Stormkansen 18 & 19 februari

Topic gezien door 33935 bezoekers
Gestart door TMCThomas, ma 14 feb 2022 - 23:21

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 6 gasten bekijken dit topic.

TMCThomas

Het waait al een aantal dagen relatief hard, de straalstroom staat vol op Nederland gericht en dat gaan we vooral donderdag en vrijdag merken. Stormen "Dudley" en "Eunice" komen namelijk deze week op bezoek en brengen flinken windstoten met zich mee, met mogelijk ver in het binnenland zeer zware windstoten.

Donderdag storm "Dudley":
De eerste storm Dudley is al wat zekerder aan het worden, vrijwel het hele land krijgt donderdag met zware windstoten te maken, een relatief groot gedeelte (tot diep in het binnenland) lijkt ook te maken gaan krijgen met zeer zware windstoten (meer dan 100km/u). De huidige consensus van de modellen is dat het zwaartepunt van de storm over het noorden van het land komt te liggen, met zeker op de wadden windstoten die richting de 130km/u gaan. België lijkt in elk geval op donderdag de zwaarte windstoten bespaard te blijven.








Vrijdag storm "Eunice":
De vrijdag zit nog wat meer onzekerheid in, de koers die storm Eunice dan gaat nemen is erg belangrijk en nog wat onduidelijk. Deze kan afhankelijk van de koers ook het heftigst uit gaan pakken. EC geeft Eunice een noordelijk koers, onder de rivieren (met uitzondering van de kust) worden dan geen zware windstoten gehaald. Voor het noorden en zeker de wadden is dit echter niet mals met windstoten van richting de 150km/u, voor een categorie 1 orkaan is een Continue windsnelheid van 119km/u nodig, in de buurt van de wadden word door EC momenteel de 106 gehaald, dat scheelt niet eens zo heel veel.



Icon komt met een vrij absurde berekening waarbij bijna het hele land met windstoten van 130km/u te maken krijgt. Het hele kustgebied vanaf het noorden van Frankrijk tot aan de wadden krijgt windstoten van 150km/u te verwerken in de laatste berkening. Vrij extreem maar Icon zit wel vaker wat te hoog wat betreft windsnelheden, toch is het niet onmogelijk.



GFS lijkt redelijk op EC maar komt over het algemeen wel met zwaardere windstoten en een wat breder windveld. Daardoor is de kust wat minder extreem, echter nog zeer fors met windstoten van maximaal zo'n 130km/u, wederom tot diep in het binnenland windstoten van 100km/u en hoger.



Dan nog even als bonus UKMO, ook zeer fors. Windstoten richting 150km/u aan de kust, binnenland ruim over de 100km per uur heen. Zelf in Utrecht zien we bijvoorbeeld windstoten van 120km/u.



Er zit zeker voor de vrijdag nog een hoop onzekerheid in, we kunnen echter wel stellen dat het onstuimige dagen zullen gaan worden. Hoe extreem het uit gaat pakken en waar dat precies is zal de komende dagen duidelijk worden. Aan de kust zal het extra spannend zijn aangezien het daar aankomende vrijdag springtij zal zijn, het water kan daar flink opgestuwd worden op deze manier. Niet het winterweer waarop we hadden gehoopt maar er zit in elk geval weer wat actie in de atmosfeer.


Extremissimorum

Mooie samenvatting!
Ik wil hier graag nog aanvullen dat het woensdag al begint en ook na vrijdag nog onstuimig blijft. Sterker nog, het is zelfs niet uit te sluiten dat we dagen achter elkaar 8BFT gaan halen, en misschien zelfs 3/4 dagen minimaal 9 BFT. Je noemde ook al dat we zelfs tegen orkaankracht, 1 op de schaal van Saffir-Simpson, 12 BFT, kunnen tippen. Een dergelijk uurgemiddelde is slechts één keer eerder gebeurd in Nederland, zover ik weet, in 1944. Dat valt absoluut niet uit te sluiten, maar acht ik niet direct waarschijnlijk. 10 of 11 zeker wel. Qua luchtdruk van de kern (970 HPa!) komen we zelfs op een categorie 2 orkaan.
Twee dagen 10 BFT achter elkaar is zover ik weet nog nooit gebeurd, al had je in november 1977 er wel twee in 3 dagen en in 1928 zelfs drie in 10 dagen. (BRON: https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/lijsten/zwarestormen)

Dit alles baart mij toch wel een beetje zorgen voor stormschade. Jullie weten dat ik van een leuk weertje houd, maar volgens mij moeten we echt niet willen dat zware storm 'Eunice' na zware storm 'Dudley' met windstoten van 150 km/u hier komt opzetten, als alles al flink in de war is gewaaid de dag ervoor, en het ook daarna nog blijft waaien. Of denk ik dan te zwaar over deze situatie?


Armand

Citaat van: Extremissimorum op di 15 feb 2022 - 01:17Dit alles baart mij toch wel een beetje zorgen voor stormschade. Jullie weten dat ik van een leuk weertje houd, maar volgens mij moeten we echt niet willen dat zware storm 'Eunice' na zware storm 'Dudley' met windstoten van 150 km/u hier komt opzetten, als alles al flink in de war is gewaaid de dag ervoor, en het ook daarna nog blijft waaien. Of denk ik dan te zwaar over deze situatie?


Ik ben het zeker met je eens. Met name 'Eunice' die op de vrijdag zal langstrekken is er een om in de gaten te houden. Als deze depressie optimaal kan profiteren van de sterke straalstroom, dan kan de depressie flink uitdiepen met voor Nederlandse begrippen zeer zware windstoten, die bovendien ook ver het binnenland in kunnen trekken.

Over die uitdieping en de koers is nog enig verschil tussen de modellen. Dat zal de komende dagen langzaam steeds duidelijker worden. GFS komt nog steeds met absurde windstoten, die ook nog eens urenlang kunnen aanhouden. Die combinatie kan voor forse ontregeling zorgen. Ik neem jullie even mee in de 00z en 06z run van vandaag.

De 00z run laat vanaf vrijdag 14u de windstoten boven de 100km uitkomen aan de westkust. Eerst zal de wind uit zuidwestelijke tot westelijke richting komen. Volgens deze run zitten we op 17u vol in het windveld met in vrijwel het gehele land zeer zware windstoten boven de 100km/u. Een groot deel van het land (zeker meer dan de helft) krijgt volgens deze berekening windstoten boven de 120km/u, tot ver in het binnenland...

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

In het vervolg van de avond draait de wind vervolgens langzaam van zuidwest naar noordwest. Daarbij neemt de grootte van het windveld volgens het model wat af, maar zien we in het noordwesten de windstoten nog veel zwaarder worden. Om 21u zien we waardes van meer dan 150km/u op Texel en Vlieland, absurde kaart!

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Dit windveld trekt in het tweede deel van de avond over de gehele noordelijke helft van het land met windstoten van 120 tot lokaal nog 150km/u. Vanaf 23u komen de windstoten in het uiterste noordwesten weer beneden de 100km/u uit. Besef dat volgens deze berekening van GFS met name delen van het noordwesten op de vrijdag vanaf 14u tot 23u vrijwel aaneengesloten te maken kan krijgen met windstoten boven de 100km/u, met uitschieters ver erboven tot zelfs 150km/u. Dat moet wel leiden tot ontwrichtende gevolgen.

Dan de 06z run. Die komt met een iets anders beeld, maar nog niet persee minder zwaar. Ook in de 06z run komen de 100+ windstoten zo vanaf 14u aan bij de westkust. Rond 19u opnieuw in een groot deel van het land windstoten van 120km/u of hoger, tot diep in het binnenland:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

In het vervolg van de avond zien we de wind weer naar noordwest draaien. In deze run krimpt het windveld wat meer en komen de windstoten in het uiterste noordwesten niet boven de 150km/u uit. Nog steeds is er daar 140km/u mogelijk, dus slechts een lichte afzwakking. Uiteindelijk zien we rond 23u een smalle strook van zeer zware windstoten over het IJsselmeer en Overijssel, met hier lokaal windstoten boven de 130km/u:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Ook hier dus weer zeer zware windstoten boven de 100km/u vanaf 14u tot minstens 23u in met name het noordwesten.

Nu heb ik alleen even GFS erbij gepakt, maar overige modellen laten grofweg hetzelfde beeld zien, met dus wel nog verschillen in zwaarte van de windstoten en koers van windveld. Zo zijn er modellen die wat milder zijn met maximaal 120km/u. Ik heb echter ook een 160+km/u in het uiterste noordwesten voorbij zien komen. Het lijkt langzaam wel duidelijk te worden dat er vrijdag zeer zware windstoten gaan voorkomen. De vraag blijft voorlopig hoe zwaar en waar het zwaartepunt gaat komen.

Deze storm is volgens meerdere redenen echt een groot aandachtspunt. De situatie is er een om goed in de gaten te houden en kan in het ergste geval een grote impact gaan vormen. De samenvatting van aandachtspunten nog even op een rij:
- De zwaarte van het windveld: Maximale windstoten van 120km/u tot zelfs 160km/u worden momenteel berekend.
- De grootte van het windveld: Als de kern van het lagedrukgebied vlak boven de Waddeneilanden trekt, dan kan het gehele land met windstoten van 100+km/u te maken krijgen. Ook het verre binnenland.
- De duur van de windstoten: Volgens meerdere modellen kunnen bepaalde regio's urenlang met 100+km/u windstoten te maken krijgen. GFS komt bijvoorbeeld met ruim 10 uur deze orde van windstoten.
- Vrijdag wordt springtij bereikt. Samen met deze orde van windstoten kan dat een bedreiging voor kustregio's vormen.
- In de loop van woensdag/donderdag krijgen we al te maken met een storm.

De onzekerheden zitten dus met name op de volgende twee punten:
- Gaat het lagedrukgebied gebruik kunnen maken van de straalstroom? Alleen dan kan de depressie zodanig uitdiepen, zodat deze zeer hoge waardes mogelijk zijn.
- Wat wordt de koers van het lagedrukgebied? Trekt de kern bijvoorbeeld nog noordelijker, dan krijgt vooral het noorden van het land met forse windstoten te maken. Trekt de kern zuidelijker over bijvoorbeeld de Waddeneilanden, dan krijgt vooral het zuiden van het land veel wind. Dat laatste laat ICON keer op keer zien. Het model staat hier wel vrijwel alleen voor. De meerderheid laat de kern over de Noordzee trekken.

We gaan het dus zeer aandachtig volgen de komend runs. Het ziet er momenteel zeer heftig uit. Er kan nog vanalles veranderen op deze termijn, laten we hopen dat de modellen wat lagere waardes gaan berekenen...

Extremissimorum

Citeer(...)

Deze storm is volgens meerdere redenen echt een groot aandachtspunt. De situatie is er een om goed in de gaten te houden en kan in het ergste geval een grote impact gaan vormen. De samenvatting van aandachtspunten nog even op een rij:
- De zwaarte van het windveld: Maximale windstoten van 120km/u tot zelfs 160km/u worden momenteel berekend.
- De grootte van het windveld: Als de kern van het lagedrukgebied vlak boven de Waddeneilanden trekt, dan kan het gehele land met windstoten van 100+km/u te maken krijgen. Ook het verre binnenland.
- De duur van de windstoten: Volgens meerdere modellen kunnen bepaalde regio's urenlang met 100+km/u windstoten te maken krijgen. GFS komt bijvoorbeeld met ruim 10 uur deze orde van windstoten.
- Vrijdag wordt springtij bereikt. Samen met deze orde van windstoten kan dat een bedreiging voor kustregio's vormen.
- In de loop van woensdag/donderdag krijgen we al te maken met een storm.

De onzekerheden zitten dus met name op de volgende twee punten:
- Gaat het lagedrukgebied gebruik kunnen maken van de straalstroom? Alleen dan kan de depressie zodanig uitdiepen, zodat deze zeer hoge waardes mogelijk zijn.
- Wat wordt de koers van het lagedrukgebied? Trekt de kern bijvoorbeeld nog noordelijker, dan krijgt vooral het noorden van het land met forse windstoten te maken. Trekt de kern zuidelijker over bijvoorbeeld de Waddeneilanden, dan krijgt vooral het zuiden van het land veel wind. Dat laatste laat ICON keer op keer zien. Het model staat hier wel vrijwel alleen voor. De meerderheid laat de kern over de Noordzee trekken.

We gaan het dus zeer aandachtig volgen de komend runs. Het ziet er momenteel zeer heftig uit. Er kan nog vanalles veranderen op deze termijn, laten we hopen dat de modellen wat lagere waardes gaan berekenen...

Die aandachtspunten zijn nu juist de zaken die het zo ingewikkeld maken inderdaad. En GFS berekent op lagere resolutie én met een berekening elke 3 uur.

Ben daarom erg benieuwd naar de hogeresolutiemodellen. Ik meen te herinneren dat in 2013, je weet wel, die storm op 28 oktober, dat er toen zeker wel rekening gehouden werd met een flinke storm, maar de windstoten die toen gemeten zijn (150 km/u langs de kust, ver boven de 100 in het binnenland), waren toen niet zo goed in de kaarten te zien als nu. Natuurlijk heeft GFS in de tussentijd een upgrade gehad, maar de verschillen zijn opmerkelijk.

Vergelijk eens de kaarten (bron: wetter3) van 2013 met de kaarten van nu. Zowel qua gemiddelde windsnelheid als qua windstoten is de verwachting voor komende vrijdag fors, maar dan ook echt flink fors, sterker dan in 2013 het geval was. Verder valt op dat ditzelfde windveld voor vrijdag tot ver in Duitsland, tot Berlijn aan toe en nog verder dan dat, tot windstoten van boven de 120km/u kunnen leiden.

Mijn vraag dus: zijn beide systemen met elkaar te vergelijken? Hoe past het een bij het ander? Die sterk uitdiepende kern (tot 970HPa!) behoort tot een categorie 2 orkaan. Gelukkig de windsnelheden niet. En wat zijn de mogelijkheden voor een 9BFT in heel het land? Dat laatste zou namelijk hoogst uitzonderlijk zijn. Volgens mij is er bijna nooit 9BFT in De Bilt gemeten. 12BFT langs de noorwestkust en op de Wadden is in de tweede fase van de storm vrijdag ook niet uit te sluiten. Is dat een 'knijpveld'?

2013:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

2022:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Romigo

Dit wordt echt wel een heftig ding komende vrijdagavond. Precieze ligging van overtrekken van deze "snelloper" is nog onduidelijk, maar de windsnelheden zijn niet mals. Wat mij betreft hoeft deze niet over mijn woonplaats te trekken, wat die nu wel doet.. :o  ::)

Armand

CiteerMijn vraag dus: zijn beide systemen met elkaar te vergelijken? Hoe past het een bij het ander? Die sterk uitdiepende kern (tot 970HPa!) behoort tot een categorie 2 orkaan. Gelukkig de windsnelheden niet. En wat zijn de mogelijkheden voor een 9BFT in heel het land? Dat laatste zou namelijk hoogst uitzonderlijk zijn. Volgens mij is er bijna nooit 9BFT in De Bilt gemeten. 12BFT langs de noorwestkust en op de Wadden is in de tweede fase van de storm vrijdag ook niet uit te sluiten. Is dat een 'knijpveld'?


Dat zijn zeker flinke aandachtspunten inderdaad. Of de twee systemen met elkaar te vergelijken zijn, kan ik je niet beantwoorden. Wel leert het ons uit de ervaring dat de weermodellen toch regelmatig moeite hebben met het berekenen van windstoten, ook afhankelijk van de situatie. Harmonie zit bijvoorbeeld vaak wat hoog bij windstoten getriggerd door buien. GFS zat voorheen vaak wat lager bij windstoten horende bij een windveld ten zuiden van een lagedrukgebied. GFS lijkt na de updates wel al een stuk beter te zijn geworden in dit soort situaties. Als je nu kijkt naar de ENS van GFS, dan zit de Oper ook flink bovenin qua windsnelheden. Er zijn ook leden van GFS die gewoon komen met maximaal 50-70km/u. (ook bij de EC ENS overigens; zie de pluim op de homepage.) Deze leden laten het laag niet uitdiepen. De vraag is of deze leden dat echt berekenen, of dat ze vanwege de lagere resolutie de interactie met de straalstroom niet goed geïntegreerd krijgen. We krijgen nu ook te maken met een laag dat zich kan uitdiepen door interactie met de straalstroom, met een sterk windveld ten zuiden en westen van de kern.

Het blijft voorlopig nog vooral volgen wat de komende runs gaan doen. Er is nog te veel onzekerheid over het uitdiepen en de koers van de kern. Dat zijn belangrijke gegevens om vervolgens uitspraak te kunnen doen over de grootte en zwaarte van het windveld. De 12z runs beginnen nu binnen te stromen, we gaan eens kijken.

Joep

GFS komt geeft veel wind voor vrijdag. Kans op zware storm (10 Bft) in de kustgebieden en windstoten van 130 km/u of meer.

Kaartjes via r. de Vies

Unknown-user1778

Normaal hield ik van zo'n situaties maar een eigen huisje hebben en je gaat je toch zorgen maken :o

Armand

Nog even een update wat betreft de 12z runs.

GFS blijft heftig met in het hele land windstoten van ruim boven de 100km/u, met gemakkelijk uitschieters boven de 120km/u in de kustregio's (zie kaartje van Joep hierboven).

EC is voor het binnenland een stuk rustiger geworden. Op het hoogtepunt halen we volgens deze run op de meeste plekken in het binnenland maximaal 90-100km/u. In de kustregio's blijven de windstoten ook deze runs weer fors met lokaal 130km/u.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

ICON blijft bij een veel zuidelijkere koers van het laag. Daarbij blijven volgens deze run windstoten van 100-120km/u mogelijk in vooral het zuiden van België en de zuidwestkust van Nederland. Daarmee zijn de windstoten ook wel wat afgenomen.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Tot dusver wel positief nieuws dus wat betreft de zwaarte van de windstoten. EC en ICON zijn wat gematigder geworden. GFS is meer status quo gebleven.

Modellen die wel nog zeer zware windstoten van boven de 140km/u zijn GEM en UKMO onder andere. Dus nog steeds blijft het een behoorlijk aandachtspunt. UKMO komt deze absurde berekening:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Een enorm windveld met in het gehele land windstoten boven de 120km/u. In grote delen zelfs boven de 130km/u, met in het zuidwestelijk kustgebied een ruime 150km/u... De vraag is of deze waardes wel realistisch zijn natuurlijk.

Joep

ICON 18 depressie zuidelijker, storm niet zeker op vrijdag maar wel kans op (natte) sneeuw


jaap verheij

Word flink uitwaaien vrijdag avond volgens,ECMWF hres en Asperge 0.1

flyineddy

Ook ESTOFEX is van de partij met een LVL 2 voor een groot deel van Nederland en zelfs een LVL 3 voor noordoost Duitsland. En dit is alleen nog maar tot donderdagochtend 06 UTC



CiteerStorm Forecast
Valid: Wed 16 Feb 2022 07:00 to Thu 17 Feb 2022 06:00 UTC
Issued: Wed 16 Feb 2022 07:26
Forecaster: PUCIK / TUSCHY

A level 3 was issued for N Germany and W Poland mainly for extremely severe wind gusts and tornadoes.

A level 2 was issued in a belt from N Ireland through the central UK towards the Netherlands, N Germany, and Poland for widespread severe wind gusts and tornadoes.

A level 1 was issued for W Greece mainly for heavy rain and waterspout risk.

SYNOPSIS

NAO+ features a strong ridge building into SW Europe with anomalous low heights between S Greenland to Norway. A tightening thermal gradient in between evolves and causes a strong mid/upper jet configuration with speed anomalies in the Q90 range for the 79-00 CFSR climatology (200 hPa u wind). This jet crosses the UK and pushes into Central Europe during the night.

Left exit region of the seasonably strong jet-streak results in pressure falls over S Norway and a gradually consolidating surface low is forecast to exit Scotland, cross the North Sea and S Norway before entering the Baltic Sea during the end of the forecast. IFS-ENS MSLP forecasts cluster around 965 hPa with a few members down to 960 hPa (similar to GFS/GEFS). A cold front will cross the whole region in the evening to overnight hours.


A cut-off low slowly moves across the Ionian Sea towards the SE. A diffuse low-level vortex accompanies this event, which pushes an occluded front towards Greece.


DISCUSSION

... UK through BENELUX towards Poland ...

A long-lived convective windstorm is expected to cross the region between Wednesday evening and Thursday morning.

Ahead of the cold front, abundant low-level moisture with mixing ratios exceeding 7g/kg will be available. Combined with strong forcing and steepening mid-tropospheric lapse rates, marginal CAPE will develop along the cold front with MLCAPE values between 100 and 200 J/kg. Kinematics along this front will be impressive as the 1 km AGL flow reaches 35 - 40 m/s, yielding 0-1 km bulk shear values of 20 - 25 m/s. As low-level lapse rates steepen with mixing ahead of the front, effective downward transport of momentum is forecast. Numerous convection-allowing models simulate the development of one or more convective lines that will progress SE across the area. Widespread convectively enhanced severe to extremely severe gusts will occur along these lines. The threat will pick up in the 15 - 18 UTC timeframe over the UK, between 21 - 00 UTC over BENELUX and W Germany, and towards 06 UTC over central Poland.

Besides the wind threat, an isolated tornado risk will be present along the convective line, especially if line-echo wave pattern develops. ICON D2 simulates a number of enhanced vorticity tracks, suggestive of areas of rotation within the convective line. The tornado threat will be augmented by the presence of rather large SRH (> 300 m2/s2 in the 0-1 km layer) ahead of the cold front, low LCLs, and steep low-level lapse rates. A strong tornado can not be ruled out given large magnitudes of low-level shear.

... W-Greece ...

A slow-moving MCS will propagate SE along the coast with heavy rain being the main risk. An isolated tornado event along the coast is possible with somewhat better thermodynamics and low-level shear.
Bron: https://www.estofex.org/cgi-bin/polygon/showforecast.cgi?text=yes&fcstfile=2022021706_202202160726_3_stormforecast.xml

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Citaat van: flyineddy op wo 16 feb 2022 - 12:53Ook ESTOFEX is van de partij met een LVL 2 voor een groot deel van Nederland en zelfs een LVL 3 voor noordoost Duitsland. En dit is alleen nog maar tot donderdagochtend 06 UTC


Ik vind Estofex wel wat zwaar zo op het eerste oog. Het gevaar zit hem vanavond/vannacht in de windstoten behorende bij de buien die gaan overtrekken. Estofex verwacht een goede organisatiegraad waardoor de windstoten fors kunnen uitpakken met ook hoosverschijnselen (met name boven Duitsland in het level 3 gebied). Dat lijkt zeker mogelijk met deze omstandigheden, maar ik betwijfel of dat op grote schaal gaat gebeuren.

Voor Nederland betekent het concreet dat de windstoten in de loop van de avond verder zullen oplopen naar 70-90km/u. Aan de kust liggen de windstoten wat hoger met 80-100km/u. Tijdens buien kunnen de windstoten in het gehele land wat hoger uitvallen, plaatselijk ook even boven de 100km/u.

Later in de nacht trekt de kern van 'Dudley' ten noorden van Nederland langs. Aan de zuidzijde van de kern zit een klein windveld met forse windstoten tot 120km/u. Deze trekt net noord van Nederland langs, alleen de Wadden kunnen mogelijk nog met de randen van het windveld te maken krijgen, met daar later in de nacht windstoten van 100-110km/u. Zie harmonie hieronder


Romigo

Citaat van: jaap verheij op wo 16 feb 2022 - 07:42Word flink uitwaaien vrijdag avond volgens,ECMWF hres en Asperge 0.1

Dit is orkaan kracht... :o  :o

jaap verheij

Best wel behoorlijke verschillen in de modellen onderling ;)

Joep

Icon en arpege zijn wel extreem met de windstoten vrijdag

4seasons

3 stormen achter elkaar  ::)  ::)  ::)

Helga van Leur op twitter:

Energiek weekje... Een Stormparade!
✔ storm #Dudley 🌬 woensdag avond/donderdag nacht
✔ storm  #Eunice 🌬 vrijdag middag/avond
✔ ? storm #Franklin  🌬 maandag /dinsdag
Model: Icon Weergave: Meteociel

https://twitter.com/helgavanleur/status/1493875599995191300




CiteerInteractieve jetstream

Wereldwijde jetstream-voorspelling
Welkom bij onze nieuwe interactieve wereldwijde jetstream-voorspellingskaart hier op Netweather. Sleep de kaart rond om deze te verplaatsen, het muiswiel zoomt in en uit (knijp om in te zoomen op mobiel en tablet). De kaarten worden vier keer per dag geüpdatet - en zijn een eerste kleine functie bij het gebruik van deze nieuwe kaarttechnologie - houd je ogen open voor verdere toevoegingen binnenkort.

https://www.netweather.tv/charts-and-data/global-jetstream#2022/02/16/1200Z/jetstream/surface/level/overlay=jetstream/orthographic=-6.72,57.59,712






Hieronder wat webcamera's om het weer te volgen (nu uiteraard donker)

Isle of Wight UK Live





Hotel Zeezicht Vlieland


Wales
https://www.ipcamlive.com/ncinellspoint


Extremissimorum

Begint wat eentonig te worden, en da's vrij zorgelijk: EC is opnieuw zeer windrijk. Onderstaande bereking van de oper is nu voor het eerst minder dan het gemiddelde.
Meest extreme berekeningen qua windstoten voor het noordwesten komen tot 46 meter/seconde, oftewel 165 km/u(!). Elders met wat minder extreme scenario's.
Verder windkracht 10, kleine kans op 11 BFT, maar misschien onderschatten de modellen dst een beetje.
Ik zie ook kansen op (natte) sneeuw, met name zaterdag.

Dat gaat leuk worden vrijdag. Heh. Overigens nu ook al best pittig qua wind. Gaat al flink tekeer tijdens buien. Moeilijk voor te stellen wat we gaan meemaken vrijdag. Morgen code oranje? Vrijdagochtend weeralarm?

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Joep

Icon 18 is echt extreem


TMCThomas

Er zitten zeer extreme opties bij inderdaad. SwissHD komt bijvoorbeeld met bijna 170km/u voor de wadden!



of arpege, al kun je duidelijk zien dat deze wat lagere resolutie is.



Ook ukmo is niet mals, zeker niet verder in het binnenland.



maar de onduidelijkheid blijft, er zijn zeker ook modellen die het gematigder berekenen

EDIT: Ook leuk om te zien dat Nederland nu net iets meer dan 100% van de geïnstalleerde capaciteit aan windenergie opwekt, op het moment goed voor 50% van alle opgewekte energie in Nederland.


Powered by EzPortal