Komt Hekla vulkaan tot uitbarsting?

Topic gezien door 8431 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, vr 22 mrt 2013 - 15:16

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Komt Hekla vulkaan tot uitbarsting?

Gisteren was er een aardbeving nabij de Hekla vulkaan, de aardbeving vond rond 09.23 uur plaats en had een kracht van 1.4 op de schaal van Richter. De diepte van deze aardbeving was 11,2 km, deze diepte is aanzienlijk voor deze locatie en gaat waarschijnlijk niet om een tektonische aardbeving. De aardbeving wordt gekenmerkt door een oranje stip op de kaart die u hieronder ziet.



Het is een hoogst ongebruikelijke activiteit voor deze vulkaan. Normaal gesproken zijn er geen aardbevingen bij de Hekla vulkaan, enigste aardbevingen die er voor komen is voordat het tot een uitbarsting komt. Het enigste wat nu gedaan kan worden is te controleren wat er gebeurt rondom de Hekla vulkaan.

De Hekla vulkaan is IJslands grootste en bekendste vulkaan. De vulkaan is ketenvormig en 1491 meter hoog. De vulkaan Hekla is gelokaliseerd in Suðurland, een regio in het zuiden van IJsland. De Hekla is de meest actieve vulkaan van IJsland en wordt van oudsher gevreesd. Hij heeft namelijk een verwoestende uitbarsting gekend kort nadat het gebied rondom hem in bewoning is genomen. Sinds de kolonisatie van IJsland, die omstreeks het jaar 876 begon, is hij achttien keer uitgebarsten, met eruptietijden variërend van enkele dagen tot enkele maanden.

©Meteo-service
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

glenn

mits er een uitbarsting komt zijn er ook weer mogelijke gevolgen mogelijk voor europa (afhangend van de windrichtingen )
Maar als hij tot een uitbarsting komt en de wind staat juist die periode op ijsland in onze richting kan dit eventueel weer lijden tot cancelingen bij vliegtuigen tot mogelijk weer een tijdelijke sluiting van het luchtverkeer maar das nog uiterst onzeker natuurlijk

Jan van Ooijen

Bezorgdheid vulkaan Hekla neemt toe

De IJslandse politie zegt dat de seismische activiteit in de buurt van de Hekla vulkaan er toe heeft geleid dat we naar een onzekere fase gaan. Momenteel geldt er nog een waarschuwing van het laagste niveau. Monitoring van het gebied, dat gelegen is in het zuidelijk deel van IJsland is verhoogd. De politie adviseert mensen niet om te wandelen in het gebied, echter is het nog niet verboden.

Vidir Reynisson, de afdelingsmanager voor civiele bescherming zei dinsdag dat een zwerm van aardbevingen niet onopgemerkt kon blijven. De zwerm van aardbevingen wil nog niet zeggen dat er een uitbarsting aanstaande is, deelde hij mede. Wetenschappers maken zich zorgen, dit komt mede doordat de vulkaan te laat is wat betreft zijn uitbarstingen. Normaal gesproken zou de vulkaan uitbarsten eens in de tien jaar. De laatste keer dat de vulkaan Hekla tot uitbarsting kwam dateerd alweer uit het jaar 2000.

De bezorgdheid over seismische activiteit in de Noord-Atlantische Oceaan is gegroeid sinds april 2010, toen as uit de vulkaan Eyjafjallajokul dagen Europa teisterde en het vliegverkeer dagen lang lam legde.

©Meteo-service
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

IJslandse vulkaan Hekla wordt wakker

Op de IJslandse vulkaan Hekla is de afgelopen uren seismische activiteit waargenomen. Dat heeft de autoriteiten ertoe aangezet de "onzekerheidsfase" af te kondigen, de laagste alarmfase. De Hekla is een van de actiefste vulkanen op het eiland. Het IJslandse meteorologische en vulkanische instituut heeft op zijn website laten weten dat er een verhoogde activiteit waargenomen is, "hoger dan het niveau van de laatste weken". De politie adviseert de mensen om niet in de buurt van de vulkaan te gaan wandelen, maar een verbod is niet uitgevaardigd.

De "ongewone activiteit" van de vulkaan zorgt voor verhoogde waakzaamheid. Het alarmniveau voor de luchtvaart werd aangepast van "groen" naar "geel". De waarschuwing is een gevolg van een reeks aardbevingen", zegt Vidir Reynisson van de civiele bescherming, "Maar dat betekent niet dat er daarom een uitbarsting op til is. Toch maken wetenschappers zich zorgen: de Hekla barst gemiddeld om de tien jaar uit en de laatste uitbarsting dateert van 2000.

Hln
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Danny

Hekla volcano (Iceland): strong inflation suggest volcano could be close to erupting

GPS-measured deformation of HEKR station (Univ. Iceland), north of the volcano.
The famous Icelandic volcano is showing further signs that indicate an eruption could occur in a near future. Significant rapid inflation, concentrated in the northern part of the volcano, has been detected since early April and likely represents accumulation of rising magma underneath.

Already in mid March this year, an earthquake swarm, volcanic tremor and deformation caused an alert, because it was believed that this was caused by rapid movement of magma under the volcano.
The last eruption of the volcano was in March 2000, and it is estimated that by now, a significantly larger volume of magma has since then accumulated beneath the volcano. This would mean that a new eruption should be expected to be larger than the last one. Hekla's eruptions normally begin with a powerful explosive phase, and could pose a significant hazard to anyone in close (less than 10 km) proximity during the onset of it.


Danny

Afgelopen week werd er in de media in IJsland uitgebreid aandacht besteed aan vulkaan Hekla. Nieuwe metingen en studies hebben inmiddels aangetoond dat er momenteel meer magma voorradig is in de magmakamer dan er aanwezig was voor de laatste uitbarsting in Februari 2000.
Dit betekend niet dat de vulkaan een direct gevaar is en ieder moment kan uitbarsten maar het geeft wel aan dat de kans op een uitbarsting aanwezig is. Eerdere berichten lieten al weten dat de GPS systemen de laatste maanden & jaren een behoorlijke stijging van het oppervlakte hebben waargenomen. Dit geeft ook aan dat de magma voorraad toeneemt. Momenteel is de stijging van de aardbodem al over het niveau van 1991 en 2000 (laatste 2 erupties) heen.

Geen van deze aanwijzingen geeft aan dat een eruptie op handen is en/of dat de komende eruptie groter zal zijn dan de afgelopen erupties. Wel staat Hekla bekend om de explosieve manier van uitbarsten met soms maar nauwelijks voortekenen in de vorm van aardbevingen etc.
De bevolking en gidsen op IJsland zijn gewaarschuwd de vulkaan voorlopig niet te beklimmen. Dit mede doordat de vulkaan vaak maximaal een uur voor uitbarsting tekenen van een aanstaande eruptie laat zien kan het zeer gevaarlijk zijn om de berg te betreden.

Bronnen:
Bericht in de media in IJsland:
http://www.mbl.is/frettir/innlent/2014/03/17/kvikusofnun_meiri_i_heklu_en_arid_2000/

Vulkaan Blog over IJsland met meer informatie:
http://www.jonfr.com/volcano/

ron12

Totaal onweersdagen in Nijmegen Jan 2017 tot nu 6 dagen.Zomerse dagen 9 dagen.Tropische op 7 dagen. Nachtvorst 28 dagen,ijsdagen 7 dagen

Danny

De afgelopen 24uur zijn er in totaal 3 aardbevingen waargenomen in de omgeving van Hekla. Nog geen paniek want dit gebeurd wel vaker. Opvallend is wel dat de aardbevingen de afgelopen tijd vooral op diepte tussen de 5 en 10km. plaats vonden en de afgelopen 24uur tussen de 0.1 en 1.1 km. diepte. Dit kan toeval zijn maar dat is afwachten. De bevingen waren overigens niet krachtig (tussen de 0.5 en 1.3 op de schaal van richter).

Bron:
http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/myrdalsjokull/#view=map

Danny

Afgelopen maandag zijn er opnieuw een aantal aardbevingen geregistreerd aan de zuidkant van het Hekla vulkaan systeem. Meerdere aardbevingen vonden kort na elkaar plaats. De grootste bevingen hadden een kracht van 2.7 & 2.9 op de schaal van richter met een diepte van rond de 8 a 9 km.

Naast de aardbevingen werd er ook een lichte stijging van de bodem waargenomen via de GPS instrumenten. Dit kan er op wijzen dat de aardbevingen een gevolg waren van magma bewegingen en/of het vullen van hoger gelegen magma kamers. Of dit ook het geval is en/of dit dan ook in de nabije toekomst een uitbarsting tot gevolg kan of zal hebben is het momenteel onduidelijk.

Vulkaan Hekla op IJsland is al langere tijd 'onrustig' en mede door het verleden met explosieve erupties die vaak pas kort voor de daadwerkelijke eruptie zichtbaar werden geldt er al een aantal weken code geel voor deze vulkaan.



gepubliceerd: 26.3.2013

De officiele waarschuwing:

Uncertainty phase because of seismic activity in mount Hekla.

The National Commissioner of the Icelandic Police (NCIP) and the Police commissioner at Hvolsvöllur declare an uncertainty phase (lowest level of warning), because of seismic activity in mount Hekla.

The Icelandic Met Office has informed the Civil Protection and Emergency Management of NCIP about unusual seismic activity in mount Hekla. The Icelandic Met Office has raised the ICAO aviation color code to yellow concerning air traffic, which means that mount Hekla is showing an unusual activity.

Uncertaintyphase means that supervision has been raised on that course of events that may threaten public health and safety, or that environment or inhabited area may be threatened. To declare an uncertainty face is a part of work process in the setup of public safety to secure a formal communication between response teams and to secure dissemination of information.

In light of all of this the National Commissioner of the Icelandic Police and the Police commissioner at Hvolsvöllur would warn people from hiking on mount Hekla while this uncertainty phase is in force.

Bron: http://www.volcanodiscovery.com/hekla/news/43964/Hekla-volcano-Iceland-earthquake-swarm.html

Danny

Er zijn nog geen officiële berichten maar op internet wordt al druk gesproken over de onrust in vulkaan Hekla op IJsland. Sinds maandagavond is te zien dat het Harmonic Tremor signaal wat hoger uitslaat dan normaal bij een slapende vulkaan het geval zou moeten zijn.

Harmonic Tremor:
A harmonic tremor is a sustained release of seismic and/or infrasonic energy typically associated with the underground movement of magma and/or venting of volcanic gases from magma.

Hoe groot de kans is dat een uitbarsting op handen is valt nog niet te zeggen omdat de uitslag van het signaal nog maar klein is momenteel. Toch is het een teken dat er leven in de vulkaan is.

De afbeelding geeft de metingen van Harmonic Tremor weer op ongeveer 10km. van de vulkaan.

Bron: Icelandic Meteorological Office

4seasons

IJslandse vulkaan staat op uitbarsten: "We staan mogelijk voor grote ramp"

De uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010 stuurde het vliegverkeer in april 2010 ernstig in de war.
En ook nu zit er volgens experts weer een nieuwe uitbarsting aan te komen die voor een verstoring van het vliegverkeer zou kunnen zorgen.
Dit keer gaat het om de Hekla-vulkaan.

Het is geleden van februari 2000 dat de Hekla, die de bijnaam "Toegang tot de Hel" heeft, nog eens uitbarstte, maar volgens wetenschappers zal het niet lang meer duren vooraleer dat nog eens gebeurt.
De vulkaan die in het zuiden van IJsland ligt, op zo'n 110 kilometer van hoofdstad Reijkjavik, staat op springen, aldus experts.
Volgens hen is de Hekla magma aan het verzamelen waardoor de druk in de vulkaan sterk verhoogd wordt.

En dat zou wel eens gevaarlijk kunnen zijn. "De activiteit van de vulkaan is nu hoger dan vlak voor de twee laatste uitbarstingen", zegt Páll Einarsson, professor geofysica aan de Universiteit van IJsland.
"Bovendien is de Hekla een gevaarlijke vulkaan. Als we niet voorzichtig zijn, kunnen we te maken krijgen met een grote ramp bij de volgende uitbarsting."
Einarsson vindt daarom dat toeristen moet worden afgeraden om nog af te reizen naar Hekla.
De vulkaan is namelijk een populaire toeristische bestemming geworden. "Heel de zomer staan er tegenwoordig toeristen op de vulkaan."

Ook IJslandse reisorganisaties raden toeristen intussen af om te dicht bij de Hekla te komen.

Bron: Nieuwsblad Belgie.


Webcam Hekla:
http://www.livefromiceland.is/webcams/hekla/




Meer foto's van Hekla in onderstaande artikelen

Iceland's Hekla volcano "ready to blow"
http://icelandmonitor.mbl.is/news/nature_and_travel/2016/06/20/iceland_s_hekla_volcano_ready_to_blow/

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/iceland-volcano-hekla-erupt-ready-to-blow-experts-warning-flights-disruption-a7092886.html

http://yle.fi/uutiset/asiantuntija_varoittaa_tulivuori_hekla_purkautumaisillaan_rajusti/8975460

Video in dit artikel:
http://www.visir.is/nyjar-maelingar-syna-ad-hekla-er-tilbuin-ad-gjosa/article/2016160618847



Over de vulkaan Hekla
De Hekla is de bekendste, en meest actieve vulkaan op IJsland en is ongeveer 6.000 à 7.000 jaar oud.
De vulkaan is een lineaire Strato vulkaan van 1491 meter hoog.
In 1947 was de vulkaan nog maar 1447 meter hoog maar daar is na de uitbarstingen van 1947, 1970 en 2000 zo'n 44 m bij gekomen.
De Hekla is al 20 keer uitgebarsten sinds er mensen op IJsland wonen.
Vanwege zijn vele uitbarsting, het rommelen en het vuur dacht men in de middeleeuwen dat het de toegang tot de hel was. Tevens was een uitbarsting een aankondiging dat er iets groots stond te gebeuren. Zoals in 1991, dat was dezelfde dag dat de golfoorlog begon en dat de koning van Noorwegen stierf.

Bron: IJsland-info.nl


Vindead

Ik volg dit twitteraccount al een tijdje: https://twitter.com/eruptionsblog
Zag eerder al dat hij er wat over zei: http://www.wired.com/2016/06/icelands-hekla-volcano-really-blow/

Kortom, ik verwacht niet dat hij komende dagen uitbarst. Maar stiekem hoop ik het wel. ;D

4seasons

Citaat van: Vindead op wo 22 jun 2016 - 16:13
Ik volg dit twitteraccount al een tijdje: https://twitter.com/eruptionsblog
Zag eerder al dat hij er wat over zei: http://www.wired.com/2016/06/icelands-hekla-volcano-really-blow/

Kortom, ik verwacht niet dat hij komende dagen uitbarst. Maar stiekem hoop ik het wel. ;D
Jij verwacht het niet, maar volgens de experts in IJsland wel.


Deze blog kun je ook volgen:
http://www.jonfr.com/volcano/


Al een reactie (artikel) in Belgie
Wat moet België vrezen als de Hekla-vulkaan uitbarst?

IJslands grootste vulkaan staat op uitbarsten, en dat zou volgens een lokale expert tot "een grote ramp" kunnen leiden. "De aswolk die bij de uitbarsting van de Hekla vrijkomt, zou het vliegverkeer in Europa danig in de war kunnen sturen", klinkt het. Net als bij de eruptie van de Eyjafjallajökull in 2010? "Zo'n vaart zal het waarschijnlijk niet lopen", zegt vulkanoloog Sam Poppe (VUB). "Toen zat de wind toevallig heel slecht."


'De poort naar de Hel'. Zo wordt de Hekla al eeuwen genoemd. De vulkaan van 1.491m hoog is niet alleen de grootste van IJsland, maar ook een van de meest actieve. Voor 1970 barstte de vulkaan zelden uit, maar sindsdien gebeurt het ongeveer om de tien jaar. De laatste uitbarsting dateert van 2000.

Meestal is zo'n eruptie onschuldig. "In de laatste 45 jaar vonden er 22 vulkaanuitbarstingen plaats in IJsland. Die zijn meestal klein en veroorzaken weinig schade", zei geologieprofessor Páll Einarsson van de Universiteit van IJsland gisteren aan het persagentschap Visir. "De IJslanders zien de uitbarstingen als entertainment."

Maar ditmaal zou een uitbarsting van de Hekla tot "een grote ramp" kunnen leiden,  benadrukt de professor. Volgens nieuwe data is de interne druk in de vulkaan aan het groeien en is die nu al groter dan net voor de vorige uitbarsting in 2000. "De vulkaan kan elk moment uitbarsten", zegt Einarsson. "Dagelijks vliegen er 20 tot 30 vliegtuigen over. Die lopen gevaar als er stof uit de aswolk in hun motoren terechtkomt na een uitbarsting." Ook is de Hekla een populaire bestemming voor toeristen. "Alle toeristen zouden tijdelijk hun bezoek moeten uitstellen."


Wispelturig
De Belgische onderzoeker vulkanologie Sam Poppe (VUB) nuanceert de onheilsberichten dat een uitbarsting voor elk moment is. "De langetermijnmetingen tonen dat het magma onder de vulkaan zich uitbreidt en het niveau benadert van voor de uitbarsting in 2000. Maar meer tekenen dat een onmiddellijke uitbarsting nadert, zijn er niet. Zo is er geen groter aantal aardbevingen gemeten. We weten dat de vulkaan de komende jaren zal uitbarsten, maar zeker niet wanneer." Ook de officiële overheidsinstantie in IJsland die de vulkanen monitort, maakt nog geen melding van verhoogd aardbevingsgevaar.

De Hekla - die in het zuiden van het land ligt - blijkt wel een heel wispelturige vulkaan. "Eigenlijk waren er voor eerdere uitbarstingen nooit tekenen geobserveerd dat de eruptie eraan kwam. Alleen bij de uitbarsting in 2000 waren die er. En ook toen werd pas een half uur voor de uitbarsting echt duidelijk dat het zou gaan gebeuren. Net door die wispelturigheid kunnen we niet uitsluiten dat de Hekla toch morgen uitbarst."


Explosief
En wat als dat gebeurt, loopt het Europese vliegverkeer dan risico? "De Hekla is zeker een explosieve vulkaan", zegt Sam Poppe. De uitbarsting in 2000 scoorde een drie op een schaal van tien in de internationale 'Vulkaanintensiteitsindex'. Ter vergelijking: de uitbarsting van de Eyjafjallajökull – die in april 2010 het vliegverkeer in Europa vijf dagen lam legde -  scoorde een vier. "Een drie op de schaal van tien is in theorie voldoende om het vliegverkeer in IJsland zelf in de war te sturen. Maar er zijn meer factoren die dan meespelen, zoals de stand van de wind. Bij de uitbarsting van de Eyjafjallajökull kwam de wind uit een heel ongewone richting."

En ook de periode tussen twee uitbarstingen speelt een grote rol. "Volgens de cijfers produceert de Hekla alleen grote uitbarstingen met grote aswolken als er eeuwen tussen de uitbarstingen zitten, en niet decennia", zegt professor David McGarvie van de Open University in de Britse media. "Het is dus hoogst onwaarschijnlijk dat een nieuwe uitbarsting, 16 jaar na de laatste, zoveel as met zich meebrengt dat het Europese vliegverkeer er hinder van ondervindt."

Bron: HBVLBe (Het belang van Limburg)


Powered by EzPortal