Winter Discussietopic 2020/2021

Topic gezien door 179340 bezoekers
Gestart door Armand, do 03 dec 2020 - 11:32

Vorige topic - Volgende topic

0 Leden en 17 gasten bekijken dit topic.

Jasneker

The never ending story van de laatste jaren, het lijkt wat te worden en valt als een plumpudding in elkaar....
Hoe zag die sneeuw er ook al weer uit? :o

Armand

Citaat van: flyineddy op wo 13 jan 2021 - 15:32Dat geeft aan dat de betrouwbaarheid van de pluim nog lager is dan wat de pluim zelf al aangeeft (want het uitwaaieren van de pluim is een indicatie van de onbetrouwbaarheid).
Ook geeft dat aan dat de actuele situatie een enorme invloed op heeft op het verdere vervolg. Een klein verschil in positie en koers van de weersystemen nu heeft grote gevolgen over een paar dagen.

Laten we dus eerst maar even afwachten wat de (sneeuw-)storingen van morgen en komend weekend gaan doen en daar niet te ver voorbij kijken. Dat zal nog veranderen. Of die verandering positief of negatief zal zijn, dat zullen we waarschijnlijk dit weekend of later pas weten.

Eddy.

Klopt helemaal! Het is nu eenmaal zeer zuur dat er vrijwel niets meer over is van de winterse settingen/pluimen van enkele dagen terug. Echter ook toen werd er toch ook vaker vermeld dat de onzekerheid groot was, er waren zeker ook zachtere oplossingen destijds, alleen wel in de minderheid. Helaas zien we dat deze zachtere oplossingen nu weer fors de overhand hebben gekregen. Ik sluit niet uit dat de modellen en pluimen over enkele dagen opeens weer een stuk kouder zijn, maar de kans is even groot dat we juist vol de westcirculatie ingeblazen worden met het bekende zeer zachte weer van afgelopen winters. Er valt heel weinig over te zeggen. Dan zou je denken, waarom is dat zo?

Dat komt met name door twee uitersten luchtsoorten. Ter illustratie GFS06z:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

We zien namelijk een fors hogedrukgebied zich opbouwen boven Groenland. Nabij Scandinavië is de luchtdruk een stuk lager, waardoor er tussen deze systemen in Arctische lucht naar het zuiden stroomt. Dit is zeer koude lucht afkomstig van de Noordpool. Boven Europa ligt ook een hogedrukgebied, met ijskoude lucht ten oosten boven zuidoost/oost Europa, maar subtropische lucht ten westen. Waar de Arctische lucht en de subtropische lucht zich kruisen, ligt een lagedrukgebied (op de oceaan). Deze kruising van twee uitersten luchtsoorten kan de straalstroom flink aanslaan, waardoor dit lagedrukgebied zich fors gaat uitdiepen. Dat heeft tot gevolg dat er nóg meer Arctische lucht aangetrokken wordt, maar ook nóg meer subtropische lucht. Dit systeem houdt zichzelf in stand, waardoor er steeds nieuwe lagedrukgebieden ontstaan op de oceaan, die als een trein westwaarts bewegen.

In de huidige berekeningen van de modellen trekt dit bepalende lagedrukgebied vrij noordelijk (rode pijl). Dan komt een groot deel van Europa in de subtropische lucht terecht en wordt het weer zachter. Eerder leek het lagedrukgebied zuidelijker te koersen (blauwe pijl), waardoor een groot deel van Europa juist in de Arctische lucht terecht leek te komen.

Nu zie je dat er vanwege de termijn nog vele onzekerheden zijn. Dan kun je denken aan hoe sterk wordt het hogedrukgebied boven Groenland? Waar stroomt de Arctische en subtropische lucht precies heen en waar kruisen deze? Wat is de uiteindelijke positie van het hoog boven Europa? Etc. Etc. Etc.

Ik hoop dat dit wat duidelijker maakt waarom de kaarten weer slechter zijn geworden wat winterweer betreft. Het is een dynamische situatie met veel onzekerheden. Het is dus ook niet onmogelijk dat de kaarten weer terug keren naar winters weer, of juist nóg zachter worden. Eerst maar eens zien wat er zaterdag gaat gebeuren ;). Voor de mensen in Zeeland kan er vannacht/morgen misschien al een beetje (natte) sneeuw vallen, al lijkt dat voornamelijk boven West en Zuid-België te gebeuren.

Der RoX

Laten we maar een beetje genieten komende dagen en wellicht draait het nog een beetje bij...
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Dat het allemaal nog niet vast staat zien we wel in de nieuwe GFS, al vanaf 120h zien we significantie verschillen, op 240h is de vorige run eigenlijk niet meer te herkennen in de huidige run.

Vorige run:


Huidige run:



Snowfreak

Citaat van: TMCThomas op wo 13 jan 2021 - 17:35Dat het allemaal nog niet vast staat zien we wel in de nieuwe GFS, al vanaf 120h zien we significantie verschillen, op 240h is de vorige run eigenlijk niet meer te herkennen in de huidige run.






Precies dit thomas !, het heeft momenteel helemaal geen zin om verder te kijken dan 3 dagen maximum en zeker de details niet

Armand

Citaat van: TMCThomas op wo 13 jan 2021 - 17:35Dat het allemaal nog niet vast staat zien we wel in de nieuwe GFS, al vanaf 120h zien we significantie verschillen, op 240h is de vorige run eigenlijk niet meer te herkennen in de huidige run.


Ja en wat dacht je dan tussen het verschil van GFS Oper en GFS Parallel. Dezelfde run, dezelfde dag op LT

Oper:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Prachtige kaart met de Arctische uitbraak vol over West-Europa

Parallel:
Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Een zeer teleurstellende kaart voor de winterliefhebber met een kansloze westcirculatie. Hoe tegenovergesteld wil je het hebben... ;) Dit is precies wat ik bedoelde in het eerdere bericht vandaag:

Citaat van: Armand op wo 13 jan 2021 - 16:40Ik sluit niet uit dat de modellen en pluimen over enkele dagen opeens weer een stuk kouder zijn, maar de kans is even groot dat we juist vol de westcirculatie ingeblazen worden met het bekende zeer zachte weer van afgelopen winters.

Beide scenario's dus samengevat in 1 modeluitdraai zelfs en dan ook nog berekend door (wellicht) de hoogste resolutieberekeningen van het GFS model. Het geeft inderdaad aan hoe onzeker de situatie is op LT en dat het echt alle kanten op kan gaan vallen.

Extremissimorum

Correct me if I am wrong, maar ik heb het idee dat de onzekerheid en de enorme schommelingen veroorzaakt worden door het ontstaan en voortbewegen van kleine laagjes die door hun koers net een verschil maken tussen het een en het ander qua weer.

Dan heb je dus te maken met 1) óf een laagje ontstaat, 2) hoe vaak er eentje ontstaat, 3) hoe lang die 'levend' is, en vooral 4) hoe deze laagjes precies trekken. Een klein beetje links, een klein beetje rechts, en daarna weer een beetje links of rechts.
Elk van bovenstaande heeft op langere termijn grote invloed voor eventuele kou in NL. Het voelt voor mij als een soort Butterfly-effect. Wat klein en onschuldig lijkt, zoals een vlindervleugelslag, kan op termijn een orkaan veroorzaken.
En dat die scenario's zo wisselen, is omdat de atmosfeer dus vrij spel geeft aan stromingen dankzij de SSW.

Lang verhaal kort: laten we inderdaad niet te ver kijken om zinnige mededelingen te doen. Zaterdag belooft wat te worden (al zie ik de neerslag wel verpieteren), en daarna blijven er kansen op een doorbraak aanwezig. Dit zal denk ik blijven tot diep in februari.

GFS12 ziet er wel weer leuk inderdaad. Die oper heeft wel wat leuks staan, én zit niet eens onderaan het ensemble.

Armand

Citaat van: Extremissimorum op wo 13 jan 2021 - 19:28Lang verhaal kort: laten we inderdaad niet te ver kijken om zinnige mededelingen te doen. Zaterdag belooft wat te worden (al zie ik de neerslag wel verpieteren), en daarna blijven er kansen op een doorbraak aanwezig. Dit zal denk ik blijven tot diep in februari.


De sneeuwkansen voor zaterdag staan er inderdaad nog prima in. Dat de neerslag wat lijkt te verpieteren is niet eens een heel slecht teken. Dat betekent dat de dooi-aanval moeizaam verloopt en de kou zich niet snel gewonnen geeft. EC laat nu ook een groot deel van het neerslaggebied als sneeuw vallen:

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Eerst leek het erop dat de zachte lucht sneller zou doorstromen en de sneeuw eerder over zou gaan in regen. Volgens de nieuwe EC (ICON komt ook met dit scenario) heeft het front meer moeite met de passage, neemt iets in activiteit af, maar valt wel grotendeels als sneeuw. EC komt dan met een sneeuwdek van 2-5cm gemiddeld voor heel het land. Zondagmorgen volgt dan wel uiteindelijk alsnog verzachting. Het is nog even afwachten of dit ook door de pluim ondersteund wordt.

X-treme

Ik hoop vooral dat, als er zaterdag op zondag sneeuw valt, er zondag nog wat van te zien is.
Het zou zonde zijn als het voordat het licht is al weer weg is.
Dan kan ik nog even sneeuwpret hebben met mijn zoontje  :)
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Extremissimorum

Citaat van: X-treme op wo 13 jan 2021 - 20:28Ik hoop vooral dat, als er zaterdag op zondag sneeuw valt, er zondag nog wat van te zien is.
Het zou zonde zijn als het voordat het licht is al weer weg is.
Dan kan ik nog even sneeuwpret hebben met mijn zoontje  :)

De hogeresolutiemodellen komen nu ook in de termijn van verwachtingen.

Arpege is de eerste. Die berekent een erg interessant scenario, zowel voor komend weekend, als mogelijk daarna.

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Sneeuwdek to ca. 5 cm in heel NL, meeste in een band van NH via Utrecht naar de rivieren in het zuidoosten.
In dit scenario valt er ook zondag overdag nog sneeuw en lijkt de koude lucht nog niet zo makkelijk verdreven. Sterker nog, het gaat die nacht daarna nog vriezen ook.

Als dat gebeurt, zouden die dagen daarna ook zomaar een paar graden kouder kunnen verlopen dan tot nu toe in de modellen getoond wordt.

EDIT: Arpege berekent trouwens ook een ijsdag voor een groot deel van NL op zaterdag én zondag.

Der RoX



Ugh,


Dat gaat nog een dingetje worden...laat dan maar een bak sneeuw kletteren, dat gaat waarschijnlijk nogal bepalend zijn voor de dagen erna.

De Oper en Control op zondag lopen ook wel er bovenin de pluim.
WiNtEr!!11!1!@

TMCThomas

Laten we hopen dat gfs het fout heeft wat betreft neerslag voor zaterdag. Die laat het front zo verpieteren dat er zeker voor het oosten niks meer van over blijft.

Akito

Zo, ga dadelijk voor de 2x keer deze winter maar eens de voorruit van de auto krabben. Is -3.5 hier. Even kijken of ik nog weet hoe dat ook al weer moest  ;D

HansD

In Vlissingen voor het eerst, na bijna 2 jaarnu winterse neerslag. Korrel, natte sneeuw en zelfs een vlokje droge sneeuw bij een temperatuur van +0,2 Gr Celcius.
 ;D

Akito

Toch grappig hoe op zo'n korte afstand de temperatuur verschilt.
Ik woon hemelsbreed zo'n 10km van Groningen en daar kom ik net vandaan. Thuis nog -3.7C. Groningen 0C.

TMCThomas

GFS heeft het weer goed gemaakt ;)



ook EC komt uiteraard weer met sneeuw, opvallend dat de timing nog aardig verschilt, ec komt er veel eerder mee.




Akito

Citaat van: TMCThomas op do 14 jan 2021 - 08:50GFS heeft het weer goed gemaakt ;)

Als GFS nu ook sneeuw t/m heel NO NL berekent dan wordt ik helemaal blij, want nu heb ik nog een gevoel dat wij hier achter het net gaan vissen :D

GeneralDuke

Citaat van: Akito op do 14 jan 2021 - 08:37Toch grappig hoe op zo'n korte afstand de temperatuur verschilt.
Ik woon hemelsbreed zo'n 10km van Groningen en daar kom ik net vandaan. Thuis nog -3.7C. Groningen 0C.

Dat klinkt als Urban Heat Island Effect.
Script voor Hellmanngetallen: https://github.com/GeneralDuke9/Hellmann

X-treme

Citaat van: Akito op do 14 jan 2021 - 09:01Als GFS nu ook sneeuw t/m heel NO NL berekent dan wordt ik helemaal blij, want nu heb ik nog een gevoel dat wij hier achter het net gaan vissen :D


Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.

Niet heel veel maar wel iets  ;)

En anders volgend weekend volgens GFS  ;D

Je hebt geen rechten om deze bijlage te bekijken.
Aantal stormen: 3 + 1 zware storm.

Akito

Citaat van: GeneralDuke op do 14 jan 2021 - 09:11Dat klinkt als Urban Heat Island Effect.

Ja, daar dacht ik eerst ook aan.... echter, de eerste 9km ga ik door de landerijen heen zonder beschutting of bebossing en daar zie je al dat de temperatuur gewoon langzaam oploopt.

Overigens zie ik op dit moment een zeer donkere lucht dichterbij komen met daarin zelfs een regenboogje verstopt. Staat echter niks op de radar, dus ben benieuwd of we toch nog met het een of ander verrast worden dadelijk.

Powered by EzPortal