Vanacht schrikkelseconde

Topic gezien door 1830 bezoekers
Gestart door Shadow112, za 30 jun 2012 - 14:02

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Shadow112

Vanacht schrikkelseconde



In de nacht van 30 juni op 1 juli zit een minuut met 61 seconden. Als compensatie voor 'wiebelen'. Normaal heeft een etmaal 86.400 seconden. Zo lang heeft de aarde nodig om precies één keer rond de zon te draaien. Alleen is de aarde geen precisie-uurwerk. Onze planeet heeft te maken met de zwaartekracht van zon en maan en verstoringen in de atmosfeer. Daardoor 'wiebelt' onze planeet soms een beetje bij zijn tocht rond de zon. Dat wiebelen heeft geen dramatische gevolgen, daarvoor is de beweging te klein. Toch loopt de aarde daardoor soms een seconde voor, dan weer een seconde achter op waar hij eigenlijk moet zijn. En dan klopt onze tijd niet meer. Vandaar dat eens in de paar jaar een schrikkelseconde wordt toegepast om de aarde weer gelijk te laten lopen.

Vannacht is het weer tijd voor een extra seconde, heeft de International Earth Rotation Service – de organisatie die deze zaken bijhoudt – besloten. We lopen namelijk 0,9 seconde voor. Dus wordt bij deze dag een seconde opgeteld. Daar merken de meeste mensen weinig van. Met name de 400 atoomklokken in de wereld moeten worden aangepast. Daarvan wordt de tijd op internet ook afgeleid, zodat de enige plek waar je het goed waar kunt nemen de klok van je (online) computer zal zijn.

Bron: faqt.nl

Tyshane

Yes, een seconde langer slapen! ;)

Sven

Schrikkelseconde legt webreuzen plat

Eén luttele seconde was voldoende om het internet wereldwijd op zijn grondvesten te doen daveren. Webreuzen als LinkedIn, Foursquare en Gawker crashten dit weekend toen die extra zogenaamde schrikkelseconde aan de universele klok werd toegevoegd. Maar de schrikkelseconde die de aardse tijd dit weekend deed stilstaan, zorgde wél voor averij. Reddit, Gawker, LinkedIn, Foursquare en Yelp - niet meteen de kleinsten op het internet - crashten op die seconde. Gawker lag zelfs drie kwartier plat. Ook vliegtuigmaatschappijen hadden moeite met het fenomeen. Het Australische Qantas moest zo'n vijftig vluchten vertragen omdat het Amadeus-systeem de passagiers niet meer kon inchecken. De laatste keren dat de schrikkelseconde werd toegevoegd aan de universele tijd waren in 1998, 2005 en 2008. De officiële tijd moet soms worden aangepast omdat de atoomtijd heel nauwkeurig is. maar de snelheid waarmee de aarde om zijn as draait varieert.

Bron: HLN

Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Powered by EzPortal