Wetenschap ontdekt flinke planeet op een onmogelijke plek

Topic gezien door 2344 bezoekers
Gestart door zorba, vr 06 dec 2013 - 20:13

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

Wetenschap ontdekt flinke planeet op een onmogelijke plek

Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die op extreem grote afstand van zijn ster staat. De afstand tussen de ster en planeet is zo'n 650 keer groter dan de afstand tussen de zon en de aarde. Nog nooit hebben onderzoekers een planeet ontdekt die zo ver van zijn ene moederster verwijderd is. De planeet HD 106906b is een raadsel voor onderzoekers. Wetenschappers denken dat planeten die dicht bij hun ster staan – zoals de aarde – ontstaan doordat kleine planetoïde-achtige objecten die zich rond de ster ophouden met elkaar in botsing komen. Maar dit proces verloopt traag: te traag om de totstandkoming van gigantische planeten op grote afstand van de ster te kunnen verklaren. Een andere hypothese omtrent de totstandkoming van deze grote planeten is dat ze ontstaan door het snelle ineenstorten van materiaal in de schijf rondom de ster. Maar de schijven rondom de ster bevatten maar zelden voldoende materie op grote afstand van de ster om het bestaan van HD 106906b te kunnen verklaren.



Als een dubbelster
Maar hoe is HD 106906b dan ontstaan? Er is nog een hypothese waarbij de totstandkoming van de planeet vergeleken wordt met de totstandkoming van een dubbelstersysteem. "Een dubbelstersysteem ontstaat wanneer twee gaswolken min of meer onafhankelijk sterren vormen en deze sterren dicht genoeg bij elkaar staan om elkaar aan te trekken en in een baan om elkaar heen te gaan cirkelen," legt onderzoeker Vanessa Bailey uit. "Het is mogelijk dat in het geval van het HD 106906-systeem de ster en planeet onafhankelijk van elkaar uit een gaswolk ontstonden, maar de wolk van de planeet om de één of andere reden te weinig materiaal had om uit te groeien tot een ster." Het klinkt aannemelijk, maar ook dit scenario kampt met problemen. De massaverhouding van twee sterren in een dubbelstersysteem is namelijk doorgaans niet meer dan tien tot één. "In ons geval is de massaverhouding eerder honderd tot één. Die extreme massaverhouding is met de theorieën omtrent de totstandkoming van een dubbelstersysteem niet te verklaren, net zoals de theorie omtrent de totstandkoming van planeten niet kan verklaren waarom planeten zo ver van hun ster ontstaan."

Lees verder op Scientias
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal