Europees Weercentrum ECMWF

Topic gezien door 1638 bezoekers
Gestart door Jan van Ooijen, di 05 jun 2012 - 08:20

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jan van Ooijen

Europees Weercentrum ECMWF

Vrijwel alle weerinstituten maken voor de weersverwachtingen gebruik van computerberekeningen door het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECMWF) in Reading bij Londen. Het ECMWF, dat begin jaren zeventig is opgericht, is een onafhankelijke Europese organisatie waarvan 31 landen lid zijn, waaronder Nederland en België. De supercomputer die de berekeningen maakt voor de weersverwachtingen is één van de krachtigste van de wereld. Per seconde worden meer dan 250 miljard berekeningen uitgevoerd met gegevens van weerstations op land, boeien op zee, weerschepen, weersatellieten, weerballonnen, vliegtuigen en radarsystemen. De berekeningen worden gemaakt voor een netwerk van roosterpunten op verschillende hoogtes, zodat inzicht wordt verkregen van veranderingen in de hele atmosfeer.



Het ECMWF zamelt zoveel mogelijk gegevens in voordat de computer met de berekeningen begint. Vooral de hoeveelheid, volledigheid en juistheid van de waarnemingen is van belang voor de uiteindelijke kwaliteit van de producten. Het inzamelen van alle gegevens kost veel tijd, zodat eerst uren na de waarnemingen het rekenwerk kan beginnen. De computer voert 's avonds berekeningen uit van gegevens van het middaguur. De resultaten worden 's nachts naar de verschillende weerdiensten gestuurd. Op basis van de uitkomsten stellen de meteorologen vervolgens de nieuwe meerdaagse verwachtingen op.

Betrouwbaarheid sterk verbeterd
Sinds het ECMWF in de jaren zeventig de eerste verwachtingen uitbracht is de kwaliteit sterk verbeterd. Vijftien jaar geleden hadden de verwachtingen van het European Prediction System (EPS) tot twee dagen vooruit een betrouwbaarheid van ruim 95 procent. Honderd procent is een perfecte verwachting. Bij nul procent is er geen enkele overeenkomst met de werkelijkheid. Op een termijn van vier dagen lag de score iets onder 90 procent en de vijfdaagse verwachting was in 80 procent van de gevallen bruikbaar. De vijfdaagse is tegenwoordig net zo betrouwbaar als in de weersverwachting tot twee dagen vooruit in 1972.

Seizoensverwachtingen
Het ECMWF maakt naast de tien- en vijftiendaagse verwachtingen ook maand- en seizoensverwachtingen. Voor deze verwachtingen op langere termijn zijn vooral de stromingen in de oceaan van groot belang en de wisselwerking tussen de oceaan en de lucht erboven. De betrouwbaarheid van dergelijke verwachtingen laat zeker voor ons gebied met een zeer grillig weertype, te wensen over.

*Toelichting bij grafiek
De figuur toont de overeenkomst (correlatie) tussen de voorspelde en opgetreden weerkaart. De betrouwbaarheid van de verwachting kan worden aangegeven door de dag waarop de correlatie minder is dan 60 procent. Die waarden zijn in de loop der jaren steeds groter geworden.

Bron KNMI
Enjoy the weather, it's the only weather you've got!

Powered by EzPortal