Winter discussietopic 2022/2023

Topic gezien door 259489 bezoekers
Gestart door Armand, do 01 dec 2022 - 16:43

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Der RoX

Er lijkt dus echt wat aan te komen, maar garantie tot de deur hoor  :-X
WiNtEr!!11!1!@

Extremissimorum

Citaat van: TMCThomas op di 31 jan 2023 - 17:22Wat een gfs run! Gewoon volop winter op +150h

Ja, dat zijn de leuke kaartjes. Het kan zomaar, waarom niet? Deze oper zit wel onderaan het ensemble, maar is niet een echte uitbijter.

Enige nadeel van een dergelijke setup is dat geen echte kou-inval is, maar vooral een relatief korte passage van een best wel koude koudebel. Weinig neerslag, weinig bestendigheid op langduriger winterweer.

Maar: laten we niet te ver kijken. Super om te zien dat er nog hoop is deze winter.  :o  8)
Had ook nooit m'n twijfels natuurlijk. 22 februari toch?

TMCThomas

Citaat van: Extremissimorum op di 31 jan 2023 - 20:49Enige nadeel van een dergelijke setup is dat geen echte kou-inval is, maar vooral een relatief korte passage van een best wel koude koudebel. Weinig neerslag, weinig bestendigheid op langduriger winterweer.

In dit geval toch een erg leuk vervolg, maar uiteraard allemaal nog weinig zekerheid.



EC oper is bijvoorbeeld helemaal niet zo mooi, en gaat vrij snel terug naar een zuidwestelijke stroming. Opvallend hoe groot de verschillen zijn met gfs (en de run van gister). Ook UKMO heel anders en niet in positieve zin. De onzekerheid is voor deze termijn enorm. Laat het eerst allemaal nog maar wat dichterbij komen.




TMCThomas

GFS staat er helaas vrij alleen voor. Modellen verschillen opvallend snel van elkaar.




TMCThomas

GFS doet nog steeds geen stap terug. Houd stellig vast aan het koude scenario. De vraag is hebben alle andere modellen het dan fout? Onwaarschijnlijk maar niet onmogelijk. Erg benieuwd naar de runs van vanavond.




Der RoX

It's zwabber time!

Maar goed, de tijd zal leren of dit standhoudt...
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Absolute prachtrun van GFS, vanaf 6 februari de winter in, die daarna eigenlijk alleen maar kouder door evolueert, uiteindelijk zo'n -15 op 850hpa. Zou dit uitkomen staan we toch al snel op de schaatsen! Zelfs wat sneeuwkansen vanuit het oosten. Zeker op +240h Volledig anders dan de andere modellen dus vooralsnog met heel veel zout nemen.




Der RoX

De sloten zullen zeker snel opvriezen. Ik heb alvast een zak chips neergelegd voor de zout 😏😅
WiNtEr!!11!1!@

Armand

Bizar zeg die verschillen tussen de GFS en eigenlijk alle overige modellen. Het gaat in elk geval koud en winters worden in grote delen van Oost en Zuidoost Europa. Iets wat we de komende winters wel vaker gezien hebben. Mocht het hogedrukgebied zich inderdaad ook boven Scandinavië gaan vestigen, dan kan die kou ook onze kant op getransporteerd worden.

Het is echter bijna niet voor te stellen gezien de grote spreiding, je zou in elk geval wel iets van tussenweg verwachten. Of GFS, of de andere modellen hebben ergens een fout in de berekeningen zitten. Interessant wie uiteindelijk gelijk gaat krijgen, dat zou komende runs toch wel duidelijk moeten gaan worden.

Romigo

Citaat van: Armand op wo 01 feb 2023 - 12:04Bizar zeg die verschillen tussen de GFS en eigenlijk alle overige modellen. Het gaat in elk geval koud en winters worden in grote delen van Oost en Zuidoost Europa. Iets wat we de komende winters wel vaker gezien hebben. Mocht het hogedrukgebied zich inderdaad ook boven Scandinavië gaan vestigen, dan kan die kou ook onze kant op getransporteerd worden.

Het is echter bijna niet voor te stellen gezien de grote spreiding, je zou in elk geval wel iets van tussenweg verwachten. Of GFS, of de andere modellen hebben ergens een fout in de berekeningen zitten. Interessant wie uiteindelijk gelijk gaat krijgen, dat zou komende runs toch wel duidelijk moeten gaan worden.

In januari had je wel eens een uitdraai (koude uitbijter) die deze kaarten voorlegden, maar Oper (van GFS) laat het nu frequent (sinds gisteren) deze weersystemen zien. Het zou raar zijn, wanneer er na vanavond opeens een warmere circulatie zou komen. Ook op langere termijn zit de kou aardig in de kaarten..

Der RoX

Citaat van: Romigo op wo 01 feb 2023 - 12:21In januari had je wel eens een uitdraai (koude uitbijter) die deze kaarten voorlegden, maar Oper (van GFS) laat het nu frequent (sinds gisteren) deze weersystemen zien. Het zou raar zijn, wanneer er na vanavond opeens een warmere circulatie zou komen. Ook op langere termijn zit de kou aardig in de kaarten..

Ik heb een aantal jaren geleden (2013?) een opeenvolgende reeks van -welkom in Siberië diepvries runs- gezien, met 100% (!) ondersteuning van alle leden  die vervolgens op middelange termijn helemaal verdween. 

Sindsdien wordt ik altijd blij als er weer kou op de kaarten komt, maar houd ik in mijn achterhoofd dat een run een momentopname, een uitdraai is en dat zelfs de dan aangegeven 100% kans niet altijd de waarheid is...
WiNtEr!!11!1!@

flyineddy

Citaat van: Der RoX op wo 01 feb 2023 - 12:38Ik heb een aantal jaren geleden (2013?) een opeenvolgende reeks van -welkom in Siberië diepvries runs- gezien, met 100% (!) ondersteuning van alle leden  die vervolgens op middelange termijn helemaal verdween. 

Sindsdien wordt ik altijd blij als er weer kou op de kaarten komt, maar houd ik in mijn achterhoofd dat een run een momentopname, een uitdraai is en dat zelfs de dan aangegeven 100% kans niet altijd de waarheid is...

Volledig mee eens.
Helemaal als er slechts één of maar een deel van de modellen het in de kaarten heeft. Het meest huiverige wordt ik als EC niet meedoet met de koude-polonaise. EC is de laatste jaren steeds akelig accuraat geweest met het niet uitkomen van mooie koude scenario's. Ik bekijk het gewoon van run tot run en zie wel hoe het zich ontwikkeld.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas

Interessant is in elk geval dat deze gfs run een stuk meer van de leden meeheeft in het koude scandihoog scenario. Het zou echter inderdaad niet de eerste keer zijn dat GFS het aflegt op relatief korte termijn.


Armand

Citaat van: Romigo op wo 01 feb 2023 - 12:21In januari had je wel eens een uitdraai (koude uitbijter) die deze kaarten voorlegden, maar Oper (van GFS) laat het nu frequent (sinds gisteren) deze weersystemen zien. Het zou raar zijn, wanneer er na vanavond opeens een warmere circulatie zou komen. Ook op langere termijn zit de kou aardig in de kaarten..

Helaas werkt het niet zo 'eenvoudig' zoals ook andere leden al aanhalen. Ontwikkelingen op meteorologisch vlak zijn nooit 100% voorspelbaar. Dat komt doordat alle verschillende facetten zoals luchtdruk, temperatuur, luchtstromen, etc zeer nauw en ingewikkeld met elkaar verweven zijn. We kunnen op technologisch vlak al heel veel vergeleken met vroeger, maar nog steeds biedt dat geen 100% correcte weersverwachting. Kijk maar naar sneeuwsituaties in de winter of onweersituaties in de zomer. Overigens maar goed ook dat die onzekerheid bestaat, anders viel de hele spanning en discussie over de meteorologische ontwikkelingen in de toekomst zo goed als weg ;)

Om te begrijpen hoe dergelijke verschillen tussen bijvoorbeeld EC en GFS ontstaan hier wat korte achtergrondinformatie: Allereerst heb je het verschil tussen de twee modellen als groep. Het zijn allebei ingewikkelde rekenmodellen die op basis van actuele gegevens en computermodellen een verwachting maken voor het weer in de toekomst. Daarbij gebruiken ze allebei weer andere parameters en technische aspecten. Te ingewikkeld om hier dieper op in te gaan.

Dan heb je binnen het model zelf ook nog een spreiding van de verwachtingen; er zijn als het ware meerdere 'submodellen' die elk hun eigen verwachting opstellen. De belangrijkste hiervan is de zogenoemde Oper; deze heeft de beste kwaliteit en de hoogste resolutie. De Control heeft iets lagere kwaliteit en is eigenlijk een net wat mindere versie van de Oper. En dan heb je nog 'de leden' (ook wel het ensemble of ENS genoemd). Dit zijn ook weer allemaal afzonderlijke berekeningen met een lagere kwaliteit dan Oper en Control, en met vaak ook een minimaal verschil in input vergeleken met Oper en Control. Alle leden + Oper + Control gebruiken namelijk actuele weergegevens als input voor het doorbereken van de verwachtingen. Als je bij de leden enkele minimale afwijkingen in actuele gegevens doorvoert, dan houd je automatisch al wat meer rekening met foutmarges.

Het is namelijk niet mogelijk om de actuele weergegevens echt 100% nauwkeurig door te voeren. Je start je berekening van de verwachting dus al met minimale 'fouten', waardoor het nog lastiger wordt om echt een 100% betrouwbare verwachting te kunnen waarborgen.

Die verschillende leden van een weermodel zijn erg bruikbaar om de spreiding weer te geven. De spreiding zegt namelijk weer iets over de betrouwbaarheid van de verwachtingen. Het is dus gebruikelijk dat de spreiding op termijn steeds verder toeneemt, omdat ieder lid als het ware zijn eigen weg inslaat. Bij GFS zie je mooi die spreiding ontstaan:



We zien hier de temperatuur op 850hPa (ong 1.5km hoogte), een maatstaf voor de oorsprong van lucht te achterhalen. Vanaf zondag 5 februari neemt die spreiding fors toe. Oper en Control zitten onderin, maar hebben best wel een aanwezige support van overige leden. Een meerderheid gaat voor 850hPa temperaturen onder de -5, wat wel een indicatie is dat deze leden voor transportkou gaan. De overige leden komen met een zachter scenario.

Dit laat heel mooi zien dat er binnen de GFS al enige onzekerheid is over de situatie op middellange termijn. Ga je breder kijken naar andere modellen, dan wordt momenteel het zachtere scenario (wat gek genoeg bij GFS in de minderheid is), fors ondersteund. Dat betekent dat momenteel statistisch gezien de kans op een zachte voortzetting wel gewoon groot is, maar de vastberadenheid van GFS Oper is zeer zeker bijzonder te noemen en dient meegenomen te worden.

Zoals ik eerder zei zal komende runs toch wel meer duidelijkheid komen welke kant het op gaat vallen. Laten we hopen dat GFS op geniale wijze de juiste weg gevonden heeft en de andere modellen gaan volgen. De kans is echter ook aanwezig dat de modellen wat naar elkaar toe gaan groeien, wat betekent dat GFS minder koud wordt en EC wat afkoelt. Dit scenario lijkt mij persoonlijk wel best waarschijnlijk, gebaseerd op het verleden. Of dat het natuurlijk nog de kant van EC opvalt. Niemand kan het nog met zekerheid zeggen en dat maakt het zeer interessant om te volgen! ;)

TMCThomas

Icon gaat in elk geval duidelijk niet mee met GFS. Wel droog en rustig weer. GFS loopt nu binnen, toch wel spannend, gaat gfs eindelijk mee met de rest of blijft het model weerstand bieden? We komen er nu snel achter.



EDIT:
GFS zit iets zuidelijker en is daarmee iets minder mooi maar nog steeds gewoon een winter run.




TMCThomas

EC doet niet mee, wel net zoals icon relatief veel zon en droog.



Der RoX

Toch wel wat nachtvorst bij EC. Langzaam opbouwen naar betere runs mag ook  8)
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

GFS komt er in de 18z run wederom mee.



TMCThomas

Het kan bijna niet anders dat gfs fout zit.



Der RoX

Lees op het moment veel berichten op Socials van hobbyisten en meteorologen  dat GFS in specifieke situaties vaak het onderspit delft. Dat het een bepaald iets is in het model, dat niet goed loopt etc...

 Maar goed, Nederland is een klein stipje onder de grote drukgebieden, denk ik dan maar 🤷🏻

Edit:

Wat doet die laatste GFS run nu 🥶🥶🥶
WiNtEr!!11!1!@

Powered by EzPortal