Onweerskansen 2021 - Algemene vooruitzichten

Topic gezien door 26581 bezoekers
Gestart door ThaGhostNL, wo 05 mei 2021 - 19:05

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hoeveel onweersdagen verwacht jij dit jaar?

 < 10  (Wordt weer drama, net als vorig jaar)
4 (11.8%)
10-15 dagen (Zeer weinig)
3 (8.8%)
20-25 dagen (Iets minder dan normaal)
5 (14.7%)
25-30 dagen (Normaal)
8 (23.5%)
30-35 dagen (Iets meer dan normaal)
5 (14.7%)
35-40 dagen (Veel)
7 (20.6%)
40-45 dagen (Zeer veel)
1 (2.9%)
45+ dagen (Laten we 2020 snel vergeten!)
1 (2.9%)

Totaal aantal stemmen: 34

Joep

Vanochtend boven de westelijke/zuidelijke Noordzee mogelijk enkele (zware) onweersbuien, waarschijnlijk krijgen Zeeland en de westkust hier nog een deel van mee. Effectieve schering is daar 15-20 knopen, CAPE 500-1000 J/kg, mogelijk dus multicel karakter. Tot 12 UTC blijft er boven land waarschijnlijk een (zwakke) inversie aanwezig, die diepe convectie vanaf de grond nog verhindert. In middag vooral boven het uiterste oosten mogelijk een geïsoleerde onweersbui overdag hoge CAPE-waardes (2000+ J/kg) i.c.m. een effectieve schering van 20-30 kn zou een enkele multicell kunnen opleveren, blijft waarschijnlijk boven Duitsland. Vanaf middernacht van het zuiden uit regen- en onweersbuien. De convectie start waarschijnlijk niet vanaf de grond. De MUCAPE blijft gedurende de avond en nacht naar vrijdag in de ordegrootte 1000-1500 J/kg, lokaal 1500+. De effectieve schering lijkt in de orde 20-30 kn, vrij lastig te bepalen omdat de convectie niet direct vanaf de grond komt. Convectietype wordt waarschijnlijk multicell/squall, de treksnelheid is vrij groot (20-25 kn). De trigger is lokale convergentie en outflow van eerdere buien. Zwaar onweer, grote hagel (lokaal 2-5 cm) en veel neerslag in korte tijd is waarschijnlijk. Vrijdagmiddag zeer hoge CAPEwaardes van royaal boven de 2500 J/kg, waarschijnlijk richting de 4000 Jkg. De effectieve schering is dan op veel plaatsen 30-40 kn. Ook dan goed georganiseerde multicells, veel onweer, hagel en lokaal veel neerslag in korte tijd. De neerslaghoeveelheden gaan sterk uiteenlopen, maar tot en met vrijdagmiddag kan er op veel plaatsen 20-40 mm vallen, op een aantal plaatsen 40-70 mm, lokaal zelfs nog iets meer.

Harmonie

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Joep

Frankrijk in de gaten houden

Boven Frankrijk vormen zich vandaag zware buien, op een klein lagedrukgebied dat zich daar ontwikkelt en dat de lucht er net wat harder laat stijgen. Omdat er ook daar veel energie en vocht beschikbaar is, ontwikkelen die buien zich vanaf het moment dat ze beginnen te groeien explosief. De toppen van de wolken kunnen er wel tot 13 of 14 kilometer hoogte doorschieten. Onder zulke wolken zijn zware regen, grote hagel en zware windstoten mogelijk. In de loop van vanavond en de komende nacht komen die buien vanuit het zuiden Nederland binnen.

In de komende nacht kan het dan zwaar onweren, mogelijk vooral in de westelijke helft van het land, maar het is zeker niet gezegd dat de rest van het land niet getroffen wordt. Die eerste golf aan buien trekt morgenochtend dan via het noorden het land uit. Bij de buien kunnen hagelstenen met een grootte tot 3 centimeter voorkomen. Verder kunnen in korte tijd enkele tientallen millimeters regen vallen, met kans op kortdurende wateroverlast tot gevolg.

Morgen supercells?

Morgen overdag wordt door de oplopende temperaturen, op veel plaatsen kan het weer tussen 27 en 32 graden worden, opnieuw energie opgebouwd voor een volgende golf aan buien. Vocht en wind op hoogte zijn er genoeg, nog meer dan vandaag eigenlijk, dus nu kunnen de buien ook in Nederland ontstaan. Dat gebeurt in de loop van de middag en in de avond en nacht trekken ze verder naar het noorden. Ook dit kunnen weer zware buien zijn die plaatselijk met grote hagel, wind en veel regen gepaard kunnen gaan. Opnieuw ook met kortdurende wateroverlast tot gevolg.

Omdat de atmosfeer morgen nog wat meer bulkt van de energie dan vandaag moeten we die buien in de middag serieus in de gaten houden. Het kan zelfs zo zijn dat zich dan een enkele supercell ontwikkelt, een onweersbui van de zwaarste categorie die om zijn eigen as draait. Vooral dat zijn buien waar het weer even volledig uit de band kan springen.

Zaterdag is het, omdat de wind tijdelijk naar het westen draait, even wat koeler. Nadat de laatste buien in de ochtend via het noorden het land zijn uitgetrokken, blijft het droog en wisselen wolken en de zon elkaar af. Het wordt dan in de middag van west naar oost 20 tot 25 graden.

Zondag opnieuw warm en buien

In de nacht naar zondag komt een volgende storing vanuit het Frankrijk naar het noorden. De wind zoekt opnieuw de zuidoosthoek op en een volgende portie met vochtige en warme lucht dringt binnen. Opnieuw wordt aan alle voorwaarden voor de vorming van stevige regen- en onweersbuien voldaan. In de nacht en vroege ochtend al kunnen ze voorkomen, in de loop van zondag overdag ontstaan ze mogelijk opnieuw. Het wordt dan 25 tot 30 graden en het zal wederom benauwd zijn buiten de deur.

Weer.nl


flyineddy

Na de onweerskansen van afgelopen week, met de supercells op vrijdag, is het momenteel weer even wat rustiger.
Mogelijk komt daar verandering in.

De komende dagen gaat de temperatuur geleidelijk verder omhoog tot richting de 28 graden op maandag. Tegelijk zien we in de pluim zowel de neerslagkans als de CAPE toenemen. EC oper komt zelfs met een uitschieter richting de 2400 J/kg op maandag, maar staat daarin wel alleen. De andere leden maken het niet zo bont, maar komen toch met duidelijk verhoogde waardes. De kans op onweersbuien gedurende die periode lijkt dus reëel, als is het uiteraard nog veel te vroeg om er echt iets concreets over te zeggen. In ieder geval een periode om in de gaten te houden als onweersliefhebber.

De pluim:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

X-treme

Er ontstaan her en der wat onweersbuitjes boven Nederland en België.

Benieuwd of een enkele nog uitgroeit tot een serieuze bui of dat ze allemaal een kort leven hebben.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Extremissimorum

Er komen meldingen uit het land, o.a. bij Scheveningen, van positieve bliksem. Dat is een tijdje geleden volgens mij. Hier nog niets. Er leek wat te ontstaan in de buurt, maar alles stortte in boven het IJsselmeer.
Belooft wat voor de komende dagen?

Martijn1978


flyineddy

Op dit moment al enkele stevige onweersbuien boven het zuiden van het land. Hoe verder deze buien naar het noorden komen, hoe meer de activiteit eruit gaat.
Morgen lijkt het andersom te zijn. Vanaf de ochtend komen er onweersbuien het zuiden van het land binnen en naar mate deze naar het noorden trekken worden deze sterker. Het noorden en noordoosten heeft meer tijd om op te warmen met daardoor een hogere CAPE.

Zie hier de KNMI Guidance van vanmiddag:
CiteerGuidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 28 juni 2021 24.00 locale tijd
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hoogtelaag, om 12 UTC net ten zuidwesten van Bretagne beweegt langzaam ONO-waarts en ligt maandag boven Bretagne. Een thermische vore boven Frankrijk nadert in de loop van de middag en -avond het zuiden, trekt noordwaarts en verlaat maandagochtend het noorden. Hiermee stroomt ook aanmerkelijk vochtigere lucht binnen. Vanaf de middag bouwt er op 500 hPa een zuidoost-noordwest georiënteerde hoogterug op boven de noordoostelijke helft van het land. Ten zuidwesten hiervan wordt de bovenstroming diffluent. Maandagochtend bereikt mogelijk een thermisch laag het zuiden, om vervolgens gedurende de dag noord tot noordoostwaarts over het land te trekken. In de bovenlucht zien we dat er een subtiele kortgolvige hoogtetrogje mee loopt.

Modelbeoordeling:
Belangrijkste aandachtspunt is de convectie, die zich waarschijnlijk in twee periodes zal manifesteren: (1) vandaag in de loop van de middag en avond en (2) maandag overdag, waarschijnlijk het zwaartepunt in de middag en avond. Waar de modellen voor vandaag een behoorlijk eenduidig beeld schetsen van een ontwikkelende (multicel)lijn op de thermische vore, zien we op maandag nog behoorlijke regionale verschillen als het gaat om de locatie van het thermische laag en de zwaarste convectieve activiteit. Aan het einde van de ochtend en begin van de middag zijn het meer buien die in de nacht en ochtend over Frankrijk en België noordwaarts zijn getrokken en deels in stand zijn gebleven, mede geholpen door het bovenluchttrogje. Deze buien trekken met name over het zuidwesten en westen. In de loop van de middag komt daar vooral in het midden, oosten en noordoosten hernieuwde convectie vanaf de grond bij.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Qua temperatuurverloop volgen we de Harmonies. Vandaag op veel plaatsen 25-28 °C. In het noordelijk kustgebied blijven de temperaturen door de noordoostenwind wat achter. Het temperatuurverloop op maandag is onzeker a.g.v. van de buien, in het oosten en noordoosten lokaal mogelijk nog 30 °C.

Wind:
Bij de buien later vanmiddag en vanavond komen de Harmonies in het zuiden met 30-35 knopen, alleen HAP2 komt lokaal met 45 kn zien, mijns inzien zal dat niet op grote schaal gaan gebeuren. Het primaire mechanisme van deze windstoten is verdamping in een droge laag onder een relatief hoge wolkenbasis. Over de Ardennen zien we vanavond een buiengebied dat zich naar de warmste lucht verplaatst, zeer lokaal zien we daar 45-50 knopen. Meer naar het noorden toe zullen deze windstoten niet voorkomen, de buien deactiveren en de grenslaag stabiliseert. In het noordwestelijk kustgebied zien we in de Harmonies vanavond wel signalen voor een NO 6 Bft. Bij de buien van maandag zal impulsuitwisseling relatief een grotere bijdragen geven. Bij de zwaarste exemplaren zien we in de Harmonies windstoten van lokaal 50 kt boven Duitsland.

Bewolking:
Vanmiddag aanvankelijk slechts wat cirrus en Cu met hoge basis, een subtiele inversie rond FL100 lijkt verdere ontwikkeling aanvankelijk tegen te houden. Later in de middag, maar vooral in de avond op nadering van de thermische vore een west-oost georienteerd gebied met (geclusterde) Cb's, dan toppen FL250-300. Op hoogte hellen de profielen iets meer voorover. Op nadering van het thermisch laag is er maandagochtend in het zuidwesten en westen al kans op Cb's met toppen tot FL300-350, deze zijn dan echten nog niet vanaf de grond ontstaan. In de loop van de middag kunnen de Cb's wel weer vanaf de grond ontstaan, toppen dan tot ca. FL350. Later in de middag klaart het van het zuiden uit weer op, later in de avond in het zuiden opnieuw kans op Cb's vanuit België.

Neerslag:
Later in de middag bereikt een gebied met onweersbuien het zuiden en beweegt in de avond noordwaarts. Vanwege de hogere effectieve schering (20-30 kn) en de hoge CAPE-waardes boven België (daar 2000+ J/kg) komen deze buien als goed georganiseerde multicells het zuiden binnen. Boven ons land zijn de CAPE-waardes met 500-1000 J/kg beduidend lager. We zien de activiteit van de buien naarmate ze noordwaarts bewegen ook vrij snel afnemen. Maandag aan het einde van de ochtend eerst buien die over het zuidwesten en westen noordwaarts bewegen. In de loop van de middag dus weer actievere buien boven met name het midden, oosten en noordoosten, deze ontstaan dan vanaf de grond. Duidelijk is dat de effectieve schering met het naderbij komen van het hoogtelaag in het oosten 25-30 kn wordt, in het midden/westen toe 30-40 kn. Daarbij is de waterinhoud erg hoog, PW 35-40 mm. CAPE ligt met name in het oosten/noordoosten hoog met 1500-2000 J/kg, lokaal 2000-2500. Waarschijnlijk zal het maandag overdag dus gaan om goed ontwikkelde multi-cells. Met name in het oosten lijken de kansen op hagel groot gezien de progtemps en het graupel-signaal dat Harmonie geeft. Aan het einde van de avond bereiken opnieuw buien vanuit België het zuiden.

Zicht:
Boven de zuidelijke Noordzee lokaal nevel, elders goede zichtcondities. Geleidelijk wordt aangevoerde lucht eerst droger, alvorens maandag weer vochtige lucht binnenstroomt. Vooral op de zuidelijke Noordzee neemt de kans op mist dan toe. Vannacht boven land nevelig en lokaal kans op een mistbank, in het zuiden kans op mist vooral daar waar het geregend heeft.

Paraaf meteoroloog: homan
Uitgifte: 27/06/2021 13.08 uur LT.

Zie ook de 3 weerkaartjes van vandaag 12 UTC, komende nacht 00 UTC en morgenmiddag 12 UTC. Daarop zie je de verschillende occlusies en convergentielijnen die bij ons voor de onweersbuien zorgen.
Vandaag 12 UTC:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Vannacht 00 UTC:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Morgenmiddag 12 UTC:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

TMCThomas


htevents

In de verte nu continue gerommel. Zit in Borculo, Achterhoek. Trekt richting Winterswijk/Vreden(DL) lijkt het.

TMCThomas


Armand

Citaat van: TMCThomas op di 29 jun 2021 - 20:14Code oranje voor de onweersbuien in Zuid-Limburg, lokaal ook veel wateroverlast. Buien trekken zeer langzaam door, staan praktisch stil nu.


Gisteren inderdaad zeer veel regen gevallen in delen van Zuid-Limburg. Het begon in regio Kerkrade/Landgraaf en later ook in een strook vlak boven Maastricht verder richting het oostelijk gelegen plateau. De buien ontstonden vrij rap en bleven op sommige plekken zelfs ruim 1 uur lang op zware intensiteit regen produceren. Ook mijn woonplaats Bunde zat vol in deze bui. Er zijn hier in het dorp meerdere metingen gemeld van 120 tot 140mm aan regen!! En bij nog een aantal mensen was de regenmeter te klein en zat helemaal vol  :P  ;) Ook het officiële KNMI weerstation van Maastricht (gelegen op de luchthaven in Beek) heeft in 24u tijd 98,4mm opgevangen.

Dat leverde inderdaad op sommige plekken flink wat wateroverlast op. Zeker in heuvelachtige gebieden kwam het water gevaarlijk hard naar beneden gestroomd. Bij mij viel het gelukkig mee qua wateroverlast, ik woon redelijk vlak ;)

TMCThomas

Flinke onweersbuien boven België


Snowfreak


4seasons

Citaat van: Snowfreak op zo 04 jul 2021 - 12:42ik kan bevestigen dat het een pittig bui is

Dat zal zeker zo zijn.


Ik zie nu wegafsluiting staan wegens wateroverlast.

Laatst gewijzigd op 4 juli 2021 - 15:14
Wateroverlast E40 - A10 ter hoogte van Aalst, richting Brussel
Moeilijke doorgang

https://www.verkeerscentrum.be/verkeerssituatie/wateroverlast-e40-a10-ter-hoogte-van-aalst-richting-brussel


Je kan via die link hierboven ook live-beelden volgen op de verkeerswegen in Belgie.


Hier meer live-beelden:
https://webcamportal.nl/webcams-belgie/

flyineddy

Vanochtend werd ik verrassend genoeg wakker met wat gerommel hier in het oosten van Drenthe.
Morgenmiddag lijkt er weer een kansje te zijn dat er hier en daar een (onweers)bui ontstaat, al lijkt dit een randgeval te worden volgens de Guidance, die er overigens niet veel over zegt:
CiteerWat de woensdag betreft valt op dat EC de buiigheid het meest uitgesproken heeft. De Harmonies laten een beeld zien met geïsoleerde buien. De progtemps in Hirlam en EC (tot maximaal FL250-FL300) ogen ook wat dieper onstabiel op de woensdagmiddag dan de progtemps van Harmonie (rond FL150, zeer lokaal FL200). Voorlopig houden we Harmonie aan, maar we noemen een onweerskans.

Donderdag wordt mogelijk wel een dag om weer in de gaten te houden, voornamelijk voor het oosten en noordoosten van het land.
Dit is wat de Guidance Meerdaagse daarover te zeggen heeft:
CiteerDonderdag is er aan de oostflank van de hoogtetrog 1000-1500 J/kg CAPE aanwezig, zodat vooral de oostelijke helft van het land met enkele regen- en onweersbuien te maken kan krijgen. Met name in het noordoosten is de 0-6 km windschering rond de 35 knopen, wat betekent dat de buien zich kunnen organiseren. Waterkolom daarbij 28-30 mm met een treksnelheid van 20-25 knopen. Voor deze onweersbuien is mogelijk code geel nodig.

Al met al geen hele spectaculaire setting, maar wel één met mogelijk lokaal een paar redelijk georganiseerde multicells.

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

De eerder genoemde onweerskans voor vandaag is nog steeds aanwezig, maar wel wat afgezwakt, of eigenlijk naar het oosten gedrukt. De CAPE is iets afgezwakt en ook de windschering is minder, waardoor de buien minder georganiseerd zullen zijn. In het westen singlecell, in het oosten enkele multicellen.
Ook morgen is er vooral in het noordoosten nog kans op een onweersbui van de singlecell categorie.

Zie ook de KNMI Guidance:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot vrijdag 09 juli 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een laag ligt vrijwel stationair boven de noordelijke Noordzee en vult daarbij op. Een grootschalige NO-ZW georiënteerde (hoogte)trog boven Engeland en Bretagne trekt oostwaarts. Een kortgolvige hoogtetrog aan de oostzijde hiervan trekt vanmiddag langzaam over Nederland noordoostwaarts. De as van de grootschalige hoogtetrog trekt vanaf vanavond van zuidwest naar noordoost, waar het vrijdagochtend de grens met Noord-Duitsland passeert. De oriëntatie ervan verandert daarbij naar NW-ZO. Aan het einde van vrijdagavond bereikt een trekrug het zuidwesten.

Modelbeoordeling:
De kortgolvige hoogtetrog zit niet in alle modellen. De hoogtetrog zelf komt pas later, waardoor de meeste buien waarschijnlijk puur op dagelijkse gang ontstaan. In Hap1 zien we op vrijdag een hoogtelaag afsnoeren boven Duitsland, dat vervolgens naar Noord-Duitsland trekt. In EC/Hirlam gebeurt dat niet. In en aan de oostzijde van de grootschalige (hoogte)trog zit ST boven de Noordzee, waarvan de vorming door neerslag nog wordt bevorderd. In de Hap1-uitvoer is deze wel te uitgebreid. Er komt mogelijk ook nog enige ST vanuit Het Kanaal.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:
Bij een bui zijn vandaag boven land windstoten van 25-30 kn mogelijk.

Bewolking:
Vandaag toppen in het westen meestal FL150-200, in het oosten lokaal FL250-300. Boven de Noordzee kans op ST. Vrijdag vooral in het noordoosten nog enkele CB's, toppen dan tot FL200/250.

Neerslag:
CAPE vandaag rond 1000 J/kg, schering is in het westen gering (ca 10 kn), in het (noord)oosten wat groter, tot ongeveer 20 kn, zeer lokaal mogelijk 25 kn. Daar enkele multicellen, in het oosten ook de grootste kans op onweer. Vrijdag in het noordoosten nog CAPE tot 1000 J/kg, er is dan vrijwel geen windschering, dus single cells. Treksnelheid is laag, waterinhoud 25-30 mm in het oosten. Harmonie komt lokaal in het uiterste oosten lokaal met 40 mm.

Zicht:
Eerst enkele mistbanken. Is ondiep en snel weg. In de nacht naar vrijdag lijkt de kans nog wat groter. We gaan er niet vanuit dat mistvelden vanaf de Noordzee het land bereiken.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 08/07/2021 05.09 uur LT.

Kaartje van vanmiddag 12Z Tussen de beide occlusies (paarse lijnen) zit een trog, zoals in de Guidance genoemd.Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

EDIT (13:58 uur):
Inmiddels een paar stevige (onweers)buien boven het noordoosten. :)

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Tot aan het weekend blijven we dagelijks kans houden op onweersbuien, met name de (zuid)oostelijke delen van het land. Mogelijk zelfs Ostgewitter. Belangrijk aandachtspunt is de kans op veel regen in het zuidoosten.

Zie hier zowel de Guidance Modelbeoordeling als de Guidance Meerdaagse:
CiteerGuidance modelbeoordeling
Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 13 juli 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 02 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:
Een hoogtelaag voor Bretagne komt in de loop van de dag boven het westen van Frankrijk te liggen waarmee de stroming op hoogte zuidelijk wordt. Dinsdag trekt het hoogtelaag naar het oosten van Frankrijk en draait de stroming op hoogte via zuidoost naar oost. In het gronddrukpatroon hebben we te maken met een zwakke vore nabij het noordoosten en een lagedrukgebied boven het noordwesten van Frankrijk met een vore tot over het zuiden van ons land. Komende nacht wordt het laag boven het oosten van Frankrijk verwacht en morgen overdag boven Duitsland (Eifelgebied) met een vore nabij het oosten tot over de Duits Bocht. Rond het laag is een occlusie gedraaid waarvan verschillende restanten af en toe over ons land trekken, met het zwaartepunt boven het zuidoosten van ons land.

Modelbeoordeling:
De vore net ten noord(oost)en van ons land wordt door alle modellen min of meer hetzelfde weergegeven. Daarin zien we vanmiddag de buiigheid weer wat opleven. De rond het laag gedraaide occlusie zorgt vooral boven het zuidoosten van ons land van tijd tot tijd voor buiige neerslag. Uiteindelijk kan dat daar 20-40 mm regen opleveren en lokaal nog meer. KEPS geeft kansen van zo'n 50% op overschrijding van 50 mm/24 uur. Ook woensdag (en een deel van donderdag) is de kans op grote neerslaghoeveelheden daar nog steeds aanwezig. Een aandachtspunt is de westelijke verplaatsing van de neerslag. Met name Hirlam laat de neerslag verder westwaarts over ons land trekken dan de andere modellen. Overdag lijkt dat nog niet heel veel voor te stellen, in de avond kan dat wel serieuzer worden. Verder lijken de Harmonies, en met name HAP1 te overdrijven met het St-signaal. Wel is het zo dat vannacht en een deel van morgen de St-kansen groot zijn. Door dagelijkse gang zal dat boven land wel weer grotendeels optrekken, boven zee gaat dat uiteraard niet op en bovendien kan het St vanaf zee met een noordelijk windje het land weer binnenkomen.

Aandachtspunten
Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:
Dinsdag overdag aan de westflank van het laag boven zee een 5, later mogelijk een 6 Bft in het zuidwestelijk kustgebied.

Bewolking:
Naast wat hoge en middelbare bewolking vorming van Cu/TCu, maar een zwakke inversie verhindert verder doorschieten op de meeste plekken. In het uiterste noordoosten kans op een Cb met toppen tot maximaal FL300. Van het zuiden uit toenemende hoge en middelbare bewolking. De occlusierestanten leveren morgen vooral in het zuidoosten een dik pakket bewolking op, soms met verscholen Cb's. Later op de dag ontstaan er met name boven Duitsland Cb's die dan het (zuid)oosten weten te bereiken. Elders is vooral in de ochtend St aanwezig, in de middag blijft dat beperkt boven zee en lokaal in de kustgebieden, in de avond boven land weer uitbreidend.

Neerslag:
Nabij de vore in het noordoosten in de loop van de middag een enkele bui. Later in het zuidoosten mogelijk lichte regen (uit middelbare bewolking) op nadering van occlusierestanten. Dinsdag levert de occlusie in het zuidoosten buiige regen op, later kans op buien die vanuit Duitsland binnendrijven. Daarbij kans op onweer. CAPE-waardes worden vooral boven Duitsland hoog, boven het (zuid)oosten van ons land worden waardes van 1000-1500 J/kg bereikt. Met een schering van 20-30 knopen zijn goed georganiseerde multicellen mogelijk. Tot en met donderdagochtend blijft met name het zuidoosten steeds gevoelig voor buiige regen wat cumulatief in de komende 3 dagen lokaal zomaar rond de 100 mm regen kan opleveren.

Zicht:
Bij de vore boven zee lokaal nevel. Boven land goed zichten. Komende nacht in opklaringen kans op mistbanken. Modellen geven een duidelijk signaal.

Paraaf meteoroloog: nolet

Uitgifte: 12/07/2021 11.17 uur LT.

CiteerGuidance meerdaagse
Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van woensdag 14 juli tot maandag 26 juli
Synoptische ontwikkeling:
Een hoogtelaag ligt de eerste dagen min of meer stationair boven het Alpengebied. Rondom dit hoogtelaag zijn actieve neerslagbanden gekruld, die van tijd tot tijd convectief van aard zijn en waarschijnlijk tot vrijdag het weer in ons aandachtsgebied beïnvloeden. Na donderdag breidt het Azorenhoog zich uit richting Ierland en Schotland, het hoogtelaag trekt dan langzaam oostwaarts en komt in het weekeinde van 17/18 juli boven de Balkan terecht. Het hoog komt in het weekeinde van 17/18 juli boven Engeland en de Noordzee te liggen, om de dagen daarna langzaam naar Scandinavie te verplaatsen. De hiermee samenhangende hoogterug passeert dinsdag 20 juli.

Modelbeoordeling en onzekerheden:
Aan de noord(west)flank van het hoogtelaag trekken enkele actieve neerslagzones over met name het zuidoosten van Nederland, het westen van Duitsland en het oosten van België. Deze vormen zich voornamelijk door opglijding van warme en zeer vochtige lucht met hoge waterinhoud over de minder warme lucht die onderin met een noordelijke stroming wordt aangevoerd. Waarschijnlijk krijgt vooral het uiterste oosten en zuidoosten daarmee te maken. De precieze positie van de neerslagmaxima is nu nog onzeker, maar lijkt zich te concentreren in een strook van het noordelijk Rijndal via Zuid-Limburg en de Ardennen richting het noordoosten van Frankrijk. Omdat de neerslag van tijd tot tijd convectief van karakter zal zijn (dagelijkse gang, kortgolvige troggen) kunnen de neerslagsommen lokaal fors oplopen, terwijl nabij gelegen gebieden mogelijk veel minder neerslag krijgen. De EPS-info geeft in ieder geval per locatie de mogelijkheid van grote hoeveelheden neerslag, mogelijk ruim meer dan 100 mm in het genoemde gebied. Met de uitbreiding van het Azorenhoog nemen ook de neerslagkansen vanaf donderdag af. De uitbreiding van het Azorenhoog in noordoostelijke richting zien we later in de week in veel EPS-leden gebeuren. Wel zien we vanaf vrijdag een grote spreiding in de temperatuur, dit heeft vooral met de onzekerheid in windrichting (varieert tussen N en O) en windsnelheid te maken.

Samenvatting meerdaagse-periode:
Woensdag en donderdag veel bewolking vooral in het zuidoosten waarschijnlijk veel regen, mogelijk ook met onweer. Daarna sterk afnemende neerslagkansen en meer zon. De middagtemperaturen liggen meestal rond het langjarig gemiddelde.

Woensdag en donderdag is er in het zuidoosten grote kans op code geel voor grote neerslaghoeveelheden en/of onweer.

Samenvatting EPS-periode:
Aanvankelijk grote kans (70-80%) op een droog en (vrij) warm weertype. Later in de periode neemt de neerslagkans iets toe.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 12/07/2021 05.43 uur LT

Hier een kaartje van vandaag 12Z, met daarop duidelijk de 2 vores (rode lijnen) boven het noordoosten en boven Frankrijk (die naar het noorden trekt).
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Hier het kaartje van morgenmiddag 12Z. Daarop zie je de vore boven het uiterste zuidoosten van het land.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Tot slot nog een neerslagkaartje van WRF voor woensdagavond 19Z met een flinke buienlijn (squall-line) die langzaam vanuit Duitsland het oosten van Nederland in trekt.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Even afwachten of dat uitkomt (zal wel niet :P ), maar een mooie buienlijn, het liefst met shelf, vanuit het oosten vlak voor/rond zonsondergang zou ik erg gaaf vinden. ;D

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Het is weer even rustig geweest, maar er lijken weer wat onweerskansjes in het verschiet te zijn.
De EC pluim laat het al een paar dagen zien, maar vanaf zaterdag is er dagelijks kans op (onweers)buien (code geel waardig).

Zoals altijd op deze termijn is er nu nog niks te zeggen over de exacte locatie, tijd en intensiteit.

Zie hier de Guidance Meerdaagse:
CiteerGuidance meerdaagse
Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van vrijdag 23 juli tot woensdag 04 augustus
Synoptische ontwikkeling:
Vrijdag verkeren we nog onder invloed van een hogedrukgebied ten noorden van Schotland en een hoogterug boven de Britse Eilanden. Deze trekken langzaam oostwaarts weg waarna we in de loop van zaterdag t/m maandag onder invloed komen van een sturend hoogtelaag bij de Britse Eilanden. De stroming wordt dan zuidwestelijk. Dit hoogtelaag trekt dinsdag oostwaarts waarna we te maken krijgen met een (zuid)westelijke zonale stroming waarin vanaf donderdag 29 juli weer een sturend hoogtelaag boven de Britse Eilanden komt te liggen.

Modelbeoordeling en onzekerheden:
De onzekerheden zijn niet heel groot. Op zaterdag 24 juli is er rond 40% kans op temperaturen hoger dan normaal, daarna is het rond normaal met wel geleidelijk een steeds hogere kans op temperaturen onder normaal (tot 50% aan het einde van de periode) waarbij de kans op temperaturen boven normaal zeer klein is. De dagelijkse neerslagkans is vanaf zaterdag t/m dinsdag 60-80% waarbij er iedere dag 10-15% kans op aanzienlijke hoeveelheden (meer dan 10 mm) is. Vanaf woensdag 28 juli wordt de kans op neerslag iets kleiner en ligt dan op zo'n 40-50%. De kans op onweersbuien die een gele waarschuwing waard zijn is zaterdag en/of zondag circa 60%. De kans op windstoten en hagel is klein, het zou van de neerslaghoeveelheden moeten komen.

Samenvatting meerdaagse-periode:
Donderdag en vrijdag droog. Daarna elke dag grote kans op regen of buien, vooral zaterdag en zondag met onweer. Zaterdag warm, de overige dagen maximumtemperaturen rond normaal.

Zaterdag en zondag is er een grote (meer dan 60%) kans op code geel voor onweersbuien, lokaal mogelijk met veel neerslag.

Samenvatting EPS-periode:
Wisselvallig met elke dag vrij grote (50-60%) kans op regen of buien. Maximumtemperaturen eerst rond normaal, geleidelijk toenemende kans (ca. 40%) op temperaturen onder normaal.

Paraaf meteoroloog: tuenter

Uitgifte: 21/07/2021 04.30 uur LT

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

flyineddy

Zoals in mijn vorige post al aangegeven is er dit weekend kans op onweersbuien.
De KNMI Guidance praat al over de kans van zaterdag. Er zijn stevige onweersbuien mogelijk, maar het is nog niet duidelijk waar het zwaartepunt precies gaat liggen.

Hier de relevante tekst uit de Guidance:
CiteerNeerslag:
Vanmiddag mogelijk nog een enkele spat (mot)regen uit de SC-velden maar het zal niks doen met de condities. Vanaf morgenmiddag bij de vore en op nadering van de occlusie buiige regen en onweersbuien, waarschijnlijk vanuit België het zuiden binnentrekkend maar mogelijk ook aangroeiend/activerend bij de vore boven het midden en noorden. Het zwaartepunt is nog onduidelijk; EC heeft de nadruk boven het zuiden, Hirlam boven het oosten (maar laat een onrealistisch vervolg zien) en de Harmonies toch vooral boven het noorden en noordoosten. Het zal gaan om matig georganiseerde multicells, de CAPE ligt in de orde van 500-1000 J/Kg maar bij genoeg zon/opwarming kan het regionaal oplopen tot circa 1500 J/Kg. Stevige onweersbuien dus, met veel neerslag (PW = 30-35 mm) en hagel maar waarschijnlijk geen zware windstoten (de Harmonies komen ook niet verder dan 25-30 kn). Maximale neerslagaccumulaties in de orde van 30-50 mm.

Hieronder een kaartje met daarop de naderende occlusie (paarse pijltjes-bolletjes-lijn) vanuit het zuiden en de vore (rode lijn) boven het midden van het land:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

EDIT (18:13 uur):
ESTOFEX komt met een Level 1 voor grote delen van de BeNeLux, Duitsland en de Alpen, met een Level 2 voor zuid Limburg, de Ardennen, Luxemburg en de Eifel (DLD), voornamelijk vanwege zware regenval. Het lijkt mij dat ze daar in die omgeving niet echt op zitten te wachten.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

CiteerA level 2 was issued for parts of Belgium/Luxembourg into extreme W Germany mainly for excessive rain.

Further W, not much modifications occurred with a broad level 1 streched all the way to Benelux. N-ward shifting morning convection with residual cloudiness should delay CI into the afternoon/evening hours. Then, the input of cloud advection from France should weaken with some temporal diabatic heating possible - enough to erode the weak cap. 1-1.5 kJ/kg MLCAPE and 10-15 m/s DLS await this convection so a few hail and heavy rain reports are possible.

A growing concern for a more organized threat arises from Belgium to Luxembourg into far W-Germany, where latest data gives a non-zero chance for a weak surface low to evolve, which enhances forcing. A resulting growing cluster of storms could become an issue for excessive rainfall amounts. Persistent signals in some EPS fields and TPWs well above 30 mm convinced me to upgrade for a level 2 mainly for excessive rain. In addition, a few funnel/short-lived tornado reports are possible along the LL confluence axis with maximized LLCAPE.

No change to the northern part of the level 1 into N-CNTRL Germany with a few strong to isolated severe thunderstorms bringing hail/strong wind gusts and heavy rain. We trimmed back the level 1 from the E as dry air advection seems stronger than anticipated. Covered all of the Netherlands for a localized excessive rainfall threat with slow moving storms. Any more polward drifting storm could also bring hail with more organized updrafts (enhanced SR winds).

Eddy.
Bliksems wat een gedonder.

Armand

Citaat van: flyineddy op vr 23 jul 2021 - 18:02EDIT (18:13 uur):
ESTOFEX komt met een Level 1 voor grote delen van de BeNeLux, Duitsland en de Alpen, met een Level 2 voor zuid Limburg, de Ardennen, Luxemburg en de Eifel (DLD), voornamelijk vanwege zware regenval. Het lijkt mij dat ze daar in die omgeving niet echt op zitten te wachten.
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eddy.

Inderdaad, die level 2 ligt eigenlijk precies in het gebied van de forse wateroverlast van vorige week... Nu zal het deze keer niet zo uitgebreid zijn, maar lokale wateroverlast lijkt zeker mogelijk. Ook het Belgische KMI komt al met code oranje. Ons eigen KNMI blijft achter en heeft nog geen waarschuwingen uitgebracht. Opvallend, maar gebeurd wel vaker. Ik hoop voor Limburg en de getroffen gebieden in Duitsland/België dat Estofex er toch naast zit. Ook al is eventuele wateroverlast nu veel lokaler, daar zit inderdaad niemand op te wachten.

Powered by EzPortal