Winter discussietopic 2024/2025

Topic gezien door 17782 bezoekers
Gestart door TMCThomas, zo 01 dec 2024 - 17:40

Vorige topic - Volgende topic

MaikelNL, Stephanie en 9 gasten bekijken dit topic.

TMCThomas

Winter discussietopic 2024/2025


19-01-2017

De kalender staat op 1 december en dat betekent dat het dan toch eindelijk weer tijd is voor het winter discussietopic! Over het algemeen toch wel het belangrijkste topic van het jaar voor de weerliefhebber. En wat zou het toch fijn zijn als het topic dit jaar weer eens goed gevuld wordt. De trend van de afgelopen 10 jaar is helaas eerder het tegenovergestelde, op hier en daar een koude periode na stelt het relatief weinig voor tegenwoordig. Een winter die volgens het Hellmann-koudegetal als koud geclassificeerd kan worden hebben we zelfs al sinds 1997 niet meer gehad. Je zou toch zeggen dat we er inmiddels weer is aan toe zijn ;)


Flinke "vinger" op de oceaan in de recente runs BRON

Lange Termijn: opzet tot winters weer?
Na de lichte vorst van vannacht in het zuidoosten staat er de komende dagen vrij weinig winters op de planning. Tot vorst komt het niet en de temperaturen zijn gemiddeld genomen iets boven normaal. Vanaf dit weekend wordt de boel pas langzaam weer iets interessanter voor winters weer. Meerdere modellen hebben het idee van hogedruk op de oceaan van GFS overgenomen.

Het hoog op zichzelf is nog niet zo interessant, ja we komen in wat koudere lucht terecht maar door de aanlandige wind merken we daar relatief weinig van. Het hoog is eerder een potentiële opzet naar een betere situatie. Met als ideaal voorbeeld GFS lid 24. Dan zitten we echter alweer ver in de lange termijn. Vooralsnog zijn de oper-runs echter niet enthousiast over zo'n scenario. Eerst maar is afwachten hoe het hoog zich precies gaat vormen maar er is wel weer meer potentie op de lange termijn.


Mooi koud scenario met oostelijke aanvoer. Dit willen we graag zien om tot echt winterweer te komen in Nederland. Temperatuur komt bij dit lid dagenlang niet boven nul uit. BRON

Ultra lange termijn:
Kijken we nog wat verder naar bijvoorbeeld de kerstperiode dan zien we helaas niet al te bemoedigende signalen. EC46 geeft een zwak signaal voor hogedruk ten zuiden van ons, met een beetje pech krijgen met een vrij noordelijk Azoren hoog te maken en daarmee een vrij zacht weertype. Ook EC seasonal en het C3S multi-system duiden op een NAO+ scenario voor de maand december. Dat geldt bij beide overigens ook voor de rest van de winter. De seizoensmodellen zijn vrij eensgezind over een te warme NAO+ (westcirculatie) winter. Iets wat niet gek zou zijn gezien de trend van de winters van het afgelopen decennium maar het blijft natuurlijk belangrijk om te onthouden dat de seizoensmodellen nog steeds experimenteel zijn en lang niet altijd uitkomen. Plus het feit dat het gemiddelde NAO+ is betekent natuurlijk niet dat er geen NAO- weken tussen kunnen zitten.


Gemiddelde luchtdrukafwijking voor 23-30 december volgens EC46 (BRON)


NAO+ profiel voor alle maanden van de winter BRON

TMCThomas

EC blijft interessant, heel koud is het niet maar het is helemaal geen slecht scenario.


Armand

Bedankt Thomas voor het nieuwe topic! We hebben in november al weer eens een voorproefje gehad van wat winterse perikelen, op enkele plekken zelfs tijdelijk even een flink pak sneeuw! De harde realiteit is echter dat een groot deel van het land nauwelijks heeft kunnen meegenieten. En de plekken waar sneeuw lag, hebben er ook niet lang van kunnen genieten.

December is inmiddels zacht begonnen, maar zonder echte westcirculatie. Het voelt voor mijn gevoel ook anders dan afgelopen jaren. Er zijn momenten dat het lijkt alsof die vervelende westcirculatie elk moment kan doorzetten in de weerkaarten, maar dan komt er toch net weer een uitloper van een hogedrukgebied opzetten. Winterse opties blijven voortdurend voorbij komen, alleen ook niet echt overtuigend.

Komende weken gaan dan ook vrij bepalend worden voor het eerste deel van de winter. We zitten er dus een beetje tussenin; zowel een westcirculatie als stevige koude-uitbraken zijn momenteel onwaarschijnlijk in onze omgeving. Wel lijkt het steeds meer op dat vooral delen van Oost en Midden Europa (inclusief vooral de noord- en westkant van de Alpen) mogelijk best wat sneeuw kunnen krijgen door hoogtelagen die hier blijven rondtollen. Ook voor Scandinavië hinten sommige weermodellen voor veel sneeuw later in december. Onze regio lijkt hier voorlopig nog buiten te vallen, maar een goed sneeuwdek boven Europa kan in het vervolg natuurlijk alleen maar voordeliger voor ons uitpakken. Spannende tijden!  ;D

Joep

As zaterdag weer kans op storm?

Stel dat dit lage druk gebied ten zuiden van NL trekt hebben we misschien wel kans op natte sneeuw :)


Joep

Leuk om te zien EC laat het laagje zuidelijk van NL trekken met in ZO kans op natte sneeuw zaterdag
GFS zit veel noordelijker met in het NO kans op natte sneeuw.


Extremissimorum

Mijn hemel wat een kakpluim van EC zeg. De dalende lijn van temperatuur is weer vakkundig eruit gehaald. Weiig perspectief op winterweer voorlopig.

grizzrh

Citaat van: Extremissimorum op di 03 dec 2024 - 22:49Mijn hemel wat een kakpluim van EC zeg. De dalende lijn van temperatuur is weer vakkundig eruit gehaald. Weiig perspectief op winterweer voorlopig.
WC die weer lekker door zit te duwen. Maar beter dit en dan vorst en sneeuw met de kerst dat zou wel mooi zijn!
Doenrade, Limburg

Armand

Citaat van: grizzrh op wo 04 dec 2024 - 00:23WC die weer lekker door zit te duwen. Maar beter dit en dan vorst en sneeuw met de kerst dat zou wel mooi zijn!

Het is een vervelende situatie, het valt gewoon (net) niet goed genoeg voor winterweer bij ons. Van een WC is overigens nog steeds geen sprake, integendeel zelfs, de straalstroom gaat komende week flink meanderen:



Een flinke slinger die boven ons zelfs uit het oosten waait. Perfect zou je zeggen, nou niet dus helaas... De eerder genoemde blokkade boven de oceaan gaat namelijk kantelen en vormt een uitloper richting Scandinavië. Het laag van komend weekend inclusief bijbehorende koudeput blijft dan ingesloten liggen boven Europa. We worden als het ware ingesloten door de gordel van hogedrukgebieden die zich eigenlijk helemaal uitstrekt tot aan Turkije:



Opnieuw echt geen verkeerde kaart in theorie: een straffe noordoostelijke stroming en lagedrukgebieden boven de oceaan behoorlijk ver verwijderd. Maar waarom levert het dan zo weinig op?

Dat komt vooral door de warme voorgeschiedenis. Met name vrijdag stroomt er eerst nog warmere lucht ver Europa in. Ook verder boven Oost-Europa en Scandinavië is het niet echt bijzonder koud. We moeten heel ver zoeken voor vriestemperaturen overdag:



Dat is het grote probleem. We worden ingesloten, maar de aanvoer is lang niet koud genoeg. Het is geen blijvende noordelijke stroming waarin de lucht steeds verder afkoelt bijvoorbeeld. Op papier een goede situatie, maar dus behoorlijke slechte omstandigheden. Het geeft nogmaals aan dat in het opwarmende klimaat echt alles goed moet vallen. Zo'n situaties hebben in het verleden bijna altijd meer winters weer opgeleverd dan wat het nu gaat doen.

Wat hoogtemeters erbij kunnen wél een behoorlijk verschil maken. Voor de Middelgebergtes, de Alpen, de Pyreneeën en zelfs de hoogvlaktes verder in Spanje kan er best wat sneeuw vallen:



Voor ons dus helaas wat tegenvallend. Wellicht opnieuw wel ergens wat (natte) sneeuw. Misschien zaterdag al, en anders volgende week nieuwe kansjes. Echter geen winterinval helaas.

TMCThomas

Helemaal geen vervelende kaarten van GFS voor de zeer lange termijn (maar wel weer volledige anders als de vorige run). Ook de ontwikkeling bij poolwervel worden zo langzaamaan interessant, er staat een steeds sterkere opwarming in de kaarten.






TMCThomas

Zei iemand daar scandihoog? Mooie run met potentie voor kou van icon!




Bij EC is de kou zeer dicht bij maar komt uiteindelijk net niet ver genoeg, het hoog zakt te snel weer in elkaar. Maar het scheelt allemaal maar weinig, daar kan nog aan gewerkt worden  ;)

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.





TMCThomas

Een deel van Nederland zit in de oper run even kort in die koude en droge lucht en dat zie je gelijk aan het dauwpunt van bijvoorbeeld zuidoost. Die daalt kort even naar de -18, mooi om te zien wel jammer van de korte duur. Het zou mooi zijn als dat hoog wat standvastiger wordt.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Morgen forse windstoten voor het noorden van het land, met name de wadden krijgen te maken met zware windstoten. KNMI heeft met uitzondering van de zuidelijke provincies code geel uitgegeven.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.



Armand

Helaas hinten de meeste modellen vandaag toch weer op een toenemende zonale stroming later in december, met een sterk aanwezige westcirculatie. We hebben het vaker gezien afgelopen weken, dat het neigt om te slaan in de klassieke westcirculatie. Laten we hopen dat er toch weer een ommezwaai komt...

Zynex

Winterliefhebber zijn in dit land is geen rustgevende hobby :') Wat een drama.

Maxim

Gfs 12 is toch leuk om te zien.

Der RoX

Citaat van: Armand op vr 06 dec 2024 - 12:11Helaas hinten de meeste modellen vandaag toch weer op een toenemende zonale stroming later in december, met een sterk aanwezige westcirculatie. We hebben het vaker gezien afgelopen weken, dat het neigt om te slaan in de klassieke westcirculatie. Laten we hopen dat er toch weer een ommezwaai komt...

Ja mooi, kunnen we weer halsreikend uitkijken naar februari 2025 😅
WiNtEr!!11!1!@

flyineddy

Citaat van: Der RoX op vr 06 dec 2024 - 23:03Ja mooi, kunnen we weer halsreikend uitkijken naar februari 2025 😅

 ;D
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Tja dit is simpelweg niet best  :-\



TMCThomas

Maar we moeten de hoop natuurlijk niet verliezen. De nieuwste gfs oper run komt namelijk met een witte kerst! Hele kleine kans uiteraard maar het kan nog steeds!




daan197611

Die westcirculatie zou ik met een grote korrel zout nemen!  Noodweer Benelux was ook al in paniek met de weervideo van gister en zei dat dit weken aan kon houden.  Als we naar komende week kijken wordt het a.s vrijdag overdag maar 1 graad.  En de dagen ervoor is het met 3-4 graden ook al kouder als normaal.   Dus we mogen echt niet klagen, en we hebben slechter December maanden gehad en ruim boven normaal (10+).

En morgen kunnen GFS en ECWMF weer heel anders zijn.  Dat ver vooruit kijken heeft ook totaal geen zin en komt zelden uit.

Alles koelt nu lekker af (incl. zeewater) en dat heeft in de maanden Januari tot maart echt wel voordelen.  Een dooi aanval wordt dan een stuk lastigger als je in de vrieskou zit.

Armand

Citaat van: daan197611 op zo 08 dec 2024 - 11:22Die westcirculatie zou ik met een grote korrel zout nemen!  Noodweer Benelux was ook al in paniek met de weervideo van gister en zei dat dit weken aan kon houden.  Als we naar komende week kijken wordt het a.s vrijdag overdag maar 1 graad.  En de dagen ervoor is het met 3-4 graden ook al kouder als normaal.   Dus we mogen echt niet klagen, en we hebben slechter December maanden gehad en ruim boven normaal (10+).

En morgen kunnen GFS en ECWMF weer heel anders zijn.  Dat ver vooruit kijken heeft ook totaal geen zin en komt zelden uit.

Alles koelt nu lekker af (incl. zeewater) en dat heeft in de maanden Januari tot maart echt wel voordelen.  Een dooi aanval wordt dan een stuk lastigger als je in de vrieskou zit.

Het klopt inderdaad dat het komende dagen frisser is dan normaal, en dat we sowieso vanaf november eigenlijk best binnen een normale range zitten qua temperatuur. Dat is andere jaren zeker anders geweest. Echter, het is leuk voor de statistieken, maar verder vind ik het een vreselijk weertype. Een grijze soep en constant waterkoud met 3-5 graden. Het zeewater heeft er eigenlijk ook vrij weinig aan. Het is geen transportkou, dus boven zee blijft het wat warmer met aldaar eerder 6 tot 10 graden. Dat heeft erg weinig invloed op de zeewatertemperatuur. Zeker als het na het weekend voor onbepaalde tijd weer zachter wordt.

Ik ben van mening dat de lange termijn zeker waardevol kan zijn. Je moet het natuurlijk niet letterlijk overnemen, maar het kan handig zijn om bepaalde trends te ontdekken. Je kunt het interpreteren en ook vergelijken met situaties uit het verleden. En dat leert ons dat een westcirculatie vaak weken kan aanhouden, mits ie op volle sterkte gaat doordrukken. Vandaar ook die uitspraak van NoodweerBenelux.

Je werkt in de meteorologie altijd met aannames en kansen. Je kunt nooit met 100% iets voorspellen, er zit altijd een bepaalde range in. Dat maakt het juist interessant om erover te discussiëren en er een eigen kijk op te geven  ;D

Powered by EzPortal