade leiden, terwijl in de arme landen het aantal doden daardoor zal stijgen. Van 1970 tot 2008 werden in de ontwikkelingslanden meer dan 95 procent van de wereldwijde dodelijke slachtoffers door natuurrampen geregistreerd, aldus de IPCC. In het laatste hoofdstuk geeft het rapport voorbeelden hoe landen met weerrampen zijn omgegaan en wat ze er uit geleerd hebben. Zo zijn er in Frankrijk sinds de hittegolf van 2003 nu een "Nationaal Hittegolfplan" en richtlijnen voor ziekenhuizen hoe met mensen om te gaan die bevangen zijn door de hitte. De Australische deelstaat Victoria heeft bijvoorbeeld voor Melbourne een vroegwaarschuwingssysteem voor hittegolven ingevoerd.

Duizenden onderzoeken
Het rapport heeft duizenden onderzoeken opgenomen, die bij het vorige IPCC-rapport van 2007 nog niet ter beschikking lagen. De Wereldklimaatraad had in november 2011 al een 19 bladzijden tellende samenvatting van het rapport ter beschikking gesteld van politici.

Bron Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal