Water op Maan kwam mogelijk via Aarde

Topic gezien door 1746 bezoekers
Gestart door zorba, wo 29 mei 2013 - 19:05

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

zorba

Water op Maan kwam mogelijk via Aarde

Wetenschappers van de Brown University in de Amerikaanse staat Rhode Island hebben ontdekt dat water in het binnenste van de Maan en de Aarde dezelfde oorsprong heeft. Het water op de Maan lijkt dus afkomstig van meteorieten die de Aarde troffen toen de Maan nog niet gevormd was, maar een stuk van de Aarde was. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in Science. Planeten, kometen en asteroïden hebben allemaal uitgesproken individuele isotopische vingerafdrukken die afhangen van hun nabijheid tot de zonnestralen en andere omgevingsfactoren. Wetenschappers analyseerden zo de isotopen van waterstof in onder meer vulkanisch glas dat van de Maan werd meegebracht door de missies Apollo 15 en 17.



Het gaat om materiaal dat waarschijnlijk ooit uit de binnenkant van de Maan naar de oppervlakte werd gestuwd door een lavastroom. Door de plotse afkoeling konden water en andere vluchtige stoffen dan niet ontsnappen. Een analyse wijst nu uit dat het water in dat maanmagma niet komt van kometen, zoals eerst gedacht. De samenstelling komt wel overeen met die van koolstofhoudende chondrieten, primitieve metorieten die ontstaan tussen de banen van Jupiter en Mars. Wat meer is: het water is heel gelijkaardig aan dat op onze planeet, wat impliceert dat het water binnenin de Aarde en de Maan dezelfde oorsprong heeft.

Botsing
De Maan ontstond vermoedelijk 4,5 miljard jaar geleden na een krachtige botsing tussen een enorm hemellichaam ter grootte van Mars en de protoplaneet Aarde, die toen nog volop werd gevormd. De algemene veronderstelling is dat die botsing zo veel hitte veroorzaakte dat al het water dat mogelijk aanwezig was, zou verdampt zijn in de ruimte. Volgens die theorie bleef de Maan dan hoog en droog achter. Een onderzoek dat geochemicus Aberto Saal van de Brown University en zijn team in 2008 uitvoerden vond al bewijs van water in maanmagma. In 2011 meldde zijn team dat lava op de Maan in feite ooit zo veel water bevatte als sommige lava op Aarde.

Verklaring
Het meest recente onderzoek probeerde te achterhalen waar dat water dan vandaan kwam. Volgens Saal is de simpelste verklaring voor de vaststellingen dat de meteorieten water naar de Aarde brachten terwijl die zich nog aan het vormen was, en dat het water op een of andere manier toch aanwezig bleef, zelfs nadat brokken van die proto-Aarde in de ruimte vlogen. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe dat mogelijk was. Na de vorming van de Maan kunnen ijskometen natuurlijk nog wel meer water naar onze satelliet hebben gebracht.

Bron: HLN
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

Powered by EzPortal