Winter discussietopic 2023/2024

Topic gezien door 149860 bezoekers
Gestart door TMCThomas, vr 01 dec 2023 - 18:45

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 8 gasten bekijken dit topic.

4seasons

Off topic

Dijkdoorbraak Maastricht Limburg



MAASTRICHT -
Aan de Stuwweg bij Maastricht is woensdagmiddag als gevolg van hoogwater een gedeelte van de dijk doorgebroken en weggespoeld. Bewoners van de daar gelegen woonboten moeten worden geëvacueerd. Dat meldt de brandweer.

De hulpdiensten werden omstreeks kwart over drie gealarmeerd over het incident. Het water stroomt versneld de Maas in, waardoor enkele woonboten in de problemen zijn gekomen.
De brandweer is begonnen met de ontruiming van een of meerdere woonboten. De woonboten liggen tussen de Zuid-Willemsvaart en de Maas.


Regenwater
De Maas krijgt een flinke hoeveelheid regenwater uit Frankrijk en de Ardennen te verwerken, zegt Waterschap Limburg. Tot donderdagmiddag wordt ten noorden van Roermond 30-40 mm verwacht, ten zuiden 40-60 mm.

Verschillende waterschappen in het hele land hebben dinsdag al noodpompen en gemalen ingezet om wateroverlast en overstromingen te voorkomen. De maatregelen zijn volgens de schappen nodig omdat het hard regent terwijl de bodem kletsnat is en geen water meer kan opnemen.


De overlaat bij Bosscherveld is beschadigd. Een deel van de bekleding van de overlaat is door de kracht van het water losgeraakt en weggespoeld.
We onderzoeken welke herstelmaatregelen genomen moeten worden. Woonbooteigenaren worden uit voorzorg geëvacueerd door de Brandweer.



Video's:
https://nos.nl/video/2503626-woonboten-ontruimd-na-wegspoelen-dijkje-in-maastricht

https://www.telegraaf.nl/video/1824793364/eerste-beelden-dijk-doorgebroken-bij-maastricht





Bronnen: NOS/Telegraaf



Joep

GFS komt met ijskoude winterkaarten (wel op lange termijn)



JerryL

Nu wordt het spannend/leuk.

En wat er gebeurd wanneer de kansen op winterweer stijgen, stijgt ook de activiteit hier.

Joep

Pluim voor Oost Nederland


Joep

Grappig om te zien de overeenkomsten van nu met de winter kaarten uit 1962

Kaarten via London SE




TMCThomas

De avondruns van vandaag zijn absoluut niet mis! Op de middellange termijn (vanaf dit weekend) zien we de eerste kou binnenstromen. Enorme sprake van transportkou is er niet, de 850hpa temperaturen zijn vrij tam. Toch kan het al goed afkoelen in de droge oostelijke stroming en is de eerste ijs aangroei mogelijk. In de loop van de week kan er al een aantal cm aan ijs liggen.



Op de langere termijn zou het helemaal interessant kunnen worden, GFS laat mooi zien hoe het hoog zich richting Groenland verplaatst waarna bij ons forse kou binnen kan stromen vanuit het noordoosten.

Ook een heel aantal EC leden inclusief oper lijken deze kant op te gaan. EC oper en GFS oper lijken bijvoorbeeld op 240h opvallend veel op elkaar. En dat zien we ook terug in de EC control die uiteindelijk inderdaad de kant van GFS uit gaat. Laten we hopen dat dit in de kaarten blijft!




Der RoX

Wow, dat is een behoorlijke verbetering in zo'n korte tijd en dat mag dan ook eigenlijk wel met die intense kou ten NO van ons 🤪

Maar... met de ervaring van sommige monster runs afgelopen winters... die uitmondden in herfst...wacht ik nog even met de slee uit het schuur halen

Hier een actuele schets van het Noordoosten...😱😱🤣




Even de twee laatste uitdraaien onder elkaar gezet...de zaterdag en zondag zijn qua koude oplossingen alweer aardig afgezwakt. Benieuwd wat er rond woensdag gaat ontwikkelen






WiNtEr!!11!1!@

Ruud

Citaat van: Joep op wo 03 jan 2024 - 22:05Grappig om te zien de overeenkomsten van nu met de winter kaarten uit 1962

Kaarten via London SE





Ben ik wel benieuwd hoe accuraat die kaart van 1962 is gezien de toen beschikbare technieken. Ik kan mij voorstellen dat het aantal meetpunten op die hoogte lager was dan nu het geval is. Maar zeker mooi om te zien zo.

Extremissimorum

Citaat van: Ruud op do 04 jan 2024 - 12:18Ben ik wel benieuwd hoe accuraat die kaart van 1962 is gezien de toen beschikbare technieken. Ik kan mij voorstellen dat het aantal meetpunten op die hoogte lager was dan nu het geval is. Maar zeker mooi om te zien zo.

Zeker waar. Toch staat me ook bij dat we vorig jaar ook dergelijke vergelijkingen met '1963' hebben gemaakt. We weten hoe dat afgelopen is.

Toch lijkt het nu wat positiever allemaal dan vorig jaar. De oper van GFS06 is bitterkoud op LT met -6 overdag. Natuurlijk helemaal niet betrouwbaar, maar het is zeker geen vreemde eend in de pluim. De sneeuwkansen zijn aanzienlijk, zeker op deze termijn. Daar moet toch wel iets van uitkomen? Aan de andere kant, het is ook goed mogelijk dat die +14 uitkomt.

Afwachten maar. Volgende week weten we meer.

Armand

Citaat van: Extremissimorum op do 04 jan 2024 - 12:58Toch lijkt het nu wat positiever allemaal dan vorig jaar. De oper van GFS06 is bitterkoud op LT met -6 overdag. Natuurlijk helemaal niet betrouwbaar, maar het is zeker geen vreemde eend in de pluim. De sneeuwkansen zijn aanzienlijk, zeker op deze termijn. Daar moet toch wel iets van uitkomen? Aan de andere kant, het is ook goed mogelijk dat die +14 uitkomt.

Afwachten maar. Volgende week weten we meer.

Het ziet er inderdaad best positief uit en zeker de GFS Oper strooit al enkele runs met zeer koude scenario's op LT, die we al heel lang niet meer gehad hebben. Ook de pluimen blijven relatief koud op LT. Het lijkt echter wel behoorlijk interessant te worden wat er rond 13 januari gaat gebeuren. Rond die periode zal de blokkade boven Groenland zich verder moeten ontwikkelen, waarbij er polaire lucht vanuit Scandinavië zou uitzakken.

GFS06z laat nu in deze periode het Groenlandhoog niet ideaal uit de verf komen en laat een Eurohoog vormen. Je komt dan automatisch in een zuidelijke stroming terecht:



Op zichzelf gezien is deze kaart een barslecht scenario en biedt het kans om terug in een westcirculatie te komen... Gelukkig laat GFS zien dat een nieuwe impuls van het Groenlandhoog ervoor kan zorgen dat de blokkade uiteindelijk wél goed uit de verf komt:



Je ziet nu wel volledig de ruimte voor polaire lucht om Europa binnen te stromen, vanwege de bijna perfecte blokkade bij Groenland. Zo gaat deze 06z run van bagger naar ultiem winterweer.  ;D

Echter die kaarten rond 216h zitten me dan toch niet lekker. Zulke kaarten kunnen binnen enkele runs ook de andere kant opvallen en dan zit je weer met een westcirculatie. We hebben het ook zo vaak zien gebeuren afgelopen jaren, vandaar wel de (realistische) voorzichtigheid. Het is nu eenmaal niet mogelijk om tegen de 100% zekerheid te geven voor winterweer in ons land. Dat maakt het wel weer interessant om te volgen natuurlijk ;)

En laten we niet vergeten dat we gewoon in elk geval een paar winterse dagen tegemoet gaan zien vanaf zondag. Weliswaar geen diepwinters weertype, maar voor het gevoel zal het vast behoorlijk koud gaan aanvoelen met een oostelijke wind, zeker gezien we afgelopen periode totaal geen kou meer gehad hebben in NL ;)

Romigo

Op 32KM hoogte zit de kou al behoorlijk in Europa, en een verwarming op de Noordpool zelf. Ben benieuwd wat wij hier over een week of 3 in Nederland van gaan merken?

Armand

Bizarre GFS Oper opnieuw met op termijn een dijk van een blokkade en een forse noordoostelijke stroming:



Dit zorgt op de ultra lange termijn voor een zeer bijzondere situatie. Deze forse noordoostelijke stroming zorgt ervoor dat van oorsprong polaire lucht zich kan verspreiden over een groot gedeelte rondom de Benelux en ook Groot-Brittannië. Hierdoor zal de lucht boven de Noordzee en uiteindelijk ook het zeewater merkbaar kouder gaan worden. Met andere woorden komen we in dit scenario zeer diep in de koude lucht terecht.

Dan kan zich een uitzonderlijk fenomeen gaan voordoen, wat ook gebeurd in deze GFS run. De oostelijke stroming verdwijnt, en er ontstaat langzaam een zwakke westelijke stroming:



Als je puur naar deze kaart kijkt, zou je zeggen dat is behoorlijk slecht nieuws, maar niets is minder waar! Omdat we in deze run zo diep in de koude lucht geraakt zijn, ligt de werkelijke scheiding tussen warme en koude lucht een stuk zuidwestelijker dan wat je bij deze kaart zou verwachten:



Dit, in combinatie met het flink afgekoelde zeewater, levert gewoon nog temperaturen van beneden het vriespunt op, ook overdag:



Bijbehorend neerslagfront zal in dit specifieke scenario dan ook uitsluitend als sneeuw vallen. De warme sector bevind zich pas nabij de kust van West-Frankrijk. Een mooi geval van een totaal mislukte dooiaanval ;) Dat zijn toch bijzondere kaarten; een westelijke wind met temperaturen beneden het vriespunt en een pak sneeuw. Garantie tot het beeldscherm natuurlijk ;)

Zynex

Sjezus man, ik word helemaal onrustig.

olivetomato

@Armand 

Zeer waarschijnlijk een ontzettend onnozele vraag maar, hoe waarschijnlijk is dat scenario??  ::)

EDIT: ik zie ultralange termijn. Dus met een korreltje (strooi)zout nemen  :)
Shine on you crazy Diamond

Ruud

Citaat van: Armand op do 04 jan 2024 - 18:30Bizarre GFS Oper opnieuw met op termijn een dijk van een blokkade en een forse noordoostelijke stroming:

[]

Dit zorgt op de ultra lange termijn voor een zeer bijzondere situatie. Deze forse noordoostelijke stroming zorgt ervoor dat van oorsprong polaire lucht zich kan verspreiden over een groot gedeelte rondom de Benelux en ook Groot-Brittannië. Hierdoor zal de lucht boven de Noordzee en uiteindelijk ook het zeewater merkbaar kouder gaan worden. Met andere woorden komen we in dit scenario zeer diep in de koude lucht terecht.

Dan kan zich een uitzonderlijk fenomeen gaan voordoen, wat ook gebeurd in deze GFS run. De oostelijke stroming verdwijnt, en er ontstaat langzaam een zwakke westelijke stroming:

[]

Als je puur naar deze kaart kijkt, zou je zeggen dat is behoorlijk slecht nieuws, maar niets is minder waar! Omdat we in deze run zo diep in de koude lucht geraakt zijn, ligt de werkelijke scheiding tussen warme en koude lucht een stuk zuidwestelijker dan wat je bij deze kaart zou verwachten:

[]

Dit, in combinatie met het flink afgekoelde zeewater, levert gewoon nog temperaturen van beneden het vriespunt op, ook overdag:



Bijbehorend neerslagfront zal in dit specifieke scenario dan ook uitsluitend als sneeuw vallen. De warme sector bevind zich pas nabij de kust van West-Frankrijk. Een mooi geval van een totaal mislukte dooiaanval ;) Dat zijn toch bijzondere kaarten; een westelijke wind met temperaturen beneden het vriespunt en een pak sneeuw. Garantie tot het beeldscherm natuurlijk ;)


Getekend bij het kruisje  8)

Armand

Citaat van: olivetomato op do 04 jan 2024 - 19:07@Armand 

Zeer waarschijnlijk een ontzettend onnozele vraag maar, hoe waarschijnlijk is dat scenario??  ::)

EDIT: ik zie ultralange termijn. Dus met een korreltje (strooi)zout nemen  :)

Ja ik zou het zeker met een flinke korrel zout nemen ;) Neemt echter niet weg dat dit patroon, waarbij polaire lucht zich tot ver boven Europa uitspreid, de laatste runs voortdurend voorbij komt. Dat zie je overigens ook goed terug aan de overige leden van GFS:



Deze kaart behoeft even wat verdere uitleg. GFS heeft 32 leden (inclusief Oper en Control). Deze kaart geeft aan dat 90% van de GFS leden op deze termijn (16 januari) een temperatuur van -4 graden of lager berekend op 850hPa. Slechts 10% van de leden komt dus met een 850hPa temperatuur boven de -4 graden voor deze datum. Dat is voor deze termijn een zeer sterk signaal.

Eveline

Wat heerlijk om deze kaarten weer te zien! Al jaren een stille meelezer, post af en toe wat maar superleuk nu weer om te volgen  ;D

Der RoX

Prima als komende dagen nuttig is om bijvoorbeeld het zeewater af te koelen en dat dan op ultra lange termijn de Russische Beer met zijn Ijskonijnen naar binnen dendert  8)

Maar ja garantie tot de deur eh  ;D
WiNtEr!!11!1!@

Remy

Een winter zonder CO2 😄
CO2 Is geen klimaat thermostaat.

Joep

https://www.weerenradar.nl/weer-nieuws/modelgefluister-langere-winterse-periode-in-de-maak--c6155ff8-08d8-462a-8ba3-4ec11d95b9bb

Mooi stukje op weer&radar; of het winterweer eind volgende week doorzet is afhankelijk van een storing met zachte lucht boven de Oceaan welke het op neemt tegen het hogedrukgebied in de regio van Groenland. Wanneer de storing ten zuiden van de Benelux langs trekt, wordt het opnieuw koud winterweer met wellicht wat sneeuw. Trekt het laag over of net ten noorden van de Benelux langs, wordt de koude lucht snel teruggedreven naar Noord-Europa.

Powered by EzPortal