Methaan op Mars komt voor groot deel van meteorieten

Topic gezien door 1588 bezoekers
Gestart door Sven, do 31 mei 2012 - 10:16

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sven

Methaan op Mars komt voor groot deel van meteorieten

Het methaan op Mars stamt volgens een nieuwe studie voor een groot deel van meteorieten af, zo hebben onderzoekers van het Max-Planck-Institut voor Scheikunde, en wetenschappers uit Nederland en Groot-Brittannië in het vakblad Nature gemeld. Voor vele deskundigen is de negen jaar geleden gevonden aanwezigheid van methaan in de atmosfeer van de Rode Planeet een aanwijzing van buitenaards leven.



Het team uit Mainz, van de Universiteit van Ediburgh en van de Universiteit van Utrecht onderzocht nu met ultraviolette licht stalen van een 4,6 miljard jaar oude meteoriet die meer dan 40 jaar geleden in Australië is neergekomen en die een gelijkaardige samenstelling heeft als meteorieten op Mars. De ultraviolette bestraling was dezelfde als die van het zonlicht op de Rode Planeet. De stalen bleken betekenisvolle hoeveelheden methaan te bevatten. Miljoenen jaren voortdurende bombardementen door meteorieten op Mars zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het methaan in de atmosfeer van de Rode Planeet, zeggen de onderzoekers.

Sedert wetenschappers grote hoeveelheden methaan op Mars hebben gevonden is er veel over de oorsprong (en ook over de nauwkeurigheid van de observaties) gespeculeerd. Eén ervan luidde dat het gas afkomstig is van micro-organismen, wat aldus een aanwijzing is van leven op de Rode Planeet. Ook vulkanen komen in aanmerking. Schattingen geven aan dat Mars elk jaar 200 tot 300 ton methaan produceert. De nieuwe bevindingen mogen volgens de studie echter enkel als ontnuchtering werken voor degenen die rotsvast geloven in een biologische oorsprong van methaan.

Bron:HLN

Onweersdagen 2012: 42 | 2013: 33 | 2014: 45 | 2015: 40 | 2016: 31 | 2017: 9 Laatste onweer 30-05-2017 01:47 

Powered by EzPortal