Berichtgeving over de zomer van 2013

Topic gezien door 28442 bezoekers
Gestart door zorba, di 28 mei 2013 - 12:04

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

"Hetere en frequentere hittegolven onvermijdelijk"

Welke inspanningen we ook doen om broeikasgassen terug te dringen, hetere en frequentere hittegolven zullen in de komende dertig jaar onvermijdelijk zijn. Zeker in tropische regio's. Dat stelt een studie die vandaag verscheen in het vakblad Environmental Research Letters. Uitzonderlijke hittegolven zoals die Europa troffen in 2003 of de VS in 2012 zouden tegen 2020 een dubbel zo groot gebied op aarde treffen, aldus de studie. Het gaat dan om zo'n tien procent van het aardoppervlak. Tegen 2040 zou dat verder oplopen tot twintig procent. Nog extremere hittegolven, die vandaag zo goed als niet voorkomen, zouden op dat moment zo'n drie procent van de aarde teisteren.

Op korte termijn lijkt een en ander onvermijdelijk. "Tot 2040 zal de frequentie van extreme hittegolven toenemen, ongeacht de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer", aldus onderzoeker Dim Coumou van het Potsdam Instituut voor klimaatonderzoek. Inspanningen om de uitstoot te beperken, zouden pas in de tweede helft van de eeuw effect krijgen. Schieten de inspanningen tekort, dan verwachten de onderzoekers een stabilisatie op het niveau van 2040. Concreet zouden uitzonderlijke hittegolven aan het eind van de 21ste eeuw zowat de norm worden in tropische gebieden. Het zou dan gaan om zowat de helft van de zomers in Zuid-Amerika en West-Afrika en twintig procent in West-Europa.

De Morgen
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Nieuwe zomerse periode op komst

Volgende week breekt opnieuw een zomerse periode aan. Vanaf maandag wordt droog en zonnig weer verwacht met maximumtemperaturen van rond de 25 graden, meldt Weeronline donderdag. De zomer is tot nu toe overwegend zonnig en overwegend droog verlopen, afgezien van de wisselvallige afgelopen dagen, zegt Weeronline.

Met een nieuwe zomerse periode in het verschiet behoort de zomervakantie van dit jaar zelfs tot de mooiste van deze eeuw, stelt het weerbureau. De maand juli was in ieder geval uitzonderlijk zonnig, warm en droog. Met een gemiddelde temperatuur van 19,1 graden behoort juli 2013 tot de top tien van warmste julimaanden sinds het begin van de metingen in 1901. De maand telde bijna dubbel zo veel zomerse dagen als normaal. Bovendien kwam het tot de eerste hittegolf sinds 2006.

Nu.nl
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

'Fantastisch zomerweer vanaf morgen terug'

We hebben haar even moeten missen, maar morgen keert de zon terug. En hoe! Vanaf woensdag wordt zelfs de 25 graden weer gehaald. Het verantwoordelijke hogedrukgebied weet voorlopig van geen wijken en daarmee zit de zomer volgens Weerplaza stevig in het zadel. Eerst trekken er vandaag vanuit het noordwesten wolken en buien over in een koele en onstabiele lucht, deze buien kunnen behoorlijk pittig zijn met onweer, hagel en windstoten. Vanmiddag is er in het westen al plaats voor opklaringen. Morgen volgt de rest van het land. Dan nestelt zich een hogedrukgebied in onze buurt. Het houdt buiengebieden op afstand en doet de wind geleidelijk naar het oosten draaien. Daarmee komt de aanvoer van droge en warme lucht op gang, voorspellen meteorologen.

Volgens Weerplaza staan we aan de vooravond van een periode met 'perfect' zomerweer. 'De gemiddelde Nederlander heeft het liefst een graad of 25 waarbij je 's avonds nog lekker in het zonnetje buiten kunt zitten. Welnu: vanaf morgen is dat het geval,' zegt weerman Michiel Severin in het AD. Schommelt het kwik dinsdag tussen de 20 en 25 graden, tegen het einde van de week mogen we volgens hem temperaturen verwachten van 22 tot 27 graden. In het oosten van Noord-Brabant en in Limburg, de warmste plekken van Nederland, komt zelfs de 30 graden weer in zicht. 'Daarbij koelt het in de loop van de avond lekker af, zodat geen sprake is van verstikkende nachten zoals begin augustus.'

'Warmteonweders die het zomerweer verdrijven, hoeven we voorlopig niet te vrezen', zegt Severin. 'Ik zie niet direct een einde komen aan de invloed van het hogedrukgebied.'

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

'Morgen mooie zomerdag met plaatselijk 28 graden'

De meteorologische zomer is 31 augustus alweer ten einde, maar laat zich vrijdag nog even van zijn beste kant zien. Volgens Weeronline stijgt het kwik dan tot plaatselijk 28 graden. Lang duurt de zomerpret niet, want in het weekeinde en daarna neemt de kans op (onweers)buien toe.

Morgen wordt een zomerse dag. Weeronline spreekt over 'de mooiste dag van de week met veel zon en zomerse temperaturen'. Het wordt 24 graden op de Wadden tot lokaal 28 graden in het oosten en zuiden van het land.

De weersverwachting voor zaterdag is volgens het weerbureau nog tamelijk onzeker. 'De kans is groot dat het nog behoorlijk warm wordt met maxima tussen 24 en 27 graden. De zon krijgt het gedurende de dag moeilijker en vooral in het zuiden van het land neemt de kans op een stevige onweersbui toe'.

Zondag wordt de warmte verdreven door enkele buien en de dagen erna is het licht wisselvallig zomerweer met soms een bui, maar ook regelmatig zon. Temperaturen liggen dan op normale waarden, dat houdt in circa 21 graden overdag en een graad of 13 's nachts.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Waterschappen verontrust over droogte in Twente

De waterschappen maken zich zorgen over het grote aantal beken en vennen dat op dit moment in Twente droog staat. Het vermoeden is dat de klimaatverandering de boosdoener is en dat het de komende jaren alleen maar droger wordt. Al het waterleven sterft wanneer een ven of een beek uitdroogt en ook omliggende natuur komt in de problemen. Oogsten kunnen mislukken bij droogte met miljoenen euro's schade tot gevolg. In steden kunnen mensen last krijgen van hittestress wanneer de temperatuur in de zomer hoog oploopt omdat voldoende water ontbreekt. Ook kan er makkelijker in stedelijk water blauwalg opduiken met risico's voor de volksgezondheid.

Tientallen miljoenen euro's nodig
De waterschappen en andere overheden in Oost-Nederland willen het probleem van toenemende droogte aankaarten bij het Rijk en de hoop is op financiële steun voor maatregelen. Zo is de wens om alle rivieren, beken en sloten aan te passen zodat water langer wordt vastgehouden. Op dit moment worden deze maatregelen vooral uitgevoerd bij  grotere waterlopen, zoals de Regge en de Vecht. Om de maatregelen uit te voeren zijn tientallen miljoenen euro's nodig. Ook is de medewerking nodig van particuliere grondeigenaren, zoals boeren. Het probleem van verdroging speelt vooral in Oost-Nederland omdat dit deel van het land relatief hoger ligt dan het westen. En in maar een beperkt deel van de hogere gebieden is het mogelijk om water vanuit de grote rivieren bij droogte in te laten.

Drinkwatervoorziening niet in gevaar
Door het tekort aan water komt de drinkwatervoorziening niet in gevaar. Drinkwater wordt gewonnen in de diepere lagen in de grond en die voorraad is ruim voldoende.

RTV Oost
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

zorba

Het blijft nog even zomeren

Het blijft vanmiddag droog met zonnige perioden. Er waait een zwakke, aan zee soms een matige zuidwestenwind. De maxima bedragen 21 tot 24 graden. Vanavond en vannacht is het droog met opklaringen en wolkenvelden. Plaatselijk kan mist ontstaan. De minima bedragen 7 graden op de Hoge Venen tot 13 graden vlak aan zee. Morgen blijft het op de meeste plaatsen droog met wolkenvelden maar ook zon. Er waait een matige, aan zee een vrij krachtige zuidwestenwind. De maxima bedragen 20 tot 24 graden.



Zaterdag is het enige tijd bewolkt met wat regen of een bui. Later klaart het geleidelijk weer wat op vanaf de kust. 's Middags wordt het zowat 20 graden. Van zondag tot en met woensdag is het rustig en overwegend droog nazomerweer met geregeld zon. De middagtemperatuur loopt op van ongeveer 19 graden zondag naar pakweg 24 graden op dinsdag en woensdag.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Jan van Ooijen

Zomer was warm, droog en zonnig

In elk van de drie zomermaanden, juni, juli en augustus viel minder regen dan gewoonlijk. Gemiddeld over het land circa 135 mm tegen 225 mm normaal (tijdvak 1981-2010). Soms bleef het lange tijd droog, zodat het landelijk neerslagtekort in de loop van de zomer met name in juli en augustus op de meeste dagen toenam. Het neerslagtekort is in augustus opgelopen tot circa 180 mm terwijl het verschil tussen neerslag en verdamping in deze tijd normaal 110 mm bedraagt. Zoals gebruikelijk in de zomer vielen er soms lokaal ook grote hoeveelheden in korte tijd. De zomer telde vier dagen met zware buien (op tenminste één KNMI-neerslagstation 50 mm of meer). Dat is minder dan het normale aantal van zes dagen met zware regen. De meeste regen viel op 20 juni toen in het Drentse Zweelo 90 mm werd opgevangen.

De gemiddelde zomertemperatuur is in De Bilt uitgekomen op 17,5 graden tegen 17,0 graden als langjarig gemiddelde. Vooral juli was warm. Deze maand leverde tussen 21 en 27 juli zelfs een landelijk hittegolf op die een week duurde. Een hittegolf is een periode van minsten vijf dagen in De Bilt met 25,0 graden of meer waarvan op minstens drie dagen 30,0 graden of meer is gemeten. Sinds de zomer van 2006 was er in Nederland geen hittegolf meer voorgekomen.


Gemiddelde temperatuur, afwijking van het langjarig gemiddelde tijdens de zomer van 2013 (juni, juli, augustus) (Bron: NCEP/NCAR)

Ook in augustus was het soms zeer warm, waardoor deze maand een gemiddelde temperatuur opleverde van 18,0 graden tegen 17,5 graden normaal. Het weerstation in Arcen noteerde op 2 augustus met 36,9 graden de landelijk hoogste temperatuur van de zomer. Die dag bleef het in het oosten en zuidoosten van het land tot in de late avond uitzonderlijk warm, waardoor het KNMI weerstation van Twenthe een etmaalgemiddelde meldde van 28,6 graden. Dat hoort tot de hoogste waarden van de gemiddelde etmaalgemiddelde temperatuur die ooit in ons land zijn bereikt.

De Bilt registreerde deze zomer 24 zomerse dagen tegen 21 normaal en zes tropische dagen tegen vier normaal.  De zon scheen gemiddeld over het land circa 670 uur tegen 608 uur normaal. Daarmee was het een zonnige zomer. Vooral juli en augustus waren zonnig, juni was wat minder zonnig.


De zomer telde vier dagen met zware buien (op tenminste één KNMI-neerslagstation 50 mm of meer) tegen zes normaal (Bron: KNMI)

Het veelal warme, zonnige en droge weer leverde een groot aantal ADS-dagen (mooi-weerdagen) op. Het KNMI noteerde 27 mooi-weerdagen tegen 20 normaal in de zomer. Dat was voor de zomer het grootste aantal mooi-weerdagen sinds 2006 toen 28 mooi-weerdagen werden geteld.

KNMI
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Warmte in aantocht met lokaal 29 graden

Afgaand op de weersvoorspellingen voor de komende dagen hoeven we nog geen afscheid te nemen van de zomer. Vanaf morgen stroomt warme lucht het land binnen en lopen de temperaturen op tot boven de 25 graden. Donderdag wordt een onvervalste stranddag, schrijft Weeronline op hun website. Morgenochtend ligt Nederland nog enigszins verscholen onder enkele mistbanken. Vooral in het noorden is dat het geval, maar in de loop van de dag laat de zon zich steeds meer zien. Temperaturen lopen dan op tot 25 graden aan zee tot 28 of 29 graden in het zuidoosten van het land.

Donderdag wordt volgens Weeronline een onvervalste stranddag. 'Zon, weinig wind en zomerse tot mogelijk tropische temperaturen in Nederland. Prima avond om een terrasje te pakken of de kooltjes nog eens aan te wakkeren. Om 10 uur 's avonds ligt de temperatuur nog rond 20 graden'.

Vrijdag staat ons nog een mooie zomerdag te wachten met ook dan weer hoge temperaturen tot wel 29 graden in het zuiden van het land. Een kans op (onweers)buien lijkt in het weekend roet in het eten te gooien. Maar die voorspelling is nog vrij onzeker.

Warm begin september
Weerplaza concludeert dat donderdag een zeer warme dag wordt voor begin september. De warmste september sinds het begin van de metingen in 1706 staat volgens het KNMI geboekt in 2006. De gemiddelde temperatuur was toen 17,9 graden tegen 14,5 graden normaal. Voor de hoogste thermometerstand ooit in de maand september moeten we verder terug in de tijd. Op 4 september 1924 wees de thermometer in Maastricht 35,2 graden aan.

AD
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Jan van Ooijen

Meteo Consult: Brabant mag zich opmaken voor hittegolf

Er is een grote kans dat Brabant deze week te maken krijgt met een hittegolf. Dat stelt Meteo Consult. Het weerbedrijf spreekt van een regionale hittegolf die vooral geldt voor het zuiden van het land. Bij een officiële hittegolf is er vijf dagen achter elkaar sprake van een temperatuur van minimaal 25 graden zijn. Daarvan moet het drie dagen minimaal 30 graden zijn. Meteo Consult vermoedt dat deze temperaturen vrijwel overal in Brabant gehaald worden deze week.

Deze week
Dinsdag is er volgens het bedrijf een grote kans dat het kwik de 25 graden haalt. Woensdag houdt die temperatuur aan. Verwacht wordt dat het kwik donderdag en vrijdag naar de dertig graden stijgt. Enkel zaterdag kan nog roet in het eten gooien. Meteo Consult verwacht dat het dan 29 graden wordt, al kan het kwik stijgen.

Zeldzaam
Aangezien het in De Bilt, het landelijk hoofdstation, niet tot meerdere dagen met tropische temperaturen zal komen, is een landelijke hittegolf uitgesloten. Het is meer dan 65 jaar geleden dat er zich een regionale hittegolf voordeed. Het is met name de zuidoostelijke wind die de warmte in de provincie aanvoert. In combinatie met de sterke septemberzon is de kans op een hittegolf daardoor groot, stelt Meteo Consult.

Omroep Brabant
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal