Winter discussietopic 2022/2023

Topic gezien door 259510 bezoekers
Gestart door Armand, do 01 dec 2022 - 16:43

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 4 gasten bekijken dit topic.

Der RoX

Citaat van: Jasneker op di 28 feb 2023 - 10:28Het originele "beast of the East"was rond 1 Maart 2018 en viel samen met storm emma.
50 cm sneeuw in de hoge gelegen gebieden en de UK ontregelt.
-12 C in de lagere delen, scholen dicht verkeer onmogelijk met gestrande automobilisten etc etc.
Kortom de UK stond stil ;)
Ook na een SSW trouwens die veel kou uit Siberie op de reis naar de EU en ook ons bracht.


Ja, inderdaad ook na een SSW. De vraag is of de nieuwste editie ook zoiets voor elkaar gaat krijgen. Ook
omdat we vergeleken met 2018 al verder in het seizoen zitten. De vraag is dan, mocht het zover komen, hoeveel gaan wij er van meekrijgen?

De modellen hebben het iig lastig op LT;
(het lijkt erop dat de eerste invloeden van de SSW zich laten zien)



Op lange termijn s'nachts -11, s'middags +20? Het is nu nog 2%, maar wat is de volgende run?  Op deze van EC is de lente voorlopig niet te zien tot...pak hem beet volgende week vrijdag.

We gaan het snel zien. Denk ook dat de meteorologen hier binnenkort wel een stukje over gaan tikken  ;)


WiNtEr!!11!1!@

Hector Pascal

Volgens mij kun je niet zeggen dat de kans 2% is dat het -11 wordt. Dat zou betekenen dat er in de pluim altijd een berekening zit die klopt.
Nul bestaat niet.

TMCThomas

Bijna goed GFS, laatste run komt met een laagje dat onder doortrekt en in België en Duitsland een leuk pak sneeuw brengt. In Nederland profiteert alleen Limburg mee in deze run.


Der RoX

Citaat van: Hector Pascal op di 28 feb 2023 - 13:25Volgens mij kun je niet zeggen dat de kans 2% is dat het -11 wordt. Dat zou betekenen dat er in de pluim altijd een berekening zit die klopt.

Nee, het is 2% kans in die run. Straks is het "gewoon" weer anders. De dag moet nog aanbreken dat een pluim voor 1 specifiek moment elke opvolgende run
hetzelfde is...


Overigens is het nu weer strakblauwe lucht hier en is de toename van de zon goed te voelen...
WiNtEr!!11!1!@

Armand

Nog even een korte update van de situatie. We zien momenteel een hogedrukgebied boven Groot Brittannië, dat in de loop van de week de verbinding aangaat met het hogedrukgebied boven Groenland. Dat biedt ruimte voor een grootschalige trog gevuld met koude lucht boven Scandinavië. Tevens kan er arctische lucht boven de Noordpool op transport gezet worden. Dat levert in het weekend deze situatie op, die door alle modellen goed ondersteund wordt:



Onze omgeving zit weliswaar in een noordelijke stroming, maar we zitten te dicht bij de as van het hogedrukgebied. De bovenlucht wordt kouder, maar we komen nog niet in de echte koudere aanvoer terecht. Dit levert komend weekend een droevig weertype op met veel bewolking, wat lichte regen en frisse temperaturen.

Vanaf begin volgende week zal de koudere lucht boven Scandinavië wel wat meer naar het zuiden trekken en krijgt ook onze omgeving ermee te maken. De straalstroom ligt vrij zuidelijk, waardoor depressies op de oceaan zuid van ons trekken en er dus ruimte komt voor de koudere lucht om verder over onze omgeving te stromen.

Hierdoor neemt volgende week de kans op een winters weertype gestaagd toe. De modellen worstelen wel nog met de uitvoering hiervan. We pakken even EC en GFS erbij. Bij EC ontwikkeld zich een lagedrukgebied in de koude lucht nabij Noorwegen met winterse buien. Tevens trekt er nog een lagedrukgebied vanuit de oceaan Europa binnen, maar die komt deze run te zuidelijk voor onze omgeving:



GFS is dan toch weer wat anders en laat het lagedrukgebied nabij Noorwegen niet ontstaan. GFS komt ook met een lagedrukgebied vanaf de oceaan die met de straalstroom richting Europa koerst. Echter bij GFS ontwikkeld dit lagedrukgebied zich veel beter en trekt ook een stuk noordelijker met sneeuwkansen voor onze omgeving:



EC kwam gisteravond met zo'n zelfde scenario.

Samenvattend zien we dus komende week de grootschalige ontwikkeling ontstaan met een Groenland-blokkade en een hoogtetrog boven Scandinavië, waardoor er in onze omgeving in de loop van komend weekend steeds koudere lucht op hoogte binnen zal treden. Aan de grond gaan we daar in eerste instantie nog weinig van merken, maar vanaf begin volgende week lijkt de koudere lucht verder terrein te winnen. De modellen zijn het er echter nog lang niet over eens of dit überhaupt tot winters weer gaat leiden en op welke manier (winterse buien, of toch een sneeuwzone bij een zuidelijk trekkend laag). De sneeuwkans ligt de laatste runs een aantal dagen redelijk hoog met grofweg 40-70% op winterse neerslag. Dus een van beide situaties is wel waarschijnlijk.

Echter kom ik weer met hetzelfde riedeltje (  ::)  ) dat alles goed moet vallen voor deze winterse situatie te verzilveren. We hebben het al eerder gezien dit seizoen met het Polar Low, toen een groot deel van het land toch buiten schot bleef wat betreft winters weer. De ideale omstandigheden worden gezien de klimaatverandering toch wel steeds lastiger haalbaar. Bovendien zorgt de steeds sterker wordende zon voor nog lastigere omstandigheden. Neemt niet weg dat de situatie interessant is om te volgen en er zeker ook voorbeelden zijn (zoals maart 2018) die laten zien dat het wél mogelijk is ;D


Der RoX



Die +20 en -11 zijn er uit hoor. Wel een flink koudere pluim nu met een -15 erbij  8)

Benieuwd waar dit gaat stranden...

WiNtEr!!11!1!@

Armand

Citaat van: Der RoX op di 28 feb 2023 - 21:50Die +20 en -11 zijn er uit hoor. Wel een flink koudere pluim nu met een -15 erbij  8)

Benieuwd waar dit gaat stranden...


Inderdaad een wat koudere pluim. Zeker in de periode maandag-donderdag lijkt de kans op een licht winters weertype vrij groot. Het lijkt meer kwakkelweer te worden met gure winterse buien en bijbehorende kansen op een witte verrassing ;) De sneeuwkansen liggen tijdens bovengenoemde dagen ruim boven de 50%


Der RoX



En daar is de 20 graden weer op maandag 13 maart en de -15 is voorlopig van de kaart.

Wel zijn er nu meerdere nachten en leden die de -10 of lager aantikken...
WiNtEr!!11!1!@

Joep

De uitwerking van de SSW (Sudden Stratospheric Warming) van vorige maand is nu toch wel terug te zien in de weermodellen. Volgende week volgens EC koude lucht vanuit het noorden. De kans op winterse buien neemt ook toe

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken. 

Robert de vries

Joep

EC sneeuwkansen volgende week


TMCThomas

Interessante ontwikkeling inderdaad, een randstoring zou dinsdag wel eens voor een leuke verassing kunnen zorgen. Ook Icon, GEM en gfs hebben hem in de kaarten staan. EC tot nu tot wel het mooist.

TMCThomas

laatste run GFS is toch wel frustrerend, sneeuw valt in België en Duitsland en weet precies om Nederland heen te werken, bijna alsof sneeuw ons land probeert te vermijden. maar goed we zijn er nog niet, daar kan nog uitgebreid aan gesleuteld worden.



Het is bijna komisch  :-\

Der RoX

Nog een volle week weg hoor, die sneeuwkans. En GFS mag ff met zijn kont de ballenbak in met zijn grappen

Er lijken overigens volgens onderstaande run wel 2 koudere weken aan te komen;



Vanaf 10 maart wordt de onzekerheid echter zo groot dat het lente kan worden of we kunnen oud Hollands  horlepiepen met Ivo de Ijsbeer.

Edit 09:38u



1 lid ziet het 21 graden worden op dinsdag 14 maart
WiNtEr!!11!1!@

Armand

Dinsdag lijkt toch wel een interessante dag te worden. Meerdere modellen laten een lagedrukgebied(je) ontstaan dat veel weg heeft van een Polar Low. Vanwege de termijn valt daar voorlopig nog weinig van waarde aan te hechten. Maar kijkend naar de situatie, dan zou het zeker mogelijk kunnen zijn gezien er zeer koude lucht over het relatief warme zeewater trekt. Dat zijn de hoofdingrediënten die voor zo'n lagedrukgebied nodig zijn. EC komt dan gelijk met een fors lagedrukgebied, dat dus ook wel de kenmerken heeft van zo'n Polar Low. De situatie van EC wil ik wat verder uitdiepen. Het laat namelijk ook mooi zien wat er allemaal bij komt kijken en waar de onzekerheid in zit.

Eerst de grootschalige situatie. We zien komende maandag de trog gevuld met zeer koude lucht duidelijk boven Scandinavië en de Noordzee liggen. Om 16u is er nog geen apart lagedrukgebied te herkennen boven de Noordzee, met een luchtdruk die tussen de 1000 en 1005hPa ligt:



Echter vanaf dat moment begint zich in rap tempo een lagedrukgebied te ontwikkelen boven de Noordzee, met precies 24u later een kern van beneden de 980hPa:



Hier komt de eerste, grote onzekerheid al bij kijken. Vanwege de termijn wisselen de modellen natuurlijk nog enorm waar op de Noordzee dit lagedrukgebied precies ontstaat, hoe diep het zich uitdiept en wat precies de trekrichting is. EC laat het deze run over het noorden van het land trekken met een fors windveld precies over de westkust:



Het model berekent daarbij windstoten van ver boven de 100km/u voor een smal gedeelde van de (zuid)westkust. Valt dus momenteel weinig over te zeggen, gezien dit windveld nog wel een aantal keer van locatie zal wisselen. Het geeft wel aan dat een fors windveld ook een aandachtspunt is.

Een andere grote onzekerheid die samenhangt met de trekrichting van het laag is de neerslagsoort van de bijbehorende frontsystemen. Het ligt allemaal zeer nauw en een temperatuurverschil van 1 graad kan al behoorlijk bepalend zijn voor wel of geen sneeuw.

Een 'probleem' wat zich voordoet is dat we voordat het lagedrukgebied ons bereikt, nog niet echt in de zeer koude lucht zitten. Door het ontstaan van het laag wordt de stroming namelijk een tijdje zuidwestelijk/westelijk (zie het 2e kaartje bijvoorbeeld). De lucht is dan een fractie minder koud, ook op grote hoogte:



Dat maakt de situatie net wat ongunstiger voor droge sneeuw door neerslagafkoeling. De uitwerking hiervan is goed te zien in de neerslagsoort berekend door EC. Een groot deel van de frontale neerslag aan de voorzijde van het laag bestaat namelijk uit regen en (natte) sneeuw. Alleen het eerste front levert gezien de gunstige timing wat grote sneeuwkansen op volgens EC. Een paar plaatjes samengevoegd:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Zodra de kern van laag passeert, wordt de stroming noordwestelijker en bereikt ons veel koudere lucht op hoogte. Dan neemt de droge sneeuwfractie ook duidelijk toe, zoals te zien is aan het 3e plaatje hierboven.

Samenvattend dus een interessante situatie met nog veel onzekerheden. Met de juiste timing en uitwerking kan het veel sneeuw opleveren, maar de kans is zeker ook aanwezig dat het (opnieuw) vooral een behoorlijk natte boel wordt. Dat moet er wel bij gezegd worden. We gaan het volgen komende runs! ;D 




Bacci

aijaijai nieuwe ec weer om te huilen
ik ga er maar van uit dat het een warme uitbijter is anders word ik boos

Der RoX

Laten we afwachten tot er 3 a 4 runs achter elkaar dezelfde ellende wordt voorgeschoteld... (Het zal overigens niet de eerste keer zijn dat een toppluim helemaal weggeslagen wordt...😏)

Vorige keer was het GFS die de plank finaal missloeg

Edit 21:39

Tja...hoop lente, hoop kou. De dweil is nog niet droog na al dat gezwabber



WiNtEr!!11!1!@

Bacci

weer een mooie gfs run mja

Der RoX

Tja, bij mijn vorige post zie je op 15 maart een kans op 21 graden overdag en een kans op 0 graden. Laten we maar kijken hoe het weekend verloopt, want daar zou het allemaal gaan gebeuren hoor...

09:24

Tja...

WiNtEr!!11!1!@

Bacci

GFS komt wel met leuke sneeuwopties steeds maar ben bang dat het toch allemaal water zal zijn  :)  :)  :)

Unknown-user1778

Kwakkelll
De pluim heeft veel minder winterse neerslag dan gisteren.

Ik denk dat het zoals je mag verwachten tot wat gekwakkel met winterse neerslag als natte sneeuw zal blijven.

Dat er maar weer snel hogedruk mag ontstaan. Niks was zo fijn zoals de afgelopen 2 weken met het zonnetje zowel in Oostenrijk als daarna terug in Nederland.

Kom op met die lente!  8)

Powered by EzPortal