Europa staat Sandy-achtige superstormen te wachten

Topic gezien door 3076 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, vr 29 mrt 2013 - 14:06

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Europa staat Sandy-achtige superstormen te wachten

West-Europa kan zijn borst natmaken. Door toedoen van de opwarmende aarde zal het continent in de toekomst met steeds meer getransformeerde orkanen – ?  la superstorm Sandy – te maken krijgen. Dat concluderen Nederlandse wetenschappers.

Orkanen: daar heeft Europa maar weinig mee te maken. Soms worden we getroffen door een orkaanrestant, maar vaak doen deze restanten niet meer aan een orkaan denken. Het zijn eerder flinke stormen. Maar in de toekomst kunnen we veel heftigere herfststormen gaan verwachten, zo schrijven wetenschappers in het blad Geophysical Research Letters. Europa krijgt dan waarschijnlijk te maken met getransformeerde orkanen. Dat zijn orkanen die al zijn afgezwakt, maar verder gaan als zeer zware stormen, met windsnelheden van orkaansterkte. Een bekend voorbeeld van zo'n getransformeerde orkaan is Sandy: een storm die in oktober voor grote schade zorgde in New-York.



Factoren
De wetenschappers voorspellen nu dus dat we in de toekomst ook in West-Europa vaker van deze superstormen mogen gaan verwachten. Dat is het resultaat van klimaatverandering. Maar hoe zorgt een warmer wordende aarde nu voor meer van deze superstormen in Europa? Op verschillende manieren, zo stellen de onderzoekers. Door de opwarming van de aarde kunnen orkanen boven de Atlantische Oceaan verder naar het noorden trekken, zonder dat ze daarbij hun intensiteit verliezen. Ook zullen we gaan zien dat orkanen oostelijker in de Atlantische Oceaan ontstaan en de afstand tot Europa dus kleiner wordt. Ook mogen we verwachten dat de orkanen van de toekomst die boven de Atlantische Oceaan ontstaan krachtiger zijn. Dit komt doordat de atmosfeer warmer is en meer vocht bevat.

In Nederland
Deze orkanen komen als zware herfststormen aan land, zo tonen de onderzoekers met behulp van een weer- en klimaatmodel aan. Ook Nederland zal met deze stormen te maken krijgen. Er valt dan veel regen en de wind kan windkracht elf of twaalf hebben. Men zou verwachten dat we ons dan niet alleen tegen regen en wind, maar ook tegen stormvloeden moeten wapenen. Maar dat is waarschijnlijk niet het geval, zo stellen de onderzoekers. De stormen komen vanuit het zuidwesten.

Het is voor het eerst dat onderzoekers de overgang van orkanen naar herfststormen zo gedetailleerd hebben kunnen bestuderen. Het wordt allemaal mogelijk gemaakt door een nieuwe supercomputer die in tegenstelling tot eerdere computers over voldoende rekenkracht beschikt om dit fenomeen te bestuderen.

SCIENTAS
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

winter


zorba

Hier staat ook een stukje van het KNMI voor wat betreft zware herfststormen door orkanen in Europa: http://forum.meteo-service.nl/index.php/topic,3781.0.html
Onweersdagen 2013: 29 | 2014: 39 | 2015: 30 | 2016: 26 | 2017: 17 | 2018: 13 | 2019: 17 | 2020: 10 | Onweersdagen 2021: 0

studio dewolf

Het kan gebeuren,hé. Maar mijn grootste zorg is de zee. Ik vraag me of kunnen de dijken de zee tegenhouden zodat geen herhaling van watersnood 1953.

Powered by EzPortal