Het romantiseren van seizoenen

Topic gezien door 5376 bezoekers
Gestart door Marsel, do 16 okt 2014 - 13:44

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Marsel

Zoals velen van jullie weten ben ik absoluut geen winterliefhebber.
Immers, de kille, grijze en winderige regendagen waarbij ook in de natuur geen sprankje kleur meer te bekennen is maken de winter tot een donker en grillig seizoen voor mij. Althans, zo voelt dat voor >80% van de tijd wanneer het Nederlandse winterweer zacht en saaiheid troef is.
Maar, als het dan wél een keer lukt om die kou met pakken sneeuw en andere winterse verschijnselen voor een korte periode ons land binnen te halen kan winterweer mij intrigeren. Zodanig zelfs dat op de vooravond van een serieus pak sneeuw de nachtrust zomaar enkele uren onderbroken kan worden om door het raam naar dwarrelende sneeuwvlokken en een snel groeiend sneeuwdek te turen.

Buiten die korte koude periodes om is de winter voor mij, en voor velen met mij, een seizoen dat na de jaarwisseling maar snel opgehoepeld moet zijn omdat het meer lasten dan lusten oplevert. Op naar warmte en licht!
Er is echter een groep, aanhangers van koning winter, die het koude seizoen prefereert boven alle andere seizoenen. Dat is best, en dat bewonder ik in bepaalde zin wel. Immers, duizend mensen = duizend wensen en voorkeuren.

Het boeiende van die groep vind ik dat een deel ervan personaliserend en romantisch over de winter praat. Alsof het een dreigend ding, apparaat of persoon is die zijn/haar ijzige klauwen over de Benelux laat glijden. Een onontkoombaar lot dat vanuit het oosten onze landsgrenzen dan misschien wel of niet binnenkomt.
Mooi om die passie en het enthousiasme voor een bepaald fenomeen of seizoen te horen/lezen via dit forum.

Toch blijf ik het opvallend vinden dat de zomergroep (aanhangers van koning zomer? :P) hun seizoen veel minder rooskleurig brengt, er in minder gepersonaliseerde vorm over praat.
Als begin maart in Zuid-Frankrijk de eerste 20C wordt behaald hoor ik hier nooit iemand roepen dat de zomer haar intrede in het zuiden van Europa doet of dat 'het' begonnen is(!). In de aanloop naar de winter wordt er al verheugd gereageerd wanneer in het noorden van Scandinavië in een nauwelijks uit te spreken dorp de eerste ijsdag wordt opgetekend.
In de zomer wordt er niet tot in den treuren hopeloos naar kaarten gekeken, in de winter wel. En bovendien wordt er 's zomers niet te pas en te onpas naar onbetrouwbare bronnen gegrepen om te kijken of de zomer op de lange- dan wel überlange termijn misschien dan tóch ons land gaat veroveren.

Het zijn opvallende verschillen. Verschillen die mij al jaren opvallen. Ergens zal ik dan wel iets missen aangezien ik de winter maar met moeite aan kan zien. De rede dat ik dit topic opstart is dan ook omdat ik eens duidelijkheid wil. Duidelijkheid van de wintergroep. Wat trekt jullie nu zo aan aan die winter en waar komen al die geromantiseerde beeld(spraak)en vandaan? Stukje jeugdsentiment misschien of simpelweg een veel meer voor de hand liggende oorzaak?

Kom maar op met die mooie verhalen. Ik laat me graag overhalen...... ;)

matroesjka-world

Ik haal je graag over om de titel aan te passen... Romantiseren misschien??  :P
Gek op extreem weer, zoals vet veel regen, keiharde stormen en bakken met sneeuw !!!

Johann

De winter met kou en vooral sneeuw heeft iets fascinerend. Met name de warmtefront sneeuwval, je weet wel, die sneeuw die in grote vlokken langzaam naar beneden dwarrelt terwijl het windstil is en het buiten heel stil is geworden door de sneeuw. Een gestaag langzaam aangroeiend sneeuwdek dat zo lekker zachtjes "kraakt" wanneer je er doorheen loopt. En dan natuurlijk de mooie koude vries luchten, krakend ijs op de sloten en kraakheldere vriesnachten met matige tot strenge vorst.

Als kind raakte ik er al door de winter gefascineerd: in de kranten de weer tabelletjes opzoeken en kijken waar het vriest en een sneeuwvlokje vermeld staat. Luisteren op de radio naar Hans de Jong, Jan Pelleboer en de weerpraatjes van Hans Versteegt. En natuurlijk niet te vergeten de weerpraatjes van Arman Pien op de Belgische TV en maar hopen dat ze de winter gingen aankondigen.

Helaas heeft Nederland met zijn zee klimaat te weinig te bieden wat echte winters met kou en sneeuw betreft. Uiteindelijk in 1999 dus maar de Veluwe voor Oberwallis verruild. Van december tot in maart -april sneeuw bedekt, hogerop nog 2 maanden langer. In de hoger gelegen dalen -20 tot -40 graden vorst. Nauwelijks tot geen regen en zelfs van de winter zon kun je hier in de winter nog heerlijk genieten.

Overigens teken ik ook voor een mooie zomer, herfst of lente, de winter blijft echter favoriet !

zorba

Heb de titel van het topic even aangepast ^^
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Scully

Ik hou zelf het meest van de Herfst en de Winter, en ik denk vooral omdat ik hou van herfststormen, kou en extreem guur weer. Ondanks mijn werk als postbezorger heb ik dat liever dan de extreme hitte in de zomer. En boven de 24 graden is het mij al te heet. laat staan dat het boven de 30 komt. De lente is mooi, maar wel vaak een voorbode voor het naderende warme seizoen. Ik heb daar dus minder mee.

Waar zijn die jaren dat je met een lange onderbroek post moest bezorgen en je je regenpak als windvanger over je kleren aanhad. En dat je je even moest opwarmen bij iemand met een beker warme koffie/chocomel tijdens je ronde?? :(

willempie

Ik hou ook erg van de winter.

Als er sneeuw voorspelt is ben ik druk en ongeconcentreerd en kan ik alleen nog maar naar buiten kijken. Als het eenmaal sneeuwt ga ik het liefst gewoon buiten in de natuur lopen en genieten van de krakende sneeuw onder mn schoenen.
Ik vind persoonlijk dat sneeuw iets fascinerends heeft. Ik kan er eeuwen naar kijken. En aangezien ik nog op school zit levert dat daar ook een heleboel leuke situaties op! Ook ijskoude kraakheldere dagen vind ik mooi. Het geeft me energie en zin in dingen, het is gewoon fijn.
Echter heb ik wel een voorkeur voor dagen met temperaturen een stukje onder 0 met sneeuw

Weerfreak 1337

Precies wat mij soms ook opviel Marsel, erg leuk verwoord!!  :D

Wat je zei over dat de winter door mensen beschouwd wordt als een Koning die met zijn ijzige handen Europa veroverd; ik denk dat dat komt doordat winter vaak wordt geassocieert met storm, kou, eenzaamheid, bloed en verderf, maar natuurlijk ook met plezier en liefde(bijv. Kerst).

Kou komt ook vooral in vlagen.. eigenlijk als een soort kwaadaardig, overmeesterend front komt het "zooitje" binnenvallen, om van een graad of 10, binnen luttele uren over te gaan naar temperaturen die tot soms ruim onder het vriespunt zakken. Eigenlijk als een soort aanval die vanuit de Russische, Scandinavische of andere arctische bronnen gericht staat op ons kleine landje.

Warmte daarentegen bouwt zich vaak rustig op. De eerste uitschieters worden niet als bijzonder ervaren. Een dag met 18 graden in maart, is heerlijk, maar is verder niet bijzonder om mee te maken. De warme uitschieters, zijn in principe hetzelfde als de koude uitschieters in de winter. Maar bij zo'n koude uitschieter, vallen er dingen plotseling op: het landschap is besneeuwd, de sloten zijn bevroren, en het is te koud om lang buiten te staan. We willen het liefst zo snel mogelijk naar binnen, het kacheltje aan en met een drankje voor de buis zitten. Dat geeft daar mijn mening een soort euforisch/schrikkend effect: Wow, het is superkoud! OMG! > Hoor je de mensen op straat zeggen.. Ook zal de euforie om een mogelijke elfstedentocht, de grootschalige schaatskoorts en de dramatische verkeerssituatie die door de winter ontstaat, meespelen met het feit dat de winter als een soort aanval van Koning Winter wordt beschouwd, die Europa/de Benelux in zijn greep heeft.
Bij een warme uitschieter in maart (om dat even verder als voorbeeld te nemen), zijn de bomen nog kaal en alles is nog "grijs". Het enige wat veranderd, is dat de achterdeur de hele dag open kan, je weer lekker een bakkie buiten kunt drinken en al voorzichtig met een T-shirt de straat op kan. Eigenlijk niet heel erg opvallend en bijzonder dus. Je hoort mensen misschien soms zeggen: heerlijk dat weer..

Persoonlijk ben ik echt een allround-weerliefhebber. Ik kijk nu uit naar hopelijk nog een mooie herfstmaand met regelmatig nog wat polair geknal vanaf zee. Daarna mag van mij de winter losbarsten! Zoveel mogelijk sneeuw graag, het liefst met bakken uit de hemel.
Maar als de winter langzaam op zijn eind loopt (half februari/maart), dan begin ik me al fantastisch te verheugen op de eerste warmte en de eerste onweersdagen met voorafgaand een vochtig, benauwd effect met een (zeer) dreigende sfeer.
Verder houd ik van vrijwel alle (extreme) weertypes, behalve grauwe, regenachtige dagen. Dus storm interesseert mij ook zeer!
Het meest vervelende seizoen vind ik vooralsnog de lente, al hangt het er vanaf wat voor lente uiteraard. (Dit jaar was het top, ook aan de kust). Maar bij een gemiddelde lente, is er vaak nog een verlengstuk van de winter in mijn regio. Soms kan Rotterdam 25 graden noteren, terwijl Hoek van Holland (dichtsbijzijnste station vanaf hier), soms zelfs maar 13 graden aanwijst bij een krachtige noordwestenwind. (Vooral vroeg in het voorjaar).

Groeten, Weerfreak

PS: Leuk onderwerp dit :)

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

extremeweather

Een perfecte winter brengt voor mij sneeuw. Heel veel sneeuw. Er hoeft niet eens ijs te liggen, want schaatsen kan ik niet. Een witte landschap met krakende verse sneeuw onder mijn voeten is echt geweldig. Als het in een nacht heeft gesneeuwd heb ik ook veel zin om te fietsen als ik 's ochtends de deur uit moet. Maar naast de winter ben ik ook verzot op de zomer. Heerlijk warm en onweer. De herfst vind ik niks vanwege de regen en wind. Maar ik heb liever winter. Dus laat de winter maar komen!!

Marsel

Citaat van: matroesjka-world op do 16 okt 2014 - 14:08
Ik haal je graag over om de titel aan te passen... Romantiseren misschien??  :P

Sorry, wat had ik neergezet?  Ik zie nu pas dat er 'iets' fout was.

@ Zorba, thanks voor het aanpassen.

vossejongk

Als imker ben ik ook allerminst blij met de winter. Eind september/begin oktober moéten de bijenvolken ingewinterd zijn (de honingkamers "geoogst" en 10-15kg suiker per volk gevoerd hebben) en daarna is het zo rond eind december 1x behandelen tegen varroa mijt met oxaalzuur maar verder totdat de temperatuur weer boven de 15 graden komt EN het goed weer is kun je helemaal niets. Dus je zit een half jaar te wachten tot je weer verder kan met je hobby, hopend dat ze de winter overleefd hebben. Nee wat dat betreft zit ik liever 1500 km zuidelijker, imkeren het hele jaar door want er bloeit altijd wel wat :).

zorba

Citaat van: Marsel op do 16 okt 2014 - 18:59
Sorry, wat had ik neergezet?  Ik zie nu pas dat er 'iets' fout was.

@ Zorba, thanks voor het aanpassen.

Haha, er stond "Het romaneseren van seoenen" :P

No problemo en weer ontopic :P
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Marsel

Citaat van: zorba op do 16 okt 2014 - 19:09
Haha, er stond "Het romaneseren van seoenen" :P

No problemo en weer ontopic :P

Echt? Oh wat slordig  ???....hmm zo oud ben ik toch nog niet ;D.

Ontopic maar weer inderdaad. Kom maar op met die jeugdsentimentjes en andere ervaringen met de winter.

@Weerfreak
Ik denk dat je wel eens gelijk kunt hebben. Winterweer is ingrijpender en dus zie je dat terug in hoe men over dat seizoen praat. Bovendien,  en dat betreur ik, zie je dat ook op het forum terug. Vroeger waren de onweerskansen topics aanmerkelijk drukker bezocht.

Weerfreak 1337

Citaat van: Marsel op do 16 okt 2014 - 19:17
Echt? Oh wat slordig  ???....hmm zo oud ben ik toch nog niet ;D.

Ontopic maar weer inderdaad. Kom maar op met die jeugdsentimentjes en andere ervaringen met de winter.

@Weerfreak
Ik denk dat je wel eens gelijk kunt hebben. Winterweer is ingrijpender en dus zie je dat terug in hoe men over dat seizoen praat. Bovendien,  en dat betreur ik, zie je dat ook op het forum terug. Vroeger waren de onweerskansen topics aanmerkelijk drukker bezocht.

Helaas is het waar... Onweersliefhebbers zijn er in steeds mindere mate heb ik het idee  :( >:(

Onweersdagen 2018: 69
vooral met Mark.

Unknown-user1778

onweer en winterliefhebber hier in beide, en voor een voorkeur zou ik heel hard moeten nadenken, als ik die al kan vinden.
wat ik wel echter kan zeggen is dat ik soms wel eens stikjaloers ben op Johann zijn woonplaats sinds 1999  :)

Want de Alpen hebben zowel mooi zomers onweer als winterplaatjes die maanden voortduren.
Hopelijk komt er weer een tijd waarin het economisch weer makkelijker wordt om er een aantal keer maar minstens 2x per jaar erop uit te trekken.

jonkheer

Voor mij is de winter "romantiek". Dwarrelende sneeuw, heldere nachten met maanlicht, korte dagen en 's avonds kaarslicht aan etc. Het echte winterweer heeft iets magisch en roept een eigen sfeer op. Lekker wandelen in de sneeuw en/of de kou met daarna heerlijk warme chocolademelk met slagroom. Schaatsen en bij mooi zonnig winterweer zelfs nog op een terras zitten.

Jammer genoeg is de grootste deel van de winter eerder een soort herfst dan een echte winter. Ik denk dat daarom het uitkijken naar de winter zoiets speciaals is geworden. Als het elk jaar gegarandeerd winter zou worden zou dat ook veranderen.


dondertje127

Voor mij heeft elk seizoen iets romantisch. Vooral de herfst!

Powered by EzPortal